2p

Az orosz elnök Ramzan Kadirovot látta vendégül csütörtökön a Kremlben.

A tárgyalásról meg is jelent néhány fotó és egy leirat is a Kreml hivatalos honlapján. Eszerint azért találkoztak, hogy megvitassák a Csecsen Köztársaság gazdasági és szociális helyzetét.

Illenek egymáshoz. Fotó: EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK
Illenek egymáshoz. Fotó: EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK

Kadirov beszámolt Putyinnak az ukrajnai háborúban – vagy ahogy ő mondta: speciális katonai műveletben – Oroszország oldalán harcoló csecsenekről is: a csapat nap mint nap „nagyszerű eredményeket ér el” a hadifoglyok ejtésében és az ellenség „felszerelésének elpusztításában”.

„Azok az Abrams tankok nem jelentenek fenyegetést számunkra”, mondta az Ukrajnának leszállított amerikai harckocsikra utalva. És arról is beszélt, hogy „együtt kell megnyerniük” a háborút.

Az orosz védelmi minisztérium júniusban egyébként bejelentette, hogy szerződést kötött az Akhmat nevű csecsen paramilitáris csoporttal a kelet-ukrajnai orosz hadműveletek támogatására.

A csecsen vezér – mint a brit Sky News megjegyzi – Putyin „könyörtelen szövetségesének” számít, aki hangosan támogatja az Ukrajna elleni inváziót. A muszlim köztársaságot „személyes birtokaként” igazgathatja cserében azért, hogy az – a ’90-es és a 2000-es évek elszakadási kísérletei után – lojális maradt a Kremlhez. Putyin ma is megdicsérte Csecsenföld "pozitív dinamikáját", ami szerinte nagyrészt vendégének köszönhető.

Kadirovról egyébként nemrég olyan hírek terjedtek el a közösségi médiában, hogy súlyos veseproblémákkal küzd. Sőt, a Moscow Times szerint néhány forrás azt sugallta, hogy már nincs is az élők sorában. Válaszul Kadirov számos videót tett közzé a Telegram üzenetküldő oldalon azt bizonyítandó, hogy „él és jól van.” Az orosz lap szerint a mostani találkozó is ezt a célt szolgálhatta.

A Csecsen Köztársaság hírhedt vezetője nem csak „halálhírével” keltett figyelmet a közelmúltban, hanem egy erőszakos videóval is, amit ő maga tett közzé. Ez azt mutatja, ahogy a fia megver egy, a Korán nyilvános elégetésének gyanújával őrizetbe vett orosz férfit.

A felvételt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem akarta kommentálni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Azt jósolják, az oroszok 90 százaléka Putyinra fog jövőre szavazni
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:56
A Kreml kizártnak tartja, hogy jövőre béketárgyalásokat folytasson Ukrajnával, Zelenszkij minden előkészületet megtett az EU-ba való csatlakozási tárgyalások előtt. Háborús összefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Amnesty International: Erkölcsileg védhetetlen az Egyesült Államok döntése
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:15
Jogvédő csoportok határozottan elítélték az Egyesült Államok azon döntését, miszerint blokkolják az azonnali tűzszünetet követelő határozatot.
Makro / Külgazdaság Ítélkezett a Standard & Poor’s
Rácz Gergő | 2023. december 8. 22:26
Stabilak a magyar gazdaság kilátásai az egyik legfontosabb hitelminősítő megítélése szerint. A Standard and Poor’s (S&P) azzal számol, hogy jönni fognak uniós pénzek, egyben a hazai gazdasági kormányzat képes lesz tovább mérsékelni az államadósságot.
Makro / Külgazdaság Kijevet és Harkivot rakétázták az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 19:24
Svéd repülőgépek érkezhetnek jövőre az ukránokhoz.
Makro / Külgazdaság "Tapasztalatot lehet szerezni és ez többet ér, mint egy helyezés" - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2023. december 8. 19:09
Befejeződött a Klasszis Média Lapcsoport immár hetedik alkalommal, ezúttal technikumoknak és szakképző iskoláknak megrendezett diákversenye, a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! A rekordszámú, közel 4800 középiskolást megmozgatott megmérettetésben elindult csaknem 1200 csapat között a  Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum gárdája, a Kadás visszatérők lett az első. A Hét videója ezúttal a budapesti országos döntőről készült.
Makro / Külgazdaság Észtország is rekordösszegre emeli védelmi kiadásait
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:49
Észtország bruttó hazai termékének (GDP) 3,2 százalékára emeli védelmi kiadásait jövőre - derült ki a balti állam pénteken elfogadott költségvetéséből.
Makro / Külgazdaság Az EU 125 millió eurós humanitárius segélyt ad a palesztinoknak
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:37
A közel-keleti humanitárius helyzet romlása miatt az Európai Bizottság még ez évben 125 millió eurós segélyt bocsát a palesztin nép rendelkezésére, amely a Gázai övezetben és Ciszjordániában működő humanitárius szervezetek munkáját fogja segíteni - jelentette be pénteken a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Csaknem négymilliárd euró hitelt vesz fel Magyarország
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 16:46
Ez is része az elfogadott támogatásnak. Az uniós tanács jóvá hagyta 13 tagállam helyreállítási tervét.
Makro / Külgazdaság Odavágott Ficónak a szlovák államfő
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 16:06
A különleges ügyészség tervezett megszüntetése miatt.
Makro / Külgazdaság Sár, vér, robbanó drónok... és biciklik - nézze meg egyben az elmúlt napok legérdekesebb és legborzalmasabb háborús videóit
Litván Dániel | 2023. december 8. 14:55
Folyamatosan születnek a felvételek az ukrajnai frontokon és a frontoktól távolabb is, kiválogattuk az elmúlt napok leginkább figyelemreméltó képsorait közülük.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG