<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A politikai bomba idén január 30-én robbant, amikor 23 éves rémuralom után az üzbég elnök eltávolította az állambiztonság sztálinista főnökét. Mirzijojev egyben nyitott Washington felé, amellyel kiegyensúlyozni próbálja Moszkva és Peking komoly befolyását az országában. Az elnöknek előre kell menekülnie a gazdaság versenyképessé tételével, mert az iszlamista radikálisok könnyen destabilizálhatják az országot.
Üzbegisztán. Forrás: Flickr.com

Amikor 2016 végén Savkat Mirzijojev elnök vette át az Afganisztántól északra fekvő, 32 millió lakosú közép-ázsiai ország vezetését, arra felfigyelt a világpolitika is. Üzbegisztán ugyanis stratégiai helyet foglal el Közép-Ázsiában, Eurázsia kellős közepén. Ennek megfelelően számos külső hatalom érdeklődését felkeltette hosszú történelme során, beleértve Iránt, Törökországot, Kínát, Oroszországot és az Egyesült Államokat. Az ország jelenleg tagja a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek és a Kreml-vezette Közös Védelmi Szerződés Szervezetének is.

Megindul a sztálinisták eltakarítása

Amikor Washington és a NATO megkezdte 2001-ben katonai műveleteit Afganisztánban, Üzbegisztán a közelsége miatt hamar logikai bázissá vált. Még azután is, hogy az üzbégek Washingtont távozásra kérték fel 2005-ben a Karsi-Kanabad katonai bázisról – egy kritikus emberjogi jelentés miatt -, az ország a NATO szállítási útvonalának része maradt.

Az első év csendesen telt az új elnök uralma alatt. De 2017 novemberében Szamarkandban az ENSZ felügyelete alatt Mirzijojev összehívta az öt közép-ázsiai országot és megegyeztek egy hat-pontos tervben, amely magában foglalta a biztonsági együttműködést, a határokon átívelő víz-elosztást és a határok kijelölését.

Az igazi politikai bomba azonban idén január 30-én robbant, amikor 23 éves rémuralom után az elnök eltávolította hivatalából Rusztam Inotajvot, az állambiztonság (SNB) sztálinista főnökét. Inotajov egy KGB ezredes fiaként látta meg a napvilágot, a taskenti klán befolyásos tagja lett, akihez egy hírhedt 1999-es idegen zászlós vérfürdő megrendezése is kötődik.

Inotajov kirúgása után 18 000 üzbég állampolgárt vettek le arról a „feketelistáról”, amely megakadályozta őket az utazásban és tisztességes munkavállalásban. Az SNB-nek vissza kellett vonnia az ávósait az üzbég nagykövetségekről, mivel az elnök objektív jelentéseket akart olvasni a diplomatáktól. A kirúgás után lecsaptak a vám- és adó-hivatalokra is, amelyek országos vezetője házassággal kötődött Inotajovhoz.

Nyitás Amerika felé

Mirzijojev következő nagy húzása az volt, hogy nyitott Washington felé, amellyel kiegyensúlyozni próbálja Moszkva és Peking óhatatlanul komoly befolyását az országában. Idén május 15-én Trump elnök fogadta őt a Fehér Házban és az amerikai befektetők 6.5 milliárd dolláros szerződéseket kötöttek az ország modernizációjának beindításához. Üzbegisztán a világ hatodik legnagyobb gyapot termelője és a modern gépek beszerzése nélkülözhetetlenné vált.

Washington arról is meg akarja győzni az üzbég bányavállalatokat, hogy fektessenek be Afganisztánban és így járuljanak hozzá az ország stabilizálásához. Mirzijojev május 11-én azt is bejelentette, hogy országa kéri felvételét a Világkereskedelmi Szervezetbe (WTO) és a Világbankkal együtt dolgozik a légiközlekedés modernizációján. Az állami légitársaság, az Uzbek Airways részleges privatizációja meg fog történni.

Az iszlamista akna

Káncz Csaba

Az elnöknek előre kell menekülnie a gazdaság versenyképessé tételével, mert az az iszlamista radikálisok könnyen destabilizálhatják az országot. Üzbég állampolgárok számos dzsihadista harctéren jeleskednek Afganisztántól kezdve, Pakisztánon át Szíriáig és robbantásokat hajtottak végre az elmúlt pár év során Szentpéterváron, Isztambulban és New Yorkban is. Az üzbég hatalom eddigi politikájának kudarcát jól mutatja, hogy a három ország - Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán - területén fekvő Fergána-völgy az iszlám radikálisok térségbeli fellegvára, amelynek a tálibok bukása után a szélsőséges mozgalmak rejtekhelyeként különösen megnőtt a szerepe.

A medence a régió „lőporos hordója” volt és maradt máig is. A Tien-san hegylánc nyugati nyúlványain lévő hágók egyben fontos drog és fegyver-csempész útvonalak az afgán-üzbég-kirgiz térségben.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedöntheti-e az Orbán-kormányt a Pegasus-ügy? A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. július 23. 19:01
A lehallgatási botrány akár egy James Bond-film forgatókönyve is lehetne: egy kibercég kémprogramokat ad el autoriter hajlamú kormányoknak, amelyek azok segítségével politikusok, újságírók, cégvezetők telefonjait figyelik meg, a gyanú szerint politikai céllal. Sajtóhírek szerint az ügyben Magyarország is nyakig benne van. A magyar kormány nem cáfolja a szoftver beszerzését és használatát, de azt mondja, hogy semmi törvénytelen nem történt, az egész csak hisztéria. De tényleg csak erről van szó? Hol van a határ jogos és jogtalan megfigyelés között? Bízhatunk-e még egyáltalán a hatalomban? Lesz-e az ügynek bármilyen következménye? És emlékszünk-e még Edward Snowdenre vagy Julian Assange-ra? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.  
Makro / Külgazdaság Megrohanták a magyarok Horvátországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 17:37
Lényegesen nőtt a nyaralók száma.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amely élen járt az oltásokban, most mégis fenyegeti a negyedik hullám
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 14:46
Egymillió izraeli továbbra is elutasítja a koronavírus elleni oltást. A kormány most szankciókat helyezett kilátásba velük szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. Eddig a lakosság 62 százalékát oltották be. Eközben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire véd meg a Pfizer a súlyos megbetegedéstől a delta variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság Izrael csökkentett a Pfizer-vakcina értékelésén
MTI | 2021. július 23. 08:59
 Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagyon nehéz hónapok előtt állunk
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 08:35
A miniszterelnök szerint januárban vagy februárban lehet népszavazás az általa gyermekvédelminek nevezett törvényről.    
Makro / Külgazdaság Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 17:50
Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata, a Delta Systems Kft.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az eurókamathoz az EKB
MTI | 2021. július 22. 14:52
Ahogy arra számítani lehetett.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel szigorúbban ellenőriztetné, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 13:20
Szerinte meg kéne előzni, hogy olyan országok is igénybe vehessék a programokat, ahol nem biztosított azok használatának hatósági ellenőrzése.
Makro / Külgazdaság A cseh és a holland olimpiai csapatban is találtak koronásokat
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 12:14
Versenyző és stábtag is van az újonnan azonosított fertőzöttek között.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedik az oltottak száma - pedig az új fertőzötteké csendben növekszik
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:31
Bár emelkedik a napi új fertőzöttek száma, a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma csökken - naponta csak pár ezer fővel nő az oltottak tábora.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos