TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Jelentősen nőhet a mélyszegénység a koronavírus-krízis miatt az ENSZ és a Világbank szerint. Brazíliában először lépte át az ezret a napi halálesetek száma. Nemzetközi összefoglalónk következik.

Világszerte hatvan millió ember süllyedhet súlyos szegénységbe a koronavírus-járvány következményei miatt a Világbank szerint.

Egy kislány vár ételosztásra Fokvárosban Dél-Afrikában 2020 április 20-án. EPA/NIC BOTHMA Egy kislány vár ételosztásra Fokvárosban Dél-Afrikában 2020 április 20-án. EPA/NIC BOTHMA

Növekedhet az éhínség

A válság megsemmisítheti az elmúlt három év szegénység elleni harcának eredményeit, mondta tegnap egy telefonkonferencián David Malpass, a szervezet igazgatója.

Becsléseik szerint a világgazdaság idén öt százalékkal zuhanhat, ami különösen érzékenyen érintheti a legszegényebb országokat.

Utóbbiaknak a Világbank eddig mintegy 5,5 milliárd dollár támogatást adott a mostani válság egészségügyi, gazdasági és társadalmi következményeinek kezelésére.

David Malpass egyúttal arra kérte a legfejlettebb országokat, hogy növeljék a rászoruló államoknak juttatott közvetlen támogatásaikat.

António Guterres, az ENSZ főtitkára tegnap szintén arra figyelmeztetett, hogy a járvány (és annak következményei) veszélyezteti a szegénység elleni küzdelmet Afrikában:

növelni fogja az egyenlőtlenséget, az éhínséget és a betegségeknek való kitettséget.

Az ENSZ-főtitkár szerint az afrikai államok gyorsan reagáltak a vírusra, ezért a diagnosztizált fertőzöttek száma kisebb annál, mint előzetesen becsülték.

A fekete kontinensen 88 ezer vírushordozót regisztráltak eddig, a halálos áldozatok száma pedig kevesebb háromezernél a hivatalos adatok szerint.

António Guterres szerint ugyanakkor a járvány Afrikában még a kezdeti stádiumban van.  

A következmények leküzdésére további 200 milliárd dollár támogatásra lenne szüksége a kontinensnek, véli az ENSZ-főtitkár.   

Negatív rekord Brazíliában

Eközben Dél-Amerika legnagyobb országában, Brazíliában először lépte át az ezret a koronavírussal összefüggő napi halálozások száma. A legutóbbi 24 órában 1179-en vesztették életüket tegnapi közlések szerint, így az áldozatok száma csaknem 18 ezerre nőtt.

Brazíliában eddig több mint 270 ezer embernél mutatták ki a vírust, ami a harmadik legmagasabb érték globálisan az Egyesült Államok (1,5 millió fertőzött)  és Oroszország (300 ezer fertőzött) után.

Latin-Amerika több államában is éhséglázadásokhoz vezet a koronavírus ellenes karantén.

Ami az európai helyzetet illeti, a legtöbb áldozatot, több mint 35 ezret Nagy-Britanniában jegyezték fel eddig.

Olaszországban 32 ezren, Franciaországban és Spanyolországban mintegy 28-28 ezren hunytak el.

Belgiumban 9100, Németországban 8100, Hollandiában 5700, Törökországban 4200, Oroszországban 2800 áldozatot regisztráltak ma reggeli adatok szerint.

Az egyetlen különutas válságkezelést folytató nyugati államban, Svédországban több mint 3700 áldozat van.

Globálisan az Egyesült Államokban a legrosszabb a helyzet, ahol 92 ezren hunytak el.    

Csaknem 5 millió fertőzött

Világszerte eddig 4,9 millió fertőzöttet diagnosztizáltak. A vírussal összefüggésben 323 ezren vesztették életüket, 1,7 millióan ugyanakkor meggyógyultak.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 3598, 470-en hunytak el.

A magyar halálozási ráta Európában átlagos, régiós összehasonlításban ugyanakkor magas.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem a Biden-Trump csörte lesz az eddigi legextrémebb verseny az amerikai elnökválasztások történetében
Szarvas György | 2020. október 31. 13:54
Sorsdöntőnek bizonyulhat a november 3-án megtartandó amerikai elnökválasztás, kérdés ugyanis Trump miként reagál egy esetleges elvesztett, vagy éppen megnyert választásra. A The Wall Street Journal felidézi azokat a korábbi amerikai elnökválasztásokat, melyek a mostanihoz hasonló kiélezett helyzetben zajlottak. 
Makro / Külgazdaság Még a Puskás Arénánál is drágább lesz a Nemzeti Atlétikai Központ
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 12:51
Közel 204 milliárd forintot szán egy friss kormányhatározat szerint az ország a 2023-as világbajnokságra épülő Nemzeti Atlétikai Központra.
Makro / Külgazdaság Megint milliárdokkal löki meg a munkásszálló bizniszt a kormány
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 11:19
Újabb 5 milliárd forintot ad a kormány munkásszállások kialakítására. Három hónapon belül ez már a második injekció ennek az ágazatnak. Főleg a keleti megyék iparvárosaiban ugorhat meg a férőhelyek száma és már gazdasági társaságok is igényelhetik a pénzt. A beruházók akár a költségek 70-80 százalékát is közpénzből szerezhetik meg.
Makro / Külgazdaság Így nem közeledünk, hanem még jobban leszakadunk Európától
Király Béla | 2020. október 31. 08:56
Pénteken tették közzé a harmadik negyedévre vonatkozó első becsléseket s német és a francia GDP-re is, amelyek a vártnál erősebb növekedésről tanúskodtak. Ezen a napon erősítette meg Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy a korábbinál nagyobb visszaesést várnak. Ez pedig azt vetítheti előre, hogy a lemaradásunk idén nem csökken, hanem növekszik a centrumhoz képest.
Makro / Külgazdaság Trump és Biden kalandjai egy párhuzamos univerzumban – A hét videója
Izsó Márton - Wéber Balázs | 2020. október 30. 19:44
Amikor Joe Biden bekerült a Szenátusba, Elvis Presley  még élt, Vietnámra pedig hullottak az amerikai bombák. Amikor Donald Trump dolgozni kezdett apja cégbirodalmában, még nem járt ember a Holdon.
Makro / Külgazdaság Nem tetszik az EU-nak Orbán Viktor vakcinavásárlási terve?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 18:33
Minden vakcinának, amely az Európai Unióban elérhető, vagy elérhetővé válik, meg kell felelnie a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak - jelentette ki Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője.
Makro / Külgazdaság 70 milliárd dollár a tét – elvennék a tüntetők a király vagyonát
Káncz Csaba | 2020. október 30. 14:34
A globális recesszió időszakában a thaiföldi tüntetők már nem nézik el a király élvhajhász életmódját. A tét a 70 milliárd dolláros vagyon, amelyet most a nép visszakövetel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 272 millió eurós exporttöbblet a külkereskedelmi áruforgalomban
MTI | 2020. október 30. 10:53
Augusztusban az export euróban kifejezett értéke 2,2 százalékkal, az importé 5,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az áruforgalmi mérleg egyenlege 257 millió euróval javult, 272 millió euró exporttöbbletet mutatott - jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Makro / Külgazdaság Augusztusban 9,1 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek
Privátbankár.hu | 2020. október 30. 10:36
A 3,9 százalékos augusztusi inflációval számolva a reálkeresetek 5,0 százalékkal emelkedtek a nyári hónapban. 
Makro / Külgazdaság Pedagógusok: zárják be az iskolákat az alsó tagozatok kivételével!
Kormos Olga | 2020. október 30. 09:28
Petíció aláírásával kérik a pedagógusok a kormányt, hogy sürgősen tegyen a tavaszihoz hasonló lépéseket, a vírus oktatási intézményekben való terjedésének megfékezése érdekében.  
Friss
hírlevél