<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az Egyesült Államok szerint az orosz haditengerészetet aknák elhelyezésére utasították Ukrajna fekete-tengeri kikötőiben. A titkosszolgálat azt állítja, hogy a művelet része az orosz gabonaexport blokádjának, amely globális éhínség kiváltásával fenyeget.

Az amerikai hírszerzés szerint az orosz haditengerészet parancsot kapott, hogy aknákat helyezzen el Odesza és Ochakiv kikötőjében - írja a The Guardian. Az amerikaiak műholdfelvételeket is közzétettek, amelyeken a hónap elején az orosz rakétacsapások által okozott károk láthatók Ukrajna második legnagyobb gabonaterminálján a közeli Mikolajivban. Ugyanitt szerdán napraforgóolaj-tároló tartályokat értek támadások.

Oroszország tagadta, hogy aknákat helyezne el a fekete-tengeri kikötők környékén, és megfordította a Kijevre vonatkozó vádakat, azt állítva, hogy az ukránok aknázták be saját kikötőiket.

Frissen aratott árpa- és búzaszemeket kevernek össze egy gabonaraktárban, a dél-ukrajnai Odessza környékén 2022. június 23-án. Fotó: MTI/EPAFrissen aratott árpa- és búzaszemeket kevernek össze egy gabonaraktárban, a dél-ukrajnai Odessza környékén 2022. június 23-án. Fotó: MTI/EPA

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy hírszerzési információi egy összehangolt orosz stratégiára utalnak a még ukrán ellenőrzés alatt álló partszakasz elvágására. 

„Megerősíthetjük, hogy annak ellenére, hogy Oroszország nyilvánosan állítja, hogy nem bányászik a Fekete-tenger északnyugati részén, Oroszország valójában aknákat telepít a Fekete-tengerbe, Ochakiv közelében. Arra vonatkozó információink is vannak, hogy az orosz erők korábban a Dnyeper folyót aknázták el.”

„Nem lehet alábecsülni Oroszország lépéseinek hatását, amelyek a tengeri kereskedelem leállását okozták a Fekete-tenger északi harmadában, és a térséget a hajózás szempontjából bizonytalanná tették, mivel Ukrajna tengeri exportja létfontosságú a globális élelmezésbiztonság szempontjából” – mondta a képviselő, rámutatva, hogy Ukrajna biztosította a világ búzaexportjának tizedét, és ennek az exportnak mintegy 95 százaléka a fekete-tengeri kikötőkön keresztül hagyta el az országot.

Az Egyesült Államok csütörtökön feloldotta a műholdfelvételek titkosítását, amelyek a június 4-i, Mikolaivban található Nika-Tera gabonaterminál elleni orosz támadás során okozott károk mértékét mutatják.

A Kreml hivatalosan tagadja, hogy megpróbál globális éhínséget kiváltani, a hét elején Margarita Simonyan, az RT orosz propagandaügynökség vezetője pedig kijelentette: 

"Az éhínség most kezdődik, ha nem oldják fel a szankciókat, és nem barátkoznak velünk, mert rájönnek, hogy lehetetlen nem barátkozni velünk."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Christiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG