BUX
32 441.84
-0.84%
-274.00
OTP
8 720.00
-1.08%
-95.00
MOL
1 884.00
-1.36%
-26.00
RICHTER
6 260.00
-1.49%
-95.00
MTELEKOM
363.00
+0.28%
+1.00
 
2020. január 7. 13:00

Az iráni vezetés szeretne visszavágni Szulejmáni meggyilkolása miatt, de el akarja kerülni a totális háborút az Egyesült Államokkal. Emiatt helyi elemzők és kormányzati források azt valószínűsítik, hogy a katonai megtorlás – legalábbis egy időre – elmarad. Teherán egyéb eszközökkel próbálja majd csökkenteni az amerikai befolyást a Közel-Keleten.

Szulejmáni temetése Teheránban – középen Ali Hamenei ajatollah. EPA/IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE

Hatalmas tömegek követeltek megtorlást Teherán utcáin az elmúlt napokban amiatt, hogy múlt héten az amerikai hadsereg Irak fővárosában, Bagdadban likvidálta Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egysége parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milíciákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét.

Bosszúra szomjaznak...

Helyi híradások szerint a tegnapi gyászszertartáson több millióan vettek részt. A tömeg egy része az elmúlt napokban "Halál Amerikára!" és "Halál Izraelre!" rigmusokat skandált – az Egyesült Államok a zsidó állam legfőbb szövetségese a térségben –, valamint amerikai és izraeli zászlókat égetett.

A legfőbb iráni vezető, Ali Hamenei ajatollah mindenesetre már Szulejmáni meggyilkolása után közvetlenül könyörtelen bosszút helyezett kilátásba. Huszein Degán tábornok, korábbi védelmi miniszter szintén katonai választ ígért: szerinte Irán az Egyesült Államok katonai létesítményei ellen fog támadásokat végrehajtani.

A perzsa állam egyben felmondta a 2015-ben kötött alkut nukleáris tevékenységének korlátozásáról. Szeinab Szulejmáni, a likvidált tábornok lánya apja búcsúztatásán pedig kijelentette, hogy fekete nap vár az Egyesült Államokra és Izraelre.

...de nem akarnak háborút

Ali Hamenei azonban valójában nehéz dilemma elé került: hogyan tudja úgy kielégíteni az irániak bosszúvágyát, hogy közben elkerülje a háborút az Egyesült Államokkal?

A Financial Times szerint ugyanis a színfalak mögött még a keményvonalas iráni erők is azt mondják, hogy vissza kell ugyan csapni, de el kell kerülni a totális háborút.

Nem ignorálhatjuk csak úgy az agressziót, és meg kell előznünk, hogy az Egyesült Államok újabb gaztettet hajtson végre. De a stratégiánk az olyan megtorlás, amely után nem kell háborúba mennünk

– idézte a brit lap Hamid-Reza Taraghi politikust, aki közel áll a keményvonalasokhoz.

Óvatosabb stratégia kell

Helyi elemzők szerint egy olyan magas rangú katonai vezető, mint Szulejmáni likvidálása váratlan fejlemény volt, Teheránnak tehát óvatosabbá kell válnia. Irán eddig azzal számolt, hogy Donald Trump nem akar újabb háborút a Közel-Keleten, ehhez képest az amerikai elnök a napokban már a perzsa állam kulturális örökségének a bombázását is kilátásba helyezte.

Egy, a neve elhallgatását kérő iráni elemző azt hangsúlyozta, hogy rendkívül bonyolult helyzetről van szó, amely nem csak a legfőbb iráni vezetőt, hanem az egész iráni rendszert dilemma elé állítja.

Az iráni vezetők gyakorlatilag satuhelyzetbe kerültek:

Az egyik oldalon ott van a közvélemény érzelmi nyomása, a másik oldalon viszont ott van a politikai rendszer diktálta célszerűség, amely azt mondja, hogy ne legyen katonai megtorlás

– mondta az FT-nek egy helyi elemző.

Nem katonai eszközök

Mindezt figyelembe véve Irán rövidtávon valószínűleg egyéb módon és eszközökkel próbálja majd csökkenteni az Egyesült Államok befolyását a Közel-Keleten kormányközeli források szerint.

Ennek jegyében már felmondta a 2015-ben kötött atomalkut, valamint befolyást gyakorolt az iraki parlamentre annak érdekében, hogy az szólítsa fel távozásra a külföldi (amerikai) katonákat – a parlament már el is fogadott egy ilyen, nem kötelező érvényű határozatot.

Ha valóban sikerül kiszorítani az Egyesült Államokat Irakból, ahol az amerikaiak több száz milliárd dollárt fektettek be Szaddám Huszein 2003-as megdöntése óta, az nagy győzelem lenne az iráni külpolitika számára, véli egy teheráni kormányzati forrás.

Az ajatollah dönt

Reformpárti iráni erők szintén arra figyelmeztetnek, hogy egy katonai ellencsapás következményei beláthatatlanok lennének.

A válaszlépésekről végeredményben az ajatollah határoz majd – az FT szerint a hozzá közelállók arra kérték követőit, hogy bármilyen döntést is fog hozni, fogadják el.

Makro / Külgazdaság Ez már a koronavírus-hatás: elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon
Gáspár András | 2020. április 8. 09:04
Az átlagos infláció 4 százalék alá lassult márciusban, az élelmiszerárak azonban egy hónap alatt is szokatlan mértékben megugrottak, az éves drágulás pedig 7 százalék fölé ugrott ebben a kategóriában - azaz már mérhető volt a koronavírus miatti pánikvásárlások hatása.
Makro / Külgazdaság Februárban még nőtt az export és az import
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 09:01
Hogy mit okozott a koronavírus, az majd csak később derül ki. 
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat? Egy hónapos pozitív rekord Olaszországban
Wéber Balázs | 2020. április 8. 08:30
A dél-európai államban március 10. óta nem látott szintre süllyedt az új koronavírusos fertőzöttek napi száma. A járványgörbe Olaszországban és Spanyolországban is lefelé tart. A brit miniszterelnök a második éjszakát töltötte az intenzív osztályon, állapota azonban stabil.
Makro / Külgazdaság 895 főre nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, meghalt 11 beteg
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 06:27
Egy nap alatt 78-cal nőtt a betegek száma. Eddig 58-an haltak meg a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Amerika: 400 ezer fertőzött, 12 ezer halott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 8. 05:37
Április első hetében drasztikusan nőtt a megbetegedések és a halálozások száma az Egyesült Államokban. 
Makro / Külgazdaság Könnyebben szerezhetik meg a hatóságok a létfontosságú cégek adatait
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 23:14
Megjelent a 67-es sorszámú Magyar Közlöny, amely főleg a létfontosságú vállalatokkal kapcsolatban tartalmaz új irányelveket.
Makro / Külgazdaság Egyre rosszabbá válik a helyzet Amerikában
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 19:28
Komor statisztikáról számolt be az állam kormányzója szokásos napi tájékoztatójában.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: így szorít egy ország Boris Johnsonért
Wéber Balázs | 2020. április 7. 17:29
A brit kormányfő hétfő este óta fekszik a londoni St. Thomas kórház intenzív osztályán.
Makro / Külgazdaság Németh Dávid: Hetente változhat az alapkamat, a forint közeledhet a régiós devizák mozgásához
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 16:57
Több lényeges változtatásról döntött a Magyar Nemzeti Bank. Gyakorlatilag hetente változhat majd a kamatszint, akár felfelé, akár lefelé, ezzel például a forint árfolyamát közelebb lehet hozni a régiós devizák mozgásához. A kedvezményes jegybanki hitelprogram keretében új pénz érkezik a bankokhoz, cserébe magas betéti kamatot kapnak 14 hónapon keresztül. Emellett a külföldi jegybankok gyakorlatának megfelelően eszközvásárlási programot is indított az MNB, hogy az állampapírok hozamemelkedésének gátat szabhasson.
Makro / Külgazdaság Magyar sajátossága is lesz az új bértámogatásnak
Király Béla | 2020. április 7. 16:43
A kormány nem akar engedni, az Európa-szerte alkalmazott úgynevezett Kurzarbeit és bértámogatás kapcsán is próbálják az egyik alapelvüket, a munka alapú társadalmat érvényesíteni. Emiatt a bevezetésre kerülő támogatás rendszere sajátos vonást is tartalmaz majd.
hírlevél