4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Trump családtagjainak szerepe állami csúcsvezetők elmozdításában és kinevezésében csak megerősíti azt a vélekedést, hogy a Fehér Ház mára egy cselszövésekkel és nepotizmussal átszőtt királyi udvarhoz hasonlít. A védelmi miniszter levegőben lógó távozása a NATO szövetségesek számára is felettébb nyugtalanító hír, hiszen eddig ő tartotta féken az elnök NATO-t megkérdőjelező kitöréseit, amely két éven keresztül végigkísérte Trump kampányidőszakát.
EPA/SHAWN THEW

Múlt szombaton Trump felmentette a Fehér Ház kabinetfőnökét, John Kelly nyugdíjas tábornokot és aztán 24 órán belül kiderült, hogy az első számú utódjelölt (Nick Ayers) köszöni, de inkább nem kér a felkínált megtiszteltetésből. Tump már egy hónapja ásta alá Kelly hitelét, megtámogatva saját lánya (Ivanka) és veje (Jared Kushner) intrikáival. Kelly sohasem fogadta el Trump családtagjainak beavatkozását a nagypolitikába, ahogy mereven ellenezte tavaly a politikai dilettáns Kushner kinevezését Mexikó, Izrael, Szaúd-Arábia és Kína politikai felügyelőjévé.

A vej botrányai

Kushner körül márpedig egyik botrány követi a másikat: a The New York Times hétvégi számában közölt értesülése szerint Trump veje tanácsokat adott a szaúdi Szalmán hercegnek arra vonatkozóan, hogyan kezelje a feldarabolt újságíró esete utáni világbotrányt. A pénzügyi felügyelet (SEC) pedig az év eleje óta vizsgálódik Kushnerrel kapcsolatban egy olyan ügy kapcsán, amely metódus hazánkban Rogán Antal miniszter és köréhez köthető.  Kushner vállalata intézte ugyanis azt a letelepedésikötvény-programot, amelynek keretében 500 ezer dolláros befektetésért cserébe gazdag kínai üzletemberek százai kaptak lehetőséget arra, hogy letelepedjenek az Egyesült Államokban.

Múlt pénteken aztán Trump kinevezte lánya és veje kedvencét, Heather Nauer külügyminisztériumi szóvivőt – korábbi neokonzervatív Fox News bemondót - ENSZ nagykövetnek. Nauert legutóbb azzal vetette észre magát a világ közvéleménye előtt, hogy kijelentette: a normandiai partraszállás szimbolizálja az Egyesült Államok és Németország szoros külpolitikai kapcsolatát (sic). Jelek szerint a Fehér Ház Nauert kinevezését egyben egy pofonnak szánja az ENSZ felé: egyrészt leminősítik a pozíciót és már nem lesz miniszteri rangja, másrészt egy szélsőjobboldali médiaszemélyiség kinevezése megalázónak számít az ENSZ irányába.

Ezeket a személyügyi döntéseket megelőzte pár hete a nemzetbiztonsági tanácsadó helyettesének, Mira Ricardelnek a kirúgása – micsoda meglepetés! – Trump feleségének nyomására. Trump családtagjainak szerepe állami csúcsvezetők elmozdításában és kinevezésében csak megerősíti azt a politikai hangulatot, hogy a Fehér Ház egyre inkább egy középkori királyi udvartartáshoz hasonlít.  Ne legyünk igazságtalanok, a középkorban is voltak bölcs királyok - Trumpról azonban ez sajnos nem mondható el, erről számos tényfeltáró könyv tanúskodik az elmúlt két évben. Az elnök rendszeresen eltéved a nemzetközi kapcsolatok sakktábláján és fel sem tudja mérni szeszélyes viselkedésének hátulütőit.

Aggódhat a NATO

A Fehér Házban uralkodó káosz a jelek szerint hamarosan átterjed a Pentagonra is, ugyanis a komoly szakmai reputációval és stabil ítélőképességgel bíró Mattis védelmi minisztert is fúrni kezdte az elnök. Trump már pár hónapja kijelentette, hogy Mattis tulajdonképpen Demokrata – holott a miniszter soha nem mutatott preferenciát egyik párt irányába sem. Szombaton aztán az elnök Mark Milley-t nevezte meg új vezérkari főnöknek (jövő szeptembertől, amikor Joseph Dunford nyugdíjba megy), holott tudott volt szerte Washingtonban, hogy Mattis másvalakit szeretett volna erre a pozícióra kinevezni.

Mattis lopakodó ellehetetlenítése felértékeli annak a neokozervatív és háború-párti John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadónak a befolyását, aki megveti a nemzetközi szerződéseket és akinek kulcsszerepe volt abban, hogy az Egyesült Államok októberben felmondta a rövid és közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF).

Bolton már hónapok óta folytatja a színfalak mögött intrika-hadjáratát Mattis ellen. Holott Mattis távozása a NATO szövetségesek számára is felettébb nyugtalanító hír lenne, hiszen eddig ő tartotta féken az elnök NATO-t megkérdőjelező kitöréseit, amely két éven keresztül végigkísérte Trump kampányidőszakát.

Káncz Csaba jegyzete

(Káncz Csaba szerzői oldala itt https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/ érhető el.)


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG