BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2018. június 5. 12:34

A politikai bomba idén január 30-én robbant, amikor 23 éves rémuralom után az üzbég elnök eltávolította az állambiztonság sztálinista főnökét. Mirzijojev egyben nyitott Washington felé, amellyel kiegyensúlyozni próbálja Moszkva és Peking komoly befolyását az országában. Az elnöknek előre kell menekülnie a gazdaság versenyképessé tételével, mert az iszlamista radikálisok könnyen destabilizálhatják az országot.

Üzbegisztán. Forrás: Flickr.com

Amikor 2016 végén Savkat Mirzijojev elnök vette át az Afganisztántól északra fekvő, 32 millió lakosú közép-ázsiai ország vezetését, arra felfigyelt a világpolitika is. Üzbegisztán ugyanis stratégiai helyet foglal el Közép-Ázsiában, Eurázsia kellős közepén. Ennek megfelelően számos külső hatalom érdeklődését felkeltette hosszú történelme során, beleértve Iránt, Törökországot, Kínát, Oroszországot és az Egyesült Államokat. Az ország jelenleg tagja a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek és a Kreml-vezette Közös Védelmi Szerződés Szervezetének is.

Megindul a sztálinisták eltakarítása

Amikor Washington és a NATO megkezdte 2001-ben katonai műveleteit Afganisztánban, Üzbegisztán a közelsége miatt hamar logikai bázissá vált. Még azután is, hogy az üzbégek Washingtont távozásra kérték fel 2005-ben a Karsi-Kanabad katonai bázisról – egy kritikus emberjogi jelentés miatt -, az ország a NATO szállítási útvonalának része maradt.

Az első év csendesen telt az új elnök uralma alatt. De 2017 novemberében Szamarkandban az ENSZ felügyelete alatt Mirzijojev összehívta az öt közép-ázsiai országot és megegyeztek egy hat-pontos tervben, amely magában foglalta a biztonsági együttműködést, a határokon átívelő víz-elosztást és a határok kijelölését.

Az igazi politikai bomba azonban idén január 30-én robbant, amikor 23 éves rémuralom után az elnök eltávolította hivatalából Rusztam Inotajvot, az állambiztonság (SNB) sztálinista főnökét. Inotajov egy KGB ezredes fiaként látta meg a napvilágot, a taskenti klán befolyásos tagja lett, akihez egy hírhedt 1999-es idegen zászlós vérfürdő megrendezése is kötődik.

Inotajov kirúgása után 18 000 üzbég állampolgárt vettek le arról a „feketelistáról”, amely megakadályozta őket az utazásban és tisztességes munkavállalásban. Az SNB-nek vissza kellett vonnia az ávósait az üzbég nagykövetségekről, mivel az elnök objektív jelentéseket akart olvasni a diplomatáktól. A kirúgás után lecsaptak a vám- és adó-hivatalokra is, amelyek országos vezetője házassággal kötődött Inotajovhoz.

Nyitás Amerika felé

Mirzijojev következő nagy húzása az volt, hogy nyitott Washington felé, amellyel kiegyensúlyozni próbálja Moszkva és Peking óhatatlanul komoly befolyását az országában. Idén május 15-én Trump elnök fogadta őt a Fehér Házban és az amerikai befektetők 6.5 milliárd dolláros szerződéseket kötöttek az ország modernizációjának beindításához. Üzbegisztán a világ hatodik legnagyobb gyapot termelője és a modern gépek beszerzése nélkülözhetetlenné vált.

Washington arról is meg akarja győzni az üzbég bányavállalatokat, hogy fektessenek be Afganisztánban és így járuljanak hozzá az ország stabilizálásához. Mirzijojev május 11-én azt is bejelentette, hogy országa kéri felvételét a Világkereskedelmi Szervezetbe (WTO) és a Világbankkal együtt dolgozik a légiközlekedés modernizációján. Az állami légitársaság, az Uzbek Airways részleges privatizációja meg fog történni.

Az iszlamista akna

Káncz Csaba

Az elnöknek előre kell menekülnie a gazdaság versenyképessé tételével, mert az az iszlamista radikálisok könnyen destabilizálhatják az országot. Üzbég állampolgárok számos dzsihadista harctéren jeleskednek Afganisztántól kezdve, Pakisztánon át Szíriáig és robbantásokat hajtottak végre az elmúlt pár év során Szentpéterváron, Isztambulban és New Yorkban is. Az üzbég hatalom eddigi politikájának kudarcát jól mutatja, hogy a három ország - Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán - területén fekvő Fergána-völgy az iszlám radikálisok térségbeli fellegvára, amelynek a tálibok bukása után a szélsőséges mozgalmak rejtekhelyeként különösen megnőtt a szerepe.

A medence a régió „lőporos hordója” volt és maradt máig is. A Tien-san hegylánc nyugati nyúlványain lévő hágók egyben fontos drog és fegyver-csempész útvonalak az afgán-üzbég-kirgiz térségben.

Káncz Csaba jegyzete.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél