<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A BNP Paribas Magyarországi Fióktelepe az OTP Bank szervezésében húszmilliárd forintnyi kötvényt bocsátott ki főleg intézményi befektetőknek. A befolyt tőkét áruhitelezésre fordítják. A különösen jó minősítésű kötvények likviditására nagy figyelmet fordítanak majd. Interjú Barlai Róberttel, az OTP ügyvezető igazgatójával.

– Ki pontosan a kötvények kibocsátója, és mennyi kelt el belőlük?

– Az eredetileg felkínált 15 milliárd forintnyi mennyiség helyett 20 milliárd forintért kelt el, a BNP Paribas Magyarországi Fióktelepe a kibocsátó, ám a franciaországi anyabank garanciájával. Sok éve nem volt ehhez fogható kibocsátás, amely során egy külföldi pénzintézet forintban ekkora értékben bocsátott volna ki kötvényeket Magyarországon.

– Mekkora a kötvény hozama, futamideje?

– A papír kondícióit az OTP Bank javaslatára úgy alakították ki, hogy a 2016/D jelzésű hazai államkötvény fő paramétereihez igazodik, ezzel is megkönnyítve a befektetők számára az elszámolásokat, más műveleteket. A három éves kötvény kamatozása 4,5 százalék, a 2016/D hozama felett 55-65 bázispontos felárral kelt el.

– Kiket céloztak meg a kibocsátással?

– Az egyetlen lényeges különbség a 2016/D-hez képest, hogy a BNP Paribas kötvényeinek névértéke darabonként 50 millió forint, szemben az állampapírok tízezer forintos névértékével. Ennek megfelelően túlnyomórészt hazai intézményi befektetők, azaz befektetési alapok, biztosítók, kisebb részt nyugdíjpénztárak jegyeztek belőle.

– Mi volt a célja a tranzakciónak, mire fordítják a befolyó pénzt?

– Elsősorban a BNP Paribas hazai áruhitelezési tevékenységének finanszírozására.

– Miért pont Magyarországon, és miért pont forintban bocsátották ki?

– A válság hatására általában minden bankcsoport igyekszik az egyes országokban folytatott tevékenységét az ottani forrásokból, a helyi piacról finanszírozni, az a legegyszerűbb számukra.

– Mi volt az OTP szerepe a kibocsátásban?

– Az OTP Bank vezető szervezőként, jegyzési garanciavállalóként, forgalmazóként, fizető ügynökként és másodpiaci árjegyzőként működött közre. Bár az OTP a köztudatban elsősorban lakossági bankként él, a tőkepiaci szolgáltatások terén is erős pozíciói vannak. Ebben az esetben is látszik, hogy a kibocsátás során teljes szolgáltatást tudtunk adni a kötvénykibocsátónak, és végig tudtuk kísérni tanácsokkal is.

A legfontosabb a kibocsátás-szervezői és az értékesítési pozíció volt. Bizonyos szinteken, nagyságrendben a hazai piacon csak az OTP tud egy ilyen méretű tranzakciót végrehajtani.

– Régebben strukturált kötvényeket is bocsátottak ki intézményi befektetők számára, például devizákhoz, részvényindexhez kötött kamatozással.

 

– Igen, más befektetői körnek rendszeresen bonyolítunk hasonló strukturált kibocsátásokat is.

– A francia BNP Paribas hitelminősítése jobb, mint a magyar államé, ugye? Miért van akkor felár a hazai állampapírokhoz képest?

– Igen, jobb a minősítés, a magyar piacon azonban a magyar állampapírokat a gyakorlatban maximálisan biztonságosnak, AAA-snak tekintik, ezért azoknál alacsonyabb hozammal kötvényt kibocsátani jelenleg nem lehet. Lévén, hogy a forint még nem világpénz, rendszeres és sokszínű kibocsátások nem jönnek forintban a piacra, nem lehet a rating különbséget árban érvényesíteni. Más hasonló kötvények, mint a Diákhitel Központ állami garanciás papírjai is az állampapíroknál magasabb hozammal forognak, az feltehetően egyfajta likviditási felár is, mivel ezek a sorozatok kisebbek, mint az állampapír-sorozatok.

– Ami a likviditást illeti, a kötvényeket milyen másodlagos piacra vezetik be? Hol lesz árjegyzés?

– Szerepelni fog a másodlagos piacon is, és a Budapesti Értéktőzsdére is kérjük a bevezetését, mindkét helyen jegyzünk majd rá árat. A pénzügyi válság során a vállalati kötvények likviditása eltűnt, vagy jelentősen csökkent, ami azután likviditási prémiumként jelentkezett az árfolyamokban.

Ezért a kibocsátó és az OTP Bank is jelentős hangsúlyt szeretne fektetni a kötvények likviditására. Az árjegyzésen túl kérelmezni fogjuk az MNB-nél azt is, hogy – mivel a papírok minősítése jobb, mint a magyar államé – vegyék fel a jegybankképes értékpapírok listájára. Így repóképesek lehetnek, ami szintén növeli a likviditást.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17980 17580 18150 +1,32% 0 0 7 988 514 365 Ft 2022-01-19 17:12:35
MOL 2660 2604 2668 +1,37% 0 0 1 492 834 610 Ft 2022-01-19 17:08:16
MTELEKOM 426 418 428 +1,07% 0 0 159 727 635 Ft 2022-01-19 17:05:00
RICHTER 8600 8535 8670 +0,70% 0 0 1 012 193 935 Ft 2022-01-19 17:10:57
OPUS 220 219 222 0,00% 0 0 6 352 019 Ft 2022-01-19 17:05:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Négy ok, amiért hamarosan eljöhet a MÁP Plusz alkonya
Eidenpenz József | 2022. január 19. 06:04
Nem jó érzés 7,4 százalékos infláció mellett öt százalék körüli kamatú papírban ücsörögni, még akkor sem, ha sokan valószínűsítik, hogy a pénzromlás csak átmenetileg marad ilyen magas. De ez csak az egyik ok, amiért a MÁP Plusz iránti érdeklődés csökkenhet a közeljövőben.
Állampapír / Kötvény Máris itt a válasz a magas inflációra! 6,6 százalék lesz a csúcskamat jövő csütörtöktől
Eidenpenz József | 2022. január 14. 16:13
Évi 6,6 százalékra nő az itthoni kockázatmentes csúcskamat, miután új inflációkövető forintkötvények kaphatók a jövő hét végétől. Ráadásul kevesebb késéssel követik az inflációt, mint a korábbi sorozatok. A ma közzétett magas inflációs adatot ugyan nem éri el a kamat, de pár hónap múlva ez is változhat.
Állampapír / Kötvény Meglepően magas kamatot találtunk – mégsem a magyar infláció-követő kötvény a legjobb?
Eidenpenz József | 2021. december 20. 05:17
A magyar infláció-követő kötvények nagyon kedvezőek, de nem páratlanok a világban. Az USA-ban például a jelenleg kapható hasonló termék évi hét százalékos kamatot fizet, de hátránya, hogy ez csak az inflációt fedezi, nincs afeletti kamatprémiuma. Viszont vannak nagy előnyei is, mint a folyamatos tőkésítés és a hosszú futamidő.
Állampapír / Kötvény A MÁP Plusz helyett az inflációkövető kötvény lehet a befutó?
Privátbankár.hu | 2021. december 15. 17:32
Az egyre magasabb infláció fejtörést okoz a kisbefektetőknek: az eddig biztos befutó, fix hozamot kínáló Magyar Állampapír Plusz egyre alacsonyabb reálhozamot kínál, az inflációkövető kötvények viszont vonzóbbá válhatnak. A Bank360.hu elemzői összefoglalták, mit érdemes tudni az állami befektetési formákról, és a jelenlegi gazdasági helyzetben az inflációs prognózisokra is tekintettel melyiket érdemes választani.
Állampapír / Kötvény Újra előjött a nagy dilemma: euróban, vagy forintban takarítsunk meg?
Eidenpenz József | 2021. december 13. 18:38
Új eurós lakossági inflációkövető papírokat bocsát ki az állam, az eddigieknél hosszabb futamidővel, de alacsonyabb kamatprémiummal. Az időzítés jó, mert egy darabig biztosan vonzó lesz az induló kamat, átmenetileg még a forintkötvényekét is meghaladhatja. Hosszabb távon azonban mégis lehet, hogy a forint lesz a nyerő.
Állampapír / Kötvény Eláruljuk,  miért lehet rossz neked a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvény
Eidenpenz József | 2021. november 24. 15:21
Bemutatjuk a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvényt, amely magyar infláció-követő kötvény, csak borzasztó lassú, nagy késéssel követi vagy egyes esetekben nem is éri utol az inflációt. A gond akkor kezdődik, ha még nagyobb sebességre kapcsol a pénzromlás, míg akkor jár jól a befektető, ha visszaesik. Kiszámoltuk, hol jön el a pont, amikor a reálhozam elenyészik.
Állampapír / Kötvény Még csúnyább bukást okoz a reálkamat, és igen, te fogod ezt megfizetni
Eidenpenz József | 2021. november 19. 05:27
A magas infláció, ha nem követik a lakossági megtakarítások kamatai, súlyos veszteséget okoz majd a takarékoskodóknak – ahogy már most is. Bár korábban a negatív reálkamat csak átmeneti időszakokban volt jellemző, most már több éve, és évente sok százmilliárd forinttal csökken az emberek pénzének vásárlóereje. Mit lehet itt tenni?
Állampapír / Kötvény Kevesebb állampapírt vásárolt a lakosság, de hogy alakult a hiány?
Privátbankár.hu | 2021. november 17. 12:47
Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a harmadik negyedévben 572 milliárd forintot, a negyedéves GDP 4,2 százalékát tette ki.
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hét százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat is!
Eidenpenz József | 2021. november 3. 05:13
Az infláció nő, tehát akkor most érdemes igazán infláció-követő Babakötvénybe tenni a pénzt az ifjúság számára? Cikkünkből kiderül, mennyi lehet a következő, februári kamatforduló után a papírok kamata és mennyi az után. Meg az is, hogy a magas inflációnak akkor sem érdemes örülni, ha magasabb kamatot kapunk a kötvényünkre, de attól még ez a legjobb kockázatmentes befektetés.
Állampapír / Kötvény Elkapkodták a Takarék Jelzálogbank első zöld jelzáloglevelét
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 16:14
A nyilvános forgalombahozatal során összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből 5 milliárd forintot fogadtak el, az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírra.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló