<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A külföldi államok hírszerző tevékenységének szintje mind Finnországban, mint a térségben újra elérte a hidegháborús szintet. Az új orosz fegyverek sorra vonulnak fel az arktikus térségben. Káncz Csaba jegyzete.

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

A finn hadsereg (FDF) első alkalommal hozta nyilvánosságra a már több mint 100 éve felállított katonai hírszerzésének áttekintő jelentését. Ennek megállapításai harmonikusan illeszkednek az észak-európai országok intenzívebbé vált katonai fejlesztéseihez.

Szintet lép Észak-Európa

Tavaly decemberben a norvég parlament fogadta el az ország 2021-24-es védelmi tervét, amely célul tűzi ki az összes haderőnem megerősítését és modernizálását. Ugyanabban a hónapban a svéd parlament is elfogadta a hadsereg új fejlesztési tervét, amely 2025-ig 40 százalékkal emeli meg a svéd hadikiadásokat.

A finn tanulmány bevezetőjében Juha Vauhkonen admirális leszögezi, hogy a külföldi államok hírszerző tevékenységének szintje mind Finnországban, mind a térségben újra elérte a hidegháborús szintet.

A jelentés kifejti, hogy az ország katonai működésének hatáskörzete Észak-Európa, a Balti-tenger térsége és az egyre gyorsabban leolvadó Arktikus térség. Mindhárom térségben a hajózás-, a beszállítói láncok- és a kereskedelem szabadsága kiemelt fontosságú Finnország jóléte számára.

Medve a láthatáron

Az ország legnagyobb szomszédjaként - egyben a világ egyik legerősebb hadseregének működtetőjeként - Oroszország természetesen komoly helyet foglal el a stratégiai értékelő dokumentumban. Közvetlen utalásként Moszkvára az anyag aggodalmát fejezi ki a Balti államokra gyakorolt politikai retorikával és a folyamatos katonai erődemonstrációval kapcsolatban.

Egy Oroszország és NATO közötti konfliktus a földrajzi közelség miatt természetesen azonnal kihatna Finnország biztonságára és jólétére. De Helsinki és Moszkva kétoldalú kapcsolatával kapcsolatban a dokumentum stratégiai visszafogottságról beszél és az ellenséges érzület elkerüléséről – pár fontos kivétellel.

Illusztráció: DepositphotosIllusztráció: Depositphotos

Az egyik ilyen kivétel a finn elhárítás (SUPO), amely a 2019-es éves jelentésében Oroszországot kiemelt nemzetbiztonsági veszélyforrásnak nevezte. 2018-ban a finn biztonsági szervek lerohanták Sakkiluoto-t, egy délnyugat-finnországi szigetet. A szigeten és környezetében lévő kikötők és helikopter leszállópálya Pavel Melnyikov orosz üzletember tulajdonát képezték, de fennállt a megalapozott gyanú, hogy az ingatlanok orosz ügynökök számára szolgálhatnak búvóhelyként, egyben kiinduló pontjai lehetnek aszimmetrikus műveleteknek.

A jelentés megemlíti az „információs rendszerek” központi szerepét a modern társadalmakban. Kiemeli, hogy a szürkezónás taktikák alááshatják a társadalmak kritikus funkcióit, amely aztán konfliktusokhoz vezet. Ez egyértelmű utalás arra, amelyet az orosz stratégiai eszmecserékben „gibridnaja vojna” névvel illetnek, és amelyet a Nyugat „aktív műveleteknek” vagy „hibdrid hadviselésnek” nevez.

Az orosz Északi Katonai Körzet igézetében

Az orosz-finn együttműködés vitatott jelképe, a Pyhäjoki atomerőmű eközben bizonytalan jövőnek néz elébe a folyamatos költségvetési túllépések, valamint az ökológiai és geopolitikai aggodalmak miatt. Itt fontos kiemelni, hogy az északi-tengeri út (Northern Sea Route) fejlesztő ügynöksége, a ROSATOM, a finn erőműprojektben is kiemelt partner.

Márpedig az északi-tengeri út jelentősen hozzájárul a leolvadó Arktikus térségben rejlő természeti kincsekért folyó versenyhez, amelyet a finn tanulmány is biztonsági kockázati tényezőként ír le.

A Kreml ráadásul lépésről-lépésre értékeli föl a területet. Putyin elnök tavaly decemberben Alekszandr Mojszejevet, az Északi Flotta 58 éves főparancsnokát admirálissá léptette elő, ami a második legmagasabb rendfokozat az orosz haditengerészetnél. Ennél jóval fontosabb, hogy idén január 1-től az Északi Flotta besorolása Északi (Arktikus) Katonai Körzetté változott, ezzel egyenrangúvá vált a többi néggyel. Oroszország óriási területe eddig négy katonai körzetre volt felosztva, úgymint az Északi-, a Déli-, a Központi- és a Keleti Katonai Körzetekre.

Az új orosz fegyverek sorra vonulnak fel az arktikus térségben. Moszkva tavaly ősszel tesztelte a térségben a Cirkon típusú hiperszonikus manőverező robotrepülőgépét. Ez 1000 kilométeres hatósugarú körben képes célpontok megsemmisítésére, gyakorlatilag perceken belül, hiszen kilencszeres hangsebességgel száguld.

Ezzel a fegyverrel a Kreml ellenőrizni tudja a tengeri kijáratot Nordkap és a Spitzbergák (Svalbard) között, Norvégia északi részén. Itt kell az orosz Északi Flotta hadihajóinak áthaladni, hogy kiérjenek az Atlanti-óceánra. Tavaly nyáron pedig a Kreml az egyik legerősebb elektronikai hadviselési eszközét, a Murmanszk-BN rendszert telepítette a finn határ közelébe.

Oroszország 2021-23 között tölti be az Arktikus Tanács soros elnökségét. Amerikai biztonságpolitikai körök a fegyverkezés folytatódása ellenére jelenleg nem számolnak azzal, hogy Moszkva ezen időszak alatt eszkalálni akarná a biztonságpolitikai feszültséget ebben a törékeny térségben.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zsinórban második napja jelent új napi fertőzöttszám-csúcsot Tokió
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 12:18
Több mint 3 ezer újabb koronást azonosítottak az olimpiai városban az elmúlt 24 órában.
Makro / Külgazdaság Romlottak a munkanélküliségi adatok júniusban
MTI | 2021. július 28. 09:35
Májushoz képest négyezerrel nőtt az állástalanok száma az országban.
Makro / Külgazdaság Történelmi csúcsra ér pénteken a benzin ára - újabb drágulás jön
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 09:27
Újabb jelentős emelés jön pénteken a benzinkutaknál, ennek eredményeként új történelmi benzinár-csúcs született, de a gázolaj ára is épp csak nem dönt csúcsot. 
Makro / Külgazdaság Egy hét alatt szinte a teljes lakosságát immunizálta Bhután
MTI | 2021. július 28. 08:58
Annyiból nem volt nehéz dolguk, hogy a magashegyi királyságban csak 770 ezren laknak.
Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos