<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A szaúdi stratégák elkalkulálták magukat a geopolitikai és pénzügyi játszmájukban. Sem az amerikai palaolaj kitermelőket, sem Putyint nem sikerült megrengetni. Egy jól felvett pozícióval viszont Magyarország nyerhet ezen. Mit mutat Kazahsztán példája?

Pénteken jön az OPEC ülése, ahol a piac nem számít kvótacsökkentésre. Viszont heves viták várhatók arról, hogy miként lehetne emelni a nyomott olajárat, főként úgy, hogy a napi várhatóan 1 millió hordós iráni termelésnövelés már a nyakunkon van. A kitermelés korlátozására azonban önszántából senki sem hajlandó.

Befuccsolt szaúdi játszma

Pontosan egy éve annak, hogy Szaúd-Arábia kihúzta a szőnyeget az olajárak alól azzal a céllal, hogy

  • ellehetetlenítse az amerikai pala-olajtermelőket és
  • Moszkva gazdasági térdre kényszerítésével elérje, hogy Putyin felhagyjon Asszad szír elnök támogatásával.

Nos, a szaúdi stratégák régen fogtak mellé ekkorát. Putyin a visszavonulás helyett azóta már a szaúdiak által finanszírozott szunnita harcosokat bombázza Szíriában.

A stratégia a sivatagi királyság pénzügyeire is komoly csapást mért. Az elmúlt 12 hónap 37 százalékos olajár-csökkenése miatt a szaúdi költségvetési hiány idén a GDP 20 százaléka lesz, míg a folyó fizetési mérleg 15 év után először lesz deficites. A költségvetést víz alá nyomják azok a pazar jóléti és szociális intézkedések, amelyek célja, hogy a rijádi királyi család egy nap ne ébredjen egy Arab Tavasz jellegű felkelésre. Egy liter benzin például továbbra is 40 forint körül van az országban..

Riál a beomlás küszöbén

Ráadásul az utóbbi hónapokban Rijád egyre több pénzt éget el arra, hogy fenntartsa a komoly nyomás alá került valutájának (riál) kötését a dollárhoz. A folyamatos pénzmenekítés miatt viszont a bankközi piac szárad ki, a betétek pedig az 1990-es évek óta nem csökkennek olyan ütemben, mint napjainkban. Ez több nagy kormányzati projektnél mára késedelmes fizetésekhez vezetett, így a 22 milliárd dollárért épített rijádi metrónál is.

A szaúdiak tehát pénteken vagy támogatják az OPEC kvótacsökkentését, vagy hamarosan feladhatják a reál-dollár kötést. Különösen, ha a Jemenben folytatott háborújuk tovább húzódik.

Vigyázó szemetek Asztanára vessétek

A szaúdiak jól tennék, ha már fél szemmel Magyarország stratégiai szövetségesére, a szintén nagy nyersanyagtermelő Kazahsztánra figyelnének. Az ottani fizetőeszközt (tenge) augusztus közepén volt kénytelen elengedni el az asztanai jegybank és azóta csaknem 40 százalékát elvesztette az értékének a dollárral szemben.

Azért ’csak’ annyit, mert a jegybank októberben és novemberben 5 milliárd dollárt elköltött intervencióra. Ennek a pazarlásnak viszont mostantól vége. Nazarbajev elnök egy hétfői dörgedelmes beszédében bejelentette, hogy a tenge védelmében többet nem fognak kormányzati pénzt költeni és éles szavakkal kritizálta a jegybankot. Egy politikai vezetőnek mindig meg kell találni a megfelelő bűnbakot!

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos helyről kapott gratulációt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:29
Brüsszelből, az Európai Bizottság fejétől.  
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Olyan összeget kér Magyarország Brüsszeltől, ami kérdésessé teszi az orosz olaj bojkottját
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 16:08
A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőzött egy sort Oroszország – mi lesz, ha Svédország és Finnország NATO-tag lesz?
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:55
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint nem kell illúziókba esni.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgetik az EU-s vezetők, hogy jön a hatodik szankciós csomag
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:25
De egyelőre a mikorról még nincs konkrétum, több időre van szükségük.
Makro / Külgazdaság Kikapott a kancellár pártja a legnagyobb német tartományban
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 09:33
A CDU behúzta a szavazatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában.  
hírlevél
Ingatlantájoló