1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Miközben divat lett a nulla forintos banki folyószámla, kevesen tudják, hogy sok éve nulla forintos fenntartási költségű értékpapírszámlán tarthatják állampapírjaikat a tulajdonosok a Kincstárnál. Ezen kívül a leggyakoribb pénzmozgásokért sem számolnak fel költséget, miközben telefonos és internetes rendszereken keresztül is lehet tranzakciókat végezni.

Világszerte az állam a legjobb adós, ezért az állampapírok számítanak minden más befektetés fokmérőjének, de ezen kívül, ha még az állampapírokat az államnál tartja letétben is a befektető, az plusz biztonsági tényezőt jelent. A kilencvenes évek végén-a kétezres évek elején kialakult csődhullám idején például körülbelül egy tucat hazai brókercégnél fordult elő, hogy a befektetők értékpapír-számláján levő értékek egy része vagy egésze nem volt meg az elszámolásnál.

Azóta a jogi szabályozás, ellenőrzés alaposan átalakult és a brókercégek is sokkal biztonságosabbá váltak, de az biztos, hogy az állam, mint legerősebb gazdasági szereplő nemcsak az értékpapírok visszafizetéséért, hanem azok biztonságos letéti őrzéséért is a lehető legnagyobb mértékben képes helytállni. Ráadásul a Magyar Államkincstár az alapvető költségeket – külföldi, például német társintézményekhez hasonlóan - legalább egy évtizede nullán tartja a kisbefektetői értékpapír-fiókhálózatában.

Szinte minden egy helyen

A felszámított díjak közül a legfontosabbak, a számlanyitás, számlavezetés, az átutalás és a készpénzfelvétel, az értékpapír-vásárlások költsége nulla. Talán az értékpapír-transzfer (a papírok átutalása más helyen vezetett értékpapírszámlára) fordul még elő gyakrabban az ügyfelek praxisában, annak költsége is inkább alacsonynak számít ma már a piacon, tételenként ezer forint jelenleg. (Az aktuális költségtáblázat itt olvasható.)

A lakosságnak szánt állampapírok zöme, mint a mostanában legnépszerűbb Kamatozó Kincstárjegyek megtalálhatók a Kincstár fiókjaiban, sőt némelyik csak ott férhető hozzá, mint az inflációkövető kötvények és a Féléves Kincstárjegyek. Ebben a fiókhálózatban lényegében minden nyilvános kibocsátású állampapírt meg tudnak venni a kisbefektetők, egyedül a speciálisan a posták számára kifejlesztett Kincstári Takarékjegyet nem.

Csak egyszer kell utazni, többször nem

A Magyar Államkincstárnak évtizedek óta a megyeszékhelyeken vannak fiókjai, ám ebben az évben megkezdték a hálózat bővítését. A nyáron Budapesten nyitottak két új fiókot a II. és a XI. kerületben. Többféle állampapír kapható ezen kívül kijelölt kereskedelmi bankoknál is (hogy pontosan mi hol kapható, és ki veheti az egyes állampapírokat, azt az itteni táblázat foglalja össze.)

Nagy könnyebbség a Kincstárnál a modern technika, ha internetes vagy telefonos rendszert is kérünk, akkor gyakorlatilag csak egyszer kell személyesen elmenni számlát nyitni, a továbbiakban távolról is elvégezhetők a műveletek (például az állampapírok megvásárlása, eladása, átutalások saját bankszámlánkra). Így vidékről is érdemes lehet egyszer felutazni a megyeszékhelyre számlát nyitni. Tbsz-t (tartós befektetési számlát) is lehet nyitni, amivel csökkenthető vagy megúszható a kamatadó.

Az utolsó kinyomtatott értékpapír

A Kincstári Takarékjegyek csak a postákon vehetők meg, de azokon keresztül sok kisebb településre vagy településrészre is eljutnak, ahol egyébként más állampapír nincsen. Érdekességük, hogy ma is nyomtatott formában léteznek, ellentétben a többi értékpapírral, amelyek már csak számítógépes jelekként (dematerializáltak). A Kincstári Takarékjegyet mindenkinek névre szólóan állítják ki és személyes dokumentumai bemutatásával lehet visszaváltani, így védenek az elvesztés, ellopás okozta kártól.

Mivel a papír hazavihető, így értelemszerűen itt számlanyitásra, számlaműveletekre nincsen szükség, költségek nem merülnek fel. Azért nem árt a sorszámok felírása, ami lehetővé teszi az esetleges elvesztés, ellopás esetén a letiltást, majd a későbbi visszafizetést.(Az államkincstár fiókjainak elérhetőségei itt láthatók, az aktuális kamatok pedig itt.)

Költséges lehet a lejárat előtti visszaváltás

Ami az állampapíroknál is, banki kötvényeknél, banki lekötéseknél egyaránt költséges művelet (és egyes befektetési jegyeknél szintén), az az, ha a befektető idő előtt ki szeretne szállni, illetve arra kényszerül. Ilyenkor a lekötött betéteknél alacsonyabb a kamat, az állampapíroknál és más kötvényeknél pedig fel kell áldozni az elért hozam egy részét vagy egészét (általában a hátralevő futamidőtől és a kamatszint változásától függően).

Ezért érdemes végiggondolni, meddig tudjuk nélkülözni a pénzt, és a megfelelő helyen a megfelelő ideig – többnyire a lejáratig - megtartható állampapírokat vásárolni. A papírokból, amint láttuk, eléggé sok féle létezik, minden gyakoribb igényt ki tudnak elégíteni.

Sorozatunk korábbi részei:

Van államadósság, amelyik hasznos, és van, amelyik nem

Ezért jobb az állampapír, mint az akciós betét

Ilyen fajta állampapírok közül tudunk választani

Már Zsigmond király is… a magyar államadósság rövid története

Hozam vagy kamat - így számolj utána a megtévesztő befektetési ajánlatoknak

Matekozással is lehet sok pénzt keresni

Sárkány ellen sárkányfű, infláció ellen inflációkövető kötvény

Aki BUX-ot mond, mondjon MAX-ot is? - egy kis indexológia

Miért pont akkora állampapír-hozamot kapok, amekkorát?


Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17365 17240 17400 -0,29% 0 0 5 768 638 320 HUF 2024-04-24 17:09:55
MOL 2996 2948 3008 +1,90% 0 0 1 297 941 998 HUF 2024-04-24 17:09:26
MTELEKOM 942 935 942 +0,21% 0 0 561 510 659 HUF 2024-04-24 17:14:14
RICHTER 9100 8925 9100 +1,56% 0 0 1 880 165 955 HUF 2024-04-24 17:07:58
OPUS 396 396 403 -0,88% 0 0 89 629 866 HUF 2024-04-24 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG