1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vlagyimir Putyin elnökválasztási győzelme után a piac most elsősorban a moszkvai utca reakciójára és a következő kormány összetételére figyel - vélekedtek hétfői helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó térségi elemzők. Kérdés az is, milyen gazdaságpolitikai irányt választ az új-régi orosz elnök.

A JP Morgan bankcsoport londoni részlegének szakértői hétfői elemzésükben kiemelték: várakozásuk szerint a piac valószínűleg megkönnyebbüléssel fogadja, hogy Putyin már az első fordulóban győzött, de azt is, hogy szavazataránya nem haladta meg jelentősen a 60 százalékot, mert ez még inkább feldühítette volna az ellenzéket. A ház elemzői szerint a fennmaradó bizonytalansági tényezők között van, hogy hova fejlődnek az utcai tiltakozó megmozdulások, milyen lesz a következő kormány összetétele, és milyen gazdaságpolitikai irányt választ az "új" orosz elnök.

A költségvetés egyensúlyának lőttek?

A JP Morgan londoni szakértői közölték, hogy nem várnak nagy változásokat az orosz gazdaságpolitikában, és arra számítanak, hogy az ellenzék erősödő nyomása és a jelenlegi orosz rezsim támogatottságának hosszú távú, fokozatos hanyatlása miatt a költségvetési konszolidáció valószínűleg háttérbe szorul. Mindemellett a mélyen gyökerező bürokrácia és az állami kiváltságokra pályázók természetes ellenállása jó eséllyel akadályozni fogja az igazságszolgáltatási rendszer reformjának gyors haladását és a média szabadabbá tételét is, márpedig e két tényező alapvető fontosságú eleme a korrupció elleni fellépésnek - hangsúlyozták a JP Morgan londoni szakértői.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő hétfőn Londonban összeállított elemzésében kiszámította, hogy ha a védelmi és az egészségügyi kiadások, valamint a bérek további emelésére Putyin által tett választási ígéreteket végre is hajtják, az 160 milliárd dollárba is kerülhet, ez az éves orosz hazai össztermék (GDP) nyolc százaléka. A Fitch számításai szerint az állami költekezés eddig is gyors növekedése miatt a nyersolaj- és földgáz-értékesítési bevételek nélkül számolt orosz államháztartási hiány máris elérte a GDP tíz százalékát, és most már 117 dollár körüli hordónkénti átlagos olajárra lenne szükség 2012 egészére vetítve az egyensúlyos orosz költségvetési mérleghez.

Ha nem csökken a deficit, leminősítés jöhet

A jelenlegi magas olajár védi az orosz államháztartás finanszírozását, ha azonban nem történik olyan költségvetési szigorítás, amely jelentősen csökkenti az olaj- és földgázbevételek nélkül számolt deficitet, akkor az olajárak esetleges súlyos mértékű és tartós esése káros hatást gyakorolna az orosz gazdaságra és a finanszírozási rendszerre, és így valószínűleg Oroszország leminősítését eredményezné - áll a Fitch hétfői londoni elemzésében.

A Fitch jelenleg befektetési ajánlású, "BBB" szintű szuverén adóskockázati besorolással tartja nyilván Oroszországot. A cég azonban már január közepén levette a napirendről az orosz adósosztályzat javítását, stabilra módosítva a szuverén orosz besorolások kilátását a felminősítés lehetőségére utaló addigi pozitívról. A kilátásrontáshoz fűzött akkori indoklásában is kiemelte azt a véleményét, hogy a lakossági nyomás hatására lanyhulhat az orosz kormány készsége a költségvetési kiigazítások végrehajtására, amelyekre pedig szükség lenne az olajbevételek nélkül számolt államháztartási hiány csökkentéséhez.

Még jobban menekül a tőke az országból

Az elnökválasztási eredményről összeállított hétfői londoni elemzésében a hitelminősítő felidézte, hogy a választási kampány során Putyin is elismerte a szerkezeti reformok szükségességét a gazdasági alulteljesítés kezelésére és az olajszektoron kívüli beruházások ösztönzésére. A tőkemenekítés mértéke 2011-ben több mint a kétszeresére emelkedett, az orosz gazdaság növekedési üteme pedig a fele volt a globális pénzügyi válság előtt mértnek. Mindazonáltal továbbra sem világos, hogy a Putyin által jelzett reformszándékot valóban követi-e cselekvés a gazdaságpolitikában – írja a Fitch.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi tanácsadó csoport, a Capital Economics közgazdászai hétfői elemzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Oroszország jelenlegi növekedési modellje a magas olajárak hajtotta belső fogyasztásra alapul, és ezért fenntarthatatlan. Oroszországnak 2004 óta összesen 850 milliárd dollár pótlólagos exportbevétele származott csak az olaj- és földgázárak emelkedéséből, és a magas határadókulcs révén ennek zöme az államkasszába került. Bár 120 milliárd dollárt félretettek két stabilizációs alapba, az energiahordozó-export bevételei az állami költekezés komoly növekedéséhez járultak hozzá, különösen az elmúlt három évben.

Most már 115 dolláros olajárra van szükségük az oroszoknak

Mindeközben a bérek is jóval a termelékenység javulását megelőzve növekedtek, és ez nagy inflációt okozott, a reáljövedelmek azonban így is 150 százalékkal nőttek azóta, hogy Putyin 2000-ben először hivatalba lépett, a GDP reálértéke pedig csaknem megkétszereződött. Az elemzők szerint mindazonáltal ez a növekedési modell nem tartható, mivel a kereslet fenntartása egyre nagyobb mértékben függ a magas olajáraktól, ráadásul az állami költségvetés egyensúlyi helyzetéhez - a Capital Economics saját számításai alapján - most már 115 dolláros éves átlagos olajár szükséges, jóllehet ehhez 2007-ben még 40 dolláros hordónkénti átlag is elégséges volt.

Mindezek alapján a cég szakértői azt valószínűsítették hétfői helyzetértékelésükben, hogy a most kezdődő elnöki periódus során kérdésessé válik Putyinnak mint az orosz gazdasági, pénzügyi és politikai stabilitás garantálójának megítélése.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13260 13015 13365 +1,92% 13260 13270 2 054 118 950 HUF 2023-09-29 15:18:38
MOL 2786 2756 2788 +0,22% 2782 2786 690 655 382 HUF 2023-09-29 15:15:55
MTELEKOM 544 541 545 0,00% 543 544 112 242 876 HUF 2023-09-29 15:14:47
RICHTER 8965 8895 9035 -0,11% 8965 8975 650 003 870 HUF 2023-09-29 15:17:54
OPUS 361 351 361 +2,26% 359 361 194 638 990 HUF 2023-09-29 15:18:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Nem mindig az az állampapír a legjobb, ami annak látszik
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 15:51
A nagy kamattöbblet miatt azt az állampapírt érdemesebb választani, amely nagyon hosszú futamidejű ugyan, de idő előtt is el lehet adni. A száz dollárhoz közelítő olaj keresleti oldala megélénkülhet, a kínálat viszont hagyományosan rugalmatlan, így könnyen bekövetkezhet egy komolyabb árrobbanás rövid vagy középtávon. Ezekről a témákról beszélt Eidenpenz József főmunkatárs a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Állampapír / Kötvény 3 gyakori tévhit az állampapírokkal kapcsolatban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 13. 19:05
PMÁP kontra BMÁP – melyik a jobb állampapír? Újabb módszerrel terelik finoman a lakosságot az alacsonyabb kamat felé, amellyel jelenleg a BMÁP kecsegtet. Nem kell félni attól, hogy lejárat előtt eladjunk egy állampapírt, erről maga az állam biztosít bennünket. Miért vennék el, ha el is inflálhatják?
Állampapír / Kötvény Átírta a korábbi tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 4. 18:01
A vártnál jobban alakult a lakossági értékesítés.
Állampapír / Kötvény Rossz hírt kaptak a magyar állampapírok kedvelői
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 31. 15:48
Újabb kamatcsökkentésre kell felkészülnie a kisbefektetőknek.
Állampapír / Kötvény Öt alternatívája tuti van a Prémium állampapíroknak
Eidenpenz József | 2023. augusztus 21. 05:47
Csökkenő, stagnáló és újra emelkedő infláció mellett mit várhatunk az új PMÁP-tól? Eddig melyik évben érte utol a PMÁP az inflációt, és melyikben nem? Lutrivá váltak ezek a papírok, de ettől még jók, csak időben el kell adni, ha romlik a helyzet.
Állampapír / Kötvény Tragédia, ha már csak az új államkötvényeket tudod megvenni?
Privátbankár.hu | 2023. július 31. 13:16
A régi állampapír-sorozatok már csak ma délutánig kaphatók, de vajon nagy baj-e ez, mennyire rosszak az újak? Ha már láttad Machu Picchu-t, akkor is érdemes Peruba menni. (Hangfelvétel.)
Állampapír / Kötvény Ma még elrohanhat régifajta államkötvényt venni
Eidenpenz József | 2023. július 31. 05:31
Már csak ma kaphatók a régi feltételekkel a PMÁP államkötvények, augusztus 1-től rosszabb paraméterekkel lehet hozzájuk jutni. Áttekintjük a különbségeket a régi és az új között, hogy mikor lesznek kedvezőek, és azt is, hogy milyen stratégiát érdemes követni, ha majd fordulat jön az inflációban.
Állampapír / Kötvény Óriási változás jön a lakossági állampapíroknál
Privátbankár.hu | 2023. július 26. 14:50
Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. új konstrukciójú állampapírokat hirdetett meg a lakosság részére.
Állampapír / Kötvény Megvan, melyik állampapír vásárlói jártak jobban
Eidenpenz József | 2023. július 26. 05:48
Másfél hónap alatt mintegy négy százalékponttal estek a rövid futamidejű állampapírok hozamai, így aki korábban diszkont kincstárjegyet vett, és meg kell újítsa, az most csak rosszabb feltételekkel tudja. Az inflációkövető kötvények változatlanul a legnépszerűbb papírok, joggal, ezt is veszik leginkább a magyarok.
Állampapír / Kötvény Ráharaptak a magyarok az ingyenes értékpapírszámlára
Privátbankár.hu | 2023. július 25. 14:19
Tavaly rekordmértékben, 140 ezerrel nőtt a Magyar Államkincstárban értékpapír-számlát vezető ügyfelek száma, idén júliusban már több mint 800 ezren veszik igénybe a díjmentes állampapír-forgalmazási szolgáltatását – közölte a Magyar Államkincstár.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG