5p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Putyin Ukrajna elleni háborúja alaposan meggyengítette Oroszország globális fegyverexportőr pozícióját. A fegyverpiacon való meggyengült jelenlét egyben aláássa Oroszország geopolitikai szerepét a világban. Káncz Csaba jegyzete.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja tönkreteszi a jövőbeli orosz fegyverexport kilátásait, holott az orosz fegyveripar az ukrajnai agresszió előtt három évtizeden keresztül a világ második legnagyobb export-teljesítményét mutatta föl. A következmények messze túlmutatnak az elmaradt bevételeken. Mivel a fegyverexport régóta a Kreml külpolitikájának központi eszköze, a globális fegyverpiacon való meggyengült jelenlét aláássa Oroszország geopolitikai szerepét.

A SIPRI adatai

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint Oroszország részesedése a globális fegyverexportban 2013-17 között 22 százalékról a 2018-22 közötti időszakban 16 százalékra esett. Eközben az USA megerősítette globális vezető pozícióját, részesedését 33-ról 40 százalékra növelve.

Orosz Shmel lángszóró. Fotó: Depositphotos
Orosz Shmel lángszóró. Fotó: Depositphotos

Noha ezek a számok egyértelműen csökkenő tendenciát mutatnak az orosz fegyverexport tekintetében Ukrajna teljes körű invázióját megelőző évtizedben, aligha mérik az agresszió következményeit. Amikor a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó számokat közzéteszik, valószínűleg teljes beomlást fognak mutatni.

Jelentős visszaesés egyes vezető ügyfelek körében

A SIPRI-számok közelebbi vizsgálata fontos betekintést nyújt az orosz exportpiac átalakulásába. 10 legnagyobb vásárlója közül nyolc esetében csökkentek az orosz fegyvereladások, és egyes esetekben a csökkenés katasztrofális volt. A legnagyobb hír az, hogy 37 százalékkal estek vissza az eladások Indiába, amely évtizedek óta a legtöbb orosz fegyvert fogadta. A másik hét ország felé az értékesítések átlagosan 59 százalékkal estek vissza.

Kína (39 százalékos növekedés) és Egyiptom (44 százalékos növekedés) voltak az egyetlenek, amelyek növelték orosz fegyvervásárlásaikat. Ez elég volt ahhoz, hogy a két nemzet a második, illetve a harmadik helyre kerüljön az orosz fegyverexport célországai között - India után.

De tavaly év elején Kairó hirtelen leállított egy nagyobb megrendelést Su-35-ös orosz vadászgépek gyártására és az ország az elmúlt időszakban egyre komolyabb pénzügyi nehézségekkel kénytelen szembenézni.

Az elmúlt hónapok számos fontos hírt hoztak, amelyek az orosz veszteségeket tükrözik két fontos célországban.

India máshol kezd keresgélni

India az egyetlen jelentős demokrácia, amely nem foglal állást az orosz agresszió ellen. Ráadásul Kínához hasonlóan ő is lecsapott arra a lehetőségre, hogy nagy mennyiségű orosz olajat importáljon súlyos árengedménnyel. A vezető nyugati hatalmak rossz szemmel nézték ezeket a tevékenységeket, ezért India kompenzációként elfordul Oroszországtól, mint elsődleges fegyverszállítójától – márpedig a Nyugat számára hosszabb távon ez fontosabb.

Idén júniusban jelentették be, hogy India hat új tengeralattjáróra szerződik a német Thyssen-Krupp-pal. Szintén júniusban öt évre szóló védelmi együttműködési megállapodást írt alá az Egyesült Államok Indiával. A mind a haderők, mind a két ország hadiipara közötti együttműködésre kiterjedő megállapodás célja egyrészt válságálló ellátási láncok kialakítása, másrészt Kína ázsiai dominanciájának ellensúlyozása, harmadrészt pedig lazítani akarják az indiai hadsereg függőségét az orosz fegyverektől.

Júliusban pedig Narendra Modi miniszterelnök párizsi látogatása előtt hivatalossá vált, hogy három Scorpene-osztályú tengeralattjárót és 26 Dassault Rafale vadászgépet tartalmazó beszerzéseket vizsgál.

India esetében az orosz fegyverszállítások terén tapasztalható hanyagság és hozzá nem értés miatti frusztráció párosul az indo-csendes-óceáni térség biztonsági architektúrájának folyamatban lévő átalakulása miatti aggodalommal. Miközben a nagy nyugati hatalmak szövetségeket építenek Kínával szemben, Indiának oka van megkérdőjelezni a Kínától egyre inkább függő Oroszországhoz való igazodás bölcsességét.

Belgrád Franciaországot részesíti előnyben

Szerbiát sokáig Oroszország barátjának és szövetségesének tartották. Áprilisban azonban Aleksandar Vucic elnök bejelentette, hogy országa 12 új Dassault Rafale vadászgép vásárlását tervezi Franciaországtól, és esetleg további tucat használt repülőgépet egy másik nyugati országból. Nem ez volt az első eset, hogy Szerbia Franciaországot részesíti előnyben Oroszországgal szemben. 2016-ban helikoptereket vásárolt az Airbustól, 2019-ben pedig Mistral föld-levegő rakétákat.

Szerbia esete rámutat arra, hogy az Európai Uniós tagság csábítása mennyire aláássa az orosz befolyást a Balkánon. Az Oroszországgal fennálló „szláv testvériség” nagy hagyománya ellenére Belgrád most az EU tagjelöltje, és nyomás nehezedik rá, hogy korlátozza Moszkvához fűződő kapcsolatait. Bár Vucic elnök tartósan rokonszenvvel viseltetik Oroszország iránt, nemcsak növeli a fegyvervásárlást Nyugatról, hanem egyenesen csatlakozott a nyugati hatalmakhoz az ENSZ-ben, és elítélte az Ukrajna elleni orosz agressziót.

Hosszú távú ellátási problémák

Oroszország az elkövetkező években katonai erőinek újjáépítésére fog összpontosítani, ami nehéz küzdelem lesz. Amellett, hogy az ukrajnai hadszíntereken folyamatosan pusztítják a felszereléseket, a rendelkezésre álló felszerelések készletét folyamatosan rontja, hogy egyeseket „kannibalizálni” kell, hogy más alkatrészeket biztosítsanak. Az orosz légi közlekedés nagyon szenved ettől.

A szankciók kikerülése segített biztosítani a mikroprocesszorok áramlását, amely lehetővé teszi a fegyvergyártók számára, hogy fenntartsák a teljesítményt. Ez azonban főként a régóta raktárban, gyakran a szabadban tárolt régi berendezések modernizálásával valósult meg. Mindez aligha segíti az exportot.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Berágott Brüsszel: újabb szankciók jönnek az oroszokat támogató ország ellen
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:35
Nagyon nem nézi jó szemmel az Európai Unió az iráni tevékenységet.
Makro / Külgazdaság Hetekre eltünthették Putyin egyik leghíresebb ellenfelét
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:05
Támogatói nem tudják, hová szállították a bebörtönzött orosz ellenzékit.
Makro / Külgazdaság Beizzítják a lengyelek új rakétavédelmi bázisát
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:21
Erről a miniszterelnök beszélt a bizalmasi szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Még jövőre sem jöhetnek az igazán nagy pénzek Brüsszelből?
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:01
Bár Varga Mihály pénzügyminiszter diadalittasan kürtölte világgá, hogy az EU végre fizet Magyarországnak, ez csak a töredéke annak, ami hazánkat megilletné, ám Brüsszel jogállamisági aggályainak el nem oszlatása miatt még nem kaptuk meg. Erről is beszélt főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Új szintre emelkedett a Hamász elleni harcban elesett izraeli katonák száma
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 14:10
A Gázai övezetben zajló háború tovább tombol.
Makro / Külgazdaság Itt egy újabb orosz bejelentés, amelynek Ukrajna nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 13:32
Megrendezik az orosz választásokat a „lecsippentett” területeken.
Makro / Külgazdaság Csehország megverte Magyarországot az inflációs versenyben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:55
Csehországban 8,5 százalékról 7,3 százalékra lassult az éves infláció. https://privatbankar.hu/cikkek/cimke/cimke/inflacio.html
Makro / Külgazdaság Jelentős leépítést tervez a Bosch
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:20
Akár 1500 embert is elbocsáthat a Bosch Németországban. 
Makro / Külgazdaság "Kritikus szakaszba" került a háború Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:50
A Hamász október 7-ei terrorakciója után kezdődött háború a szélsőséges szervezet és az izraeli hadsereg között belátható időn belül véget érhet, miután a befejeződik a Gázai övezet megszállása.
Makro / Külgazdaság Borell: az oroszok megsokszorozták a támadásokat, Ukrajnának több segítségre van szüksége
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:12
Josep Borell uniós diplomata szerint erősödni fog az "európai egység" az Ukrajnának nyújtandó támogatás kérdésében. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG