Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Azt már tudjuk, hogy az osztrák kormány belebukott az osztrák alkancellárról titokban készült ibizai videóba. Az is egyértelmű, hogy profik csalták csapdába Heinz-Christian Strachét, és nyilvánvalóan politikai céllal tették ezt. De kik állhatnak a háttérben, és pontosan mi vezérelhette őket? Számba vettük a legvalószínűbb forgatókönyveket.
Gudenus (balra) és Strache az ibizai videón. Forrás: Spiegel

Megrengette az osztrák és az egész európai politikai életet az a 2017 nyarán készült ibizai videó, amelyben Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori vezére, későbbi osztrák alkancellár – a többi közt – közbeszerzések elnyerését helyezte kilátásba egy magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nő számára, amennyiben az segíti pártja választási kampányát, például megvásárolja az egyik legbefolyásosabb osztrák bulvárlapot, a Kronen Zeitungot.

A botrányba nem csak Strache és a találkozón szintén jelen lévő bizalmasa, Johann Gudenus szabadságpárti frakcióvezető bukott bele, hanem az egész osztrák kormány (az előrehozott választásokat valószínűleg ősszel rendezik meg). Történt mindez egy héttel az EU jövője szempontjából kiemelt jelentőségűnek tartott európai parlamenti (EP) választások előtt.

Profi csapda

Az nyilvánvaló, hogy a találkozó egy olyan csapda volt Strache és bizalmasa számára, amelyet profik készítettek. Az ibizai villát, amely egyébként az Airbnb-n bérelhető, teljes egészében bekamerázták, a csaliként szolgáló állítólagos orosz oligarcharokon profilját pedig olyan alaposan kidolgozták, hogy Strachéban fel sem merült személyazonosságának megkérdőjelezése.

Beszédes tény az is, hogy bár a videó 2017. július 24-én készült, csak most került a nyilvánosság elé a Süddeutsche Zeitung és a Spiegel közvetítésével. A két német lap a források védelmére hivatkozva nem tárta fel, hogy honnan származik a felvétel.

Mint egy rossz krimi

Annyit azonban elárultak, hogy ahhoz idén májusban jutottak hozzá, és sem pénzt, sem más ellenszolgáltatást nem kaptak érte cserébe. Bastian Obermayer, a Süddeutsche Zeitung újságírója felvázolta azokat a „kalandos körülményeket” is, amelyek között megkapták a videót.

„Egy három órányi távolságra lévő helyre irányítottak minket. Előzetesen még mi sem tudtuk, hogy pontosan hova kell mennünk. Előbb várnunk kellett egy benzinkútnál, aztán mindig tovább irányítottak minket. Végül egy elhagyott hotelbe jutottunk, ahol úgy került sor az átadásra, ahogy azt egy rossz filmben elképzelnénk”

- mondta Obermayer. Szerinte a mintegy hatórás felvétel egy héttel a nyilvánosságra hozatal előtt került véglegesen a birtokukba.

A sztorin dolgozó másik újságíró, Leila Al-Serori szerint kissé nehéz dolguk volt, mert rossz volt a hang minősége, nem mindig lehetett látni, ki beszél, sokat beszéltek oroszul, valamint az osztrák dialektust és szlenget sem volt könnyű dekódolni. A felvétel valódiságát több külső szakértővel ellenőriztették.

„Nagyon meglepett, hogy mennyire nyíltan beszélt a két politikus. Rögtön az elejétől nagyon sok belső információt, pletykát, más, részben a szembenálló táborhoz tartozó politikusukról szóló dolgot mondtak el, és nagyon nyíltan beszéltek a terveikről is (...) egy olyan nőnek, akit alig ismertek, és akinek még a személyazonosságát sem ellenőrizték”

- mondja Leila Al-Serori.

„Sikeres puccs”

Az egyik legismertebb német oknyomozó újságíró, Günter Wallraff sikeres puccsról beszél, amelyet valószínűleg „egy nagyobb szervezet” követett el. De melyik volt az, és miért tette? Vegyük számba a lehetőségeket!

Nyugati titkosszolgálatok

Az egyik legnagyobb osztrák napilap, a Die Presse több titkosszolgálati forrással is beszélt, akik arra tippeltek, hogy egy nyugati titkosszolgálat hajtotta végre az akciót. Mint mondták, nem véletlen, hogy a 2017-ben készült videó közvetlenül az EP-választás előtt került nyilvánosságra.

„Csökkenteni akarják a Szabadságpárt befolyását, és meg akarják mutatni, hol áll valójában. A párt Oroszországhoz fűződő kapcsolata már a (2017 őszi) parlamenti választások előtt komoly téma volt a titkosszolgálatok világában. Aggódtak amiatt, hogy miként működik a jövőben az együttműködés”

- írta a lap forrásaira hivatkozva. Szerintük elsősorban a „gyakorlatilag minden nagy titkosszolgálatban benne lévő” amerikai szolgálatok féltek attól, hogy az oroszokhoz szivároghatnak információk. Félelmeiket pedig igazolódni látták – az osztrák hatóságok néhány hónappal ezelőtt letartóztatták az osztrák  hadsereg egy volt tisztjét, mert évekig kémkedett Oroszországnak, és az osztrák Állambiztonsági Hivatalban is vizsgálnak két gyanús esetet.

Az osztrák lap szerint ugyanakkor akár a német titkosszolgálat is megszervezhette az akciót, hogy gyengítse az egyre erősödő, EU- és bevándorlás-ellenes jobboldali populistákat – erre utal, hogy közvetlenül az EP-választások előtt robbantották a bombát. Azt remélhetik, hogy az ezáltal keltett hullámok más országokon is végigsöpörnek.

Kétes hírű politikai tanácsadó

A Presse a lehetséges elkövetők között említi Tal Silberstein izraeli politikai tanácsadót is, aki „a legutóbbi parlamenti választások előtt sem riadt vissza a mocskos kampánytól.”

Silberstein korábban számos osztrák szociáldemokrata politikusnak adott tanácsokat, és ő volt a szocdemek kampánycsapatának főstratégája a 2017 őszi választások előtt. Együttműködésük csak 2017 augusztusában szakadt meg, miután Silbersteint csalás és pénzmosás gyanújával letartóztatták Izraelben. Feltevések szerint ezért már nem tudta a videót az akkori választások előtt nyilvánosságra hozni, vagy csak akkor tette volna meg ezt, ha az FPÖ vezetett volna a közvélemény-kutatások szerint.

Silberstein egykori osztrák munkatársa, Peter Puller ugyanakkor a Twitteren azt közölte, hogy ezúttal nem az izraeli tanácsadó áll a háttérben:

„Esküszöm, hogy Silbersteinnek és nekem semmi közünk az egészhez. Ha lenne, akkor repesnék a büszkeségtől.”

Civil gerillák

Felmerült az is, hogy a gerillaakcióiról ismert Zentrum für Politische Schönheit (Centrum a Politikai Szépségért, ZPS) nevű művészeti-politikai csoport áll az akció mögött.

„A 21. századi politikai ellenállás jövőjén dolgozunk (agresszív humanizmus), fegyverként vetjük be az emberiességet, és kísérletezünk a valóság törvényeivel. Az ellenállás olyan művészet, amelynek feladata a fájdalom-okozás, a felingerlés, a megzavarás”

- írja magáról a német szervezet, amelyet provokatív akciói miatt már többször bepereltek. Érintettségük megmagyarázná azt is, miként lehetséges, hogy Jan Böhmermann német humorista már korábban tudott a videóról, és erre a széles nyilvánosság előtt tett is utalásokat.

"Egy orosz oligarcha villájában lógok Ibizán néhány FPÖ-s üzleti haverral, eléggé be vagyok kokszolva és tele vagyok Red Bullal, és épp arról tárgyalok, hogy miként tudom megszerezni a Kronen Zeitungot és az ellenőrzést az osztrák közvélemény felett”

- mondta Böhmermann egy osztrák televíziós gálaműsornak küldött videóüzenetében április 13-án, tehát bő egy hónappal a botrány kirobbanása előtt.

Böhmermann menedzsere elismerte, hogy a humorista tudott a felvételről, azt azonban tagadta, hogy azt neki is felkínálták. A ZPS és Böhmermann korábban már többször támadta a jobboldali-populista mozgalmakat.

Tehát akkor ki volt?

Ez az a kérdés, amit valószínűleg soha nem leszünk képesek teljes bizonyossággal megválaszolni. Tény, hogy a botrány nagyon rosszul a jött a populista-bevándorlásellenes-patrióta-szélsőjobboldali – mindenki kiválaszthatja a neki tetsző jelzőt – pártoknak, viszont jól jött azoknak a politikai-társadalmi erőknek, amelyek az ő erősödésüket kívánják megakadályozni.

Mint ahogy az is egyértelmű, hogy az elkövetők szándékoltan az EP-választások előtt robbantották a bombát, azaz konkrét politikai hasznot remélnek az akciójuktól.

Összeomlott a kormánykoalícióAz összes szabadságpárti miniszter lemond, ha Sebastian Kurz kancellár leváltatja posztjáról a szabadságpárti belügyminisztert, Herbert Kicklt, jelentette be mai sajtótájékoztatóján Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai miniszter, egyben a párt jövendőbeli vezetője. Közölte azt is, hogy független szakértőkkel vizsgáltatnák át az FPÖ pénzügyeit. Szerinte a pártot támogatók névsora néhány oldalt tesz ki, a legtöbb pénzt (10 ezer eurót) egy osztrák gazdálkodó adta.

UPDATE: Kora este az összes FPÖ-s miniszter bejelentette lemondását, miután Sebastian Kurz közölte, hogy a belügyminiszter menesztését fogja javasolni az osztrák államfőnek.

(További cikkünk a témában: Súlyos csapás Putyinra – Strache és Orbán a nyugati titkosszolgálatok célkeresztjében.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ezúttal sem változtat kamatán az MNB?
MTI | 2021. január 24. 09:44
Megtudjuk a Monetáris Tanács jövő keddi ülését követően. Emellett az előttünk álló héten a munkaerőpiaci és kereseti statisztika tarthat számot nagyobb érdeklődésre.
Makro / Külgazdaság Több mint félmillióan fertőzödtek meg a koronavírusban egy nap alatt
Privátbankár.hu | 2021. január 24. 08:53
A világon 98 728 154 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 120 414, a gyógyultaké 54 410 178 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Kevesen fértek bele az Orbán-kormány mentőcsónakjába
Vég Márton | 2021. január 23. 19:06
Tragikus állapotban van a hazai turizmus, de az Orbán-kormány mentőcsomagja sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: mindössze 3 milliárd forint lett a támogatás 2020 végén, mert sokan inkább elbocsátottak dolgozókat, így pedig nem járt a segítség.
Makro / Külgazdaság A cseheknek is kevesebb oltás jut
MTI | 2021. január 23. 17:00
Az eredetileg tervezettnél mintegy 20 százalékkal kevesebb, koronavírus elleni vakcinát kap Csehország a következő néhány hétben a Pfizer/BioNTech cégektől - közölte Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter szombaton a dél-morvaországi Brünnben, miután megkapta az egyik helyi kórházban a védőoltás második adagját is.
Makro / Külgazdaság Horvátország felfüggeszti a lakosság oltását
MTI | 2021. január 23. 15:14
Horvátország felfüggeszti a lakosság beoltását, mivel nincs elegendő oltóanyag, a meglévő vakcinát azok kaphatják meg, akik már megkapták a védőoltás első adagját - közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója.
Makro / Külgazdaság Magyarország ismét vörös besorolást kapott
MTI | 2021. január 23. 14:22
Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése, szombatra is csaknem ötezer új beteget jegyeztek fel, csupán 420-szal kevesebbet a megelőző napinál. Magyarországot közben ismét a vörös zónába sorolta Ukrajna.
Makro / Külgazdaság Merkely Bélával próbálja meggyőzni a magyarokat az oltásról a kormány - videó
MTI | 2021. január 23. 13:20
A kormány internetes tájékoztató videosorozatot indít az oltással kapcsolatban - tájékoztatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szombaton az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Már nem kell Varga Mihály engedélye a kormánynak
Privátbankár.hu | 2021. január 23. 12:22
Már bármennyit tartalékolhat a kormány a járvány elleni védekezésre
Makro / Külgazdaság Oroszországban ellenzéki tömegtüntetések kezdődtek
MTI | 2021. január 23. 11:30
Az orosz Távol-Keleten megkezdődtek szombaton az előzetes letartóztatásba helyezett ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij érdekében meghirdetett, nem engedélyezett országos tüntetések, és megindult a résztvevők elleni hatósági fellépés is.
Makro / Külgazdaság "Logikus, ha a Pfizer rugalmassági elemeket is beépített a szerződésbe" - mondja a jogász
Kormos Olga-Wéber Balázs | 2021. január 23. 11:15
A Pfizer átmenetileg csökkenti az Európába tartó vakcina-szállítmányok mennyiségét. Az olaszok és a lengyelek perelnének, a németek idegesek, a magyarok szerint jogilag nem támadható a cég a késésekért. Az Európai Bizottság magyarázatot vár a Pfizertől. Jogi szakértőt kérdeztünk és körbenéztünk, hol, milyen lépéseket terveznek az oltási ütemtervek belassulása miatt.
Friss
hírlevél