4p

A gázai nők egy olyan rémálomba kerültek, amelyből nem tudnak felébredni, ha pedig várandósok, a helyzetük még inkább kilátástalannak tűnik. Mi történik a terhes nőkkel, ha a világ egyik legsűrűbben lakott területét a földig bombázzák?

Az ENSZ nőügyi hivatalának becslése kijózanító – e szerint óránként meghalt két nő Gázában, mindezt összevetve azzal, hogy a háború kezdetekor nagyjából 50 ezer terhes, leendő anya tartózkodott Gázában, már kész is a katasztrófa.

Borzalmas körülmények

Gázában az egyik legmagasabb a születési ráta a régióban, a CIA 2023-as statisztikája szerint 1000 emberre több mint 27 gyermek jutott – példaként Magyarországon ugyanez a mutató 9,2-n áll. Az ENSZ, az egészségügyi dolgozók és a lakosság szerint az enklávéban naponta átlagosan mintegy 180 nő szül, sokan közülük kevés vagy semmilyen orvosi segítség nélkül, néha piszkos, túlzsúfolt óvóhelyeken, nyilvános mosdókban vagy hideg, rögtönzött sátrakban.

A szülés normális körülmények között is traumatikus élmény lehet; a gyermekek egy háborús övezetben történő világra hozatala megsokszorozza a szorongást és a veszélyt – írja a Washington Post. A gázai újdonsült anyák és csecsemőik különösen ki vannak téve a körülöttük zajló, Izrael és a Hamász közötti konfliktus következményeinek, a betegségektől és a kitelepítésektől kezdve az élelmiszer- és vízhiányig.

Azok az anyák helyzete sem sokkal jobb, akik eljutnak a gázai kórházakba, hiszen ritkán kapják meg a szükséges szintű ellátást. Az övezet 36 kórházából csak 13 működik, és azok is csak részben, a létesítményekben kevés a személyzet, és a háborús sérültek száma miatt túlterheltek. A kórházak prioritási listáján a szülészeti szolgáltatások alacsonyan szerepelnek, és a szülő nőket gyakran elutasítják.

Gázai nők ülnek egy ház romjai között. Fotó: EPA/HAITHAM IMAD
Gázai nők ülnek egy ház romjai között. Fotó: EPA/HAITHAM IMAD

A vajúdás után néhány órával már az utcán

Az enklávé északi része nagyrészt el van vágva az orvosi és egyéb segélyszállítmányoktól. A déli kórházak viszont szinte mindig túlságosan leterheltek ahhoz, hogy a várandós anyákat megfelelő ellátásban részesítsék. Az ENSZ szerint az egyiptomi határon fekvő Rafah városában található Al Emirati Szülészeti Kórház az egyetlen még működő, kifejezetten szülészettel is foglalkozó egészségügyi intézmény az övezetben. Mivel a gázai lakosság több mint fele, azaz mintegy 1,3 millió ember jelenleg Rafahban él, a kórház naponta mintegy 80 szülést kezel, szemben a háború előtti 15-tel, az UNFPA, az ENSZ reproduktív egészséggel foglalkozó szervezete szerint, amely a gázai kórházakat szülőcsomagokkal látja el. Azokat, akiket felvesznek, gyakran már órákkal a szülés után hazaengedik, még császármetszés után is, ráadásul mivel mindenütt hiánycikknek számít a megfelelő egészségügyi felszerelés és a tiszta víz is, az is előfordult, hogy a várandósok megfelelő érzéstelenítés nélkül kaptak császármetszést.

Nincsenek adatok, csak háború

A harcok és az egészségügyi rendszer összeomlás közeli állapota miatt nincsenek átfogó adatok arról, hogy a hónapok óta tartó háború milyen hatással volt a halvaszületésekre, valamint az anyai és újszülöttkori halálozási arányokra. Az ENSZ szerint az anekdotikus bizonyítékok és a korábbi konfliktusokból származó adatok alapján úgy gondoltják, hogy ezek jelentősen emelkedtek.

Az egészségügyi dolgozók szerint a szülés előtti és utáni megfelelő ellátás hiánya azt jelenti, hogy a nők és csecsemőik megelőzhető betegségekben szenvednek és halnak meg. Nem diagnosztizálják az olyan életveszélyes állapotokat, mint a terhességi magas vérnyomás vagy a terhességi toxémia, de például széles körben elterjedt a vérszegénység is, de az érintettek nem kapják meg az ennek kezeléséhez szükséges vaspótlást. A súlyosan vérszegény nők körében nagyobb az esélye a koraszülésnek, a túl korán érkező gyermekek ellátása pedig a háborús körülmények közt óriási nehézségeket jelent.

Végül akkor sem sokkal a helyzet, ha a szülés nehézségein sikeresen átesnek, hiszen Gázában szinte mindenből hiány alakult ki, így a szoptatós anyák és csecsemőik körében gyakori az alultápláltság, a megfelelő tápszerek, pelenkák és téli ruhák beszerzése pedig újabb kihívás.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb jelzés érkezett: eljött a tűzszünet ideje Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 17:32
Törökország szerint úgy kell megkezdeni a tűzszüneti tárgyalásokat, hogy közben nem ismerik el az orosz megszállást. Navalnij sírja kezd zarándokhellyé válni. Összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Robbanásokról számoltak be a Krímben, jelentős orosz károkról beszélnek
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 15:59
Egy orosz olajraktár közelében történt robbanásokról számoltak be helyiek videói alapján, de egyelőre senki sem erősítette meg az értesülést.
Makro / Külgazdaság Az izraeli miniszterelnök aláássa Joe Biden kampányát
Káncz Csaba | 2024. március 3. 14:48
Az amerikai elnök tudja, hogy Netanjahuval nem képzelhető el hosszú távú megoldás és béke a térségben. De a kampányoló Bidennek rövid és középtávú nyugalomra van szüksége a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Percek alatt tűzesőt zúdított a Gázai övezetre Izrael
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 13:47
Percek alatt ötven célpontra mért csapást az izraeli hadsereg. Közben azt állítják, nem szándékosan okozták a csütörtöki tömeges haláleseteket egy segélyosztás helyszínén.
Makro / Külgazdaság Donald Trumpot senki sem tudja megállítani?
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:35
Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem akárkivel lesz találkozója a nemzetközi nőnapon Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:06
Virágot ezúttal nem kell vinnie a magyar miniszterelnöknek, aki éppen az Egyesült Államokban tesz majd látogatást.
Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG