<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mintegy 57 milliárd euróba kerültek az orosz fosszilis energiahordozók az uniós tagállamoknak az elmúlt 100 napban.

Összesen 93 milliárd euró bevétele származott Oroszországnak a fosszilis energiahordozók exportjából az orosz-ukrán háború kezdete, február 24. óta eltelt 100 napban, adta hírül a Frankfurter Allgemeine Zeitung a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) ma nyilvánosságra hozott beszámolójára hivatkozva.

Moszkva legnagyobb vevője továbbra is az EU, amely az orosz export 61 százalékát „szívta fel” az említett időszakban – ez 57 milliárd eurónak felel meg.

Oroszország elleni uniós olajembargót követelő ukrán tüntetők Brüsszelben 2022. május 16-án. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQOroszország elleni uniós olajembargót követelő ukrán tüntetők Brüsszelben 2022. május 16-án. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Az egyes államokat tekintve globálisan Kína a legfontosabb ügyfele Oroszországnak: a távol-keleti ország 12,6 milliárd euró értékben vásárolt tőle fosszilis tüzelőanyagokat. Utána következik Németország (12,1 milliárd euró) és Olaszország (7,8 milliárd euró).

Az orosz bevételek legnagyobb részt kőolaj-eladásból származnak: ebből 46 milliárd euró bevételük volt a háború kezdete óta, majd a földgáz következik (24 milliárd euró) a sorban.

A fennmaradó összeg pedig kőolajtermékek, cseppfolyósított gáz és szén eladásából jött be. A témáról korábban itt írtunk részletesen:

Mint ismert, Brüsszel fokozatosan meg kívánja szüntetni az orosz energiahordozók importját, hogy elvágja a Kremlt egy fontos bevételi forrásától. Az orosz szént augusztustól tiltja ki az EU-ból, az orosz kőolaj behozatalát pedig – a vezetéken érkező kőolaj kivételével – év végéig szünteti meg. Bár a szankciók a gázt egyelőre nem érintik, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ettől való függőség csökkentését is célként említette múlt héten.

Bár – írja a FAZ – az (uniós) import májusban csökkent, Oroszország profitál a világszerte robbanásszerűen növekvő energiaárakból. Arról, hogy Németországban mennyire elszálltak az árak, és hogyan próbálja ezt ellensúlyozni a német kormány, itt írtunk:

Ami a magyar vonatkozást illeti, hazánk – mivel vezetéken keresztül kapja a kőolajat – egyelőre felmentésben részesült az uniós kőolaj-embargó alól. A magyar kormány azzal érvel, hogy az orosz kőolaj hiányában összeomlana a gazdaság, és az egekbe szöknének az árak, az átállás más olajra pedig hosszú évekbe telne, és nagyon drága lenne.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke múlt héten ugyanakkor figyelmeztetett: az embargót a vezetékes szállításra is ki fogják terjeszteni, „amilyen gyorsan csak lehetséges”.

Ursula von der Leyen szintén azt hangsúlyozta múlt héten, hogy meg kell szabadulni az orosz energiahordozóktól. Ennek érdekében – tette hozzá – diverzifikálni kell a forrásokat, fokozni kell az energia-takarékosságot, és növelni kell a befektetéseket a megújuló energiákba.

Nemrég Klasszis Klubunk vendége volt Holoda Attila energiapiaci szakértő, akit a fenti témákról is kérdeztünk. Interjúnkat itt tekinthetik meg:

 Rácz András Oroszország-szakértő pedig az orosz-ukrán háború mozgatórugóiról beszélt lapunknak:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a hiteleinkkel az alapkamat drasztikus emelése után?
Tiszóczi Roland | 2022. július 3. 05:56
A Magyar Nemzeti Bank várakozásokat jócskán felülmúló kamatemelése azonnal megjelenik a hitelek nagy részének kamataiban is, ami a lakosságot magasabb törlesztőrészlet fizetésére kényszeríti. Bár a kamatstop miatt az év végéig még sokan a biztonság illúziójával élhetnek, ennek komoly hátulütői vannak.
Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG