5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csütörtöki évértékelő beszédében az orosz elnök több adókedvezményt ígért a gyermekes családoknak és nagyobb adókat a gazdagoknak.

A mézesmadzag

Vlagyimir Putyin orosz elnök a csütörtökön elmondott évértékelő beszédében még nagyvonalúbb adókedvezményeket ígért a gyermekes családoknak és megemelt forrásokat azoknak a régióknak, ahol alacsony a születésszám -  számolt be róla többek között a Reuters hírügynökség. Az elnök szinte biztos újraválasztására is készül, hogy újabb hat évig maradjon a Kreml ura.

Még inkább középpontba kerül a demográfiai probléma, azaz, hogy a hatalmas ország lakossága csökken, most az ukrajnai háborúval, a katonák elestével is. Február elején Putyin felszólította az orosz családokat: legalább két gyermeket vállaljanak, hogy ezzel biztosítsák a nemzet túlélését. Sőt, hármat vagy négyet, a nemzet bővülése és felvirágoztatása érdekében.

Az orosz népesség korfája 2020. Még több fiatal hiányzik? Forrás: Population Pyramid
Az orosz népesség korfája 2020. Még több fiatal hiányzik? Forrás: Population Pyramid

Az elnök ígérete szerint legalább 75 milliárd rubelt (hozzávetőlegesen 325 milliárd forintot) utalnak majd át az átlagosnál alacsonyabb születési rátákkal rendelkező régióknak 2030-ig. Ezen felül javasolta a kedvezményes otthonvásárlási és anyasági programok 2030-ig történő meghosszabbítását is.

„Állandó munkára van szükség a gyermekes családok életminőségének javítására és a születések számának ösztönzésére” – jelentette ki Putyin korábban, a „Család” elnevezésű új nemzeti program elindítása kapcsán.

A szegénység továbbra is akut probléma, mondta mostani évértékelőjében. Ez gond a lakosság 9 százalékát közvetlenül érinti, a szegények között a nagycsaládosok aránya pedig meghaladja a 30 százalékot. A cél az, hogy ezek az arányok 2030-ra 7 százalék alá, illetve 12 százalék alá csökkenjenek - jelölte ki a célokat.

A szegénység Oroszország számos vidékén szembetűnő. Fotó: Világbank
A szegénység Oroszország számos vidékén szembetűnő. Fotó: Világbank

A Reuters megjegyzi, hogy Putyin gyakran tesz a választások előtti olyan ígéreteket, amelyekben több pénzt ígér olyan csoportoknak ahonnan - szakértői javaslatait követve - támogatottsága növelésére számíthat. Ilyenek - nem meglepő módon - a nyugdíjasok, a veteránok és a családok.

És a korbács

Beszédében nem csak a mézesmadzagot húzta el az orosz elnök, de a gazdagok fokozottabb megadóztatását is kilátásba helyezte, mondván, hogy az adóteher igazságosabb elosztására van szükség. Az orosz üzletembereket pedig arra buzdította, hogy fektessenek be otthon.

„Azt javaslom, hogy gondolkodjunk el a költségvetési rendszerünk modernizálásának módszereiről, az adóteher igazságosabb elosztásáról: a magasabb személyi és vállalati jövedelműek fokozottabb tehervállalásával" - mondta Putyin.

„Ezzel szemben a családok adóterheinek csökkentésére van szükség adókedvezményekkel, és ösztönözni kell azokat a vállalkozásokat, amelyek fejlesztésbe, infrastrukturális és szociális projektek megvalósításába fektetnek be”.

Putyin arra utasította a kormányt és az Állami Dumát, hogy a közeljövőben nyújtsanak be ezzel kapcsolatban konkrét javaslatokat. Az Oroszországban befektető üzletemberek vagyonát és tulajdonát védeni kell – mondta Putyin –, és csökkenteni kell az oroszországi kis- és középvállalkozások adóját.

A gazdagok megadóztatása sok helyen népszerű ötlet. Fotó: Depositphotos
A gazdagok megadóztatása sok helyen népszerű ötlet. Fotó: Depositphotos

Hazai áthallások

A fentiek közül több elem is ismerős lehet a hazai belpolitikát akár csak felületesen követők számára is. Láthattunk családbarát adópolitikát, olyat amelyet adókedvezmények útján kívánt a kormányzat megvalósítani. Az eredményességéről közvetlen tapasztalataink lehetnek. Ezzel kapcsolatban néhány éve már készült a CSOK-nak a népesedéspolitikára való hatását - annak kiábrándító eredménytelenségét - taglaló tanulmány, amelyet - többek között - a Portfolio is ismertetett.

Ami nálunk kevésbé hangzott el, az a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentésére való kormányzati törekvés. Az ellenzéki oldalon hallhattunk ilyet: régebben Botka Lászlótól és újabban Gyurcsány Ferenctől. Hogy visszafogottan fogalmazzunk, eléggé elnagyolt és hatásvadász formában.

Európa népei: adózzanak a gazdagok?

Az Európai Unióban ennél komolyabb javaslatban merült fel az ötlet. Tavaly nyáron fogadta be az Európai Bizottság azt az európai kezdeményezést, amelyben uniós polgárok aláírását gyűjtik a fenti című program megvalósításához. Az ötletet előterjesztők a leggazdagabbakra 5 százalékos vagyonadót vetnének ki, amiből a zöld átállást finanszíroznák. Egymillió aláírás begyűjtése a céljuk, egy év alatt.

Ahogy a HVG ismerteti, „a Thomas Piketty francia közgazdász által is támogatott kezdeményezés többek között azzal érvel, hogy a koronavírus-világjárvány és a sok helyen vele járó megélhetési válság első két éve alatt az összes új vagyonból 63 százalék (26 ezer milliárd dollár) jutott a leggazdagabb 1 százaléknak, míg csupán 37 százalék a világ többi részének. De azt is felhozzák, hogy az EU-ban a legvagyonosabb 1 százalék négy és félszer több vagyont szerzett a válság óta, mint a társadalom alsó 90 százaléka összesen.”

Láthatjuk, hogy ugyanaz a politikai jelszó számos helyen felbukkan, de érdemes összefüggéseiben vizsgálni őket, mert helyenként és koronként mást-mást jelenthet!

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG