5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Wagnert követve több zsoldos hadsereg alakult Oroszországban. Bárhogy is ér véget a háború, több százezer katona hazatérése az orosz társadalmat még brutálisabbá teszi. Káncz Csaba jegyzete. 

A Wagner nevű orosz zsoldos-csoportot az EU korábban már szankcionálta súlyos emberi jogi jogsértések miatt Afrikában. Most Brüsszel célba vette az ukrajnai háborúban elkövetett bűneik miatt is.

Három éve célkeresztben

"Putyin árnyékhadserege" 2021 vége óta szerepel az EU szankciós listáján. Ennek fő oka a Maliban történt súlyos emberi jogi jogsértésekről szóló jelentések voltak, amelyekben Josep Borrell, az EU fődiplomatája szerint nem lehetett kétséges, hogy ki mozgatja a szálakat a színfalak mögött.

A Wagner-zsoldosok tevékenysége "Oroszország hibrid hadviselésének jele", a zsoldosok veszélyt jelentettek a nemzetközi békére és biztonságra – emelte ki Borrell.

Februárban az Európai Tanács tizenegy személyt és hét, Wagnerhez köthető szervezetet vett fel a bírósági eljáráson kívüli gyilkosságok listájára, akik erőszakos bűncselekményekben érintettek nemcsak Maliban, hanem a Közép-afrikai Köztársaságban, Líbiában, Szíriában, Szudánban, Ukrajnában is. Brüsszel már 2020-ban beutazási tilalmat rendelt el Jevgenyij Prigozsinnal, a szervezet nagyhatalmú vezetőjével szemben – akkor Alekszej Navalnij Kreml-kritikus megmérgezésével összefüggésben.

A Wagner-zsoldosok minden bizonnyal nem finomlelkű férfiak. Fotó: Twitter
A Wagner-zsoldosok minden bizonnyal nem finomlelkű férfiak. Fotó: Twitter

Szimbolikus büntetések

Múlt csütörtök óta a Wagner-csoport teljes egészében a szankciós listán szerepel "az Ukrajna elleni orosz agressziós háborúban való aktív részvétele", valamint az ukrán városok, Szoledar és Bahmut ellen vezetett támadások miatt. Az EU Hivatalos Lapja szerint ez válasz azokra a fellépésekre, amelyek "aláássák Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét".

A RIA FAN orosz médiaszervezetet is ezentúl szankciók sújtják. Ez a Patriot Media Grouphoz tartozik, amelynek vezetője szintén Prigozsin. Az EU már régóta ezt a hírügynökséget kezeli a Kreml-propaganda agresszív szócsövéként. A legújabb büntetőintézkedésekkel 1473 személyt és 207 szervezetet érintenek az ukrajnai háború miatt bevezetett szankciók.

A brüsszeli erősebb gazdasági és pénzügyi szankciókkal ellentétben az Oroszország elleni személyes szankciók nagyrészt jelképesek. Ezek közé tartozik az érintett személyek beutazási tilalma, a vagyon befagyasztása, valamint az uniós polgárok és vállalkozások számára megtiltják, hogy finanszírozást nyújtsanak ezeknek a személyeknek.

Virágzó hátország

Nem a Wagner az egyetlen zsoldos hadsereg (PMC), amelyik kinőtte magát Oroszországban.

Egy sikeres modellt utánozva új versenytársak jelentek meg Wagnernek, mint például a „Patriot”, amely legalább 2018 óta jelen van Szíriában, és Prigozsin afrikai bevetéseiben is részt vesz.

Állítólag a Patriot jobban képzett katonákat céloz meg magasabb színvonalú küldetésekre, és közvetlenül a védelmi minisztérium védnöksége alatt áll. Egy másik PMC, a „Convoy”, amelyet egy korábbi Wagner-tiszt, Konstantin Pikalov vezet, megjelent a Krímben, és egyesíti az alább azonosított csoportok egy részét.

A magán milíciák és az orosz hadsereg közötti határok porózusak: mindezek a zsoldos típusú csapatok jól beépültek az orosz fegyveres erők hivatalos struktúrájába, és néha tőlük kapnak utánpótlást és felszerelést. Támadó csapatként használják a legnehezebb terep elfoglalására, vagy megszálló csapatokként, amelyek segítik a fő fegyveres erőket a megszállt területek mindennapi kezelésében.

Ők azok, akiknél a legmagasabb a halálozási arány. Úgy tűnik például, hogy a megerősített státuszú halottak több, mint egyharmada fogoly és PMC zsoldos. A mozgósított férfiak aránya körülbelül egynegyede. Az elesettek többi része rendes, szerződéses katona és önkéntes.

Társadalmi-politikai háttér

Valójában ehhez a félkatonai vagy milíciás szférához még egy réteget kell hozzátenni: az elmúlt tíz-húsz évben Oroszország-szerte gombamód szaporodó, katonai kiképzést, extrém sportokat és katonai-hazafias oktatást szolgáló kis alulról építkező klubok ezreit.

Küldetésük sokrétű: egyrészt toborozni a hadseregbe vagy a félkatonai szervezetbe (Wagner például sportközpontokat használt a toborzáshoz), másrészt mozgósítani egy olyan aktív állampolgári réteget, akiknek a hátországban végzett tevékenysége segíti a harcoló csapatokat, és harmadsorban a közvélemény formálása, valamint a társadalom bevonása a rezsim támogatásába.

Tudjuk, hogy az afgán háborúból és az első csecsen háborúból örökölt trauma, valamint az orosz hadseregen belüli mindennapos erőszak - még békeidőben is - orosz férfiak generációit formálta. Csak feltételezni lehet, hogy a mostani, teljesen más léptékű háború hogyan fog visszahatni az orosz társadalomra, miután véget ér. Sokan közülük képtelenek lesznek visszatérni a polgári életbe, így létrejön a férfiak egy egész generációja, akik valószínűleg további katonai/zsoldos elfoglaltságra várnak.

Bárhogy is ér véget a háború, több százezer ember hazatérése - akik számára a háború már nem elvont fogalom, hanem közvetlen valóság a közösségeik számára – bizonyosan az orosz társadalmat még brutálisabbá teszi. A gyilkosságok száma az elmúlt két évtizedben 2022-ben nőtt először. Főleg, ha továbbra is érvényben lesznek a szankciók, és az orosz gazdaság nem tud máshol támogatást találni, akkor a belharcokban részt vevő elit saját belső játszmáikra használja majd fel ezeket a férfiakat.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Súlyos váddal illették a NATO-t, Stoltenberg növelné a Kijevnek szánt támogatást
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 20:01
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Bődületes összegért vesz amerikai vadászgépeket egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 19:16
Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását szerdán a cseh kormány - jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Már az EP-választásra gyúr Orbán Viktor: nacionalista vezér járt a Karmelitában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:01
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG