5p
A balkáni útvonal lezárásával régiónk országainak lett igaza Merkellel szemben. A német konzervatívok most radikális kurzusváltást követelnek az Ankara-EU viszonyban. Közben a brit Brexit-kampány egyik fő kampánytémájává nőtte ki magát a török kérdés.

A Welt am Sonntag megszerezte az EU határait örző szervezet (Frontex) legfrissebb jelentését, amelyből kiderült, hogy a Merkel kancellár által Európára erőltetett EU-Törökország megállapodásnak csupán csekély hatása van a kontinensünkre érkező migránsok és menekültek számát tekintve. A csökkenés fő oka a régiónk által követelt és végrehajtott balkáni útvonal lezárása volt, míg a NATO tengeri műveleteinek és az EU-török megállapodásnak csak másodrangú szerep jutott. Ez egyben azt is jelenti, hogy Törökország önhatalmú elnökének kisebb a zsaroló potenciálja Európa felé, mint ő eddig azt érzékeltette.

Káncz Csaba

Ezzel jó tisztában lenni most, amikor a politikai kapcsolatok Ankara-Berlin és Ankara-London relációjában hirtelen beszakadtak. Korábban már többször beszámoltunk arról, hogy Erdogan elnök súlyosan elkalkulálta magát mind bel-, mind külpolitikai vonatkozásban és a mennyezet ég a feje fölött. A tavalyi választási eredményeket, köztük a kurd párt sikerét sutba dobó elnök most azzal szembesülhet, hogy csak Isztambulban idén már három robbantásos merénylet történt, miközben 2015 júniusa óta legalább 200-an veszítették életüket merényletekben Ankarában.

A német konzervatívok kurzusváltása

A nem túl jó idegállapotban lévő Erdogan-nál ráadásul elszakadt a cérna a német törvényhozás örmények népirtására emlékező határozatánál és múlt héten 11 török származású német képviselő vérvizsgálatát (!) követelte, akiket egyben a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szóvivőinek is nevezett. Erdogan kirohanása felhívás volt a 3 millióra tehető németországi török közösség fanatikus tagjai számára, mert a 11 képviselő hamarosan életveszélyes fenyegetéseket kapott és rendőri védelem alá kellett őket helyezni. Az örmény határozatra jelképes bosszúként Ankara elrendelte azt is, hogy az idei ramadán – június 6 és július 5 között – az isztambuli Hagia Sophia székesegyházban minden nap felolvasásokat tartsanak a Koránból és azt élőben közvetítse egy országos televíziós csatorna.

A német konzervatívoknál ezek a lépések dührohamot váltottak ki. A konzervatív Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber a napokban Ankara EU belépési tárgyalásainak azonnali megszakítását szorgalmazta. “Csak hazudunk egymásnak, ha úgy teszünk, mintha a teljes jogú tagság célja még létezne. Nem ismerek egyetlen kormányfőt sem, aki ezt komolyan akarja” – rohant ki Weber. Mindenesetre hozzátette, hogy nem egy törésre van szükség a törökökkel, hanem egy “realisztikus újrakezdésre”.

A Brexit kampánycsapata kiváló témát talált

Tegnap közel 1 százalékot esett az angol font a dollárral szemben, miután a legfrissebb felmérések szerint tovább nőtt az elszakadást támogatók aránya, így 8 hetes mélypontra került a brit deviza a dollárral szemben. A népszavazáshoz közeledve valószínűleg erősödhet tovább a volatilitás és a közvélemény-kutatási adatok függvényében nagyobb kilengések várhatóak. Pár nappal a június 23-i Brexit népszavazás előtt a törökök esetleges EU-tagságának kérdése berobbant a brit belpolitikába és ez a konzervatív Tory pártot is megosztotta. A Brexit hívei most azzal érvelnek, hogy Ankara és despotikus vezetésének beengedése a közösségbe komoly csapásnak bizonyulna London számára. A muszlim bevándorlás egy újabb hulláma indulhatna el és az Egyesült Királyság sérülékenyebb lenne az iszlamista radikálisokkal szemben.

A brit külügyminisztérium is nehéz helyzetbe került, miután kiszivárogtak egyes diplomáciai táviratok. Ezek arról tanúskodnak, hogy a brit diplomácia azt tanácsolta Londonnak, miszerint másfél millió töröknek adjanak vízummentességet, mint “egy jelentős és szimbolikus gesztus”, amely arra szolgálna, hogy Erdogant eltántorítsák a meneültáradat zsilipeinek felemelésétől.

A Brexit kampánycsapata – Vote Leave – azonnal lecsapott a magas labdára. A napokban olyan röplapokat osztogat britek millióinak, amelyen térkép is mutatja, miképp válna Ankara belépésével az EU határa egyben közös határ Szíriával és Irakkal.

A Vote Leave elrémísztésre szánt térképe

A kampánycsapat azt is hozzáteszi, hogy mivel a népszaporulat rendkívül magas Törökországba, nyolc éven belül egy millió fő jöhet onnan az Egyesült Királyságba.

A brit kormányzat nehéz helyzetbe került ennek a kampánytémának a kapcsán, az elmúlt években ugyanis Cameron miniszterelnök mindig következetesen kiállt Ankara EU-s csatlakozása mellett. Ebben az álláspontban ráadásul támogatta a mostani Brexit kampány vezetője, Boris Johnson is, akinek a déd-nagyapja török volt egyébiránt. Most mindketten hátraarcot vágtak, és a miniszterelnök a napokban kétségbeesetten magyarázta televíziós interjújában, hogy Ankara EU tagsága nem fog bekövetkezni évtizedeken belül.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG