<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az iráni vezetés szeretne visszavágni Szulejmáni meggyilkolása miatt, de el akarja kerülni a totális háborút az Egyesült Államokkal. Emiatt helyi elemzők és kormányzati források azt valószínűsítik, hogy a katonai megtorlás – legalábbis egy időre – elmarad. Teherán egyéb eszközökkel próbálja majd csökkenteni az amerikai befolyást a Közel-Keleten.
Szulejmáni temetése Teheránban – középen Ali Hamenei ajatollah. EPA/IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE

Hatalmas tömegek követeltek megtorlást Teherán utcáin az elmúlt napokban amiatt, hogy múlt héten az amerikai hadsereg Irak fővárosában, Bagdadban likvidálta Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egysége parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milíciákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét.

Bosszúra szomjaznak...

Helyi híradások szerint a tegnapi gyászszertartáson több millióan vettek részt. A tömeg egy része az elmúlt napokban "Halál Amerikára!" és "Halál Izraelre!" rigmusokat skandált – az Egyesült Államok a zsidó állam legfőbb szövetségese a térségben –, valamint amerikai és izraeli zászlókat égetett.

A legfőbb iráni vezető, Ali Hamenei ajatollah mindenesetre már Szulejmáni meggyilkolása után közvetlenül könyörtelen bosszút helyezett kilátásba. Huszein Degán tábornok, korábbi védelmi miniszter szintén katonai választ ígért: szerinte Irán az Egyesült Államok katonai létesítményei ellen fog támadásokat végrehajtani.

A perzsa állam egyben felmondta a 2015-ben kötött alkut nukleáris tevékenységének korlátozásáról. Szeinab Szulejmáni, a likvidált tábornok lánya apja búcsúztatásán pedig kijelentette, hogy fekete nap vár az Egyesült Államokra és Izraelre.

...de nem akarnak háborút

Ali Hamenei azonban valójában nehéz dilemma elé került: hogyan tudja úgy kielégíteni az irániak bosszúvágyát, hogy közben elkerülje a háborút az Egyesült Államokkal?

A Financial Times szerint ugyanis a színfalak mögött még a keményvonalas iráni erők is azt mondják, hogy vissza kell ugyan csapni, de el kell kerülni a totális háborút.

Nem ignorálhatjuk csak úgy az agressziót, és meg kell előznünk, hogy az Egyesült Államok újabb gaztettet hajtson végre. De a stratégiánk az olyan megtorlás, amely után nem kell háborúba mennünk

– idézte a brit lap Hamid-Reza Taraghi politikust, aki közel áll a keményvonalasokhoz.

Óvatosabb stratégia kell

Helyi elemzők szerint egy olyan magas rangú katonai vezető, mint Szulejmáni likvidálása váratlan fejlemény volt, Teheránnak tehát óvatosabbá kell válnia. Irán eddig azzal számolt, hogy Donald Trump nem akar újabb háborút a Közel-Keleten, ehhez képest az amerikai elnök a napokban már a perzsa állam kulturális örökségének a bombázását is kilátásba helyezte.

Egy, a neve elhallgatását kérő iráni elemző azt hangsúlyozta, hogy rendkívül bonyolult helyzetről van szó, amely nem csak a legfőbb iráni vezetőt, hanem az egész iráni rendszert dilemma elé állítja.

Az iráni vezetők gyakorlatilag satuhelyzetbe kerültek:

Az egyik oldalon ott van a közvélemény érzelmi nyomása, a másik oldalon viszont ott van a politikai rendszer diktálta célszerűség, amely azt mondja, hogy ne legyen katonai megtorlás

– mondta az FT-nek egy helyi elemző.

Nem katonai eszközök

Mindezt figyelembe véve Irán rövidtávon valószínűleg egyéb módon és eszközökkel próbálja majd csökkenteni az Egyesült Államok befolyását a Közel-Keleten kormányközeli források szerint.

Ennek jegyében már felmondta a 2015-ben kötött atomalkut, valamint befolyást gyakorolt az iraki parlamentre annak érdekében, hogy az szólítsa fel távozásra a külföldi (amerikai) katonákat – a parlament már el is fogadott egy ilyen, nem kötelező érvényű határozatot.

Ha valóban sikerül kiszorítani az Egyesült Államokat Irakból, ahol az amerikaiak több száz milliárd dollárt fektettek be Szaddám Huszein 2003-as megdöntése óta, az nagy győzelem lenne az iráni külpolitika számára, véli egy teheráni kormányzati forrás.

Az ajatollah dönt

Reformpárti iráni erők szintén arra figyelmeztetnek, hogy egy katonai ellencsapás következményei beláthatatlanok lennének.

A válaszlépésekről végeredményben az ajatollah határoz majd – az FT szerint a hozzá közelállók arra kérték követőit, hogy bármilyen döntést is fog hozni, fogadják el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság A tőzsdére is rányomta a bélyegét az ukrán-orosz konfliktus
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Börtönt kaptak Nicolas Sarkozy volt munkatársai
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 17:32
Börtönbüntetésre ítélte pénteken a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.
Makro / Külgazdaság Bukarestben második napja alig lehet közlekedni
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:56
Bukarestben második napja nincs felszíni tömegközlekedés a járművezetők általános sztrájkja miatt, miután a dolgozók a munkabeszüntetésük törvénytelenné nyilvánítása ellenére sem voltak hajlandók felvenni a munkát, és továbbra is a vállalat igazgatójának a lemondását követelik.
Makro / Külgazdaság Tovább gyarapodott a Pallas Athéné Alapítvány vagyona
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:31
Sikeres évet tudhat maga mögött a Pallas Athéné Alapítvány.
Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Makro / Külgazdaság Döbbenetes számok jöttek a pedagógushiányról
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 14:48
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kérésére elvégzett felmérés aggasztó képet fest a pedagógusok helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Karantén helyett heti kétszer tesztelnek az izraeli iskolákban
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 13:42
A karantén teljesen megbénítaná az ország oktatási rendszerét.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló