<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben divat lett a nulla forintos banki folyószámla, kevesen tudják, hogy sok éve nulla forintos fenntartási költségű értékpapírszámlán tarthatják állampapírjaikat a tulajdonosok a Kincstárnál. Ezen kívül a leggyakoribb pénzmozgásokért sem számolnak fel költséget, miközben telefonos és internetes rendszereken keresztül is lehet tranzakciókat végezni.

Világszerte az állam a legjobb adós, ezért az állampapírok számítanak minden más befektetés fokmérőjének, de ezen kívül, ha még az állampapírokat az államnál tartja letétben is a befektető, az plusz biztonsági tényezőt jelent. A kilencvenes évek végén-a kétezres évek elején kialakult csődhullám idején például körülbelül egy tucat hazai brókercégnél fordult elő, hogy a befektetők értékpapír-számláján levő értékek egy része vagy egésze nem volt meg az elszámolásnál.

Azóta a jogi szabályozás, ellenőrzés alaposan átalakult és a brókercégek is sokkal biztonságosabbá váltak, de az biztos, hogy az állam, mint legerősebb gazdasági szereplő nemcsak az értékpapírok visszafizetéséért, hanem azok biztonságos letéti őrzéséért is a lehető legnagyobb mértékben képes helytállni. Ráadásul a Magyar Államkincstár az alapvető költségeket – külföldi, például német társintézményekhez hasonlóan - legalább egy évtizede nullán tartja a kisbefektetői értékpapír-fiókhálózatában.

Szinte minden egy helyen

A felszámított díjak közül a legfontosabbak, a számlanyitás, számlavezetés, az átutalás és a készpénzfelvétel, az értékpapír-vásárlások költsége nulla. Talán az értékpapír-transzfer (a papírok átutalása más helyen vezetett értékpapírszámlára) fordul még elő gyakrabban az ügyfelek praxisában, annak költsége is inkább alacsonynak számít ma már a piacon, tételenként ezer forint jelenleg. (Az aktuális költségtáblázat itt olvasható.)

A lakosságnak szánt állampapírok zöme, mint a mostanában legnépszerűbb Kamatozó Kincstárjegyek megtalálhatók a Kincstár fiókjaiban, sőt némelyik csak ott férhető hozzá, mint az inflációkövető kötvények és a Féléves Kincstárjegyek. Ebben a fiókhálózatban lényegében minden nyilvános kibocsátású állampapírt meg tudnak venni a kisbefektetők, egyedül a speciálisan a posták számára kifejlesztett Kincstári Takarékjegyet nem.

Csak egyszer kell utazni, többször nem

A Magyar Államkincstárnak évtizedek óta a megyeszékhelyeken vannak fiókjai, ám ebben az évben megkezdték a hálózat bővítését. A nyáron Budapesten nyitottak két új fiókot a II. és a XI. kerületben. Többféle állampapír kapható ezen kívül kijelölt kereskedelmi bankoknál is (hogy pontosan mi hol kapható, és ki veheti az egyes állampapírokat, azt az itteni táblázat foglalja össze.)

Nagy könnyebbség a Kincstárnál a modern technika, ha internetes vagy telefonos rendszert is kérünk, akkor gyakorlatilag csak egyszer kell személyesen elmenni számlát nyitni, a továbbiakban távolról is elvégezhetők a műveletek (például az állampapírok megvásárlása, eladása, átutalások saját bankszámlánkra). Így vidékről is érdemes lehet egyszer felutazni a megyeszékhelyre számlát nyitni. Tbsz-t (tartós befektetési számlát) is lehet nyitni, amivel csökkenthető vagy megúszható a kamatadó.

Az utolsó kinyomtatott értékpapír

A Kincstári Takarékjegyek csak a postákon vehetők meg, de azokon keresztül sok kisebb településre vagy településrészre is eljutnak, ahol egyébként más állampapír nincsen. Érdekességük, hogy ma is nyomtatott formában léteznek, ellentétben a többi értékpapírral, amelyek már csak számítógépes jelekként (dematerializáltak). A Kincstári Takarékjegyet mindenkinek névre szólóan állítják ki és személyes dokumentumai bemutatásával lehet visszaváltani, így védenek az elvesztés, ellopás okozta kártól.

Mivel a papír hazavihető, így értelemszerűen itt számlanyitásra, számlaműveletekre nincsen szükség, költségek nem merülnek fel. Azért nem árt a sorszámok felírása, ami lehetővé teszi az esetleges elvesztés, ellopás esetén a letiltást, majd a későbbi visszafizetést.(Az államkincstár fiókjainak elérhetőségei itt láthatók, az aktuális kamatok pedig itt.)

Költséges lehet a lejárat előtti visszaváltás

Ami az állampapíroknál is, banki kötvényeknél, banki lekötéseknél egyaránt költséges művelet (és egyes befektetési jegyeknél szintén), az az, ha a befektető idő előtt ki szeretne szállni, illetve arra kényszerül. Ilyenkor a lekötött betéteknél alacsonyabb a kamat, az állampapíroknál és más kötvényeknél pedig fel kell áldozni az elért hozam egy részét vagy egészét (általában a hátralevő futamidőtől és a kamatszint változásától függően).

Ezért érdemes végiggondolni, meddig tudjuk nélkülözni a pénzt, és a megfelelő helyen a megfelelő ideig – többnyire a lejáratig - megtartható állampapírokat vásárolni. A papírokból, amint láttuk, eléggé sok féle létezik, minden gyakoribb igényt ki tudnak elégíteni.

Sorozatunk korábbi részei:

Van államadósság, amelyik hasznos, és van, amelyik nem

Ezért jobb az állampapír, mint az akciós betét

Ilyen fajta állampapírok közül tudunk választani

Már Zsigmond király is… a magyar államadósság rövid története

Hozam vagy kamat - így számolj utána a megtévesztő befektetési ajánlatoknak

Matekozással is lehet sok pénzt keresni

Sárkány ellen sárkányfű, infláció ellen inflációkövető kötvény

Aki BUX-ot mond, mondjon MAX-ot is? - egy kis indexológia

Miért pont akkora állampapír-hozamot kapok, amekkorát?


Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18640 18570 18940 -0,59% 0 0 4 064 492 990 Ft 2021-10-20 17:12:18
MOL 2720 2710 2750 -0,29% 0 0 1 959 978 378 Ft 2021-10-20 17:09:08
MTELEKOM 431 427 433 +1,17% 0 0 218 789 670 Ft 2021-10-20 17:13:46
RICHTER 8670 8525 8670 +1,52% 0 0 1 178 355 820 Ft 2021-10-20 17:05:20
OPUS 243 240 244 -0,41% 0 0 61 214 672 Ft 2021-10-20 16:48:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény ÁKK: így teljesült eddig az idei finanszírozási terv
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 07:46
A GDP-előrejelzés miatt volt módosítás is. 
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hat százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 28. 05:23
Ha az MNB új inflációs prognózisával számolunk, az infláció-követő állampapírok hozama nemsokára évi hat százalékra vagy afölé is ugorhat, sorozattól függően. De utána valószínűleg ismét süllyed majd. Ezen kötvénysorozatok kamatprémiuma már sokszor csökkent az utóbbi években. Sohasem árt azonban ilyet tartani.
Állampapír / Kötvény Módosította az ÁKK a finanszírozási tervét – megteremtették a devizakötvények kibocsátásának lehetőségét
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 11:19
Az Államadósság Kezelő Központ módosította 2021. évi finanszírozási tervét, amelynek keretében legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátásnak teremti meg a lehetőségét az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonás, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások, valamint a 2022-es költségvetési hiány részbeni előfinanszírozása céljából. A kormány 2021-es ESA (eredmény szemléletű) hiánycélja változatlanul a GDP 7,5 százaléka.
Állampapír / Kötvény Gigantikus csomag kibocsátására készül az EU
MTI | 2021. szeptember 7. 15:20
A zöldkötvények a koronavírus okozta gazdasági károk helyreállítását szolgálják.
Állampapír / Kötvény 7 dolog, amit jó lenne tudni magyar állampapír vásárlása előtt
Eidenpenz József | 2021. szeptember 6. 05:57
Az állampapír-vásárlás is nemzeti sporttá vált, mióta a bankok nem kínálnak magas kamatokat a megtakarításokra. De melyik kötvényt vegyük? Milyen alternatívák vannak? Miért ne tegyünk mindent egy papírba? Mi mindent érdemes tudni, mérlegelni a döntés előtt?
Állampapír / Kötvény Csökkent egy inflációkövető államkötvény kamata – egy tévhit is az államnak kedvez
Eidenpenz József | 2021. július 1. 10:00
Új három éves inflációkövető PMÁP-kötvényeket árulnak mától, az előző sorozat ugyanis már túl régen volt a kínálatban, futamidejéből kevesebb, mint két év maradt hátra. Az új sorozatnak azonban egy negyed százalékponttal alacsonyabb lesz a kamatprémiuma, ami beleillik a hosszú távú kamatcsökkentési trendbe. Várhatóan így is veszik majd.
Állampapír / Kötvény Tartós lesz-e a magas infláció? Meddig emeli az alapkamatot az MNB?
Eidenpenz József | 2021. június 16. 15:06
Az USA és Magyarország inflációs adata nagyon hasonló egymáshoz, de több körülmény eltér, és a két jegybank ellentétes álláspontra jutott. A magyar kamatemelési várakozások talán már túlzóak is, ez vezethetett a forint nagy erősödéséhez nemrég. Meddig mehet a kamat? Mekkora lehet az infláció?
Állampapír / Kötvény 22 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket a KÉSZ Csoport
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 10:49
A keddi aukció túljegyzéssel zárult, az intézményi befektetők végül 2,61 százalékos éves ​átlagos hozammal vásárolták​​ meg a​​ fix ​kamatozású, 10 éves futamidejű amortizálódó kötvényeket. A 22 milliárd forintos friss tőkét Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja új beruházásokra és kapacitásbővítésére fordítja.
Állampapír / Kötvény Pluszpénzt kaphatnak, akik most vesznek állampapírt
MTI | 2021. június 13. 07:47
Június 30-ig nemcsak azért érdemes otthonról online állampapírt vásárolni, mert biztonságos, kényelmes és ingyenes, hanem azért is, mert addig tart a Kincstár nyereményjátéka.
Állampapír / Kötvény Új feltételekkel kapható a P€MÁP, reálkamat-csökkentés zajlik a lakossági állampapíroknál
Eidenpenz József | 2021. június 5. 05:50
Csökkentik a klasszikus, három év körüli futamidejű eurós magyar államkötvény, a P€MÁP kamatprémiumát hétfőtől, de azért nem biztos, hogy rossz befektetés lesz. Minden attól függ, mit csinál majd az euró a következő években, és persze attól is, mennyiért jutunk hozzá. A hosszú távú trend mindenesetre csökkenő, egyre alacsonyabb a prémium.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos