<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mintegy 57 milliárd euróba kerültek az orosz fosszilis energiahordozók az uniós tagállamoknak az elmúlt 100 napban.

Összesen 93 milliárd euró bevétele származott Oroszországnak a fosszilis energiahordozók exportjából az orosz-ukrán háború kezdete, február 24. óta eltelt 100 napban, adta hírül a Frankfurter Allgemeine Zeitung a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) ma nyilvánosságra hozott beszámolójára hivatkozva.

Moszkva legnagyobb vevője továbbra is az EU, amely az orosz export 61 százalékát „szívta fel” az említett időszakban – ez 57 milliárd eurónak felel meg.

Oroszország elleni uniós olajembargót követelő ukrán tüntetők Brüsszelben 2022. május 16-án. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ
Oroszország elleni uniós olajembargót követelő ukrán tüntetők Brüsszelben 2022. május 16-án. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Az egyes államokat tekintve globálisan Kína a legfontosabb ügyfele Oroszországnak: a távol-keleti ország 12,6 milliárd euró értékben vásárolt tőle fosszilis tüzelőanyagokat. Utána következik Németország (12,1 milliárd euró) és Olaszország (7,8 milliárd euró).

Az orosz bevételek legnagyobb részt kőolaj-eladásból származnak: ebből 46 milliárd euró bevételük volt a háború kezdete óta, majd a földgáz következik (24 milliárd euró) a sorban.

A fennmaradó összeg pedig kőolajtermékek, cseppfolyósított gáz és szén eladásából jött be. A témáról korábban itt írtunk részletesen:

Mint ismert, Brüsszel fokozatosan meg kívánja szüntetni az orosz energiahordozók importját, hogy elvágja a Kremlt egy fontos bevételi forrásától. Az orosz szént augusztustól tiltja ki az EU-ból, az orosz kőolaj behozatalát pedig – a vezetéken érkező kőolaj kivételével – év végéig szünteti meg. Bár a szankciók a gázt egyelőre nem érintik, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ettől való függőség csökkentését is célként említette múlt héten.

Bár – írja a FAZ – az (uniós) import májusban csökkent, Oroszország profitál a világszerte robbanásszerűen növekvő energiaárakból. Arról, hogy Németországban mennyire elszálltak az árak, és hogyan próbálja ezt ellensúlyozni a német kormány, itt írtunk:

Ami a magyar vonatkozást illeti, hazánk – mivel vezetéken keresztül kapja a kőolajat – egyelőre felmentésben részesült az uniós kőolaj-embargó alól. A magyar kormány azzal érvel, hogy az orosz kőolaj hiányában összeomlana a gazdaság, és az egekbe szöknének az árak, az átállás más olajra pedig hosszú évekbe telne, és nagyon drága lenne.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke múlt héten ugyanakkor figyelmeztetett: az embargót a vezetékes szállításra is ki fogják terjeszteni, „amilyen gyorsan csak lehetséges”.

Ursula von der Leyen szintén azt hangsúlyozta múlt héten, hogy meg kell szabadulni az orosz energiahordozóktól. Ennek érdekében – tette hozzá – diverzifikálni kell a forrásokat, fokozni kell az energia-takarékosságot, és növelni kell a befektetéseket a megújuló energiákba.

Nemrég Klasszis Klubunk vendége volt Holoda Attila energiapiaci szakértő, akit a fenti témákról is kérdeztünk. Interjúnkat itt tekinthetik meg:

 Rácz András Oroszország-szakértő pedig az orosz-ukrán háború mozgatórugóiról beszélt lapunknak:

Makro / Külgazdaság Jens Stoltenberg: a nukleáris elrettentés mindaddig szükséges lesz, míg autoriter államok nukleáris fegyvereket birtokolnak és fejlesztenek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:26
A nukleáris elrettentés fontosságáról, Észak-Koreáról, valamint Ukrajna katonai támogatásáról beszélt hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Szöulban.
Makro / Külgazdaság Anthony Blinken: az Egyesült Államok minden eszközt kész bevetni, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 06:57
Az amerikai külügyminiszter az al-Arabíjának adott interjúban beszélt hazája Szaúd-Arábiával kapcsolatos álláspontjáról és Törökország észak-szíriai beavatkozásáról is.
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: „Németország nem küld vadászgépeket”
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 06:40
Amíg Ön aludt ez történt az ukrajnai fronton.
Makro / Külgazdaság Ha ez így megy tovább, Ukrajna tényleg megnyerheti a háborút - mit kaptak az ukránok a tankok árnyékában?
Litván Dániel | 2023. január 29. 18:55
Egész januárban a Leopardok körüli huzavonáról szóltak a hírek, pedig érdemes lett volna arra is figyelni, mi mást küldenek nyugatról az ukrán frontokra. Ha a mostani trendek folytatódnak, néhány hónap múlva Ukrajna tényleg komoly csapásokra lehet képes, de ehhez a harckocsik csak az egyik szükséges, de messze nem elégséges részt szolgáltatják.
Makro / Külgazdaság Néhány órán belül hétszer nyitottak tüzet az orosz erők Herszonra – sok a civil áldozat
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 18:16
Háromszáz Wagner-zsoldos került kórházba Luhanszkban – az ukrán orvosok vonakodnak ellátni őket. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: azonnal megoldást kell találni a szentföldi erőszak megállítására
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 16:19
Az izraeliek és palesztinok közötti konfliktusok megállítását sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében.
Makro / Külgazdaság Iráni tüntetések - több mint ötszázan haltak meg a megmozdulásokon
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 15:51
Az ötszázat is meghaladja a több mint négy hónapja zajló iráni kormányellenes megmozdulások halálos áldozatainak száma.
Makro / Külgazdaság Az észak-koreai rakétaprogramról és Kínáról egyeztetett a NATO-főtitkár Szöulban
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 14:47
A Phenjan rakéta- és nukleáris programjáról, Kína térségbeli befolyásáról, valamint az ukrajnai háború Ázsiára gyakorolt hatásairól is egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszter Szöulban.
Makro / Külgazdaság Adócsalás: menesztette a Konzervatív Párt elnökét a brit kormányfő
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 13:16
Adójogi kihágás miatt menesztette vasárnap Rishi Sunak brit miniszterelnök a kormányzó brit Konzervatív Párt elnöki tisztségéből Nadhim Zahawit.
Makro / Külgazdaság Vörös legyen, zöld vagy púderrózsaszín? - Rafinált konyhatrendek, újfajta harmóniák
Elek Lenke | 2023. január 29. 12:03
Kinek van ideje és pénze követni az újabban gyakran változó konyhai lakberendezési trendeket?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG