BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 25. 16:57

Csaknem félmilliárd font támogatást kér Liverpool a brit kormánytól a koronavírus-válság okozta károk enyhítésére. A város saját válságkezelési tervet dolgoz ki, amely keretében csaknem 40 ezer munkahelyet teremtene. Nagy-Britanniában már több nagy önkormányzat jelezte, hogy központi segítség híján csődbe mehet.

Levélben fordult anyagi támogatásért a brit kormányhoz Joe Anderson, Liverpool város polgármestere és Steve Rotheram, a liverpooli régió vezetője.

Helyiek bingóznak a Dovercliff Roadon Liverpoolban 2020. április 25-én. EPA/PETER POWELL Helyiek bingóznak a Dovercliff Roadon Liverpoolban 2020. április 25-én. EPA/PETER POWELL

467 millió font válságkezelésre

Szerintük a (koronavírus-járvány ellenes korlátozó intézkedések miatt fenyegető) mély krízist abban az esetben lehet elkerülni, ha a kabinet 467 millió fonttal (mintegy 180 milliárd forinttal) segíti a város helyreállítási tervét, írja a Daily Telegraph. A terv keretösszege 1,4 milliárd font.

A 467 millió fontos támogatásból 200 millió fontot fordítanának építkezésekre, 267 millió fontot pedig képzési programokra. A többi közt új filmstúdiót és új kikötői terminált építenének, valamint óriási ingatlan-felújítási programot indítanának.

A Financial Times szerint a városvezetés azt reméli, hogy a terv segítségével mintegy 38 ezer állást sikerül teremteni.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett karantén lebénította az olyan városok gazdaságát, mint Liverpool. Két lehetőségünk maradt: ölbe tett kézzel várni vagy cselekedni. Liverpool cselekszik

- jelentette ki Joe Anderson.

Egyúttal figyelmeztetnek arra, hogy ha elmarad a központi segítség, akkor a város mélyebb társadalmi-gazdasági krízisbe süllyedhet, mint amilyet a ’80-as évekbeli recesszió okozott.

Liverpool reneszánszát élte az elmúlt két évtizedben. Nem fogjuk hagyni, hogy a lendület megtorpanjon

- mondta Joe Anderson.

A helyreállítási tervet egyébként 72 helyi üzletember és közéleti személy támogatja, köztük Peter Moore, a Liverpool FC fociklub vezérigazgatója, John Cummins, a Legal & General befektetési alaptól, valamint Janet Beer, a Liverpooli Egyetem helyettes vezetője.

Megugrott a segélykérők száma

Az észak-angliai városban, ahol mintegy félmillióan élnek, az önkormányzati hitelért (a segélyezés egyik legfontosabb formája) folyamodók száma 32 ezerről 45 ezerre növekedett a karantén kezdete óta, a munkanélküli segélyt kérők lakossághoz viszonyított aránya pedig 2,9-ről 7,6 százalékra ugrott március és április között.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a helyi önkormányzat áprilisban 150 százalékkal növelte a rendkívüli segélyek számát.

Ezt azok az emberek kapják, akiknek a karantén bevezetése óta nincs pénzük élelemre vagy a villanyszámla kifizetésére. 

A helyi élelmiszer-adományozó segélyszervezetek is fokozták tevékenységüket: a FareShare például meghosszabbította nyitva tartását, és 380 ezer font értékben osztott szét árut családoknak néhány nap alatt. A liverpooli fociszurkolók pedig 150 ezer fontot gyűjtöttek össze a készletek pótlására áprilisban.

A helyi hatóságok már akkor figyelmeztettek, hogy a segélyek önmagukban, a kormány segítsége nélkül nem elegendőek, a családokat ugyanis egyszerre sújtják a kormányzati megszorító politika és a koronavírus elleni küzdelem következményei.

Önkormányzatok csődközelben

A válság korántsem csak az észak-angliai városban okoz komoly problémákat: a BBC szerint néhány, a legnagyobbak közé tartozó önkormányzat gyakorlatilag csődöt jelenthet a koronavírus-válság miatt, ha a kormány nem nyújt nekik további támogatást.

Legkevesebb öt (városi vagy magasabb szintű) önkormányzat kerülhet ilyen helyzetbe, köztük Leeeds, Wiltshire, Trafford, Tameside és Barnet.

A brit közszolgálati adó felmérése szerint csaknem 150 helyi hatóság jelezte, hogy deficites lesz a költségvetése; a hiány összességében mintegy 3,2 milliárd fontra rúg.

A kormány egyébként két részletben már juttatott ugyanekkora, 3,2 milliárdos támogatást minden angol önkormányzatnak a járvány elleni küzdelem negatív hatásainak ellensúlyozosára.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Trump és Macron összecsap, drámai mozgások a Közel-Keleten – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 20:33
Miközben Trump „maximális nyomású” szankciókat tervez bevezetni a Hezbollah és szövetségesei ellen, aközben Macron visszahozná a hatalomba a múlt ősszel lemondott libanoni kormányfőt. Az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel messze túlmutat önmagán, befolyásolja a teljes eurázsiai térség geopolitikai játszmáját. Káncz Csaba külpolitikai elemzőnk videókommentárja.
Makro / Külgazdaság A koronavírust a fiatal bulizók járatják csúcsra Horvátországban
MTI | 2020. augusztus 14. 17:26
Déli szomszédainknál második napja dönt rekordot az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői.
Makro / Külgazdaság Érthetetlen kegyetlenség – brutális erőszak érhette a belorusz tüntetőket
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 16:57
Súlyos jogsértéseket követett el a belorusz rendőrség az őrizetbe vett tüntetőkkel szemben egybehangzó beszámolók szerint. Az elnök hivatalosan vizsgálatot rendelt el, a szabadon bocsátások megkezdődtek. Már a cseh kormányfő is új választásokat követel.
Makro / Külgazdaság A milliárdos baloldali amerikai alelnökjelölt fogja szolgálni az elesetteket?
Káncz Csaba | 2020. augusztus 14. 14:46
Az 55 éves Kamala Harris friss erőt visz a demokrata kampányba, ráadásul ügyészi és politikai pályáján is olyan agresszív hozzáállást tanúsított, amely kompenzálja Biden visszafogottságát. Harris nem kapcsolódik egyetlen jelentős társadalmi vagy politikai reform mozgalomhoz, viszont ezer szállal be van kötve a kaliforniai milliárdos családokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csúnya rést ütött a magyar gazdaság válságálló pajzsán a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. augusztus 14. 12:10
A gazdasági teljesítményeket nézve Magyarország a rosszabbul teljesítő országok közé került a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Sokkal jobban teljesített a román gazdaság a magyarnál
MTI | 2020. augusztus 14. 10:59
A román gazdaság is jobban teljesített a magyarnál a második negyedévben: csak 10,5 százalékkal csökkentek a keleti szomszédaink, míg Magyarország 13,6 százalékos visszaesést produkált.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyire megugrott az új fertőzöttek száma a horvátoknál
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 10:34
A koronavírus-járvány kitörése óta még soha nem regisztráltak annyi új vírushordozót déli szomszédunknál, mint tegnap.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: még 40 magyar fertőzöttet találtak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:18
A legutóbbi 45 után most újabb 40 magyar koronás fertőzöttet regisztráltak. Budapesten jelenleg 202, vidéken 454 aktív fertőzöttet regisztráltak. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást alulmúlt a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:00
Hatalmasat zuhant a magyar GDP a második negyedévben a koronavírus-járvány miatti leállások következtében. A kormány szerint azonban ez is siker, mert ugyan nem vártak ekkora visszaesést, de az EU-átlagnál kisebb a magyar gazdaság zuhanása.
Makro / Külgazdaság Miniszterelnököt váltott Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 14. 07:32
A személycserére nem adott semmilyen magyarázatot.
Friss
hírlevél