<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Az olasz bűnszervezetek beszivárogtak az egészségügybe és a járvány áldozatain is nyerészkedtek. Eközben kiterjedt szervezet segíti az így megkeresett milliárdok tisztára mosását.

Ha a maffia neve felmerül, a többség általában a szicíliai kötődésű bűnözőkre gondol. Pedig Olaszországban a szervezett bűnözés régiónként több erős csoport „égisze alatt folyik”, rendkívüli hatalma van a nápolyi Camorrának és a calabriai kötődésű 'Ndrangheta (melyet en-dran-ghet-ah-nak ejtenek) csoportosulásnak is. Utóbbiról közölt átfogó írást a Financial Times.

A halál vámszedői

A brit üzleti napilap szerint a szervezet a járvány alatt sem tétlenkedett, hiszen a hozzájuk kötődő temetkezési vállalkozók gyakran a rokonokat megelőzve érkeztek a kórházakba, ha valaki elhunyt. A gyászoló hozzátartozóknak pedig nem sok választásuk volt, ha valaki mégis vonakodott volna a szolgáltatásaikat igénybe venni, azt életveszélyesen megfenyegették. Így Európa legkegyetlenebb szervezett bűnözői számára mindegyik holttest nagyra becsült áru volt, amelyek révén több ezer eurót tudtak keresni. Ehhez persze kellettek lefizetett vagy megfenyegetett alkalmazottak, akiknek köszönhetően hozzájutottak a kórházak adatbázisaikhoz. Így a maffiózóknak sokszor naprakészebb adataik voltak, mint a hatóságoknak.

A bűnözők keselyűként csaptak le az áldozatokra, ha kellett, egymással is megküzdöttek a halottakért, mondta egy rémült egészségügyi dolgozó kollégájának egy olyan beszélgetésben, amelyet az olasz maffiaellenes nyomozók titokban rögzítettek. Az orvosi személyzet képtelen volt beavatkozni, a bűnözők így szégyentelenül tevékenykedhettek. Mire a hozzátartozók megérkeztek, a temetkezési vállalkozók már felkészülten várták őket.

Koronavírus áldozatainak koporsói Olaszországban (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Tiziano Manzoni)Koronavírus áldozatainak koporsói Olaszországban (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Tiziano Manzoni)

Nagyobbak mint az összes mexikói kartell együttvéve

A calabriai régióban található állami kórházakban a 'Ndrangheta az úr, amely Olaszországon kívül továbbra is kevéssé ismert, de a nyugati világ egyik legveszélyesebb, nemzetközileg aktív és pénzügyi szempontból legfejlettebb bűnügyi vállalkozásává nőtte ki magát az elmúlt években. Manapság már ők ellenőrzik a kokain Európába irányuló behozatalának nagy részét, valamint a fegyverek csempészetét, jelentős bevételeik vannak zsarolásból és a határokon átnyúló pénzmosásban is ez a szervezet az egyik legfontosabb. Az elmúlt évtizedekben több száz autonóm klánból jött létre Olaszország egyik legsikeresebb bűnügyi vállalkozása. A calabriai maffia árbevétele egyes tanulmányok – például az Europol - szerint

éves szinten 44 milliárd eurót tesz ki,

amely jócskán meghaladja azt az összeget, amit mexikói drogkartellek együttesen keresnek.

Miközben a hagyományosnak mondható bűncselekményekben sokat erősödtek, számos olyan területre is beléptek a bűnözők, ahol a közpénzeket tudják megcsapolni. Ilyen az egészégügy is, amely igazi aranybányának számít, hiszen a helyi tisztviselők korrumpálásával a szervezett bűnözők hatalmas profitot tudtak elérni. A maffia fedővállalkozásai ugyanis több területen monopolhelyzetbe kerültek, legyen szó a betegek szállításáról, a mentőautók javításáról, a vérszállításról vagy éppen az elhunytak eltemetéséről.

Közpénzes aranybánya

Ezeket a szolgálatásokat a központi büdzséből finanszírozzák, de regionális szinten döntenek a beszállítókról. Így a maffia zsebében lévő döntéshozók rendre a bűnözők cégeinek adnak megrendeléseket, több milliárd euró közpénzhez juttatva őket. A 'Ndrangheta olyan szinten jelen van az egészségügyben, hogy a Financial Times cikke szerint az egyes, amúgy zárt kórházi osztályokra saját kulccsal jutnak be a bűnözők.

De nem csak az egészségügybe tették be a lábukat, hanem a pénzpiacokra is kiléptek. Néhány napja a Financial Times arról számolt be, hogy 'Ndrangheta több nagy európai pénzügyi központon (például Milánó és London) keresztül hogyan mossa tisztára a bevételeit. 2015 és 2019 között például a maffia által irányított fedőcégekből jövő bevételek is fedeztek nagyjából egymilliárd euró értékben, zárt körben kibocsátott kötvényeket. Az ügylet arról szólt, hogy egy svájci befektetési bank, a CFE kötvényeket bocsátott ki, amelyből lejárt olasz állami tartozásokat vásároltak fel. A kötvények hozamát a tartozásokra fizetett magasabb összegű büntetőkamatok biztosították. Csakhogy a lap kiderítette, a lejárt számlákat részben éppen a 'Ndrangheta fedőcégeitől vásárolták meg. A svájci bank mellett a Financial Times az ügylet tanácsadó cégének, az EY könyvvizsgáló társaság felelősségét firtatta, akik egyébként egy másik ügyben, a német Wirecard esetében is állítólag nagyot hibáztak. Az eset mindenképpen rávilágít arra, hogy a bűnözők ma már jócskán túlléptek Calabrián, és képesek kihasználni a globális piaci lehetőségeket.

Az új generáció bizonyos szempontból eltávolodott a klánok alapítóitól, hiszen sokan a London School of Economics-on vagy akár a Harvardon szereztek diplomát, néhányuknak még MBA végzettsége is van. Ők általában már nem is Calabriában, hanem az ország más régióiban élnek, látszólag tisztes üzletemberként. Ők közvetlenül nem vesznek részt az utcai szintű illegális tevékenységekben, de a a klánok stratégiájában fontos szerepük van, ők azok, akik a nagy üzletekhez és a pénzek tisztára mosásához szükséges jogi és pénzügyi szakértelemmel rendelkeznek.

A régióban is jelen vannak

Ez a növekvő pénzügyi kifinomultság brutális belső fegyelemmel párosul. Azokat, akiket úgy ítélnek meg, hogy veszélyeztetik a szervezet működését, sokszor a saját családjuk likvidálja. Igaz, csak ritkán, de van arra is precedens, hogy az ilyen eseteket az ügyészség felderíti. Egy 2011-ben sósavval meggyilkolt fiatal nő esetében például a bíróság bizonyítottnak látta a közvetlen családtagok részvételét, így a nő szüleit és a fivérét is elítélték. De nem csak otthon, hanem a határokon túl is ilyen kíméletlenek. A sajtóbeszámolók szerint a néhány éve meggyilkolt fiatal szlovák újságíró, Ján Kuciak számára is végzetessé vált, hogy maffia vélhető szlovákiai tevékenységéről írt, egyebek mellett arról, hogy csapolja a 'Ndrangheta calabriai maffia egyik sejtje az uniós mezőgazdasági támogatásokat.

Elkeseredett küzdelmet folytatnak a maffia ellen (Fotó: pixabay.com)Elkeseredett küzdelmet folytatnak a maffia ellen (Fotó: pixabay.com)

A Financial Times cikke szerint ugyan a kis klánok között időnként vannak villongások, de ezek rövid időn belül lezárják. A felek tisztában vannak azzal, hogy a belső háborúzás ront az üzleten és még a hatóságok figyelmét is felkelti. Pedig a 'Ndrangheta egyik versenyelőnye éppen abból származik, hogy ellentétben például a Cosa Nostrával nem egy központosított szervezet, hanem számos autonóm klán szövetsége. Ők a kisebb ügyleteket önállóan, a nagyobb sokszázmilliós vagy a határokon átnyúló tranzakciókat viszont összefogva oldják meg.

A calabriai polip

A régiójukban bárki, aki nyíltan szembeszáll a klánokkal, nemcsak saját életét kockáztatja, hanem nyilvános feketelistára kerül. Bizonyos esetekben a 'Ndrangheta árnyéka mindenhova elkíséri az érintetteket, nincsenek biztonságban sem otthon, sem máshol, és minden szempontból igyekeznek ellehetleníteni az ilyen illetőket. Így a halállistájukon számos olyan üzletember van, akiket megzsaroltak,de fizetés helyett a rendőrséghez fordultak, ahogy a maffiaügyekkel foglalkozó nyomozók is az állandó védelemnek köszönhetik, hogy még élnek. Számos merényletet kíséreltek meg például Nicola Gratteri ellen. Emiatt a 61 éves Calabriában született és szinte egész életében ott élt ügyész gyakorlatilag sehova sem mehet, csak a megerősített védelemmel rendelkező otthona és az irodája között mozog, ezt az útvonalat is szigorú rendőri védelemmel teszi meg nap, mint nap.

Ennek ellenére többen is folytatják a 'Ndrangheta elleni harcot, pedig, mint azt Nicola Gratteri elmondta, a rendszer mindet átsző, amire az egészségügy is példa. A hatalmas költségvetés tökéletes terepet jelent a korrupt helyi politika, az üzleti érdekek és a szervezett bűnözés összehangolására. Az egészségügy kifosztása azon túl, hogy óriási összegű közpénz vándorol a maffiához azért is probléma, mert közben annak működését is veszélyezteti. Jellemző, hogy miközben Olaszországban a világon az egyik legmagasabb várható élettartam, a régió egészségügyi statisztikája az egyik legrosszabb Európában. Az olasz statisztikai hivatal szerint a calabriaiak 52,9 éves korukig örvendenek átlagosan jó egészségi állapotnak, ami alacsonyabbnak számít, mint amit Romániában vagy Bulgáriában mérnek. Összehasonlításképpen egy észak-olaszországi lakos átlagosan 70 éves koráig örvend jó egészségnek. Az is jelzésértékű, hogy Calabria esetében a legmagasabb a csecsemőhalandóság is Olaszországban, miközben több tízezer "egészségügyi menekült" távozik a régióból évente, a jobb kórházi kezelés reményében.

A régió legnagyobb egészségügyi intézményében, a maffia által uralt Lamezia Terme kórházban a szervezett bűnözést vizsgáló nyomozók számos bizonyítékot találtak a széles körben elkövetett visszaélésekre. Az elsikkasztott pénzek, a túlszámlázott beszerzések mellett az intézmény leromlott állapotba került, számos eszköze használhatatlan. A szakértők szerint emiatt a színvonal a fejlődő országok egészségügyi intézményeire emlékeztet. Mint mondták, csak a szerencsének köszönhető, hogy a koronavírus az északi régióban tombolt, mert Calabriában nagyon kevés az intenzív ágy, nincs elegendő eszköz (például lélegeztetőgép), így az áldozatok száma valószínűleg az átlagosnál sokkal magasabb lett volna.

Van még remény

Ha nem az egészségügyet, hanem más mutatókat nézünk, Calabria akkor is elég elkeserítő helyzetben van. Ez ugyanis amellett, hogy Olaszország legszegényebb térsége, európai viszonylatban is a leszakadó régiók között található. Az egy főra jutó GDP 17200 euró, ami az európai átlagnak csupán a fele. Ráadásul az utóbbi időszakban a gazdasági helyzet tovább romlott, így a munkanélküliség is kiugróan magas, 20 százalékos. A kiszolgáltatottság pedig megkönnyíti a 'Ndrangheta dolgát, hiszen a kényszerhelyzetben lévő embereket sokkal könnyebb irányítani. A calabriai bűnözők emellett éltek bő két évtizede a lehetőséggel, amikor az olasz és az amerikai hatóságok meggyengítették a szicíliai maffiát, sikeresen léptek a helyükre, és átvették kapcsolataikat a latin-amerikai kábítószer-kartellekkel, így a kábítószer kereskedelemben az egyik legfontosabb európai szervezetté váltak.

Reményt jelenthet, hogy a nyomozó hatóságok és az igazságszolgáltatás mindezek ennek ellenére igyekszik a maffia hatalmát felszámolni. Tavaly év végén az eddigi legnagyobb csapást mérték a klánokra, amikor a fent említett Nicola Gratteri által vezetett nyomozásnak köszönhetően több mint 300 ember letartóztattak. Így a nyár folyamán egy monstre perre kerül majd sor, amely az 1986-os szicíliai maffia elleni úgynevezett maxi tárgyalása óta a legnagyobb lesz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Milyen oltást kapott harmadiknak Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2021. október 17. 10:19
Két Sinopharm-vakcina után beadatta magának a kormányfő a harmadikat is, de hogy milyet, az nem derült ki a Facebook-posztjából.
Közérdekű Viszonylag jó hír érkezett a negyedik hullámról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 17. 09:59
Mindenképpen ilyennek tekinthető, hogy világszerte a félmilliós napi átlaggal szemben 341 608-an fertőződtek meg az elmúlt huszonnégy órában, s 5596-an veszítették az életüket.
Közérdekű Öt hónapja volt utoljára ilyen súlyos a hazai járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 09:21
Látványosan és egyre biztosabban romlik a hazai járványhelyzet, hiszen harmadik napja öthavi csúcson mozog a napi fertőzöttek száma. Az egészségügy szintén annyira leterhelt, mint öt hónapja volt. 
Közérdekű Koronavírus: május közepe óta nem volt ennyi új fertőzött az országban
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 09:25
Egy nap alatt 1141 új fertőzöttet igazoltak. Ez öthavi csúcsot jelent.
Közérdekű 50 koronavírusos beteget veszünk át Romániából
Privátbankár.hu | 2021. október 13. 14:09
A rendkívül komoly járványügyi helyzet miatt Magyarország segítséget nyújt. 50 romániai beteget fognak magyar intézményben ellátni.
Közérdekű Koronavírus: nem hozott jó híreket a szennyvízvizsgálat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 10:47
Emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. 
Közérdekű Megugrottak a koronavírusos halálesetek
Privátbankár.hu | 2021. október 12. 09:11
17 főt vitt el a Covid az elmúlt huszonnégy órában, hasonló magas adatra utoljára június 8-án volt példa.
Közérdekű Új vendéglátós rendelet: máris visszakozik a kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 12. 08:34
Az ITM közölte, hogy jön a módosítás. Pedig szerintük a rendeletet előzetes egyeztetések után dolgozták ki.
Közérdekű Hamarosan már gyorsteszttel is mehetünk Angliába
MTI | 2021. október 12. 06:49
Október végétől. Egyúttal a brit kormány jelentősen, 54-ről 7-re szűkítette a vörös utazási listáját.
Közérdekű Hólapátolásra keres embereket a debreceni önkormányzat, összesen 350 millió forintot fizet
Privátbankár.hu | 2021. október 9. 10:34
Felkészül a télre a debreceni városvezetés. Lehet jelentkezni.
Friss
hírlevél
depositphotos