3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Guam szigetén, melyet egy hete fenyeget Észak-Korea, annyira éber lett mindenki, hogy valaki már azt hitte, ott a bomba, és két rádión keresztül riasztást adtak le, hogy veszélyben a lakosság. Még jó hogy éjjel, és hogy már amúgy is kevesen hallgatnak hagyományos rádiót. Aki hallotta, rémesen érezhette magát, várva az atombombát.

Képzeljük el, hogy egy héten át fenyegetnek minket egy atombombával, és egyszer csak bemondja a rádió, hogy légiveszély, légiveszély. Nem szívesen lennénk a helyében azoknak a guami lakosoknak vagy ott állomásozó katonáknak, netán turistáknak, akik ezt hallották, és kezdhették lesni, hol a villanás és a tűzgömb, melybe nem szabad belenézni. Még szerencse, hogy éjjel negyed egy volt, amikor azért legtöbben otthon vannak, a katonák a laktanyában, az utcán kevesen, így nem sokan kezdtek óvóhelyet keresni.

Komolyan vehették

Az már a hallgatóknak is feltűnhetett, hogy nem nevezték meg a konkrét veszélyt, noha hivatalosan úgy működne a dolog. Csak azt hajtogatták, hogy a lakosság veszélyben van. A CNCB szerint az üggyel foglalkozó hivatalos személyek elmondták, hogy az ilyen vészjelzések katonai vagy terrortámadás esetére vannak rendszeresítve, és mindig megadják a konkrét okot. A jelzést két rádió adta le negyed órán keresztül: egy zenei adó és egy keresztény vallási csatorna.

Persze nem biztos, hogy amikor észlelik a veszélyt, pontosan lehet tudni, mi is lesz belőle. Például ha már tudják, hogy rakéták közelednek, de azt nem, hogy mivel vannak felszerelve, akkor nehéz eldönteni, mi legyen a vészjelzés szövege. Így aki hallotta, akár ilyen esetre is gondolhatott, így komolyan vehette, még ha akkor is, ha várta a konkrét veszély megemlítését. Mindenesetre nem lehetett egy öröm ezt hallgatni, és rettegve várni az atombombát, egész addig, amíg be nem mondták, hogy bocs, vaklárma volt.

Közlemény, nyugtatás

A helyi polgári védelem közleményt adott ki, hogy a riasztás téves volt, nem kapcsolódott semmilyen fenyegetéshez, veszélyhez. Már dolgoznak azon a két rádióállomással, hogy hasonló tévedés a továbbiakban ne fordulhasson elő. A hatóságok próbálták megnyugtatni a helyieket és a turistákat egyaránt, hogy nagyon alacsony a tényleges veszély, persze a turisták erre azt mondhatják, hogy inkább egy másik szigetre megyünk nyaralni, melyet nem fenyegetnek atombombával, és ezért vaklármák sincsenek.

Hülye lenne odalőni

Mindazonáltal most már Észak-Korea részéről szamárság lenne Guam felé lőni, hisz minden szakértő annyit foglalkozott már a kérdéssel, hogy becsukott szemmel is lerajzolja a rakéta útját a térképpen, így aztán a teljes amerikai és japán rakétavédelem ezt szakaszt lesi, vagyis esélye sincs akár több rakétának is eljutni a célig. Felmerülhet még, hogy Kim Dzsong Un katonái ravaszak, és ez csak az elterelő művelet, a beetetés, és aztán majd lőnek másfelé, de feltételezzük, hogy erre a másik oldal is gondol.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG