5p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Azerbajdzsán kiéhezteti az örmények lakta Hegyi-Karabah régió lakóit, és csapatokat von össze az örmény határon. A boszniai háborúhoz hasonlatos „etnikai tisztogatás” fenyeget, ezért Örményország és az USA a jövő héten közös hadgyakorlatot tart. Káncz Csaba jegyzete.

Három évvel az Azerbajdzsán és Örményország közötti, 44-napos háború után a két állam közötti konfliktus ismét eszkalálódni látszik. Azerbajdzsánban napok óta csapatösszevonásokat hajt végre az örmény határon, az erről készült videók napok óta láthatók a közösségi oldalakon.

Tavaly december óta Ilham Alijev rezsimje blokkolja az úgynevezett Lacsin-folyosót, amely az egyetlen bekötőút Örményországból a Hegyi-Karabah régióba, és ahol mintegy 120 ezer örmény él. A blokád egyre kritikusabbá teszi a karabahi örmények helyzetét: egy ember állítólag már éhen halt, az ENSz Biztonsági Tanácsa és az amerikai kongresszus több képviselője súlyos humanitárius válságról beszél.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság legfőbb ügyésze, Luis Moreno Ocampo "népirtó szándékkal" vádolja Alijev azerbajdzsáni elnököt.

Ez a katasztrófa egyben a dél-kaukázusi hatalomváltás bizonyítéka: Azerbajdzsán és közeli szövetségese, Törökország javára.

Iránt is mélyen aggasztják azerbajdzsáni lépések, amelyek célja, hogy örmény területen átvezető folyosót hozzanak létre. Míg az azerbajdzsáni katonai fenyegetés egy ilyen folyosó kikényszerítésére irányul, Irán ezzel elveszítené történelmi szárazföldi kapcsolatát Örményországgal. A feszültség miatt tegnap Bakuban ülésezett az Azerbajdzsán-Iráni vegyes katonai bizottság.

Moszkva helyzete

Oroszország hagyományosan Örményország védelmezője és garantálja a 2020-as tűzszüneti megállapodást. De térségbeli pozícióját alaposan meggyengítette az Ukrajna elleni háború.

Oroszország Örményország védelmezője. Fotó: Depositphotos
Oroszország Örményország védelmezője. Fotó: Depositphotos

A hivatásos katonai személyzetet nagyrészt sorkötelesekre cserélte mind az örményországi katonai bázisán, mind a mintegy 2000 békefenntartónál Hegyi-Karabahban. Az azeriek többször is próbára tették e nemzetközileg el nem ismert orosz békefenntartók reakciókészségét, és kiterjesztették befolyási övezetüket.

Ugyanakkor a dél-kaukázusi orosz érdekek az Ukrajna elleni agressziós háború és a nyugati szankciók miatt eltolódnak: Moszkvának olyan alternatív kereskedelmi útvonalakra van szüksége, mint az Azerbajdzsánon keresztül vezető észak-déli folyosó Irán és India felé, valamint Törökország – amely kulcsfontosságú ország a nyugati szankciók megkerülésében. Ez viszont erősíti Azerbajdzsán és Törökország tárgyalási pozícióját Oroszországgal szemben.

Törökország szoros szövetségese Azerbajdzsánnak a fegyverellátásban és a katonai kiképzésben, és szoros gazdasági kapcsolatok is ápolnak. Baku egyben fontos gázszállító Törökország számára. Erdogan elnök eközben nagyobb szerepet szeretne játszani a Dél-Kaukázusban, és Putyin gyengeségét használja fel befolyásának kiterjesztésére.

E fejlemények vesztese Örményország, amely katonailag erősen alulmúlja a modern fegyverekkel felszerelt Azerbajdzsánt, és nem támaszkodhat Moszkva biztonsági garanciáira. Az orosz vezetésű regionális biztonsági szövetséghez (CSTO) intézett több kérést elutasítottak, ezért Jereván a napokban visszavonta képviselőjét a szervezetből.

Oroszországnak egyébként érdeke fűződik az Azerbajdzsán által követelt folyosóhoz az örmény területen át az azerbajdzsáni Nahicseván exklávéjába. Ez a folyosó a dél-örményországi Szjunik tartományon haladna keresztül, és elzárhatja Örményország fontos kereskedelmi partnerével, Iránnal határos határt. Oroszország számára ez egy másik útvonal lenne Törökországba.

Amerika nem hezitál. Fotó: Depositphotos
Amerika nem hezitál. Fotó: Depositphotos

Brüsszeli hezitálás, washingtoni fellépés

Az EU eddig óvatosan reagált a hegyi-karabahi humanitárius katasztrófára – annak ellenére, hogy ezt már több, mint hat hónapja bejelentették. Bár léteznek konkrét tárgyalási formák, hiányzik a hajlandóság nagyobb nyomást gyakorolni a konfliktusban részt vevő felekre.

Ennek megvannak az okai: Azerbajdzsán fontos tranzitország szerepe nemcsak Oroszország, hanem az EU és Kína számára is megnőtt, amióta az Oroszországon keresztül vezető északi útvonalat elzárta az ukrajnai háború. Ázsia és Európa között az úgynevezett középső folyosó a Dél-Kaukázuson, így Grúzián és Azerbajdzsánon halad keresztül. Baku ugyanakkor több gázt kínál Európának egy olyan időszakban, amikor az EU tagállamainak többsége függetlenedik Oroszországtól.

Az EU Bizottsággal kötött megállapodás szerint 2027-ig meg akarják duplázni az EU-ba irányuló gázexportot. Szó van arról is, hogy a Kaszpi-tengeren és Azerbajdzsánon keresztül kazah olajat és gázt szállítsanak Európába. Azerbajdzsán már ellátja Olaszországot, Görögországot, Romániát és Bulgáriát.

Alijev köztársasági elnök a napokban írt alá gázszállítási megállapodást a magyar miniszterelnökkel. Az azerbajdzsáni vezetés ugyan segíti az EU-t abban, hogy eltávolodjon az orosz gáztól, de szövetségeseket is vásárol az Unióban.

Mindezen aggasztó fejlemények miatt Örményország radikális geopolitikai kurzusváltás mellett döntött: Jereván és Washington bejelentette, hogy a jövő héten nagyszabású közös hadgyakorlatot tartanak.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hetekre eltünthették Putyin egyik leghíresebb ellenfelét
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:05
Támogatói nem tudják, hová szállították a bebörtönzött orosz ellenzékit.
Makro / Külgazdaság Beizzítják a lengyelek új rakétavédelmi bázisát
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:21
Erről a miniszterelnök beszélt a bizalmasi szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Még jövőre sem jöhetnek az igazán nagy pénzek Brüsszelből?
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:01
Bár Varga Mihály pénzügyminiszter diadalittasan kürtölte világgá, hogy az EU végre fizet Magyarországnak, ez csak a töredéke annak, ami hazánkat megilletné, ám Brüsszel jogállamisági aggályainak el nem oszlatása miatt még nem kaptuk meg. Erről is beszélt főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Új szintre emelkedett a Hamász elleni harcban elesett izraeli katonák száma
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 14:10
A Gázai övezetben zajló háború tovább tombol.
Makro / Külgazdaság Itt egy újabb orosz bejelentés, amelynek Ukrajna nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 13:32
Megrendezik az orosz választásokat a „lecsippentett” területeken.
Makro / Külgazdaság Csehország megverte Magyarországot az inflációs versenyben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:55
Csehországban 8,5 százalékról 7,3 százalékra lassult az éves infláció. https://privatbankar.hu/cikkek/cimke/cimke/inflacio.html
Makro / Külgazdaság Jelentős leépítést tervez a Bosch
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:20
Akár 1500 embert is elbocsáthat a Bosch Németországban. 
Makro / Külgazdaság "Kritikus szakaszba" került a háború Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:50
A Hamász október 7-ei terrorakciója után kezdődött háború a szélsőséges szervezet és az izraeli hadsereg között belátható időn belül véget érhet, miután a befejeződik a Gázai övezet megszállása.
Makro / Külgazdaság Borell: az oroszok megsokszorozták a támadásokat, Ukrajnának több segítségre van szüksége
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:12
Josep Borell uniós diplomata szerint erősödni fog az "európai egység" az Ukrajnának nyújtandó támogatás kérdésében. 
Makro / Külgazdaság Belenyomorodhat az EU legnagyobb gazdasága az adósságba
Rácz Gergő | 2023. december 11. 09:31
A németekre nem lehet számítani annyira mint eddig, mivel az ő gazdaságuk is bajban van. Ezzel a hazai gazdaság is újratervezési pályára kerülhet, ugyanis a németek a legfontosabb beruházóink. Egyelőre nincs komoly vigasz, az Európai Központi Bank is kitart a magas kamatok mellett.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG