1p
Az Aegon Alapkezelő szerint csak mintegy 80 bázisponttal lett volna olcsóbb az IMF-hitel kamata, mint a piacon kibocsátott dollárkötvényé, mert az IMF speciális devizáját, az SDR-t konvertálni kellett volna. Egy másik vélemény szerint a beáramló források forintra váltásából következő többletköltségek drágították volna annyira, ami a forintkamatokhoz hasonló szintre emelte volna a terheit.

A 3,25 milliárd dolláros dollárkötvény-kibocsátás a sikeres kibocsátások minden jellemzőjét magán viseli: a kereslet megnyugtatóan erős volt, a kibocsátott mennyiség várakozáson felül van, az ára sem okozott csalódást (a meghirdetett felár-sáv alján adták el a papírokat). A másodpiaci kereskedésben is népszerűek egyelőre az új magyar dollárkötvények. Mégis sokan fanyalogtak, hogy az IMF-hitel “két és fél százalékon” mennyivel olcsóbb lett volna például a 4,2 százalékos kamatot fizető ötéves dollárkötvénynél – írja az Aegon Alapkezelő blogja.

Az SDR az nem dollár

A szerző szerint bár az IMF-hitel kamata 2,5 százalék, ez a hitel az Valutaalap speciális devizakosarában, SDR-ben jönne, amiben jen, font, dollár és euró van. Ezt tiszta dollár-alapra hozva magasabb számot kapunk 2,5 százaléknál. Másrészt pedig az említett 2,5 százalékos IMF-hitel futamideje nem öt év, hanem valahol három és fél körül lehet. Ezen a futamidőn a piaci forrás is olcsóbb lett volna, mert a magyar felár (CDS) és a dollárhozamok egyaránt meredeken emelkedő tendenciát mutatnak az egyre távolabbi futamidőkön.

(Fotó: IMF fotóblog)

Az IMF-hitel így körülbelül 80 bázisponttal lenne olcsóbb, mint a piaci. Amiért nem érdemes ezért az évi hatmilliárd forintért sem lehajolni, az kettő plusz egy dolog – véli a szerző. Az első, hogy az IMF-hitel futamideje rövid, és nem alkalmas arra, hogy a magyar adósság lejárata rendesen szét legyen terítve. Újabb IMF-hitel esetén újabb öt évig problémázhatnánk azon, hogy hogyan újítjuk meg erősen koncentrált devizahitel-lejáratainkat.

Gazdasági szuverenitás, vagy legalább annak illúziója

A második, hogy IMF-hitelt akkor szoktak felvenni államok, ha a tőkepiacról nem kapnak. A tény, hogy nagy tétellel megmérettettünk a dollárkötvény-piacon, a forintkötvény-aukciók sikerének esélyét is növeli. Nem véletlen, hogy a kibocsátás piaci reakciója elsősorban a forintkötvények hozamcsökkenésében volt tetten érhető. Ezzel szemben az az üzenet, hogy IMF-hitelt veszünk fel, azzal lett volna egyenértékű, hogy a piacról nyilván nem kapnánk.

A plusz egy érv pedig az, hogy a gazdasági szuverenitás, vagy legalább annak illúziója így piaci finanszírozás mellett megmarad. Pláne, ha az Európai Bizottság túlzott deficit eljárása alól is kikerülünk. Azt, hogy a megnövekedett szabadsággal mit kezd egy a piac szemében nem kellően hiteles gazdaságpolitika, ezután fogjuk csak meglátni. De ettől még a dollárkötvény kibocsátás szükséges volt, és jól sikerült – teszik hozzá.

A pluszforintokat le kell kötni

Egy másik írás az IMF-hitelt nem a dollárkötvényekkel, hanem a forintforrásokkal veti össze. Olyan sokat mondták, hogy már elhittük, pedig a 2008-as IMF-hitel egyáltalán nem volt olcsó – idézi a Pénzügyi Szemle Online blogja Dedák István főiskolai tanár elemzését. Összességében a magyar alapkamatot fizettük ki érte, vagy még annál is többet. A magyar államnak ugyanis a Valutaalaptól lehívott eurómilliárdok a papíron szereplő 3-4 százalékos kamatnál jóval többe kerülnek. Kérdés, mennyivel többe.

Az elemzés arra jut, hogy a gigantikus devizahitel költségei kiegészülnek egy jelentős plusz tétellel, és a magyar állam végső kamatfizetési kötelezettsége megközelítőleg annyi, vagy még több is, mint a magyar jegybanki alapkamat. Ez a plusz kötelezettség elsősorban abból adódik, hogy a lehívott eurómilliárdokat forintra váltó jegybanknak ezt a magyar gazdaságba hirtelen bekerülő plusz forintforrást le kell kötnie.

Megnyugtatás végett mégis megérte volna?

Ellenkező esetben a monetáris logika szerint inflációs nyomást okozhatna. Az így lekötött forintokra viszont a jegybanknak kamatot kell fizetnie. Ezzel a kamattal kiegészül az IMF-nek fizetett 3-4 százalék, így - és még egy sor könyvelési tételen keresztül - adódik, hogy az IMF-hitel végső soron megközelítőleg annyiba fáj az országnak, mint a magyar jegybanki alapkamat - írják.

Az elemzés következtetése számos kérdést felvet. „Ha a különböző plusz tételeken keresztül valóban annyiba kerül az IMF eurója, mintha forintban adósodnánk el, akkor mégis mi értelme az IMF-től pénzt kérni? Nem lehetne valahogy a jegybankon keresztül megoldani a magyar állam finanszírozását, ahogyan például az amerikaiak teszik? Elképzelhető ugyanakkor, hogy mégis megéri az IMF-hez fordulni, mondván a hitellel védőpajzs kerül az ország fölé, ami megnyugtatja a befektetőket, akik így bizalmat szavaznak az országnak és stabilizálják a forint és állampapír piacot?” – veti fel a cikk.

A jó hír tulajdonképpen rossz?

Zsiday Viktor, a Citadella Alap kezelője azt írta a dollárkötvény-kibocsátásról, hogy „jó hír=rossz hír”. "A jó hír az, hogy Magyarországnak sikerült eladnia 3,25 milliárd dollárnyi államkötvényt. A rossz hír ugyanez. A finanszírozás devizarésze nagyjából kipipálva, IMF-re semmi szükség. Ugyanakkor innentõl fogva nincs sok oka a hazai kormányzatnak arra, hogy a befektetõk kedvére tegyen... A fõ kockázat tehát az, hogy a kormányzati gazdaságpolitika fellazul - tehát véleményem szerint ez a kibocsátás nem jó hír a forintnak, hanem rossz" - írta a szerző az Alapblogon.

Lesüllyedtünk már a Balkánra

A Concorde-VM Alap kezelője, Faragó Ferenc (internetes nevén Vakmajom) ezt írta a kötvénykibocsátás után szintén az Alapblogon (a szerző nem archivál, rendszeresen lecseréli a régi írását újra):

„Kelet-Európában nagyon rákaptak az államok idén a kötvénykibocsátásra. Nos, ha az árazásokat nézzük a tervezett és a már lezajott kibocsátásokból:

Lengyelország, 6 éves euró, 1,7 százalék

Törökország, 10 éves dollár, 3,47 százalék

Románia, 10 éves dollár, 4,5 százalék

Szerbia, 7 éves dollár, 5,2 százalék (terv)*

Magyarország, 10 éves dollár, 5,37 százalék”

(*A végeredmény 5,15 százalék lett. Hozamok éves szinten, százalékban – a szerk.)

„Magyarország most már tartósan kiesett a visegrádi régióból és a balkáni országcsoporthoz van árazva. Az ex társak közül a csehekről már nem is érdemes beszélni, ők teljesen beágyazódtak a Nyugatba, úgy vannak árazva, mint Ausztria vagy Svédország, 2 százalék körüli 10 éves hozammal.”

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17055 16960 17100 +0,68% 0 0 4 081 122 835 HUF 2024-04-22 17:09:09
MOL 2980 2972 2998 +0,68% 0 0 666 678 230 HUF 2024-04-22 17:13:32
MTELEKOM 938 923 940 +1,19% 0 0 461 817 055 HUF 2024-04-22 17:12:02
RICHTER 8650 8550 9095 -2,32% 0 0 4 318 677 955 HUF 2024-04-22 17:13:41
OPUS 400 394 408 +1,27% 0 0 148 994 543 HUF 2024-04-22 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG