4p

Hivatalosan mintegy 400 ezerrel nőtt az állástalanok száma az EU-ban egyetlen hónap alatt, a valós szám azonban ennél nagyobb lehet. Bár a munkanélküliség itthon is jelentősen, 4,1 százalékra emelkedett, ez még mindig a hatodik legalacsonyabb érték az EU-ban. 

A márciusi 6,4-ről 6,6 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta áprilisban az EU-ban az Eurostat ma ismertetett adatai szerint.

Egy férfi sétáltatja a kutyáját egy üres utcán Pamplonában (Baszkföld, Spanyolország) 2020. március 28-án. EPA/VILLAR LOPEZ
Egy férfi sétáltatja a kutyáját egy üres utcán Pamplonában (Baszkföld, Spanyolország) 2020. március 28-án. EPA/VILLAR LOPEZ

400 ezer munkanélküli egy hónap alatt

Ez azt jelenti, hogy a regisztrált állástalanok száma 397 ezerrel ugrott meg az év harmadik hónapjához képest, tehát a jelek szerint minimum ennyi ember munkáját vette el a koronavírus-válság egyetlen hónap alatt.

A valós szám ugyanakkor ennél nagyobb lehet, mivel az Eurostat csak azokat az állástalanokat veszi számításba, akik az elmúlt négy hétben aktívan állást kerestek, és két héten belül készek újra munkába állni.

Az Eurostat is felhívja a figyelmet arra, hogy a járvány ellen március óta bevezetett korlátozó intézkedések miatt jelentősen nőtt a munkanélküli segélyért folyamodók száma az EU-ban.

A regisztrált állástalanok egy jelentős része ugyanakkor nem keresett aktívan állást (például a korlátozások miatt) vagy nem tudott volna két héten belül munkába állni (például azért nem, mert a gyermekére kellett vigyáznia a karantén alatt), írja a brüsszeli intézmény.

Ők tehát nem jelentek meg a statisztikában, azaz a fenti adatok nem tükrözik a válság teljes hatását, a különböző statisztikák között pedig eltérések lehetnek.

Ráadásul egyes országok (köztük Magyarország is) nem havi, hanem háromhavi adatokat közölnek, amelyek szintén "tompítják" az összképet.

Mint ismert, az uniós országok többsége március közepén vezetett be a gazdasági és társadalmi életet jelentősen korlátozó intézkedéseket a járvány megfékezésére. Emiatt cégek tömegei kezdték elbocsátani dolgozóikat. A korlátozások feloldása április végén és május első felében indult meg.

Az állásukat elvesztő emberek több mint felét az euróövezeti országokban regisztrálták: ezekben az államokban 211 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.

Az eurózónában a munkanélküliségi ráta összességében 7,1-ről 7,3 százalékra emelkedett, azaz 0,7 százalékponttal magasabb, mint az EU egészében. Az EU-ban 14,1 millió, ezen belül az euróövezetben 11,9 millió munkanélküli volt áprilisban.

A nyugat- és dél-európai, nagyrészt eurót használó országokat jobban sújtotta a járvány, mint Közép- és Kelet-Európát – a top 10-es feketelistára felkerült államok többsége ebből a régióból van.

Ezek az országok általában szigorú korlátozásokat vezettek be a járvány feltartóztatására.

Közéjük tartozik Spanyolország is, ahol a februári 13,6-ról 14,8 százalékra emelkedett a regisztrált állástalanok aránya a teljes munkaerő-állományon belül. Ez messze a legmagasabb érték az EU-ban.

A dél-európai országban a karantén kezdetén, márciusban 302 ezerrel, áprilisban 282 ezerrel nőtt az álláskeresők száma. Igaz, májusban már „csak” 26 ezres növekedést jegyeztek fel.  

Németországban pedig csak a koronavírus-ellenes korlátozások 120 ezerrel növelték a munkanélküliek számát áprilisban egy friss tanulmány szerint.      

Még mindig jól állunk

Az Eurostat adatbázisa az áprilisi magyar adatot még nem tartalmazza, de a KSH szerint itthon a munkanélküliség 4,1 százalék volt ebben a hónapban. A regisztrált állástalanok száma márciushoz képest 19 ezer fővel 187 ezerre emelkedett.

A járvány előtti időszakban, 2019. december és 2020. február között 3,5 százalék volt ez a mutató.

A járvány kezdete óta tehát 0,6 százalékponttal nőtt a munkanélküliség itthon, de még így is alacsonyabb, mint a szomszédos uniós országokban.

Horvátországban 8,1, Szlovákiában 6,8, Ausztriában és Romániában 4,8-4,8, Szlovéniában 4,6 százalék ez az érték.

A hivatalos magyar munkanélküliségi ráta a hatodik legalacsonyabb az EU-ban Csehország (2,1), Lengyelország (2,9), Hollandia (3,4), Németország (3,5) és Málta (4) után az áprilisi adatok szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG