<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete

A Vietnámi Kommunista Párt kongresszusa tegnap kezdődött és egy hétig tart.  Az 5 évente megtartott kongresszuson megválasztják az ország új vezetőit és nyilvánosságra hozzák az új gazdasági célokat az 5 éves gazdasági terv keretében.  A kongresszuson komoly belharc várható a keményvonalasok és a liberális gazdaságpolitikát követelők között. 

A korrupció árnyékában

Az ország legerősebb embere Nguyen Phu Trong pártfőtitkár. Az 1944-ben született politikus 1963-1967 között nyelvészetet tanult a Vietnámi Nemzeti Egyetemen Hanoiban, majd 1981-ben a Szovjetunióban folytatta tanulmányait, ahol 1983-ban történelemből kandidátusi fokozatot szerzett. 2000-től 2006-ig a párt Végrehajtó Bizottságának elnöke, majd 2006-2011 között a nemzetgyűlés elnöke. 2011-től a Kommunista Párt főtitkára és a Központi Katonai Bizottság titkára. 

Hanoi egyik forgalmas kereszteződése (forrás: pixabay.com)Hanoi egyik forgalmas kereszteződése (forrás: pixabay.com)

De kiszivárgott információk szerint valószínűtlen, hogy újra jelölik, mivel 2019-ben szélütést (stroke) kapott.  A kongresszuson várhatóan további lépésekről döntenek a rendszerszintűvé vált korrupcióval kapcsolatban – az elmúlt 5 évben több, mint 2500 párttag kapott emiatt fegyelmi büntetést.

Elképesztő sikerek

Vietnám ugyanakkor világraszóló sikert ért el a COVID-19 járvány leküzdésében (csupán 35 ember hunyt el eddig) és gazdasága stabil növekedést mutatott az elmúlt években. A Világbank adatai szerint 2002 és 2018 között az egy főre jutó GDP 2,7-szeresére nőtt és elérte a 2700 dollárt.  Ugyanezen időszak alatt 45 millió embert sikerült kiemelni a szegénységből. 

Kedvezőtlen előjel viszont, hogy az amerikai pénzügyminisztérium a múlt hónapban deviza-manipulátornak minősítette, amely a 2020-ban a GDP 5 százalékának megfelelő intervenciót hajtott végre a nemzeti valuta (dong) alacsonyan tartása érdekében.

Kína árnya  

A 96 milliós ország geopolitikai környezete rendkívül feszült.  A vietnámi külpolitika legnagyobb kihívása a 21. században – a délkelet-ázsiai országok többségéhez hasonlóan – hogy Kína és az Egyesült Államok közötti egyensúlyozást miként tudja megvalósítani. Kína és Vietnám viszonya ma is ellentmondásokkal teli, a vietnami lakosság egy része ma is ellenségesen tekint a kínaiakra, különösen azok, akiket hátrányosan érint a kínai vállalatok tevékenysége.

A két ország kommunista pártja között manapság harmonikus a viszony, mindkét fél a stratégiai partnerség elmélyítésében érdekelt. Továbbra is igaz, hogy a vietnámi külpolitikát jelentősen befolyásolja a Kínához való alkalmazkodás szükségessége. Ugyanakkor bizonyos kérdésekben - például a dél-kínai-tengeri követelések - kicsi az esélye a kompromisszumnak.

Washington terve

Noha Kína Vietnám második legnagyobb exportpiacát jelenti, a kínai befektetők pedig nagy mértékben járultak hozzá a gazdasági növekedéshez, ennek ellenére Hanoi eddig megakadályozta a kínai vállalatok stratégiai iparágakban való térnyerését, az ország függetlenségének védelmében. 

Washington az utóbbi években nem is csinált titkot belőle, hogy Vietnámot a saját geopolitikai hatáskörébe óhajtja vonni és Kínával szemben egy alternatív termelői bázissá fejleszteni.  Az elmúlt hónapokban a Samsung és az Apple OEM (Original Equipment Manufacturer) partnerei telepítettek át üzemeket Kínából Vietnámba.  Nem véletlen, hogy Vietnám egy főre jutó exportja már nagyobb, mint Kínáé. 

Vietnám számára az USA a legfontosabb exportpiac, a kétoldalú kereskedelmi forgalom pedig folyamatosan nő.

A Pentagon aktivitása

Miután 2016-ban Washington feloldotta a Vietnámmal szembeni fegyverzet eladási embargót, az új Trump adminisztráció a kapcsolatok erősítése mellett tette le a voksát. A Dél-kínai-tenger körül uralkodó biztonságpolitikai feszültségek csalhatatlan jeleként és Pekingnek küldött félreérthetetlen üzenetként 2019 őszén Washington közös haditengerészeti gyakorlatot tartott a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) 10 tagállamával.  A hadgyakorlat időzítése nem volt véletlen, hiszen Kína és Vietnám már jó ideje farkasszemet nézett egymással az energiaforrásokban gazdag ’Vanguard Bank’ térségben. 

A 2019-ben nyilvánosságra hozott Indo-pacifikus stratégiai anyagában a Pentagon új kapcsolatok kiépítését tűzte ki célul az ASEAN tagállamaival, különös tekintettel Indonéziára, Malajziára és Vietnámra.  A Pentagon azóta már nyíltan „kollektív védelemről” beszél a csendes-óceáni térséggel kapcsolatban.  Ennek kiindulópontját a Japánban állomásozó 54 000 és a Dél-Koreában állomásozó 28 000 amerikai katona adná. 

A vietnámi és az indiai haditengerészet is egyre szorosabban működik együtt, ennek keretében múlt decemberben két napos közös hadgyakorlatot tartottak a Dél-kínai-tenger vitatott részein.  Szuga Josihide, a tavaly szeptemberben miniszterelnökké választott japán miniszterelnök első külföldi útja Vietnámba vezetett, ahol rögtön egyezményt írt alá a katonai együttműködésről. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló