1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több nagy kötvénycsőd borzolta a kedélyeket a kilencvenes években, Realbank, WVM Lízing, Faktorház, Globex, ahol sok ezer befektető bukott több milliárd forintot. A legtöbb történet viszonylag szerencsésen végződött ugyan a kisbefektetők számára, de nem mindegyik, a követelések befolyásához néha egy évtized is kellett, és az esetek máig tanulsággal bírnak.

A kilencvenes években több sikeresnek látszó magyar magánvállalkozás is bocsátott ki kötvényeket a lakosságnak és intézményeknek egyaránt, rendszerint vonzó, akkor még bőven két számjegyű, 20-30 százalékos kamattal a magas kamatkörnyezet és infláció miatt. Egy sor kötvénycsőd kellett ahhoz, hogy az ilyen jellegű kibocsátások háttérbe szoruljanak.

Kötvényesekkel a bankok kegyeiért?

A csődök egyébként már akkoriban sem nem leptek meg számos szakembert: a felszámolásról szóló egykori jogszabályok ugyanis a sorban elöl a különböző biztosítékokkal rendelkező bankok kielégítését írták elő, majd csak jóval hátrébb a kötvényesekét. Így – legalábbis rossz nyelvek szerint – a kötvényesek pénze sok esetben a bankok plusz biztosítékaként szolgált. (Ha jól tudjuk, a kielégítési sorrend azóta sem változott lényegesen.) A téma aktualitását az is adja, hogy jelenleg egy tőzsdei kötvénykibocsátó, az E-Star harcol a túlélésért.

A WVM Lízing sikeres cég volt a kilencvenes évek elején, fő profilja a 06 60-as hívószámú, „Westel 60-as” rádiótelefonok lízingbe adása volt, amelyek kezdetben még egy vagyonba kerültek. A technika azonban gyorsabban fejlődött, mint ahogy a lízingszerződések lejártak, jött a miniatürizálás és a GSM, a felhasználóknál levő féltéglaszerű készülékek elavultak, a lízingdíjakat nem fizették, az elértéktelenedő készülékeket inkább visszaadták.

Sikerült perbe vonni a Talentumot

A társaság egy egész sor különböző kötvényt bocsátott ki, sokat közülük vissza is fizetett (mint a képünkön láthatót), hatezer befektető mintegy 2,1 milliárd forintjával azonban adós maradt, amikor 1996-ban csődöt jelentett. A befektetőknek egy nagy szerencséjük volt, az akkori értékpapír-törvény megfogalmazása szerint a hivatalos kibocsátási tájékoztatók tartalmáért nemcsak a kibocsátó társaság, hanem a forgalmazó brókercég is felelt. Jelen esetben az MHB (Magyar Hitel Bank, később ABN Amro, jelenleg K&H Bank) brókercége, a Talentum Rt., amelyért az anyabank is felelt. (Ez a brókercég jóval később jogutód nélkül megszűnt.)

A tájékoztató megtévesztő voltát sikerült végül bizonyítani. Hosszas pereskedés folyt, amelynek különböző szakaszaiban egyezségeket is kötöttek a befektetők különböző csoportjaival, és volt, amikor mindenkinek felajánlották a kártérítést. Így a hírek szerint, amikor végre jogerős ítélet született, és kifizették a kamatokkal növelt értéket valamikor 2001-2002-ben (a névérték több, mint kétszeresét), addigra már csak a befektetők töredéke maradt a ringben. Az eset így is viszonylag szerencsésnek mondható, mert legalább a követelése nagy részéhez mindenki hozzájutott.

A Realbank-csoport is fizetett végül

Hasonlóan relatíve jól végződött a Realbank-csoport Reallízing 96 és Reallízing 2000 nevű kötvényeinek ügye, a pénzintézeti csoport felszámolása nyomán ugyanis a kár zöme megtérült, a névértékhez közeli összeget kaptak a tulajdonosaik. Igaz, csak bő négy évvel a pénzintézet 1998-as csődje után, 2002 végén, hosszas jogi huzavonák után.

Álomkötvényből rémálomkötvény lett

Az Első Hazai Faktorház zseniális nevet talált ki egyik kötvényének: „Álomkötvény Faktorház”. (A másik a Folyószámlakötvény nevet viselte és OTP-folyószámláról lehetett jegyezni, pedig az OTP nem felelt a kötvénykövetelésekért, de ezt sok ügyfél nem tudta vagy nem vette észre, így az OTP-re is rossz fényt vetett a dolog.) Az Álomkötvényből azonban hamarosan Rémálomkötvény lett, a Faktorház állítólag a rossz helyzetű cseh Interbanka pénzintézet megvételébe bukott bele még 1996-ban.

Talán mondanunk sem kell, hogy hosszas pereskedés kezdődött, elsősorban a Budapest Bankkal, amely szeretett volna teljes követeléséhez a többi befektető előtt hozzájutni, végül csak 2005-ben, mintegy kilenc év után sikerült megegyezni. Az MTI akkori megfogalmazása szerint a felek egyezséget kötöttek, amely szerint a bank lemondott a követelése egy részéről, cserébe a „kishitelezők” – kötvényes magánszemélyek - a tőke mellett „még némi kamathoz is hozzájutottak". A hitelezők kifizetése után a tulajdonosok visszakapták a Faktorházat.
Oroszlánvész a köbön

A magát annak idején oroszlánnal reklámozó Globex 1998 végi csődje volt eddig valószínűleg eddig a legszerencsétlenebb kötvényes káresemény a hazai tőkepiac modern történetében. Idén februárban jelentették a lapok az MTI nyomán, hogy 13 év után lezárult a Globex Holding végelszámolása, arról azonban szemérmesen hallgattak, hogy milyen eredménnyel. A korábbi hírek alapján azonban valószínűsíthető, hogy ha maradt is valami vagyon a társaságnál, legfeljebb a követelések pár százalékára lehetett elég.

„Globex : a vállalkozást azonban jelentős részben hitelből finanszírozták, az adósságokat folyamatosan görgették, s idővel a gazdaságosság, eredményesség érdekében szabályokat is áthágtak” - írta a kisalfold.hu. „Torlódó kötelezettségét újabb és újabb kötvénykibocsátással próbálta finanszírozni” – írta a Beszélő még 2000 körül három kötvénykibocsátó céggel kapcsolatban is. Mit is jelent ez tulajdonképpen?

Így lesz a kötvényezésből pilótajáték

Ha egy cég a lejáró régi kötelezettségeit tudatosan újabb hitelfelvételekkel próbálja meg fedezni, azaz a lyukakat újabb és újabb hitelekkel tömi be, egyfajta pilótajátékot játszik, és közben megtéveszti a hitelezőket, üzleti partnereket. A pilótajátékok mibenlétéről már írtunk (link a cikk végén), lényegében bármi az, ahol az új hitelezők/résztvevők/játékosok/befektetők pénzéből fizetik ki a régieket, és közben nem termelnek érdemi nyereséget. Így előbb-utóbb törvényszerűen összeomlik a rendszer, ha elfogynak az újak.

A képhez az is hozzátartozik, hogy a cégvezető feltehetően nem szándékosan akartak pilótajáték-szerű konstrukciót felépíteni, hiszen a társaságoknak volt tisztességes gazdasági tevékenysége. Csupán időt akart nyerni addig, amíg meggyengült vállalkozását újra rendbe szedi, nyereségessé teszi, ám ez végül nem sikerült neki.

Hozam, kockázat, likviditás - megéri?

Hogyan lehet a hasonló kötvénycsődök ellen védekezni? A vállalatok komoly elemzésével, eredményességük, eladósodottságuk, vezetésük, tevékenységük figyelésével bizonyos mértékig igen, de ehhez a kisbefektetők nagy része nem rendelkezik megfelelő képzettséggel. Másrészt nincsen száz százalékos védelem, a csődbe ment vállalatok egy része is sikeresnek, nyereségesnek, biztonságosnak látszott előtte. Ráadásul gazdasági válság van, amelyben legjobb szándékuk ellenére is könnyebben kerülnek bajba a kis- és középvállalatok.

Mivel tökéletes védelem nincsen, ezért azt tudjuk leginkább javasolni, hogy osszuk meg a kockázatot a rizikósabb befektetések között, és egy ilyenbe se tegyünk a tőkénk 5-10 százalékánál többet. (Ez más kockázatosabb befektetésekre, mint egyedi részvények, árupiaci termékek, devizapozíciók, ingatlanalapok stb. is vonatkozik.) Másrészt fontoljuk meg, hogy az állampapírokhoz képest a vállalati kötvényeken elérhető hozamfelár – általában 2-4 százalékpont körül – megéri-e az extra kockázatokat. Harmadszor, vegyük figyelembe, a vállalati kötvények másodlagos piaca is igen fejletlen, a tőzsdei forgalom minimális, likviditási oldalról is vannak kockázatok, csak akkor érdemes vásárolni, ha biztosan meg tudjuk tartani lejáratig.

Sorozatunk előző részei:

A pilótajáték ezer formában éled újjá

Felelőtlen buxolás és bármi, amivel nagyon túlvállaltad magad

Nigériai levelektől a látszatnyereményen át a csalárd távmunkáig

Hasonló témájú cikk:

Gyémánt: özvegyeknek és árváknak való, vagy pilótajáték az egész?

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17960 17860 18210 -0,25% 0 0 8 091 594 405 HUF 2024-05-21 17:10:25
MOL 3036 3036 3086 +0,33% 0 0 3 718 028 356 HUF 2024-05-21 17:07:13
MTELEKOM 960 949 960 +1,16% 0 0 816 663 582 HUF 2024-05-21 17:05:02
RICHTER 9110 9110 9360 -1,88% 0 0 2 822 873 265 HUF 2024-05-21 17:11:56
OPUS 378 376 393 -2,83% 0 0 145 406 324 HUF 2024-05-21 17:09:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Állampapír helyett ETF-et is lehet vásárolni
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 17:05
A hagyományos állampapírok és befektetési alapok egyik alternatívája lehet a tőzsdén kereskedett alap, amelyekből hatalmas választék áll rendelkezésre Nyugat-Európában, köztük alacsony kockázatú kötvényalapokból is. Ha valaki nem mer nagyot kockáztatni a kriptovalutapiacon, de mégis érdekli, akkor játszhat ingyenes játékokat, feltöltheti művészi fotóit, játszva tanulhat.
Állampapír / Kötvény Felejtsd el a múltat, ha állampapírról van szó
Eidenpenz József | 2024. április 29. 14:55
Lenne három alternatíva is, de… Hiába volt magasabb az állampapírok kamata régebben, ha egyszer most nincs jobb ezeknél, mert vagy az adó, vagy a kockázatok nyomják agyon a lehetséges versenytársakat. A kriptovaluták egyre inkább egy új eszközosztályt jelentek a befektetések világában. Erről beszélt a Trend FM reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Van-e alternatívája a lakossági állampapírnak?
Eidenpenz József | 2024. április 29. 05:39
Banki kötvények kontra lakossági állampapírok – vannak, akik rá tudnak ígérni az államilag támogatott magas kamatokra? De mennyi marad abból adók levonása után? Hogyan kerülhető el az adó? Mennyivel nagyobb a banki kötvények kockázata, mint az állampapíroké?
Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG