<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Az USA és Magyarország inflációs adata nagyon hasonló egymáshoz, de több körülmény eltér, és a két jegybank ellentétes álláspontra jutott. A magyar kamatemelési várakozások talán már túlzóak is, ez vezethetett a forint nagy erősödéséhez nemrég. Meddig mehet a kamat? Mekkora lehet az infláció?

“Tartós lesz–e az infláció, és ha nem, miért igen?” – ezt a címet adta az Amundi Alapkezelő mai sajtóbeszélgetésének, ami már jelzi, hogy a pénzromlást ők is komoly veszélynek tartják. Tartós lesz, vagy sem? – ez tartja lázban a befektetők nagy részét is.

Vannak, akik már extremitásokba esnek, és a hetvenes-nyolcvanas évek magas inflációs környezetében gondolkodnak – mondta el Kiss Péter kötvényportfólió-menedzser. Mások szerint viszont nem kell félni, a magasabb infláció hamar le fog csengeni. Vagy ha nem, akkor megvannak a megfelelő eszközök a jegybankok kezében, hogy azt visszafogják.

Eljön-e végre a vészmadarak napja?

Már 2014 nyarán is volt egy ilyen hangulat, a Deutsche Bank például kiadott egy olyan, az infláció miatt aggódó elemzést, ami kísértetiesen hasonlít a mostani vészmadárkodásokhoz. De akkor nem kerültünk inflációs spirálba. A következő két évben jóval alacsonyabb volt az infláció, mint amikor az ominózus figyelmeztetés megjelent.

Kiss PéterKiss Péter

Az biztos, hogy a vártnál magasabbak lettek az utóbbi időben az inflációs számok, a fő kiváltó ok a nyersanyagárak és az élelmiszerárak emelkedése. De nagy a bizonytalanság. Tulajdonképpen sok tekintetben vaktában lövöldöznek az elemzők, a szituáció új. Ami most történik, az egyedülálló a gazdaságtörténetben, ezért csak egy-két év után fogjuk megtudni, hogy kinek volt igaza, vagy még akkor sem – mondja a szakember.

A tartós infláció mellett szóló érvek

A jegybankok új hozzáállása az inflációhoz

A jegybankok, élükön a Fed-del mindenáron magasabb inflációt akarnak elérni, mint amit az előző évtizedben sikerült. Megváltozott a Fed célfüggvénye, tovább maradhat laza.

A költségvetési lazaság

A költségvetési lazaság óriási összegeket küldött a gazdaságba az utóbbi időben, például a megemelt munkanélküliségi segélyek, az amerikai pénzcsekkek révén. De a fiskális hiány magas maradhat a következő években is, és inflációt okozhat.

A deglobalizációs folyamat

Az ellátási láncok ellátásbiztonsági okokból történő átalakítása a vírusjárvány nyomán, Kína háttérbe szorítása megakasztja azt a globalizációs folyamatot, ami a korábbi éveket, sőt évtizedeket jellemezte. Ez magasabb árakhoz vezethet, ha nem a legolcsóbb termékeket vásárolják.

A nyersanyag-szuperciklus

Sok elemző azt vizionálja, hogy nemcsak átmeneti lesz a nyersanyagárak emelkedése, hanem az előző szuperciklushoz hasonlóan nagy áremelkedéssel ér véget, 5-10 éves távlatban. (Az előző szuperciklus csúcsa 2011-2012 körül volt – a szerk.) A készletek csökkennek, a kereslet jóval meghaladja a kínálatot. Ez is be fog gyűrűzni az inflációba.

A tartósan emelkedő inflációs várakozások

Ha az inflációs várakozások nőnek, az infláció is nő. A dolgozók várakozásainak emelkedésével magasabb bért követelnek, ár-bér spirál alakulhat ki. Az infláció a várakozások miatt is magas szinten ragadhat be.

A demográfiai változások

Az elöregedő társadalom munkaerő-hiányt és így magasabb béreket okoz, mert kevés lesz a munkaképes korú dolgozó. Az új kínai háromgyerekes politika is ennek a jele. A magasabb béreket a cégek beépítik az árakba.

Az egymillió dolláros kérdés: Merre tovább, infláció? (Amundi Asset Management)Az egymillió dolláros kérdés: Merre tovább, infláció? (Amundi Asset Management)
Miért lehet mégis átmeneti az infláció?

Amint a fenti ábra bal fele is mutatja, számos érv van amellett is, hogy az infláció miért maradhat csak átmenetileg magas. Nagyon fontos, hogy a hasonló szinten rögzülő inflációhoz, vagy a növekedéséhez további hasonló árdinamika kell – mondta el Kiss Péter. A bázishatás most erős, mert az első hullámban alacsonyak voltak az árak. A mostanihoz képest is jelentős további növekedés kell a további inflációhoz.

A fogyasztás oldaláról nem biztos, hogy ez megalapozott. Erre példaként egy Fed-felmérést hoztak fel, amelyet arról készítettek, hogy a lakosság a fiskális stimulusból, azaz a “segélycsekkekből” kapott pénzt mire költötte. Körülbelül

  • 25 százalék ment fogyasztásra,
  • 40 százalék adósságtörlesztésre,
  • 33 százalék pedig megtakarításra.

Nem tolja az inflációt az elöregedés és az eladósodás

Az infláció ellen hat, hogy az előrejelzések szerint még 2022-ben is maradhatnak tartalékok a munkaerőpiacon. Ami pedig a nyersanyag-szuperciklust illeti, a maginflációba a kutatások szerint nem gyűrűzik át feltétlenül a nyersanyagok árának változása (nem mindig hárítják át a termelők a fogyasztóra a megemelkedő költségeket).

Ráadásul a statisztikák azt mutatják, hogy az elöregedő társadalmakban alacsonyabb az infláció. Bár minél idősebb lesz valaki, egy darabig annál többet költ, de csak körülbelül 50 éves koráig. Utána ismét csökken a költés. Ahol pedig magasabb az adósság, ott is alacsonyabb lehet az infláció, mert fogyasztás helyett inkább hiteltörlesztésre költik a pénzt.

Deflációs hatású-e a zöld energia?

Új csúcsra ért a globális kereskedelem is 2021 elején, ez pedig némileg cáfolja a globalizáció visszaesése mellett szóló érveket. Deflációs hatású-e a karbonsemlegesség vagy a zöld forradalom? – ezt még nem tudjuk pontosan. De vannak jelek, a zöld energia például csökkenti a szénhidrogének árát, ami aztán begyűrűzhetne az inflációba.

Magyarországot sokáig inflációcsökkentő hatások érték

Magyarországon az Amundi normális inflációs rezsimet vár, de nőtt az esélye annak, hogy inflatórikus rezsim alakuljon ki – hangzott el. Ez azt jelentené, hogy az infláció tartósan öt százalék felett maradna. Az MNB is csak átmeneti megugrást vár.

USA kontra Magyarország (Amundi)USA kontra Magyarország (Amundi)

Az elmúlt években magas volt a gazdasági növekedés, jóval a potenciális növekedés szintje felett. Eközben alacsonyak voltak a kamatok. Az utóbbi években emiatt az infláció is kezdett felfelé indulni. Az MNB azt mondja, hogy az előző válság után mind a lakossági, mind a vállalati fogyasztás lassan állt helyre, és ezért volt tér a kamatok alacsonyan tartása előtt. Mivel a fogyasztás lassan épült vissza, ezért nem keletkezik inflációs kockázat. Sokáig deflatorikus hatások értek bennünket a külső környezet felől is, azok lefelé nyomták a hazai inflációt.

Izgalmas kérdés a bérek alakulása

Itthon is magasak a bázishatások jelenleg, de az újranyitás ezt felülírhatja. A bérek alakulása az igazán izgalmas kérdés, a pandémia előtt magas volt a bérdinamika, minden a szakemberhiányról szólt. Sokan azt várták, hogy a válság megtöri a bérdinamikát, de nem így történt, és a munkanélküliség is alacsony maradt. Ismét vannak jelei a szakemberhiánynak a gazdaságban.

hirdetés

A lakossági inflációs várakozások sávja az utóbbi években egyre feljebb jött, most e sávnak a legalja is a három százalékos jegybanki inflációs cél felett van. Ha ezek az inflációs várakozások elszállnak, akkor maga az infláció is követheti ezt.

Az inflációs várakozások alakulása Magyarországon (MNB, Amundi)Az inflációs várakozások alakulása Magyarországon (MNB, Amundi)

Az Amundi szerint itthon jó eséllyel átmeneti lehet az infláció emelkedése, de jó eséllyel az idei csúcs után sem süllyed túl mélyre, marad 3-4 százalék körül.

Mi lesz a júniusi kamatemelés után?

A jegybankot azonban nem csak a legújabb inflációs adat késztette lépésre. Már márciusban a jegybanki közleményben megjelent, hogy eléggé erős inflációs kockázatok vannak. Kikerült az a mondat, hogy a jelenlegi monetáris kondíciók támogatják az árstabilitást, ez már jelezte, hogy lépés következhet. Májusban pedig egy interjúban Virág Barnabás alelnök bejelentette, hogy kamatemelésre kell készülni.

Magyarországon a korai nyitás, az infláció gyors visszatérése, és főleg a piacokat meglepő magassága hasonlít ahhoz, ami az USA-ban történik. A magyar jegybank mégis az ottanival éppen ellentétes következtetésre jutott, és proaktív kamatemelési ciklus elindítását helyezte kilátásba mondta Kiss.

Borítékolható, hogy az MNB e hónapban kamatot fog emelni, és “ezúttal nem lesz elmismásolva, mint 2019-ben” – mondta Kiss. (Akkor a várt kamatemelés sokáig késett, majd végül jött a válság – a szerk.) Már azóta is többször megerősítették a most készülő kamatemelést, és azt már be is árazta a piac. Most sokkal izgalmasabb, hogy mi jön utána.

Alapkamat-várakozások (Amundi ,Bloomberg)Alapkamat-várakozások (Amundi ,Bloomberg)

Az Amundi szerint 0,9 százalékra emelkedhet az alapkamat, miközben az elemzői várakozások középértéke (mediánja) 0,75 százalék.

Mekkora lesz a magyar kamat később?

Ha ugyanis az MNB effektív alapkamat-emelést szeretne, az a 0,9 százalékos szinttel valósulhat meg. Így várhatóan ide emelik az alapkamatot és ehhez kötik a jövőben az egy hetes betét kamatát is. (Az utóbbi időben az egy hetes betéti kamat volt a tényleges irányadó kamat Magyarországon, nem az alapkamat, de most ismét az alapkamatot helyezné előtérbe az MNB.) A 2022-es harmadik negyedévre pedig 1,5 százalékos alapkamatot várnak az alapkezelőnél (a piacon az elemzői várakozások mediánja csak 1 százalék).

Az Amundi szerint negyedévente 15-15 bázispontos emeléseket hajthat végre az MNB, bár az első negyedévben kivárás is jöhet. Izgalmasabb, hogy a piaci árazás jelenleg efelett van. A Bubor (bankközi hitelkamatláb) már beárazta a 90 bázispontot, szeptemberre viszont még többet  áraz a piac.

A forint és az infláció románca

Ez is lehetett amögött, hogy a forint nemrég nagyon beerősödött. A kamatemelés megpendítése látványosan erősítette a forintot, ami az importárak csökkenésén keresztül enyhítheti az inflációs hatásokat.

Ez kiemelt jelentőségű fejlemény, mert a pandémia előtt a forint folyamatos gyengülése nem járt érdemi inflációs hatással. A járvány azonban ebben is változást hozhat, a bizonytalan helyzetben idén a piaci szereplők beépíthetik áraikba a 2019 év vége óta négy százalékkal leértékelődött forint hatását. A március közepi 368-as EUR/HUF árfolyammal számolva ez még 11 százalék felett volt mondja az Amundi.

Gyengébb lehet év végén a forint

Ennek ellenére a forintárfolyamra Kiss Péternek nincsen célára, de úgy gondolja, hogy az év végén gyengébb lesz a fizetőeszközünk, mint most. A pletykák szerint a tavaly év végi 365 forintnál drágább euróra van szükség az MNB eredményességéhez, talán ezt is érdemes figyelembe venni – mondta.

Árfolyamok és grafikonok

A kötvénypiac logikája 

Mit jelent mindez a kötvénypiac számára? Elvileg magasabb infláció magasabb hozamokat kellene, hogy okozzon, de sokszor ennek ellenkezője következik be egy adat közzétételének hatására. A kötvénypiac sokszor előre beárazza a várható eseményeket.

Itthon is, amikor az infláció nemrég meglepetést okozott, magasan tetőzött, akkor volt a kötvényhozamoknak is egy csúcspontja. Utána már lefelé indultak a hozamok. Már az inflációs adat érkezése előtt eladta ugyanis sok intézményi befektető a hosszabb futamidejű hitelpapírokat, utána már nem volt eladó – mondta el a menedzser.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17875 17725 18000 +0,48% 17865 17875 2 348 569 425 Ft 2021-12-01 14:16:14
MOL 2436 2412 2450 +0,83% 2436 2440 704 333 420 Ft 2021-12-01 14:16:38
MTELEKOM 419 415 419 +1,33% 417 418 50 824 908 Ft 2021-12-01 13:59:36
RICHTER 8660 8530 8685 +1,29% 8655 8660 389 416 680 Ft 2021-12-01 14:12:15
OPUS 227 221 231 -2,58% 226 227 20 155 397 Ft 2021-12-01 14:13:37
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Eláruljuk,  miért lehet rossz neked a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvény
Eidenpenz József | 2021. november 24. 15:21
Bemutatjuk a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvényt, amely magyar infláció-követő kötvény, csak borzasztó lassú, nagy késéssel követi vagy egyes esetekben nem is éri utol az inflációt. A gond akkor kezdődik, ha még nagyobb sebességre kapcsol a pénzromlás, míg akkor jár jól a befektető, ha visszaesik. Kiszámoltuk, hol jön el a pont, amikor a reálhozam elenyészik.
Állampapír / Kötvény Még csúnyább bukást okoz a reálkamat, és igen, te fogod ezt megfizetni
Eidenpenz József | 2021. november 19. 05:27
A magas infláció, ha nem követik a lakossági megtakarítások kamatai, súlyos veszteséget okoz majd a takarékoskodóknak – ahogy már most is. Bár korábban a negatív reálkamat csak átmeneti időszakokban volt jellemző, most már több éve, és évente sok százmilliárd forinttal csökken az emberek pénzének vásárlóereje. Mit lehet itt tenni?
Állampapír / Kötvény Kevesebb állampapírt vásárolt a lakosság, de hogy alakult a hiány?
Privátbankár.hu | 2021. november 17. 12:47
Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a harmadik negyedévben 572 milliárd forintot, a negyedéves GDP 4,2 százalékát tette ki.
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hét százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat is!
Eidenpenz József | 2021. november 3. 05:13
Az infláció nő, tehát akkor most érdemes igazán infláció-követő Babakötvénybe tenni a pénzt az ifjúság számára? Cikkünkből kiderül, mennyi lehet a következő, februári kamatforduló után a papírok kamata és mennyi az után. Meg az is, hogy a magas inflációnak akkor sem érdemes örülni, ha magasabb kamatot kapunk a kötvényünkre, de attól még ez a legjobb kockázatmentes befektetés.
Állampapír / Kötvény Elkapkodták a Takarék Jelzálogbank első zöld jelzáloglevelét
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 16:14
A nyilvános forgalombahozatal során összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből 5 milliárd forintot fogadtak el, az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírra.
Állampapír / Kötvény ÁKK: így teljesült eddig az idei finanszírozási terv
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 07:46
A GDP-előrejelzés miatt volt módosítás is. 
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hat százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 28. 05:23
Ha az MNB új inflációs prognózisával számolunk, az infláció-követő állampapírok hozama nemsokára évi hat százalékra vagy afölé is ugorhat, sorozattól függően. De utána valószínűleg ismét süllyed majd. Ezen kötvénysorozatok kamatprémiuma már sokszor csökkent az utóbbi években. Sohasem árt azonban ilyet tartani.
Állampapír / Kötvény Módosította az ÁKK a finanszírozási tervét – megteremtették a devizakötvények kibocsátásának lehetőségét
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 11:19
Az Államadósság Kezelő Központ módosította 2021. évi finanszírozási tervét, amelynek keretében legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátásnak teremti meg a lehetőségét az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonás, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások, valamint a 2022-es költségvetési hiány részbeni előfinanszírozása céljából. A kormány 2021-es ESA (eredmény szemléletű) hiánycélja változatlanul a GDP 7,5 százaléka.
Állampapír / Kötvény Gigantikus csomag kibocsátására készül az EU
MTI | 2021. szeptember 7. 15:20
A zöldkötvények a koronavírus okozta gazdasági károk helyreállítását szolgálják.
Állampapír / Kötvény 7 dolog, amit jó lenne tudni magyar állampapír vásárlása előtt
Eidenpenz József | 2021. szeptember 6. 05:57
Az állampapír-vásárlás is nemzeti sporttá vált, mióta a bankok nem kínálnak magas kamatokat a megtakarításokra. De melyik kötvényt vegyük? Milyen alternatívák vannak? Miért ne tegyünk mindent egy papírba? Mi mindent érdemes tudni, mérlegelni a döntés előtt?
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló