3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Guam szigetén, melyet egy hete fenyeget Észak-Korea, annyira éber lett mindenki, hogy valaki már azt hitte, ott a bomba, és két rádión keresztül riasztást adtak le, hogy veszélyben a lakosság. Még jó hogy éjjel, és hogy már amúgy is kevesen hallgatnak hagyományos rádiót. Aki hallotta, rémesen érezhette magát, várva az atombombát.

Képzeljük el, hogy egy héten át fenyegetnek minket egy atombombával, és egyszer csak bemondja a rádió, hogy légiveszély, légiveszély. Nem szívesen lennénk a helyében azoknak a guami lakosoknak vagy ott állomásozó katonáknak, netán turistáknak, akik ezt hallották, és kezdhették lesni, hol a villanás és a tűzgömb, melybe nem szabad belenézni. Még szerencse, hogy éjjel negyed egy volt, amikor azért legtöbben otthon vannak, a katonák a laktanyában, az utcán kevesen, így nem sokan kezdtek óvóhelyet keresni.

Komolyan vehették

Az már a hallgatóknak is feltűnhetett, hogy nem nevezték meg a konkrét veszélyt, noha hivatalosan úgy működne a dolog. Csak azt hajtogatták, hogy a lakosság veszélyben van. A CNCB szerint az üggyel foglalkozó hivatalos személyek elmondták, hogy az ilyen vészjelzések katonai vagy terrortámadás esetére vannak rendszeresítve, és mindig megadják a konkrét okot. A jelzést két rádió adta le negyed órán keresztül: egy zenei adó és egy keresztény vallási csatorna.

Persze nem biztos, hogy amikor észlelik a veszélyt, pontosan lehet tudni, mi is lesz belőle. Például ha már tudják, hogy rakéták közelednek, de azt nem, hogy mivel vannak felszerelve, akkor nehéz eldönteni, mi legyen a vészjelzés szövege. Így aki hallotta, akár ilyen esetre is gondolhatott, így komolyan vehette, még ha akkor is, ha várta a konkrét veszély megemlítését. Mindenesetre nem lehetett egy öröm ezt hallgatni, és rettegve várni az atombombát, egész addig, amíg be nem mondták, hogy bocs, vaklárma volt.

Közlemény, nyugtatás

A helyi polgári védelem közleményt adott ki, hogy a riasztás téves volt, nem kapcsolódott semmilyen fenyegetéshez, veszélyhez. Már dolgoznak azon a két rádióállomással, hogy hasonló tévedés a továbbiakban ne fordulhasson elő. A hatóságok próbálták megnyugtatni a helyieket és a turistákat egyaránt, hogy nagyon alacsony a tényleges veszély, persze a turisták erre azt mondhatják, hogy inkább egy másik szigetre megyünk nyaralni, melyet nem fenyegetnek atombombával, és ezért vaklármák sincsenek.

Hülye lenne odalőni

Mindazonáltal most már Észak-Korea részéről szamárság lenne Guam felé lőni, hisz minden szakértő annyit foglalkozott már a kérdéssel, hogy becsukott szemmel is lerajzolja a rakéta útját a térképpen, így aztán a teljes amerikai és japán rakétavédelem ezt szakaszt lesi, vagyis esélye sincs akár több rakétának is eljutni a célig. Felmerülhet még, hogy Kim Dzsong Un katonái ravaszak, és ez csak az elterelő művelet, a beetetés, és aztán majd lőnek másfelé, de feltételezzük, hogy erre a másik oldal is gondol.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
Makro / Külgazdaság Budapesten nyit Renault és Dacia márkakereskedést az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 09:15
Tovább folytatja a gépjármű-kiskereskedelemben terjeszkedését az AutoWallis Csoport, miután portugál partnerével, a Salvador Caetano Csoporttal közösen nyitnak Budapesten Renault és Dacia márkakereskedést. 
Makro / Külgazdaság Tömött sorok lehetnek a pénzváltóknál, ha meglátják, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 07:43
Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG