BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2018. október 8. 13:15

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan alig egy hónapja Kirgizisztánban találkozott, most pedig Budapesten tárgyal egymással – a magyar kormány szerint Törökország stratégiai fontosságú partner. Erdogant és a magyar kormányfőt nem csak az illiberalizmus köti össze, hanem egy közös milliárdos barát is.

Kedélyes hangulatban: Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan (jobbról a második) Kirgizisztánban szeptember harmadikán. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Meglehetősen kétes hírű vezetők társaságába „keveredett” Orbán Viktor szeptember elején Kirgizisztánban a nomád világjátékokon. A magyar kormányfő akkor csupa olyan ázsiai ország államfőjével randevúzott, ahol emberjogi szervezetek szerint elnyomják az ellenzéket, államilag kontrollálják a sajtót, és mindent átsző a korrupció – köztük volt az ebben a társaságban még relatív jófiúnak számító Recep Tayyip Erdogan is.

Miről tárgyalnak most?

A „diktátorbuli” ma Budapesten folytatódik: a török elnök Áder János meghívására kétnapos látogatásra érkezik a magyar fővárosba. A hivatalos program szerint Erdogan, akit szeptember végén Angela Merkel német kancellár is fogadott, előbb a magyar államfővel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozik, kedden pedig nyitóbeszédet mond egy üzleti fórumon, amelyen több mint százötven magyar és török vállalkozás fog részt venni. Végül felavatja Gül baba türbéjét, amit Törökország és Magyarország közösen újított fel.

Beindult az üzlet
Jelentősen fejlődött a magyar-török kereskedelem az Orbán-kormányok alatt a KSH adatai szerint. A török import csaknem háromszorosára, 81 milliárdról 238 milliárd forintra nőtt 2009 és 2017 között, és csaknem ugyanilyen mértékben, 214 milliárdról 583 milliárd forintra emelkedett a Törökországba irányuló magyar export.

A török Hurriyet szerint a találkozón a kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatok mellett szóba kerülnek regionális és nemzetközi témák, a többi közt a török-EU viszony, a migráció és a terrorizmus kérdése. 

Kovács Zoltán kormányszóvivő a látogatás előtt az állami török hírügynökségnek azt mondta: a két ország közötti kapcsolatok stratégiai jelentőségűek, Törökországnak fontos szerepe van Európa és a Közel-Kelet biztonsága szempontjából, Magyarország pedig továbbra is támogatja az ország uniós csatlakozási törekvéseit.           

A közös barát

Aligha véletlen egybeesés, hogy múlt hét csütörtökön Orbán Viktor egy olyan milliárdos török üzletember társaságában nézett meccset Londonban, aki összekötőkapocs közte és Erdogan között. Adnan Polat mindkettejükkel baráti viszonyt ápol, valamint üzletelt a magyar állammal és a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal is.

Illusztris társaság: Orbán Viktor és Adnan Polat (felső sor, jobboldal) a múlt csütörtöki Chelsea-Mol-Vidi meccsen Londonban Forrás: Streamable

A Heti Válasz szerint a török üzletembernek már kilenc magyar naperőműcége van, és "félpaksnyi kapacitású napelempark-hálózatot" ígér: öt év alatt 700 millió dollárt ruházna be Magyarországon napenergiába.

Polat, aki egy ideig az egyik leghíresebb török focicsapat, a Galatasaray elnöke is volt, egyébként a 2005-ös isztambuli Bajnokok Ligája-döntő keretében ismerte meg a magyar kormányfőt. Jó viszonyukat jelzi, hogy a török üzletember idén májusban részt vett Orbán Viktor miniszterelnöki eskütételén is.   

Illiberális állam

Orbán Viktort és Erdogant persze nem csak egy közös barát, hanem egy közös ideológia, az illiberalizmus is összeköti. A magyar kormányfő 2014-es beszédében gyakorlatilag pozitív példaként említette a török államot.

Szerinte „az új állam, amit Magyarországon építünk, illiberális állam, nem liberális állam. Nem tagadja a liberalizmus alapvető értékeit, mint a szabadság, és hozhatnék még néhányat, de nem teszi ezt az ideológiát az államszerveződés központi elemévé, hanem egy attól eltérő sajátos, nemzeti megközelítést tartalmaz.”

Hozzátette: „ma a slágertéma a gondolkodásban azoknak a rendszereknek a megértése, amelyek nem nyugatiak, nem liberálisok, nem liberális demokráciák, talán még demokráciák sem, és mégis sikeressé tesznek nemzeteket. Ma a sztárok a nemzetközi elemzésekben Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország.”

Több tízezren rács mögött

Az mindenesetre tény, hogy nemzetközi jogvédő szervezetek rendszeresen elmarasztalják Törökországot az emberi jogok megsértése miatt. A Human Rights Watch szerint a 2016-os puccskísérlet után több mint 150 ezer közszolgát bocsátottak el arra hivatkozva, hogy közük volt az állítólagos hatalomátvételi kísérlethez, több mint 64 ezer embert pedig terrorizmus vádjával bebörtönöztek. Rácsok mögött van 150 újságíró és kilenc kurd parlamenti képviselő is. Idén júliusban pedig bevezették az elnöki rendszert, amely gyakorlatilag bebetonozta Erdogan hatalmát.

A Freedom House szerint Törökország nem szabad ország: a kormány egyre inkább megsérti a politikai és szabadságjogokat, például a véleménynyilvánítás szabadságát és a kisebbségek jogait.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Már több mint 6 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. május 31. 07:53
A halálos áldozatoké már csaknem 370 ezer, közel 2 és félmillióan viszont kigyógyultak a betegségből.
Makro / Külgazdaság Trump eltolta a G7-et, meghívta Oroszországot, Dél-Koreát, Ausztráliát és Indiát is
MTI | 2020. május 31. 07:27
Kínát viszont nem.
Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
hírlevél