5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A nagy gyógyszergyárak által fejlesztett vakcinák még csak teszt fázisban vannak, ám lassan körvonalazódik, hogy mennyit kérnek majd ezekért a gyártók. Az első hírek szerint elég nagy különbségek lehetnek.

A múlt héten kiderült, hogy az egyik legelőrébb tartó koronavírus elleni védőoltásból óriási mennyiséget kötött le az Egyesült Államok. A német BioNTech és az amerikai gyógyszeripari óriás, a Pfizer által kifejlesztett vakcina, még legalább egy tömeges tesztelési fázison át kell, hogy essen, mielőtt a gyorsított eljárás keretében engedélyt kaphat. Ennek ellenére az amerikai kormány megállapodott a cégekkel, hogy 100 millió adagot vásárol a szerből, amelyért közel 2 milliárd dollárt fizetnek. Mindez azt jelenti, hogy egy adag nagyjából 20 dollárba fog kerülni. Ugyanakkor a Financial Times korábban azt írta, hogy az immunitás megszerzéséhez, két oltás kell, így a koronavírus elleni védettség 40 dolláros költséggel járhat.

Lesznek drágább szerek

Feltételezhető, hogy a gazdasági érdekeken túl ez az összeg lebeghetett a másik előzetesen jó eredményekkel kecsegtető védőoltás esetén. A Moderna sajtóhírek szerint a védettséget jelentő adagot 50-60 dollár közötti összegért szeretné kínálni. Ez némileg drágább, mint a versenytárs által megadott ár, ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy a BioNTech-Pfizer páros vélhetőleg adott diszkontot az amerikai kormánynak. Ennek a hatalmas mennyiség mellett a másik oka az lehet, hogy az amerikaiak a kutatásokat is támogatták, így már a fejlesztési fázisban is jelentős összeget fizettek a szerért. Ez alapján pedig néhányan úgy látják, hogy az ellenállást kiváltó mennyiség más vevőknek hasonló árfekvésben alakulhat, a Pfizer és a Moderna esetében is.

Óriási versenyfutás van a fejlesztők között (Fotó: pixabay.com)Óriási versenyfutás van a fejlesztők között (Fotó: pixabay.com)

Az 50 dollár egyébként nagyságrendileg 15 ezer forintot jelent, de az oltást a gazdasági károk mielőbbi mérséklése és az általános bizalom helyreállítása érdekében, úgy hírlik számos ország ingyen biztosítja majd az állampolgárainak. Az Egyesült Államokban például már deklarálták az ingyenes oltást, de az Egyesült Királyság illetékesei is ezt kommunikálták.

A magyar kormány vezetői, ha hoztak is a kérdésben döntést, azt hivatalosan még nem kommunikálták.

Ugyanakkor, ha összevetjük a koronavírus vakcina várható árát például a bakteriális eredetű tüdőgyulladás elleni szerrel, akkor hasonló nagyságrendű költséget jelent. A Pneumococcus elleni oltások szertől függően 8-20 ezer forint körüli összeg ellenében érhetőek ugyanis el.

Van aki önköltségi áron adná

Nagy kérdés persze, hogy melyik vállalat tud először engedélyt szerezni a koronavírus elleni vakcinára. Van ugyanis olyan gyógyszergyártó is, amely a fenti cégeknél jóval olcsóbban kínálja a termékét. Az AstraZeneca például, amely sajtóhírek szerint megállapodást kötött egyebek mellett Hollandiával, Németországgal, Franciaországgal és Olaszországgal is, Geoffrey Porges gyógyszerészeti és biotchnológiai elemző szerint dózisonként 3-4 dollár körüli összegű egyezséget kötött ezekkel az országokkal.

Az elemzők szerint egyébként az árat a megrendelt mennyiség és a fejlesztésekhez nyújtott támogatásokon túl más tényezők is befolyásolhatják, kezdve attól, hogy hogy a gyártó székhelye hol van, milyen kapcsolatot ápol a helyi hatóságokkal, mennyire fontos nekik az adott piac, stb.

Érdekesség, hogy miután nincs még kész szer, és tucatnyi vállalat fejleszt párhuzamosan, a megrendelő kormányok és egészségügyi hatóságok az alkuk során ezt igyekeznek kihasználni. A Financial Times szerint a Moderna esetében ez komoly nehézséget okoz, hiszen a tárgyalások egy része az ár miatt megakad, állítólag a szert túlárazottnak tartják, és igyekeznek azzal érvelni, hogy más vállalatok sokkal olcsóbban kínálják a vakcinát. Más kérdés, hogy bennfentesek szerint a Moderna is hajlik arra, hogy kedvezményeket adjon, ami a megrendelés mennyiségétől és a kiszállítás ütemezésétől függ.

Látatlanban nehéz a vakcinák összehasonlítása

A szakértők arra is emlékeztetnek, hogy a szerek összehasonlítása már csak azért is tűnik nehéznek, mert mindegyik fejlesztés alatt áll, nem ismertek sem a klinikai vizsgálatok eredményei, sem a szerek hatóanyagai, így az árak összehasonlítása csak egy távoli mutatót jelent, könnyen lehet ugyanis, hogy kiderül, almát körtével akarunk összevetni.

Végül, de nem utolsó sorban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gyártóknak milyen motivációi vannak. A legolcsóbb szert kínáló AstraZeneca ugyanis kijelentette, hogy nem akar a vakcinán keresni, szerintük sokkal fontosabb, hogy visszatérjen az élet a megszokott kerékvágásba. Hasonló a helyzet Johnson & Johnson esetében, akik szintén hajlanak arra, hogy önköltségi áron adják az oltást.

Ezzel szemben több olyan gyógyszergyártó is van, amelyek jelezték, hogy ezt nem kívánják megtenni. Így a fent emlegetett Moderna mellett a Pfizer és a Merck sem szeretné így értékesíteni a vakcinát. Ők azzal indokolják mindezt, hogy már profitábilis tevékenység mellől vontak el erőforrásokat, így nem tartják indokoltnak, hogy önköltségi áron adják a védőoltást.

A döntő érv persze vélhetőleg az lesz, melyik gyártónak sikerül először engedélyeztetni a vakcináját. Szinte biztosan kijelenthető ugyanis, hogy van egy akár többszázmilliós vevői kör van világszerte, akik a védettség esetén nem fognak azon gondolkozni, hogy 5 vagy 50 dollárt fizessenek ezért. Hiszen az esetleges fertőzésveszéllyel szembeni védettség és a korlátozások teljes feloldása révén ennek az összegnek többszörösét tudják megkeresni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Mától magyarigazolvánnyal is regisztrálhatnak a korona elleni oltásra a külhoni magyarok
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 16:22
Ha ez megvan, utána az online időpontfoglaló is megnyílik.
Közérdekű Jövő csütörtökön visszaáll a normális átjárás a belső schengeni határokon
MTI | 2021. június 16. 15:43
Ha nem fordul rosszabbra a járvány, jelentette be Szijjártó Péter.
Közérdekű Új hajójáratot indítanak Budapesten a Lánchíd lezárása miatt
MTI | 2021. június 16. 12:53
Az Akadémia és a Jégverem utcai kikötő között közlekedik félóránként, egyszerre 250 utas szelheti vele a habokat.
Közérdekű Már több mint 200 gyereket oltottak be idehaza
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 09:12
Már 32 ezer 12-15 év közötti gyereket regisztráltak oltásra. 
Közérdekű Mostantól 1,5 évre elfelejthetjük a Lánchidat a közlekedésben
MTI | 2021. június 16. 07:10
Ma hajnali 4 órakor teljesen lezárták a Lánchidat és környezetét a gyalogos és a közúti forgalom elől a felújítás idejére, várhatóan másfél évre.
Közérdekű Így hangoltak a magyar szurkolók a portugálok elleni meccs előtt
Privátbankár.hu | 2021. június 15. 17:51
A magyar válogatott kedden délután kezdi meg EB-szereplését Portugália ellen. 5 éve emlékezetes 3:3-as döntetlennel zárult a két csapat meccse. A szurkolókon nem fog múlni az újabb bravúr.
Közérdekű Kedvezőek a mai korona-adatok is, de alig adnak már be oltásokat itthon
Privátbankár.hu | 2021. június 15. 09:28
Ebből még nagyobb baj is lehet, ha idehaza is beindul a nagyon fertőző delta variáns terjedése.
Közérdekű 35 évre magánkézbe adná az állam 2000 kilométernyi autópálya üzemeltetését
Privátbankár.hu | 2021. június 14. 13:50
Az indoklás szerint azért van erre szükség, mert az uniós források erre nem lesznek elegendőek.
Közérdekű Koronavírus: gyerekek oltási programjával ugorhatjuk meg az 5,5 milliós szintet
Privátbankár.hu | 2021. június 14. 09:09
Úgy tűnik a felnőtt lakosság a járvány lecsengésének köszönhetően már nem tart a koronavírustól, így az oltakozási kedv is erősen mérsékelt. A statisztikát a 15 év alattiak dobhatják esetleg majd meg.
Közérdekű A szlovénok lefújták a járványhelyzetet, de nem enyhítenek
MTI | 2021. június 13. 17:48
Szlovénia június 15-től nem hosszabbítja meg a járványhelyzetet - közölte a kormány, hozzátéve, hogy ennek ellenére nem várhatók újabb enyhítések az országban.
hírlevél
depositphotos