5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Több meglepetést is tartogatott az amerikai elnöki találkozó az oroszokkal. Putyinék eleve kisebb diplomáciai súlyú delegáltat küldtek, hiszen az amerikai elnök Szergej Lavrov külügyminiszterrel tárgyalt az Ovális Szobában. A találkozónak azonban meglesz a böjtje, Donald Trump ugyanis olyan kulcsfontosságú információkat osztott meg, amivel alááshatja a titkosszolgálatok munkáját, és veszélybe sodorhatott több kémet is. Vajon tényleg ekkora bakot lőtt az elnök, vagy a nemzetbiztonsági belháború újabb fejezetét látjuk?
Fotó: EPA/Olivier Douliery

A Washington Post meg nem nevezett volt és jelenlegi kormánytisztviselőkre hivatkozik leleplező cikkében, ami bejárta az egész nyugati sajtót, mely szerint Donald Trump nemzetbiztonsági szempontból kulcsfontosságú információkat kotyogott ki Szergej Lavrovnak a múlt heti tárgyaláson. A cikk szerint a megbeszélés a tervezett mederben haladt mindaddig, amíg Trump váratlan ötlettől vezérelve el nem kezdett az Iszlám Állam helyzetéről és terveiről beszélni.

Az értesülések szerint Trump a terrorszervezet terveiről beszélt, mely szerint laptopokba rejtett robbanószerkezetekkel terveznek merényletet végrehajtani – emiatt vezették be egyebek mellett több országban is a tiltást, hogy elektronikus eszközöket vigyenek a fedélzetre, különösen, ha arab országokból érkezik az illető. Az amerikai elnök emellett azzal kérkedett, hogy a terrorszervezet minden lépéséről „pontos” és „azonnali” tájékoztatást kap.

Van egy apró bökkenő

A probléma csupán csak annyi, hogy ezek az információk rendkívül kényesek, az amerikai kormány ugyanis gondosan megválogatja, hogy ezeket a titkosszolgálatok által gyűjtött információkat kivel osztják meg. Azokról pedig, amit Trump a kiszivárogtatott hírek szerint most nagy kedélyesen elújságolt Lavrovnak, még az Egyesült Államok szövetségeseinek sem beszéltek

Súlyosbítja az ügyet, hogy az elnök a hírek szerint még a városról is beszélt, ahonnan az információk származnak, így a kongresszus most attól tart, hogy Oroszországnak esetleg sikerül visszafejtenie az értesülést, és kiderül, melyik partnerüktől kapta a fülest Amerika. Márpedig a harmadik fél nem adott engedélyt az információ közlésére a Washington Post szerint. Trump mostani tette egyébként meglehetősen érdekes kontrasztot alkot egy korábbi Twitter-posztjával, ahol még Clinton kiszivárogtatási botránya kapcsán ekézte azokat, akik szenzitív információkat szivárogtatnak ki az országukról:

Donald Trump Forrás: MTI/EPApool/Michael Reynolds

Fake news?

Természetesen az amerikai vezetés azonnal cáfol – nehezíti a tájékoztatást azonban, hogy a tárgyalásról magáról minden amerikai sajtós ki volt tiltva, egy orosz fotós azonban részt vehetett a tárgyaláson. A Fehér Ház nem kommentálta a lap értesüléseit, Rex Tillerson külügyminiszter pedig közleményt adott ki, melyben megpróbálta elsimítani az ügyet: elmondása szerint ugyan Trump és Lavrov témák egész széles körét vitatta meg, köztük a terrorelhárítást is, ám „a módszerekről, forrásokról és katonai hadműveletekről” nem esett szó.

Dina Powell, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági főtanácsadója közleményében egyből „fake news-nak” minősítette az értesülést, Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó, aki ugyancsak jelen volt a Fehér Ház Ovális Irodájában lezajlott az amerikai-orosz tárgyalásokon pedig tagadta, hogy bármi ilyesmi elhangzott volna.

Egy nemzetbiztonsági belháború közepén nehéz tisztán látni

A helyzetet még tovább bonyolítja, hogy a Trump-adminisztráció és az amerikai nemzetbiztonság között egyre nyíltabban erősödik a feszültség, amely a múlt héten csúcsosodott ki James Comey FBI-főnök váratlan kirúgásával -  az egészen példátlan, hogy az elhárítás vezetőjét olyan nyomozás közben rúgják ki, amely nyomozás részben azok ellen irányul, akik kirúgják.

Korábban rekordidő alatt, csupán 24 napos szolgálat után lemondásra kényszerítették Flynn tábornokot, amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadót tisztázatlan orosz nemzetbiztonsági kapcsolatai miatt, nem sokkal később mentek utána emberei is. Már akkor felmerültek olyan hangok, hogy Flynn aláaknázása valójában amerikai nemzetbiztonsági körök érdeke, akik nyílt háborút indítottak Trump elnök ellen, a Flynn-lemondás körüli botrány pedig nem az amerikai demokratikus intézmények erejét mutatja, hanem éppen a megrendülésüket.

Az mindenesetre biztos, hogy a mostani értesülés csak magas körökből juthatott el a sajtóhoz - akármekkora is az igazságtartalmuk.

Már a lakosság sem bízik az elnökben?

A Reuters cikke az Ipsos és a saját felmérésükre alapozva írja, hogy már Trump korábbi szavazói sem bíznak meg benne, és egyre többen pedzegetik egy független vizsgálat esedékességét az új elnökkel szemben. Sokan továbbra sem hisznek abban, hogy az oroszoknak nem volt köze Donald Trump hatalomra kerülésében, kiváltképp azóta, hogy a múlt héten lapátra tette az FBI vezérét, James Comey-t, aki személyesen vezette a Fehér Ház és az Oroszország közötti kapcsolatok vizsgálatát.

A felmérések szerint a felnőttek 59 százaléka, köztük 41 százalék republikánus és 79 százalék demokrata követeli a vizsgálatot Trumppal szemben. Az elnök mellett a végrehajtó hatalomban és a kongresszusban is megrendült a hatalom, a válaszadó amerikaiak egyharmadának már „lövése sincs, mit gondoljon” a vezetésről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Japán 2027-re várja Tajvan lerohanását
Káncz Csaba | 2024. február 27. 15:02
A legújabb, J-35 típusú lopakodó vadászgép meglepetésszerű megjelenése ebben a hónapban Kína egyik repülőgép-hordozóján sokakat meglepett. A japán politikai döntéshozók és biztonsági elemzők úgy vélik, hogy a 2027-es év meghatározó fordulatot hozhat a kelet-ázsiai biztonsági tájképben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nagyon nem tetszik az oroszoknak Orbán Viktorék lépése
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 14:23
Reagáltak a hétfői svéd NATO-szavazásra.
Makro / Külgazdaság Okoztak-e meglepetést Matolcsy Györgyék?
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 14:07
Összeült a Monetáris Tanács, a forintnak fájt a döntés.
Makro / Külgazdaság Az ország, ahol lassan nem ismerik azt a szót, hogy infláció
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 13:53
A japán infláció már három hónapja csökken és 2 százalékra esett januárban, de nagyobb volt az elemzői várakozásoknál. Eljött a negatív kamatok vége?
Makro / Külgazdaság Oroszország betiltotta a benzinexportot
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 13:12
Hat hónapra, március 1-től - jelentette be Alekszandr Novak energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettes szóvivője.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem vétózott, márciusban megkapja az uniós pénzt Ukrajna
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 12:01
Az Ukrajna számára létrehozni tervezett 50 milliárd eurós támogatási eszköz stabil és előrelátható finanszírozást tud biztosítani a megtámadott ország mindennapi szükségleteinek kezelésére - jelentette ki az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagja Strasbourgban kedden.
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentést lebegtetett meg Joe Biden
Wéber Balázs | 2024. február 27. 11:25
Az amerikai elnök szerint jövő hétfőig megszülethet az új, átmeneti tűzszünetről szóló megállapodás a gázai háborúban. Az izraeli bombázásokban már mintegy 30 ezer palesztin halt meg a Gázai övezetben, ahol terjed az éhínség is.  
Makro / Külgazdaság Kihalnak a japánok?
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 10:49
Japánban a születések száma nyolc éve csökken, tavaly is rekord alacsony volt.
Makro / Külgazdaság Kezd felpörögni az amerikai hadsereg, megint lelőttek valamit az égről
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 10:14
Az Egyesült Államok hadserege hétfőn több csapást mért húszi harci járművekre, melyeket a Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen készültek bevetni a lázadók.
Makro / Külgazdaság Svédország NATO-tagságával Európa Amerika kivonulására is készül?
Bózsó Péter | 2024. február 27. 09:31
Svédország NATO-tagságát csak hosszú politikai küzdelem után tudta elérni, de vajon katonai szempontból mennyire jelentős tagsága? Mennyire fontos Amerikának és Európának?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG