<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Több nagy kötvénycsőd borzolta a kedélyeket a kilencvenes években, Realbank, WVM Lízing, Faktorház, Globex, ahol sok ezer befektető bukott több milliárd forintot. A legtöbb történet viszonylag szerencsésen végződött ugyan a kisbefektetők számára, de nem mindegyik, a követelések befolyásához néha egy évtized is kellett, és az esetek máig tanulsággal bírnak.

A kilencvenes években több sikeresnek látszó magyar magánvállalkozás is bocsátott ki kötvényeket a lakosságnak és intézményeknek egyaránt, rendszerint vonzó, akkor még bőven két számjegyű, 20-30 százalékos kamattal a magas kamatkörnyezet és infláció miatt. Egy sor kötvénycsőd kellett ahhoz, hogy az ilyen jellegű kibocsátások háttérbe szoruljanak.

Kötvényesekkel a bankok kegyeiért?

A csődök egyébként már akkoriban sem nem leptek meg számos szakembert: a felszámolásról szóló egykori jogszabályok ugyanis a sorban elöl a különböző biztosítékokkal rendelkező bankok kielégítését írták elő, majd csak jóval hátrébb a kötvényesekét. Így – legalábbis rossz nyelvek szerint – a kötvényesek pénze sok esetben a bankok plusz biztosítékaként szolgált. (Ha jól tudjuk, a kielégítési sorrend azóta sem változott lényegesen.) A téma aktualitását az is adja, hogy jelenleg egy tőzsdei kötvénykibocsátó, az E-Star harcol a túlélésért.

A WVM Lízing sikeres cég volt a kilencvenes évek elején, fő profilja a 06 60-as hívószámú, „Westel 60-as” rádiótelefonok lízingbe adása volt, amelyek kezdetben még egy vagyonba kerültek. A technika azonban gyorsabban fejlődött, mint ahogy a lízingszerződések lejártak, jött a miniatürizálás és a GSM, a felhasználóknál levő féltéglaszerű készülékek elavultak, a lízingdíjakat nem fizették, az elértéktelenedő készülékeket inkább visszaadták.

Sikerült perbe vonni a Talentumot

A társaság egy egész sor különböző kötvényt bocsátott ki, sokat közülük vissza is fizetett (mint a képünkön láthatót), hatezer befektető mintegy 2,1 milliárd forintjával azonban adós maradt, amikor 1996-ban csődöt jelentett. A befektetőknek egy nagy szerencséjük volt, az akkori értékpapír-törvény megfogalmazása szerint a hivatalos kibocsátási tájékoztatók tartalmáért nemcsak a kibocsátó társaság, hanem a forgalmazó brókercég is felelt. Jelen esetben az MHB (Magyar Hitel Bank, később ABN Amro, jelenleg K&H Bank) brókercége, a Talentum Rt., amelyért az anyabank is felelt. (Ez a brókercég jóval később jogutód nélkül megszűnt.)

A tájékoztató megtévesztő voltát sikerült végül bizonyítani. Hosszas pereskedés folyt, amelynek különböző szakaszaiban egyezségeket is kötöttek a befektetők különböző csoportjaival, és volt, amikor mindenkinek felajánlották a kártérítést. Így a hírek szerint, amikor végre jogerős ítélet született, és kifizették a kamatokkal növelt értéket valamikor 2001-2002-ben (a névérték több, mint kétszeresét), addigra már csak a befektetők töredéke maradt a ringben. Az eset így is viszonylag szerencsésnek mondható, mert legalább a követelése nagy részéhez mindenki hozzájutott.

A Realbank-csoport is fizetett végül

Hasonlóan relatíve jól végződött a Realbank-csoport Reallízing 96 és Reallízing 2000 nevű kötvényeinek ügye, a pénzintézeti csoport felszámolása nyomán ugyanis a kár zöme megtérült, a névértékhez közeli összeget kaptak a tulajdonosaik. Igaz, csak bő négy évvel a pénzintézet 1998-as csődje után, 2002 végén, hosszas jogi huzavonák után.

Álomkötvényből rémálomkötvény lett

Az Első Hazai Faktorház zseniális nevet talált ki egyik kötvényének: „Álomkötvény Faktorház”. (A másik a Folyószámlakötvény nevet viselte és OTP-folyószámláról lehetett jegyezni, pedig az OTP nem felelt a kötvénykövetelésekért, de ezt sok ügyfél nem tudta vagy nem vette észre, így az OTP-re is rossz fényt vetett a dolog.) Az Álomkötvényből azonban hamarosan Rémálomkötvény lett, a Faktorház állítólag a rossz helyzetű cseh Interbanka pénzintézet megvételébe bukott bele még 1996-ban.

Talán mondanunk sem kell, hogy hosszas pereskedés kezdődött, elsősorban a Budapest Bankkal, amely szeretett volna teljes követeléséhez a többi befektető előtt hozzájutni, végül csak 2005-ben, mintegy kilenc év után sikerült megegyezni. Az MTI akkori megfogalmazása szerint a felek egyezséget kötöttek, amely szerint a bank lemondott a követelése egy részéről, cserébe a „kishitelezők” – kötvényes magánszemélyek - a tőke mellett „még némi kamathoz is hozzájutottak". A hitelezők kifizetése után a tulajdonosok visszakapták a Faktorházat.
Oroszlánvész a köbön

A magát annak idején oroszlánnal reklámozó Globex 1998 végi csődje volt eddig valószínűleg eddig a legszerencsétlenebb kötvényes káresemény a hazai tőkepiac modern történetében. Idén februárban jelentették a lapok az MTI nyomán, hogy 13 év után lezárult a Globex Holding végelszámolása, arról azonban szemérmesen hallgattak, hogy milyen eredménnyel. A korábbi hírek alapján azonban valószínűsíthető, hogy ha maradt is valami vagyon a társaságnál, legfeljebb a követelések pár százalékára lehetett elég.

„Globex : a vállalkozást azonban jelentős részben hitelből finanszírozták, az adósságokat folyamatosan görgették, s idővel a gazdaságosság, eredményesség érdekében szabályokat is áthágtak” - írta a kisalfold.hu. „Torlódó kötelezettségét újabb és újabb kötvénykibocsátással próbálta finanszírozni” – írta a Beszélő még 2000 körül három kötvénykibocsátó céggel kapcsolatban is. Mit is jelent ez tulajdonképpen?

Így lesz a kötvényezésből pilótajáték

Ha egy cég a lejáró régi kötelezettségeit tudatosan újabb hitelfelvételekkel próbálja meg fedezni, azaz a lyukakat újabb és újabb hitelekkel tömi be, egyfajta pilótajátékot játszik, és közben megtéveszti a hitelezőket, üzleti partnereket. A pilótajátékok mibenlétéről már írtunk (link a cikk végén), lényegében bármi az, ahol az új hitelezők/résztvevők/játékosok/befektetők pénzéből fizetik ki a régieket, és közben nem termelnek érdemi nyereséget. Így előbb-utóbb törvényszerűen összeomlik a rendszer, ha elfogynak az újak.

A képhez az is hozzátartozik, hogy a cégvezető feltehetően nem szándékosan akartak pilótajáték-szerű konstrukciót felépíteni, hiszen a társaságoknak volt tisztességes gazdasági tevékenysége. Csupán időt akart nyerni addig, amíg meggyengült vállalkozását újra rendbe szedi, nyereségessé teszi, ám ez végül nem sikerült neki.

Hozam, kockázat, likviditás - megéri?

Hogyan lehet a hasonló kötvénycsődök ellen védekezni? A vállalatok komoly elemzésével, eredményességük, eladósodottságuk, vezetésük, tevékenységük figyelésével bizonyos mértékig igen, de ehhez a kisbefektetők nagy része nem rendelkezik megfelelő képzettséggel. Másrészt nincsen száz százalékos védelem, a csődbe ment vállalatok egy része is sikeresnek, nyereségesnek, biztonságosnak látszott előtte. Ráadásul gazdasági válság van, amelyben legjobb szándékuk ellenére is könnyebben kerülnek bajba a kis- és középvállalatok.

Mivel tökéletes védelem nincsen, ezért azt tudjuk leginkább javasolni, hogy osszuk meg a kockázatot a rizikósabb befektetések között, és egy ilyenbe se tegyünk a tőkénk 5-10 százalékánál többet. (Ez más kockázatosabb befektetésekre, mint egyedi részvények, árupiaci termékek, devizapozíciók, ingatlanalapok stb. is vonatkozik.) Másrészt fontoljuk meg, hogy az állampapírokhoz képest a vállalati kötvényeken elérhető hozamfelár – általában 2-4 százalékpont körül – megéri-e az extra kockázatokat. Harmadszor, vegyük figyelembe, a vállalati kötvények másodlagos piaca is igen fejletlen, a tőzsdei forgalom minimális, likviditási oldalról is vannak kockázatok, csak akkor érdemes vásárolni, ha biztosan meg tudjuk tartani lejáratig.

Sorozatunk előző részei:

A pilótajáték ezer formában éled újjá

Felelőtlen buxolás és bármi, amivel nagyon túlvállaltad magad

Nigériai levelektől a látszatnyereményen át a csalárd távmunkáig

Hasonló témájú cikk:

Gyémánt: özvegyeknek és árváknak való, vagy pilótajáték az egész?

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16615 16590 16650 -0,21% 16615 16625 227 704 610 Ft 2021-08-03 09:49:30
MOL 2440 2418 2442 +1,50% 2436 2440 1 089 064 884 Ft 2021-08-03 09:49:40
MTELEKOM 424 424 425 -0,24% 424 425 5 904 610 Ft 2021-08-03 09:47:02
RICHTER 8415 8345 8465 +0,84% 8410 8415 635 447 205 Ft 2021-08-03 09:47:55
OPUS 237 236 237 +0,21% 236 237 511 156 Ft 2021-08-03 09:49:08
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Csökkent egy inflációkövető államkötvény kamata – egy tévhit is az államnak kedvez
Eidenpenz József | 2021. július 1. 10:00
Új három éves inflációkövető PMÁP-kötvényeket árulnak mától, az előző sorozat ugyanis már túl régen volt a kínálatban, futamidejéből kevesebb, mint két év maradt hátra. Az új sorozatnak azonban egy negyed százalékponttal alacsonyabb lesz a kamatprémiuma, ami beleillik a hosszú távú kamatcsökkentési trendbe. Várhatóan így is veszik majd.
Állampapír / Kötvény Tartós lesz-e a magas infláció? Meddig emeli az alapkamatot az MNB?
Eidenpenz József | 2021. június 16. 15:06
Az USA és Magyarország inflációs adata nagyon hasonló egymáshoz, de több körülmény eltér, és a két jegybank ellentétes álláspontra jutott. A magyar kamatemelési várakozások talán már túlzóak is, ez vezethetett a forint nagy erősödéséhez nemrég. Meddig mehet a kamat? Mekkora lehet az infláció?
Állampapír / Kötvény 22 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket a KÉSZ Csoport
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 10:49
A keddi aukció túljegyzéssel zárult, az intézményi befektetők végül 2,61 százalékos éves ​átlagos hozammal vásárolták​​ meg a​​ fix ​kamatozású, 10 éves futamidejű amortizálódó kötvényeket. A 22 milliárd forintos friss tőkét Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja új beruházásokra és kapacitásbővítésére fordítja.
Állampapír / Kötvény Pluszpénzt kaphatnak, akik most vesznek állampapírt
MTI | 2021. június 13. 07:47
Június 30-ig nemcsak azért érdemes otthonról online állampapírt vásárolni, mert biztonságos, kényelmes és ingyenes, hanem azért is, mert addig tart a Kincstár nyereményjátéka.
Állampapír / Kötvény Új feltételekkel kapható a P€MÁP, reálkamat-csökkentés zajlik a lakossági állampapíroknál
Eidenpenz József | 2021. június 5. 05:50
Csökkentik a klasszikus, három év körüli futamidejű eurós magyar államkötvény, a P€MÁP kamatprémiumát hétfőtől, de azért nem biztos, hogy rossz befektetés lesz. Minden attól függ, mit csinál majd az euró a következő években, és persze attól is, mennyiért jutunk hozzá. A hosszú távú trend mindenesetre csökkenő, egyre alacsonyabb a prémium.
Állampapír / Kötvény Melyik állampapír vásárlása éri meg jobban? Lesz-e hat százalék felett a PMÁP kamata?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 18:26
Állampapír vásárlásakor a MÁP Pluszt, az inflációkövető PMÁP-ot vagy az eurós PEMÁP-ot érdemes választani? Kemény dió, mivel az infláció alakulásában és a forintárfolyam jövőjében is sok a kérdőjel. Kiszámoltuk, hogy különböző forgatókönyvek esetén melyik papír lesz kedvezőbb. Az is lehet, hogy a kötvények kombinálása a legjobb megoldás.
Állampapír / Kötvény Díjazták a magyar szamurájkötvényt
MTI | 2021. április 10. 13:53
Újabb elismerést kapott a magyar adósságkezelés: a Capital Eye portál különdíjban részesítette a magyar állam tavalyi sikeres zöld szamuráj-kötvény kibocsátását - közölte a pénzügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Állampapír / Kötvény Habzsolja a vállalati kötvényeket az MNB - vajon kiktől vesz megint?
Mester Nándor | 2021. március 27. 05:38
Megint újabb vállalati kötvények kerülhetnek az MNB-hez az általa indított Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében. Az egyik legnagyobb hazai építőipari és ingatlanfejlesztő cégcsoport, a KÉSZ ugyanis bejelentette, hogy májusban 20 milliárd forint értékben szeretne kötvényeket kibocsátani, ennek egy részét az MNB fogja megvásárolni. Előzőleg több jelentősebb ingatlanos és építőipari cég, valamint nagy vagyonkezelő vállalat is hasonló módon jutott friss forráshoz, azok egy részét felvásárlásra és kapacitás bővítésre fordították.   
Állampapír / Kötvény Csavart egyet a Növekedési Kötvényprogramon az MNB
Privátbankár.hu | 2021. március 9. 17:58
Hamarosan közvállalatok kötvényeit is elkezdik vásárolni, szigorúan a másodpiacon - a többi vállalat esetében pedig az eddigiekkel ellentétben akár egy adott kötvénysorozat 50 százalékánál nagyobb állományt is megvásárolhtnak.
Állampapír / Kötvény Államkötvény-vásárláson gondolkodsz? Holnaptól változások jönnek
Eidenpenz József | 2021. január 18. 19:05
Miután tavaly az éves átlagos infláció kissé csökkent, az állam most új ötéves inflációkövető kötvényeket hoz forgalomba, amelyeknek a kamatprémiuma ma is alacsonyabb. Így a két hatás nyomán 4,8-ról 4,55 százalékra csökken a Prémium Magyar Állampapírral elérhető kamat. A kötvények futamideje viszonylag hosszú, öt és fél év.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos