<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Őrizetbe vették Pedro Castillo perui elnököt - közölte szerdán a perui rendőrség a Twitter-oldalán.

A karhatalom már "volt elnök"-ként hivatkozott a kongresszus által nem sokkal korábban elmozdított politikusra, aki a nap folyamán elrendelte a törvényhozás feloszlatását. A rendőrség mikroblogján felvételeket is közzétett az őrizetbe vételről.

Az Andina helyi hírügynökség közlése szerint Castillót jelenleg az ügyészség hallgatja ki.

Pedro Castillót (középen) rendőrautóba ültetik Limában 2022. december 7-én. Fotó:  EPA/Renato Pajuelo
Pedro Castillót (középen) rendőrautóba ültetik Limában 2022. december 7-én. Fotó: EPA/Renato Pajuelo

Castillo előzőleg a kongresszus feloszlatása mellett rendeleti kormányzást jelentett be egy új szükségkormány révén az elmozdítására indult harmadik törvényhozási kísérlet közepette. Az ellenzék és számos vezető perui politikus és tisztségviselő puccsról beszélt. A kongresszus válaszul elutasította a vonatkozó elnöki rendeletet, és megszavazta, hogy az eddigi alelnök, Dina Boluarte vegye át Castillo helyét.

Az elnök elmozdítására a 130 tagú kongresszusban 101 képviselő szavazott hat ellenében és tíz tartózkodás mellett.

Boluartét időközben beiktatták ideiglenes elnöknek, aki ezzel Peru első női államfője lett. A 60 éves jogász szerdán tette le hivatali esküjét a limai törvényhozásban. A perui alkotmány értelmében az elnök elmozdítása esetén helyettese veszi át az államügyeket.

Boluarte kijelentette, hogy első intézkedései között szerepel majd a korrupció elleni fellépés, ami végtére Castillo bukását okozta.

"Puccskísérlet történt (...) , amit nem lelt támogatásra sem az intézményeknél, sem pedig az utcákon" - hangsúlyozta a frissen beiktatott elnök, aki politikai megbékélésre szólított mindenkit a nemzeti egység megteremtése érdekében. "Teret és időt kérek az ország megmentéséhez" - fogalmazott.

Castillo "volt elnökké" vált a kongresszus döntése értelmében - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Ned Price amerikai külügyi szóvivő, több latin-amerikai ország pedig aggódását fejezte ki a legutóbbi fejlemények miatt, és a demokrácia megóvását szorgalmazta.

"A perui kongresszus lépése következtében Castillo már volt elnök. A demokratikus rendszerek méltósága világszerte abban rejlik, hogy korrigálni tudják magukat. Továbbra is szorosan figyeljük az eseményeket, amelyek igen gyorsan követik egymást, de úgy tűnik, a perui kongresszus korrekciós intézkedéseket hozott azzal, hogy alkotmányos vádeljárással menesztette az elnököt" - mondta az amerikai szóvivő, hozzátéve: "a perui nép óhajainak és reményeinek megfelelően fogunk eljárni".

Argentína "mély aggodalmát" fejezte ki a perui politikai válság miatt - írta Twitter-üzenetében az argentin külügyminisztérium. A peronista Alberto Fernández kormánya egyúttal felszólított minden politikai és társadalmi szereplőt a demokratikus intézmények és az emberi jogok megóvására.

Costa Rica külügyminisztériuma azt közölte, hogy az ország kormánya "mélységesen sajnálja Pedro Castillo perui elnöknek a kongresszus feloszlatására és az alkotmányozó nemzetgyűlés kiírására vonatkozó döntését, mert ez az alkotmányos rend törését jelenti". Costa Rica a demokratikus hagyományát tisztelve a törvényes rend azonnali helyreállítását, valamint a politikai és állampolgári jogok szavatolását követeli Peruban - áll a közleményben.

A chilei kormány "mélységes sajnálkozását" fejezte ki a perui helyzet miatt, és ezzel együtt az emberi jogok és az alapvető szabadságjogot tiszteletben tartását szorgalmazta - derül ki a santiagói külügyminisztérium közleményéből.

A kolumbiai kormány a párbeszéd folytatását szorgalmazta valamennyi politikai szereplővel a demokrácia megóvása érdekében.

A perui belpolitikai válság miatt elhalasztja a december 14-re tervezett limai csúcstalálkozóját a Csendes-óceáni Szövetség - jelentette be szerdán Twitter-üzenetben Marcelo Ebrard, a latin-amerikai kereskedelmi tömörülés soros elnökének, Mexikónak a külügyminisztere.

(MTI)

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG