TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A hazai kamatszint az utóbbi időben drasztikusan visszaesett a korábbi magas értékekről. Az elérhető hozamok durván lecsökkentek, így érthetően gondosabban próbálunk értékpapírt választani, hogy a korábbinál kisebb hozamainkat maximálhassuk. Mit érdemes most vásárolni?

Vége a gyönyörű reálkamatoknak

A magyar piacon igen hosszú ideig, nagyjából 1995-től a közelmúltig állt fenn az a helyzet, hogy az elérhető kockázatmentes hozam (döntően az állampapírok hozama) mind nominálisan, mind reálértékben igen kedvező volt, azaz az inflációnál lényegesen magasabb hozamot lehetett elérni. Aztán 2-3 éve megindult a rég várt kamatcsökkentés: a jegybanki alapkamat hét százalék körüli szintről 2,1 százalékig csökkent.

Ez a szint az igen alacsony infláció és a stabil költségvetési és fizetési mérleg, azaz a belső és külső egyensúly mellett teljesen reálisnak is mondható. Kérdés, hogy a következő 2-3 évben a kamatszint hogyan változhat, és melyik esetben milyen állampapírba célszerű fektetni?

Lehetne még alacsonyabb is a kamat

A gazdaságilag fontosabb régiókban: az euró-zónában, Svájcban, Nagy-Britanniában, Amerikában és Japánban már hat éve, a 2008-as válság óta nulla közeli kamatok vannak. Ebből a szempontból akár a magyar alapkamat is lehetne még alacsonyabb, hisz még az egy százalék körüli kamatszint is magasabb, mint az említett területeken, vonzóbbá téve a befektetést. Az inflációnk is igen alacsony, persze kérdés, hogy ez a közeljövőben fenntartható-e (a nemrég beindult olajáresés ezt mindenesetre támogatja).

Az egyetlen tényező, ami az alacsonyabb kamat ellen szólhat, az a forint árfolyamának az utóbbi időben mutatott változékonysága.

A hosszú papírok veszélyesek

Csökkenő kamatok/hozamok esetén hagyományosan a hosszú lejáratú, fix kamatozású kötvényeket szokták venni, hisz ezek árfolyama nagyobbat emelkedik (ezért az elmúlt időszakban a hosszú lejáratú magyar államkötvényekkel nagyon szépen lehetett keresni). A mostani kamatszinteken már nem érdemes ezt a stratégiát követni. A hosszabb lejáratú kötvények hozama nem közvetlenül a jelenlegi, vagy közeljövőbeli alapkamattól függ, hanem a teljes futamidő alatti várható átlagos kamatszintet árazza.

A 10-14 éves hátralevő futamidejű kötvényeknél ez most már négy százalék alatt van, és ha rövidtávon csökken is még a kamatszint, kérdés, hogy 10-14 éves távon nem kell-e valamikor menetközben 3-4 százalékosnál magasabb kamatszinttel számolni. Amennyiben számolunk ezzel a lehetőséggel, akkor a hosszú állampapírok lehetséges hozamcsökkenése erősen limitált, vagyis nem alkalmas eszközök a rövidtávú kamatcsökkenés megjátszására.

Ráadásul a döntően magánszemélyeknek kínált, Prémium Magyar Államkötvény, ill. Bónusz Magyar Államkötvény sorozatainak aktuális kamata már eleve magasabb a hosszú lejáratú fix kamatozású papírok hozamánál, ezért velük összevetve eleve rosszabb induló helyzetben lennénk.

Minimum három százalékos garantált kamat

Mindezek alapján kamatcsökkenésre spekulálva már nem érdemes értékpapírt keresni, célszerű inkább a stagnáló kamatokra alkalmazandó stratégiát követni. Ez az eset viszonylag egyszerű: az éppen elérhető legnagyobb (változó) hozamú államkötvényt érdemes megvenni. Ez most a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK), amelynek kamatozása az előző év inflációja (de minimum 0) + 3 százalék kamatprémium.

Ez jelenleg még egy darabig 4,7 százalék, ami igen kedvezőnek tekinthető. (Kétféle kötvénynél februárban, illetve májusban lesz kamatforduló.) Az infláció szintje már most is alacsony: sokkal lejjebb, akár 0-ra tartósan nem tud csökkenni, így a kamat legfeljebb kismértékben, legrosszabb esetben évi három százalékig csökkenhet, és még akkor is vonzó szinten lenne.

Ezek után nézzük meg a kamatemelés lehetőségét. Amíg a világban a jelenlegihez hasonló extrém alacsony kamatszint van, addig nem valószínű a kamatemelés, hacsak fel nem merül valamilyen speciális indok (költségvetési vagy fizetésimérleg-probléma, forintgyengülés). A legvalószínűbb, hogy kamatemelés akkor fog bekövetkezni, amikor a főbb devizák kamatai is megemelkednek. Ez 2016 előtt nem várható.

Növekvő kamatok elleni Bónusz

Ha valaki a kamatemelésre játszik, akkor érdemes Bónusz Magyar Államkötvényt vennie, tekintettel arra, hogy ennek mindenkori kamata az egyéves diszkontkincstárjegy hozama + lejáratonként változó nagyságú (1,25-2,5 százalék) kamatprémium. Az alapkamat változását elég jól követi a diszkontkincstárjegyek hozama, így ebben az esetben hozamuk is nagyjából a kamatemelés arányában növekszik.

Összefoglalva: csökkenő vagy stagnáló kamatszintre számítva a Prémium Magyar Államkötvény, növekvő kamatokra számítva a Bónusz Magyar Államkötvény vásárlása ajánlható.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
hírlevél