<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyon ráfeküdt Barack Obama az amerikai diplomácia rendbetételére, Kuba után Vietnám felé nyitott hatalmasat. Bár több lépését is meg lehet kérdőjelezni, alapvetően az látszik, hogy az elnök olyan örökséget akar maga után hagyni, amelyet az erősen eltérő külpolitikai hozzáállású utódjelöltek nem tudnak majd olyan egyszerűen visszacsinálni.
Obama Vietnámban. Kép forrása:EPA/HOANG DINH NAM/POOL

Az amerikai elnök Hanoiban találkozott a Vietnám irányítását frissen átvevő Tran Dai Quanggal, és rögtön történelmet is írt, ha már arra járt: eltörölte a több évtizedre visszanyúló fegyverembargót, azaz az amerikai cégek most már szabadon kereskedhetnek fegyverekkel a kelet-ázsiai országban is.

Ez egy újabb lépés a két ország fagyos viszonyának enyhítése felé, ami elsősorban a Kínával kapcsolatos közös aggodalomnak köszönhető. Másfelől azt is bizonyítja, hogy az Egyesült Államok, ha stratégiai érdeke fűződik hozzá, gond nélkül túllép az emberjogi problémákon – írja az Economist.

Putyinéknak is reagálni kell

A döntés egyelőre nyilvánvalóan szimbolikus, és nem ettől fog jelentősen fejlődni  a vietnámi haderő sem, de üzenetet jelent a dél-kínai szigeteken Vietnámmal egyre komolyabb területi vitába keveredő Kínának is.

A most elérhetővé vált amerikai haditechnika beépítése több évébe fog kerülni a pocsék anyagi helyzetben lévő és erősen oroszfüggő Vietnámnak, ráadásul Washington döntése nyomán nem elképzelhetetlen, hogy Moszkva is lépni fog, mivel Putyinék mindenképpen szeretnék elkerülni az amerikai befolyás megerősödését az országban.

De akkor miért is volt fontos megegyezni?

Az ok nagyon prózai: a vietnámi átlagemberek többsége gyűlöli a kínaiakat. Bár már régóta látszott, hogy Vietnám egyre inkább nyit az Egyesült Államok felé, ennek ütemét lényegesen felgyorsította a Kínával szemben megerősödő bizalmatlanság. A fegyverembargó eltörlése az elemzők szerint elsősorban üzenet a vietnámi Kommunista Párt konzervatívabb felének, akik titokban még mindig az amerikai hátbatámadástól tartanak.

Obamáéknak pedig nagy szüksége van a vietnámi bizalomra, mivel az egyre terjeszkedő Kínát a vitatott nemzetközi vizekről is ki kell szorítania, ráadásul délkelet-vietnámi a Cam Ranh-öbölbéli tengerészeti bázisra már régóta igényt tartana az amerikai tengerészet.

Ami mindenesetre biztos az az, hogy egyre inkább úgy tűnik, hogy a nagy diplomáciai nyitás közben az Egyesült Államok saját korábbi kijelentéseivel megy szembe, az előzetesen megkövetelt emberi jogi reformok a legnagyobb jóindulattal is csak enyhének nevezhetőek: elég csak arra gondolni, hogy a jelenlegi vietnámi kormányban is több volt titkosrendőr ül, vagy arra, ahogy a durva környezetszennyezés ellen tiltakozó aktivistákat elhallgattatta a kommunista vezetés.

Bekeményített az amerikai külpolitika

Amellett, hogy Obama több mint ötven év után lényegesen lazította a kubai embargót, ráadásul az országba is ellátogatott, az Egyesült Államok egyre inkább a közel-keleti helyzet megoldására is fókuszál.

Persze ott van a Romániába telepített 800 millió dolláros rakétapajzs is, amelyet hivatalosan a NATO fog használni, de egyelőre még amerikai felügyelet alatt áll. Ez hivatalosan Irántól és más szélsőséges országoktól kell, hogy megvédje Európát, de a Kreml véleménye szerint Amerika ezzel akarja semlegesíteni Oroszország atomfegyvereit egy esetleges háború esetén.

Obama mindenesetre elég komoly diplomáciai és külpolitikai örökséget hagy maga után, és a TTIP-t is megkötik az új elnök megválasztása előtt. Bárki is követi az első fekete elnököt a székében, az biztos, hogy nem fogja könnyedén visszacsinálni a megkötött szerződéseket és nyitásokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 320 800 forint az átlagos nettó bér: Ön is hazavisz ennyit?
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 09:01
2021 novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 482 400, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 320 800 forint volt, mindkettő 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Sokan csalódtak Joe Bidenben
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 08:10
Megcsappant Joe Biden amerikai elnök népszerűsége a hivatalba kerülése óta eltelt egy évben a fekete bőrű szavazók körében is, pedig ez a társadalmi csoport kulcsszerepet játszott abban, hogy a Fehér Házba kerülhessen - jelentette hétfőn az AP amerikai hírügynökség egy újabb felmérésre hivatkozva.
Makro / Külgazdaság 170 milliót ad a kormány a mezei őrszolgálatok fejlesztésére
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 07:13
A pénzen kilenc település osztozik.
Makro / Külgazdaság Még könnyebben lehet Angliába utazni februártól
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 06:25
Februárban szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége - jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter. A kötelező teszt megszűnéséről Shapps tájékoztatása előtt nem sokkal Boris Johnson miniszterelnök is szólt, de ő időpontot még nem említett.
Makro / Külgazdaság Ez már a válság végének jele? Egyre többet repülnek az osztrákok
Elek Lenke | 2022. január 24. 18:36
A világjárvány miatt az első negyedévben tapasztalt nagyon alacsony utasforgalom után az osztrákok töretlen nyaralás alatti utazási hajlandósága 2022 nyarán az utasok számának jelentős növekedéséhez vezethet. 2022-ben a bizakodó előrejelzések szerint mintegy 17 millió utas fordul meg a bécsi reptéren - legalábbis ezek a reményteljes előrejelzések.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Csollány Szilveszter - 51 éves volt
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:54
Halálának hírét a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jelentette be hétfőn.
Makro / Külgazdaság Pórul járhat, ha nem így biztosítja be az elektromos autóját
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:33
Tavaly nem egészen egy év alatt több mint másfélszeresére emelkedett a közúti forgalomban lévő tisztán elektromos gépkocsik száma. Bár számtalan anyagi és egyéb érv szól az elektromos autók vásárlása mellett, a vásárlás mérlegelésekor nem szabad megfeledkezni az olyan költségekről sem, mint a gépjármű biztosításai, illetve, hogy a casco egyes esetekben kötelező is lehet – emlékeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Makro / Külgazdaság Súlyos következményekkel fenyegette meg Putyint Brüsszel
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:12
Az EU Külügyi Tanácsa szerint a befolyási övezetek fogalmának nincs helye a 21. században, egy esetleges orosz támadás Ukrajna ellen pedig "súlyos következményekkel" járna - azt nem részletezték, melyekkel. A Kreml szerint ugyanakkor a NATO keleti szárnyának megerősítése fokozza a feszültséget.
Makro / Külgazdaság Mennyire árt a pénzözön a sportban? - Steinmetz Ádám lesz Klasszis Klubunk következő vendége
Székely Sarolta | 2022. január 24. 16:49
A hazai rendezésű kézilabda Európa-bajnokságon sem sikerült a várt eredményt elérni, holott nem álmodtak nagyot a szakvezetők: a legjobb nyolcba jutást tartották reális célnak. Ehelyett a csoportjából sem tudott továbbjutni a férfi kéziválogatott. Százmilliárdok mentek a sportágba, de az eredmények nem jönnek. Hogy lehet ennyi pénzt ilyen rosszul elkölteni? Többek között erre is választ keresünk Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hír jött az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 16:29
Az oltottaknak hamarosan már nem kell teszteltetni magukat érkezés után.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló