5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szaúd-Arábia után Egyiptommal is áttörés előtt állnak Irán kapcsolatai. Ezek a helyreállított kapcsolatok azonban továbbra is túszai maradnak Teherán tágabb értelemben vett külpolitikai szélsőségeinek. Káncz Csaba jegyzete

A több, mint négy évtizede befagyott diplomáciai kapcsolatok után egyre több jel mutat arra, hogy Irán és Egyiptom között a kétoldalú kapcsolatok felengednek. 1979-es megalakulása óta az Iráni Iszlám Köztársaság megingathatatlan elkötelezettséget vállalt az iszlám szolidaritás eszménye mellett, de ez a gyakran szenvedett hajótörést, tekintettel a muzulmán világ legtöbb nehézsúlyújával, köztük Egyiptommal fennálló feszült kapcsolataira.

Áttörés a levegőben

Irán legfelsőbb vezetője május 29-én a Teheránba  látogató ománi szultánnal tartott találkozóján kijelentette, hogy "üdvözölné" az Egyiptom és Irán közötti teljes diplomáciai kapcsolatok helyreállítását. Omán, amely hagyományosan a megbízható bróker szerepét tölti be Irán vitáiban, megerősítette a találgatásokat: Irak mellett Omán is azon dolgozik, hogy elősegítse a Teherán és Kairó közötti kapcsolatok helyreállítását.

Mint Irán kapcsolatai számos hagyományos partnerével, az Egyiptommal ápolt kapcsolatok is az iszlám forradalom egyik korai veszteségei közé sorolhatók. Mielőtt az 1979-es politikai rendszerváltás bevezette volna a teokráciát Iránban, a két ország rendkívül közel állt egymáshoz. Noha Egyiptom a pánarab vezető Gamal Abdel Nasszer alatt nem rokonszenvezett a világi Irán Izrael-párti irányzataival, utódja, Anvar Szadat szövetséget kötött Iránnal.

A múlt század hullámvölgyei

A modern korban a kapcsolatok 1939-ben kezdődtek, amikor Reza Pahlavi iráni trónörökös feleségül vette Fawzia hercegnőt, I. Fuád, Egyiptom és Szudán szultánjának lányát, ami biztosította a kétoldalú kapcsolatokat erősítő királyi harmóniát. Bár a sah kilenc évvel későbbi válása Fawziától diplomáciai szakadást szült, a kapcsolatok röviddel azután helyreálltak.

1960-ban Nasszer elnök szakította meg diplomáciai kapcsolatait Teheránnal, mivel a sah korábban elismerte Izraelt. Tíz viharos év telt el, mire a két ország helyreállította kapcsolatait. Anvar Szadat 1971-ben lett elnök, és új, szívélyes partnerséget kezdeményezett Iránnal. Amikor a Khomeini ajatollah által vezetett forradalom száműzetésbe küldte a sahot, Egyiptom Szadat alatt menedéket adott neki.

Új szelek fújnak Teheránban és Kairóban is. Fotó: pixabay
Új szelek fújnak Teheránban és Kairóban is. Fotó: pixabay

Egyiptom döntése Pahlavi sah befogadásáról, az 1978-as Camp David-egyezmény megkötésével és egy évvel később az egyiptomi-izraeli békeszerződéssel párosulva felháborította az iráni iszlamistákat.

Khomeini és Szadat a nyilvánosság előtt szidalmakat szórtak egymásra, míg Khomeini felszólította az egyiptomiakat, hogy döntsék meg elnöküket. Ugyanaz az Izrael-ellenes bosszú, amely Nasszert arra ösztönözte, hogy 1960-ban megszakítsa kapcsolatait Iránnal, motiválta Khomeini döntését, hogy hatalomátvételekor megszakítsa kapcsolatait Egyiptommal.

Szadat megyilkolásának méltatlan iráni ünneplése, valamint Szaddám Huszein iraki diktátor 1980-as iráni támadásának nyújtott egyiptomi támogatás elmélyítette a kölcsönös ellenségeskedést. A rákövetkező években néhány szórványos nyitány ellenére sem sikerült áttörést elérni Hoszni Mubarak alatt, aki három évtizeden át uralkodott Egyiptomban. A két fővárosban elhanyagolható mozgástérrel és korlátozott létszámmal működő kis érdekirodák továbbra is képviselték a két országot diplomáciailag, de a kapcsolatok vitás jellegén ez nem változtatott érdemben.

Tavaszi szelek fújdogálnak

Az „Arab Tavasz” és Mubarak elűzése 2011-ben lehetőséget adott az átalakulásra. Az újonnan megválasztott elnök, Mohammed Murszi 2012 augusztusában Teheránba látogatott, hogy részt vegyen az el nem kötelezett mozgalom csúcstalálkozóján - és ezzel ő lett az első egyiptomi vezető, aki 1979 után Iránba látogatott.

Mahmúd Ahmadinezsád akkori iráni elnök a történelmi látogatásra azzal reagált, hogy 2013 februárjában Kairóba utazott. A két ország előzetes megállapodást kötött nagykövetségei újranyitásáról, sőt, három évtized után először javaslatot tett a közvetlen járatok újraindítására.

Ezek a tervek azonban nem valósultak meg, mivel az el-Sziszi vezette 2013-as egyiptomi puccs átirányította az ország iráni politikáját. A Sziszi-rezsim viszont az elmúlt évek során elkerülte azt a típusú, túlzottan kemény Irán-ellenes programot, amelyet egyébként iszlamista ellenességéből következhetett volna.

Teherán motivációi

Az iráni Raiszi-adminisztráció számára logikus lenne, ha megújítaná az arab világ erőivel fenntartott kapcsolatait és a Kairóval való kapcsolatokat teljesen helyreállítaná. Ez egyben némi mozgásteret engedne Teheránnak regionális ambíciói terén.

Februárban az iráni külügyminiszter kijelentette, hogy új lap kezdődik Iránnak a regionális országokkal való kapcsolatában. Májusban pedig kiemelte: reméli, hogy „komoly nyitás” kezdődik   Egyiptommal a kétoldalú kapcsolatokban, megjegyezve, hogy vannak országok, amelyek részt vesznek a Teherán és Kairó közötti kapcsolatok javításában.

A világmás részein létező érdemi diplomáciai lehetőségek hiányában úgy tűnik, hogy a Közel-Kelet és Észak-Afrika, valamint Közép-Ázsia jelentik Ebrahim Raiszi elnök legjobb tétjeit a kapcsolatok erősítésére, amelyek enyhíthetik a kormánya előtt álló kemény nyugati elszigeteltséget. Az biztos, hogy ezek a helyreállított kapcsolatok – akár Egyiptommal, akár másokkal – továbbra is túszai maradnak Irán tágabb külpolitikai szélsőségeinek, amelyet a Nyugattal való folyamatos civakodás és a destabilizáló nukleáris program súlyosbít.

De legalább rövid távon az Egyiptommal kapcsolatos diplomáciai olvadás segíthet a gazdaság és a néptüntetések ostromlott iráni kormánynak, hogy javítsa regionális pozícióját.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Súlyos váddal illették a NATO-t, Stoltenberg növelné a Kijevnek szánt támogatást
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 20:01
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Bődületes összegért vesz amerikai vadászgépeket egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 19:16
Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását szerdán a cseh kormány - jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Már az EP-választásra gyúr Orbán Viktor: nacionalista vezér járt a Karmelitában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:01
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG