<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Megfordult a katonai széljárás Ukrajnában, és az Egyesült Államok, valamint a NATO vezetői már tapogatóznak egy békemegállapodás irányába. 5 hónap múlva félidős választások jönnek az USA-ban és a magas üzemanyagárak aláássák a demokratákat. Káncz Csaba jegyzete.

Drámaian megváltozott a katonai helyzet Ukrajnában. A Pentagon is felfigyelt arra, hogy az oroszok az utóbbi időszakban sikeresen hangolják össze a tüzérséget, a gyalogságot, a páncélosokat és a légierőt. Ukrajna pedig hirtelen naponta 100-200 áldozatot kezdett veszíteni.

Míg három héttel ezelőtt az ukrán vezetők még abban bíztak, hogy ki tudják űzni az oroszokat Ukrajna területéről, most úgy tűnik, komoly vereség elé néznek a Donbász térségében, Kelet-Ukrajnában.

Márpedig, ha az oroszok legyőzik az ukrán hadseregének fő erejét, vagy csapdába ejtik őket egy átkaroló műveletben, Ukrajnának elkerülhetetlenül egyezségre kell jutnia Oroszországgal.

Mi több, 5 hónap múlva félidős választások jönnek az USA-ban, és a demokraták várható veresége miatt Putyin úgy érezheti, hogy az idő neki dolgozik a republikánusok – és azon belül a trumpisták - erősödésével.

Breedlove értékelése

Egy prominens nyugalmazott tábornok máris arra figyelmeztet, hogy Washington eltökéltsége Oroszországgal szemben gyengül. Philip Breedlove, a NATO egykori legfelsőbb szövetséges parancsnoka hétfőn az Atlantic Council ülésén kijelentette, hogy nincs itt az ideje annak, hogy megvonják az amerikai támogatást Ukrajnának.

Lehetséges a béke? Fotó: DepositphotosLehetséges a béke? Fotó: Depositphotos

Egyes törvényhozók azon gondolkodnak, hogyan lehetne elkerülni, hogy még több amerikai pénzt adjanak Kijevnek, miközben arra késztetik Ukrajnát, hogy engedményeket tegyen Moszkvának. 

„Úgy gondolom, hogy Washingtonban egyre nagyobb a békítők csoportja” – mondta Breedlove. „Szerintem  most egy olyan szakaszba lépünk, amikor azt fontolgatjuk, hogy Ukrajna zsetonjaival játsszuk ezt a játékot.”

A NATO is óvatosabb lett

Még Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, aki a háború kezdete óta kemény álláspontot képviselt Oroszországgal szemben, június 12-én a finn elnökkel tartott sajtótájékoztatón hangot váltott és pontosította a béke feltételeit:

„A béke lehetséges Ukrajnában. A kérdés csak az, hogy mennyit hajlandó fizetni ezért a békéért. Mennyire hajlandó feláldozni a földet, a függetlenséget, a szuverenitást, a szabadságot és a demokráciát. És ez egy nagyon nehéz erkölcsi dilemma.”

A koreai modell

Az egyik lehetséges kimenetel, amelyet az amerikai médiában lebegtetnek, és Moszkvában is alaposan megfontoltak, egy koreai típusú fegyverszünet, ahol a fegyverszüneti vonal Kelet- és Nyugat-Ukrajna között van, de békeszerződés nélkül.

Jong Eun Lee, az Amerikai Egyetem munkatársa ezt írta május 12-én a The National Interestben:

„Majdnem három hónapja a háború után meggyőzhető-e Ukrajna arról, hogy egy hasonló fegyverszünet jobb, mint a háború folytatása? Az Egyesült Államokra és a világra hárul a teher, hogy meggyőzze az ukránokat arról, hogy biztonsági fenyegetéseik a jövőben nem fognak súlyosbodni, és területi veszteségeiket a jövőben helyre lehet állítani.”

Berlini kötéltánc

A washingtoni fordulat kilátásba helyezése és az Ukrajna iránti érzelmek eltolódása az Európai Unió néhány kisebb tagállamában nehéz helyzetbe hozza a német kormányt is. Olaf Scholz kancellár és Annalena Baerbock külügyminiszter amerikai nyomásra megállapodott arról, hogy nehézfegyvereket szállítanak Ukrajnának – de ezek leszállításával folyamatosan késlekedik.

Ez a politika viszont népszerűtlen: egy május 5-i közvélemény-kutatás szerint a németek 57 százaléka gondolja úgy, hogy az Ukrajnába irányuló nehézfegyver-szállítások a háború kiterjesztését eredményeznék Európa más országaira, szemben a nehézfegyver-szállításokat támogató 34 százalékkal. Scholz a jelek szerint engedett az amerikai nyomásnak, hogy katonai támogatást adjon Ukrajnának - pontosan abban a pillanatban, amikor maguk az amerikaiak is kezdik nyilvánosan kifejezni kétségeiket.

Ukrán lefáradás

A következő néhány hétben a harcok más perspektívát adhatnak az ukrán kormánynak. Egy amerikai katonai becslés szerint Ukrajna idáig akár 70 ezer áldozatot is elszenvedett (10 ezer meghalt, 40 -50 ezer megsebesült és körülbelül 10 ezer fogságba esett). A legtöbb ukrán nehézfegyverhez közben elfogy a régi szovjet lőszer, és az orosz tüzérséggel és rakétával szemben nem tudja elég gyorsan a frontra mozgatni a nyugati fegyvereket – még akkor sem tudná, ha a Nyugat szállítaná.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG