4p

Egy különleges enzimmel vették fel a harcot a műanyagok ellen Franciaországban. Az enzim segít alkotóelemeire bontani a műanyagot, amely ezek után újra értékesíthető lesz. A probléma elég nagy: világszerte a műanyagszemét kevesebb mint 10 százalékát hasznosítják újra, így évente 400 millió tonna műanyaghulladékának mintegy fele pedig a kukákba kerül.

A világ műanyagproblémáját többféleképpen igyekeznek megoldani a tudósok, egy francia cég például enzimekkel kísérletezik, amelyeket lebontanák a műanyagokat. A különleges enzimet eredetileg rothadó levelek halmában fedeztek fel, és amelyet LCC-nek (leaf-branch compost cutinase) neveztek el. Ez az LCC segít a mikrobáknak lebontani a levelek viaszos bevonatát, így a várakozások szerint a műanyag lebontásában is segíthet – írja a BBC.

A régiből új műanyag lehet

Ennek a továbbfejlesztésével foglalkozik Alain Marty professzor és kollégái a franciaországi Toulouse-i Egyetemen. Az enzim most már olyan hatékony, hogy képes az egyik műanyagot (PET)  teljesen lebontani alkotóelemeire, azaz olyan vegyi anyagokra, amelyekre a gyártóknak szükségük van az új műanyag előállításához.

Marty szerint a folyamat egy gyöngysorhoz hasonlítható, az enzimek a molekuláris ollók, amelyek lebontjuk a gyöngyök közötti kapcsolatot, így azok tisztítás után újra eladhatóak lesznek.

Ruhák új élete

Marty jelenleg a franciaországi Carbios biokémiai cég tudományos vezetője, itt a legnagyobb gép a poliészterben gazdag ruhákat dolgozza fel. A PET műanyag egyik formája, a poliészter ugyanis a világon előállított ruhaszálak mintegy felét teszi ki. Azonban ezeknek a ruháknak a nagy részét elégetik vagy a szeméttelepre kerülnek, gyakran a fejlődő országokban kötnek ki. A sörfőzdére hasonlító francia üzemben azonban felaprítják őket, eltávolítva a gombokat és a flittereket. A szövetdarabok ezután egy másik gépbe kerülnek, ahol puha pellet lesz belőlük. A műanyagpalackok hasonló sorsra jutnak, ez a lépés ugyanis növeli az anyag felületét és gyengíti a műanyag molekuláris kötéseit.

Van kiút a műanyagok rengetegéből. Fotó: Depositphotos
Van kiút a műanyagok rengetegéből. Fotó: Depositphotos

 

Végül pedig ugyanazokat a kémiai monomereket állítja elő, amelyeket a műanyaggyártók már használnak, ezért minimális változtatásra van szükség. A vállalat a tervek szerint 2025-re egy olyan gyárat nyit, amely évente 50 ezer tonna PET-hulladékot lesz képes újrahasznosítani, ez mintegy 300 millió pólót vagy kétmilliárd palackot jelent. Mára olyan nagy márkákkal alakítottak konzorciumot mint a Nestle, a L'Oréal és a PepsiCo.

Azonban problémát jelent, hogy ezek a vegyi anyagok 60 százalékkal kerülnek majd többe, mint a petrolkémiai eredetűek, azonban a Carbios szerint a nyersanyagköltségek a jövőben csökkennek majd, mert olyan alapanyagokhoz is hozzáfnek, amelyeket ma elégetnek vagy hulladéklerakóba kerülnek. A Carbios nincs egyedül ezen a területen, más kutatócsoportok is dolgoznak a PET újrahasznosításán különböző enzimekkel, azonban egyik csapat sem tart még ott, hogy az eljárásukat nagyüzemben is végezni tudnák.

Van olyan műanyag, amit el kellene felejteni

Andy Pickford professzor, a Portsmouthi Egyetem Enziminnovációs Központjának munkatársa szerint azonban más műanyagtípusok újrahasznosításával kapcsolatban kevésbé optimista. Szerinte néhányat talán soha nem lehet újrahasznosítani, ezeknek a használatától pedig el kellene tekinteni.

Az új technológiákra pedig komoly szükség van, az OECD adatai szerint világszerte a műanyag kevesebb mint 10 százalékát hasznosítják újra. Évente a világ 400 millió tonna műanyaghulladékának mintegy fele pedig a hulladéklerakókba kerül.

 

 
 
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Tényleg büntetik a kövér utasokat a légitársaságok?
Elek Lenke | 2024. február 24. 15:24
Itt az ideje a tavaszi fogyókúrának – legalábbis így vélik a légitársaságok. Nem most pattant ki a légiközlekedés vezetőinek fejéből az ötlet, hogy nemcsak a bőrönd súlya fontos – méghozzá dekára – de az utasé is.
Közérdekű Tényleg a sajtószabadság forog kockán Assange kedden folytatódó kiadatási perében?
Bózsó Péter | 2024. február 20. 15:01
Az ausztrál Assange Londonban néz szembe a végső ítélettel, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak.
Közérdekű Algéria gázai tűzszüneti terve helyett Amerika mást javasol a Biztonsági Tanácsban
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:54
Az Egyesült Államok a Biztonsági Tanácsnak rivális határozati javaslatot terjesztett be az Algéria által benyújtott gázai tűzszüneti indítvány keddi szavazása előtt. A dokumentumot megszerezte a Reuters is.
Közérdekű Visszanyalt a fagyi, aggódik a polgármester
Privátbankár.hu | 2024. február 10. 13:35
Sadiq Khan londoni polgármester szerint káoszba fulladhat az utasforgalom ellenőrzése a londoni határátléptető pontokon, ha a brit kormány nem készül fel a várhatóan ősszel érvénybe lépő új Európai Határregisztrációs Rendszerre (Entry/Exit System, EES).
Közérdekű Ennyi pénzt hozhat a konyhára a CSOK Plusz 
Privátbankár.hu | 2024. február 10. 09:40
A CSOK Plusz két nagyon fontos pontban különbözik az elődjétől, a CSOK támogatástól. Itt most összefoglaljuk a lényeget.
Közérdekű Megjött a szupergyors új wifi: érdemes frissíteni az otthoni hálózatot?
Buksza blog | 2024. február 9. 13:56
Minden technikai újdonságnál az elé a dilemma elé kerül a fogyasztó, hogy érdemes-e frissítenie eszközeit vagy nem kell sietnie. A wifi új változata is nehéz választás elé állítja a felhasználókat.
Közérdekű Méregdrága, de így is mindent visz a fogyókúrás gyógyszer
Privátbankár.hu | 2024. február 8. 16:18
Az emberek lustaságára mindig lehet számítani, legalábbis erre utal a súlycsökkentő gyógyszerek iránti óriási kereslet. Ezek a szerek azt ígérik, hogy pirulák beszedésével megspórolható a mozgás.
Közérdekű Az ENSZ kínzásügyi jelentéstevője Assange kiadatásának leállítását kéri
Privátbankár.hu | 2024. február 7. 13:13
Az ENSZ kínzásügyi különleges jelentéstevője kedden felszólította az Egyesült Királyság kormányát, hogy állítsa le Julian Assange küszöbön álló kiadatását.
Közérdekű Csalók élnek vissza a Mol nevével, ne dőljön be!
Rácz Gergő | 2024. január 26. 11:27
A közösségi médiában a napokban terjedőben van egy csalási kísérlet, amivel Mol-részvények busás megtérülésével hitegetik az esetleges befektetőket Novák Katalin köztársasági elnök gyatra mesterséges intelligenciával hajtott marketingüzenetével. A cég tud róla, nem szabad beleesni a csapdába.
Közérdekű Hogyan maradt el a nagyobb katasztrófa 2024 két repülőgép-balesetében?
Privátbankár.hu | 2024. január 17. 08:22
Kiderült, mi játszotta a főszerepet a Japán Airlines és az Alaska Airline baleseténél. Fontos tanácsok az utasoknak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG