<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A költségek – mind anyagi, mind humán erőforrás értelemben – óriásiak Ukrajna számára. Oroszországot pedig középtávon roppantja meg a technológiai beáramlás elmaradása, valamint a cégek és szakemberek elmenekülése. Káncz Csaba jegyzete.

Az ukrajnai konfliktus feltárja azokat a hatalmas költségeket, amelyek egy olyan háborúval járnak, ahol a hadszíntér ráadásul Európa egyik legszegényebb nemzetére korlátozódik. Noha Ukrajna lakossága 45 millió, a háború előtti gazdaságának nemzeti összterméke alig 10 százalékkal haladta meg Magyarországét. Ugyanezen időszakban az ukrán háztartási jövedelmek egyenrangúak voltak Paraguayjal vagy a Fidzsi-szigetekkel.

Elképesztő csapások

A költségek – mind az anyagi, mind az emberi értelemben – nyilvánvalóan óriásiak Ukrajna számára. Az amerikai hadsereg becslése szerint a háború első kilenc hónapjában 40 ezer ukrán civil vesztette életét, és mintegy 100 ezerre tehető az ukrán katonai veszteség. Körülbelül 6,8 millió ukrán hagyta el az országot.

Tűzoltók dolgoznak egy szétlőtt lakóháznál Vishhorodban Kijev közelében 2022. november 23-án. Fotó: EPA/OLEG PETRASYUK
Tűzoltók dolgoznak egy szétlőtt lakóháznál Vishhorodban Kijev közelében 2022. november 23-án. Fotó: EPA/OLEG PETRASYUK

Az ukrán kormány, a Világbank és az Európai Bizottság által közösen végzett elemzés szerint a közvetlen gazdasági kár 100 milliárd dollárra tehető. 

A lakások kára 39 milliárd, a közlekedési infrastruktúra 30 milliárd, a kereskedelem és az ipar 10 milliárd, az energia-szektor kára pedig 3 milliárd amerikai dollár. 

Az elemzést ráadásul augusztusban tették közzé, még az ukrán energiainfrastruktúra múlt hónapban megkezdett intenzív orosz bombázása előtt.

A közvetlen károkon túl a mezőgazdasági termelés kieséséből, a talajszennyezésből és a lakosság elköltözéséből adódnak közvetett veszteségek. A teljes veszteség valamivel több mint 250 milliárd dollárt tesz ki. Az újjáépítés és a fertőtlenítés költsége eléri a 350 milliárdot, a legsürgősebb szükségletek pedig becslések szerint 105 milliárd dollárba kerülnek.

A Nyugat segítsége

A katonai felszerelések áramlása mellett jelentős nyugati költségvetési támogatás is érkezett Kijev számára.

 A német Kieli Intézet elemzése szerint a pénzügyi támogatás elérte a 37 milliárd dollárt január és október között, míg a humanitárius segélyek összesen 15 milliárd dollárt tettek ki. A katonai segély 40 milliárd dollár volt, ami csupán tegnap 400 millió dollárral nőtt.

Az USA a nyugati költségvetési támogatás 44 százalékát, a humanitárius segélyek 66 százalékát és a katonai segélyek 71 százalékát biztosította. Joe Biden elnök kormánya ebben a hónapban további 37 milliárd dollár sürgősségi segélyt kért a Kongresszustól.

A segély ellenére továbbra is hatalmas a költségvetési hiány. Ukrajna adóbevétele 27 százalékkal csökkent, ennek ellenére kiadásai - beleértve a katonai kiadásokat is - 40 százalékkal nőttek. A kormány háborús kötvényeket bocsátott ki, hogy segítse a hadsereg finanszírozását, de közvetlen finanszírozást is kért az Ukrán Nemzeti Banktól. Június végére a kormány jegybanki támogatása elérte a 7,7 milliárd dollárt. A közvetlen finanszírozás hozzájárul a 30 százalékos infláció kialakulásához, ami megnehezíti a kötvények eladását.

Középtávú orosz csapások

Ehhez képest Oroszország számára a háború ára látszólag csekély. Az IMF feljavította az orosz gazdaságra vonatkozó becslését, és most már csak 3,4 százalékos GDP-esést jósol az idei évre, szemben az idén áprilisi 8,5 százalékos eséssel. (Az IMF nem készített előrejelzést Ukrajnára vonatkozóan, de becslések szerint idén 30-40 százalékos esés várható.)

Azonban a háború ára Oroszország számára egyre nő, és végül jelentős hatással lesz az orosz életszínvonalra. Az orosz kormány a múlt héten 13,6 milliárd dollárnak megfelelő kötvényt vett fel a katonai erőfeszítések finanszírozására.

 Az Egyesült Királyság védelmi hírszerzésének frissítései megjegyzik, hogy Oroszország 2023-ra bejelentett „nemzetvédelmi” kiadásai több mint 40 százalékkal, 84 milliárd dollárnak megfelelő összegre nőttek a 2021-es (a háború előtti) becslésekhez képest.

A szankciók hatása váratlan módon mutatkozik meg. A nagy teherbírású golyóscsapágyak hiánya - amelyek mindegyikét Svédországból és az Egyesült Államokból importálták -, arra kényszerítette az orosz vasutakat, hogy 10 ezer vasúti tehervagont vonjanak ki a forgalomból. Az orosz Nemzeti Szállítási Vállalat arra figyelmeztetett, hogy a 200 ezer vagonból álló nemzeti flotta veszélyben van. Márpedig a vasúti áruszállítás kulcsfontosságú gazdasági szolgáltatás egy ilyen hatalmas országban.

Az orosz gépjárműgyártás, amely 2021-ben hárommillió darabot tett ki, az idei év első felében 281 ezer darabra esett vissza. A mobiltelefonok, a számítógépek és a háztartási cikkek mind hiánycikknek számítanak. 

A repülőgép-bérleti és karbantartási szerződések felmondása a belföldi légi közlekedés összeomlását eredményezte. A gazdasági nyomás további jelei a csődök számának 33 százalékos növekedése és a fogyasztói hitelfelvétel 40 százalékos visszaesése.

Elzárva a technológiától

A nyugati technológiához való hozzáférés elvesztésének hosszú távú hatásai lesznek. Fogyasztói szinten az oroszok elvesztették hozzáférésüket a Spotify-hoz, az Airbnb-hez, az eBay-hez, a PayPal-hoz és számos játékszolgáltatóhoz.

A dél-koreai Samsung és a tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing Company leállította oroszországi chip-szállítását.

 Ami még alapvetőbb, Oroszország elvesztette hozzáférését a nyugati szoftverekhez, amelyek kritikusak az üzleti műveletek széles köre számára. A nyugati partnerekkel folytatott kutatási együttműködések is leálltak. 

Kína részben pótolja majd ezt a hiányt – a Huawei okostelefonokat és kommunikációs infrastruktúrát tud biztosítani.

Az ukrán invázió által kiváltott energiaválság lehetővé tette Oroszország számára, hogy a csökkenő exportvolumen mellett is megőrizze exportbevételeit. Az ország energiaexportjára kezdetben nem vonatkoztak a nyugati szankciók. Moszkva megkísérelte Európa gáztól való függőségét zsarolásra felhasználni, és a tél előtt egyoldalúan csökkentette a gázáramlást, abban a reményben, hogy aláássa Ukrajna támogatását az európai közvéleményben. Az Európába irányuló orosz gázszállítás a háború előtti szint 20 százalékára esett vissza.

Viszont úgy tűnik, hogy a nagy európai nemzetek kielégítik az idei téli szükségleteket. Németország ebben a hónapban megnyitotta első cseppfolyósított földgáz importterminálját, és a tervek szerint a következő évben tovább bővül az amerikai LNG felhasználási lehetősége. 

A G7-országok december 5-től szankciókat vezetnek be az orosz olajjal szemben, megtiltva az orosz olajat szállító hajók biztosítási és kereskedelmi finanszírozását - kivéve, ha az olajat a G7-ek által meghatározott árplafon alatt rakodták be. Bár vannak figyelmeztetések, hogy a terv visszaüthet, ha Oroszország nem hajlandó ilyen feltételek mellett eladni az olajat.

Az EU elvesztése

A legnagyobb hosszú távú költséget Moszkvának az EU-s piac elvesztése okozza, amely a háború előtt exportjának 37,9 százalékát, importjának 36,5 százalékát adta. Miután gázexportját gazdasági hadviselésnek használta fel, nehéz elképzelni, hogy Moszkva ismét elnyerje az európai ügyfelek bizalmát. 

Annak ellenére, hogy a fél világot átfogja, Oroszország mind gazdaságilag, mind népességi szempontból túlnyomórészt Európára, nem pedig Ázsiára orientálódik.

Az egész világon az ukrán konfliktus legnagyobb költségeit a növekvő energia- és gabonaköltségek okozzák, különösen a fogyasztóktól és az üzleti energiafelhasználóktól a fosszilis tüzelőanyag-termelők felé történő elképesztő nagyságrendű vagyonátruházás. Az elmozdulások tovább növelték az amúgy is intenzív inflációs nyomást, és hozzájárultak a hivatalos kamatlábak gyors emelkedéséhez, amelyek stagflációba taszítják a világgazdaságot.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG