1p
Sajtóértesülés szerint újabb nagyszabású likviditási akciót indít jövő héten az Európai Központi Bank. A Bloomberg úgy tudja, hogy az euróövezeti kereskedelmi bankok december után újabb, ezúttal 470 milliárd eurós kedvezményes hitelre pályázhatnak, csaknem három évre. A lépés tovább hűtheti a feszültséget az európai kötvénypiacon. Az EKB nem mondja ki, de elindította pénznyomdát.

A Bloomberg szerint az euróövezeti kereskedelmi bankoknak újabb, ezúttal 470 milliárd eurós kedvezményes likviditási aukciót indít az EKB. Ez majdnem akkora összeg, mint amekkorát a decemberi akciójával öntött a piacra az euróövezet jegybankja. A hírügynökség értesülése piaci, viszont az általa megkérdezett szereplők nagy része egyhangúlag számít a lépésre. A várakozások szerint az akció hűtheti az aggodalmakat az euróövezeti válsággal kapcsolatban és csökkentheti az utóbbi hónapokban elszállt hozamokat. Az EKB decemberben hirdette meg a három évre szóló, 489 milliárdos kedvezményes hitelprogramját, aminek az a lényege, hogy az eurózóna csaknem 500 kereskedelmi bankja három évre nagyon olcsón kap hitelt, ezt pedig a várakozások szerint az euróövezeti perifériás országok kötvénypiacain költik el, ahol magasak a hozamok, így a bankok zsebre teheti a nyereséget, miközben folyamatos keresletet biztosítanak az állampapír-piacon, csökkentve a hozamokat, így oldva a feszültséget.

Az olasz és spanyol kötvénypiacok elszálló hozamai akkor kezdtek csökkenni, amikor decemberben az EKB meghirdette az első hasonló akcióját. Az EKB új elnöke, Mario Draghi a beiktatása után, december elején egyértelművé tette, hogy egyrészt nem akar az amerikai Fed-éhez hasonló pénznyomtatást kezdeni, ugyanakkor mégis bejelentette a likviditási intézkedést, ami annyiban különbözik a hasonló amerikai és brit (QE) akciótól, hogy nem a központi bank veszi az állampapírokat, hanem arra kedvezményes pénzt ad a kereskedelmi bankoknak, így csökkentve a hozamokat és növelve a pénzforgalmat. Az EKB ezzel ugyan pénzt teremt, viszont bizonyos határidőre. Az euróövezeti jegybanknak egyébként szabályozási korlátai is vannak a pénznyomdára. Amennyiben igaz a Bloomberg értesülése, akkor az EKB gyakorlatilag beállt a sorba az amerikai, a brit és a japán jegybank mögé, legfeljebb más formában és más kommunikációval, de a gyakorlatban pénzt teremt a piacon.

A Bloomberg úgy tudja, hogy a pénz nagy része nem jelenik meg a piacon, mert azt a kereskedelmi bankok a lejáró kötvényeik cseréjével visszaforgatják, az intézkedések jórészt a bankok közti elszámolás könnyítik. A decemberi akció előtt az EKB csökkentette azt a mennyiséget, amit a jelzálog-fedezetű értékpapírokból hajlandó elfogadni. A decemberi akció után viszont a kisebb európai bankoktól is egyre nagyobb mennyiségben fogadtak el a hitel fedezeteként kockázatosabb eszközfedezetű értékpapírokat. A Bloomberg szerint a mostani, újabb akcióval a kisebb bankok is levegőhöz juthatnak és csökkentheti a hitelkamatiakat könnyítve ezzel a befagyott hitelezési piacon.

A Bloomberg szerint a decemberi 489 milliárd eurós akcióból mindössze 193 milliárd jelent meg a piacon „új pénzként”, mert a bankok a maradék 296 milliárdot a lejáró kölcsöneik hosszabb távra cserélésére használták fel - legalábbis ez áll a Barclay's felmérésében. Az EKB tanácsának német tagja, Jens Weidmann közben arra figyelmeztetett, hogy az EKB-nak nem szabad elfelejtkeznie az eredeti céljáról, azaz az infláció feletti őrködésről. A Deutsche Bank vezető elemzője, Thomas Mayer pedig azt mondta a Bloombergnek, hogy az EKB a második likviditási akció után éppen az inflációs kockázatok miatt valószínűleg felhagy a hosszú távú újrafinanszírozási akciókkal (LTRO – long-term refinancing operations). Mayer azt várja, hogy az EKB döntéshozó csapatának „héjább” (tehát szigorúbb monetáris nézetű) tagjai a közeljövőben sikeresebben érvényesítik az akaratukat. A berzenkedő jegybankár szerint a kiváló, AAA-kategóriás országoknak nagyobb ellenállást kéne tanúsítaniuk a likviditás bővítése ellen, ugyanis az szerinte nem motiválja a bajban levő országokat arra, hogy csökkentésék az államháztartási hiányt és ehhez meghozzák a szükséges megszorító intézkedéseket.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
Állampapír / Kötvény Ezekben a devizákban lehet inflációkövető kötvényt kapni (2. rész)
Eidenpenz József | 2024. február 13. 05:41
Tetszik az inflációkövetés gondolata, de a forinté már nem? Meg akarja őrizni devizája vásárlóértékét? Egyes országokban bocsátanak ki a hazai PMÁP-hoz hasonló termékeket, csak éppen nem túl olcsón. De ha még sokáig csökken a magyar kamat…
Állampapír / Kötvény Inkább eurós inflációkövető kötvényeket kellene venni?
Eidenpenz József | 2024. február 8. 19:12
A forintkamatok drasztikus csökkenésével felmerül a kérdés, nem kellene-e legalább részben devizába fektetni a pénzt? Sőt, mi lenne, ha valahogy össze lehetne kombinálni az inflációkövetést a forintgyengülés elleni védelemmel, azaz a devizabefektetésekkel? Nem lehetetlen.
Állampapír / Kötvény Hatvanszázalékos bukó állampapíron? Önnek is sikerülhet!
Eidenpenz József | 2024. február 5. 05:42
Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?
Állampapír / Kötvény Még rosszabb lesz a PMÁP kamata, de pár napig kaphat a régiből
Eidenpenz József | 2024. február 1. 11:28
Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG