<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Moszkva és Peking egyidőben eszkalálja a katonai feszültséget az ukrán határon és Tajvan körül.  A két különböző kontinensen zajló kettős válság komoly teszt elé állítja a Biden-kormányzatot.  Káncz Csaba jegyzete

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

A 2017-ben publikált, jelenleg is hatályos amerikai Nemzetbiztonsági Stratégia egy anarchikus nemzetközi arénát jelenít meg.  Az anyag Moszkvát és Pekinget revizionistának bélyegzi, amelyek veszélyeztetik az amerikai szupremáciát.  A kínai hadsereg „ki akarja szorítani az USÁ-t az Indo-csendes-óceáni térségből”, míg Moszkva „vissza akarja állítani a nagyhatalmi státuszát és befolyási övezetet akar létrehozni a határai közelében.”

A nyugati szankciók és Biden elnök, valamint külügyminiszterének a diplomáciában erősen megkérdőjelezhető nyelvezete az utóbbi időszakban még közelebb tolta egymáshoz Moszkvát és Pekinget.  Ezen a ponton feltétlenül kiemelésre méltó Lavrov külügyminiszer március 22-i pekingi látogatása, mert ezt követően Tajvan körül és az ukrán határon ugrásszerűen megnőtt Kína és Oroszország katonai aktivitása.  Március 26-án például egyetlen napon a kínai néphadsereg 20 nehézbombázója és vadászgépe sértette meg Tajvan Légvédelmi Azonosítási Körzetét (ADIZ – Air Defence Identification Zone).

A tajvani díszőrség tagjai a zászlóval Tajpejben (fotó: MTI/AP)A tajvani díszőrség tagjai a zászlóval Tajpejben (fotó: MTI/AP)

„Kínai-orosz együttműködésre van szükség, hogy megakadályozzuk az USA törekvését a világméretű hegemóniára” – ezzel a címmel kommentálta az orosz külügyminiszter pekingi látogatását a Global Times, amely általában hűen tükrözi a kínai vezetés álláspontját. Lavrov nem sokkal azután érkezett a kínai fővárosba, hogy az USA és Kína külügyi vezetői viharos eszmecserét folytattak Alaszkában.  Moszkva jelenleg azért lobbizik Kínánál, hogy az vegyen részt az év második felében egy belarusz hadgyakorlaton – ez lenne Peking első szimulált katonai konfrontációja a NATO-val. 

Tajvan kérdése

Az Egy Kína elv és egy jövőbeni egyesülés Tajvannal a kínai stratégiai gondolkodás alapköve. A koronavírus járvány még tovább aktivizálta Pekinget, tekintve, hogy Tajvan elképesztő sikereket tudott felmutatni a járvány kezelésében és felmerült a veszély, hogy a szigetország legitimitást nyer az ENSz Egészségügyi Világszervezetében.

hirdetés

Trump volt elnök már beiktatása előtt megkérdőjelezte az Egy Kína elvet azzal, hogy fogadta a tajvani elnök telefonját, amely 1979 óta az első közvetlen beszélgetésnek számított a két ország vezetője között.  Tavaly nyáron David Stilwell, az amerikai külügyminisztérium Kelet-Ázsiáért felelős diplomatája úgy fogalmazott: Washington egy „jelentős kiigazítást” hajt végre a hosszú ideje követett Egy Kína elvet illetően.  

Az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság kapcsolatának 1979-ben történt normalizálását követően USA az „egy Kína” politika keretében ugyan elismerte a pekingi kormányt és annak Tajvan iránti követelését, de ugyanezt nem tette meg a Népköztársaság sziget feletti szuverenitását illetően. A kétoldalú kapcsolatot Tajpejjel aztán az egymást követő amerikai adminisztrációk a Taiwan Relations Act keretei között egyre szorosabbra fűzték.  Washington továbbra is a sziget első számú fegyverszállítója, és nemrégiben engedélyezte tengeralattjárók gyártásához szükséges műszaki ismeretek átadását Tajvannak.

Az elmúlt hetekben két vezető amerikai katonatiszt – az Indo-csendes-óceáni parancsnokság volt vezetője, Philip Davidson, és az új parancsnok, John Aquilino admirális – közelgő amerikai-kínai háborúra figyelmeztettek Tajvan kapcsán.  Peking szürke zónás nyomásgyakorlása már olyan szintet ért el, hogy Joseph Wu tajvani külügyminiszter a héten leszögezte: ha kínai támadás jön, „a sziget az utolsó napig védekezni fog”.

Az ukrán front

Az ukrán védelmi minisztérium legutóbbi állásfoglalása szerint Moszkva nagyszabású provokációkra készül a Donyec-medencében és fennáll a lehetősége, hogy megkísérli erőinek behatolását „mélyen Ukrajna területére”.  Valóban, rendkívül szokatlan, hogy Moszkva még Szibériából is vezényel át tankokat és rakétavetőket az ukrán határ közelébe.

Ruszlan Puhov, Kreml-közeli katonai szakértő a héten úgy vélekedett, hogy Moszkva fel akarja korbácsolni a nyugati félelmeket egy vérontástól és ezzel kedvezőbb pozícióba kerülni az ukrán politikai rendezésnél.   Azt már mi tesszük hozzá, hogy egy háborút többször is meg kell gondolnia Moszvának: jönnének az újabb szankciók, az Északi Áramlat II. projekt összeomlana, ahogyan az egyre sikeresebb orosz COVID-19 diplomácia is a Szputnyik V. vakcinával.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: baráti országba indult Márki-Zay Péter
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:01
Az összellenzéki miniszterelnök-jelölt Ferihegyről posztolt egyet Facebookon.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György berúgta a forintot
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:41
A hazai fizetőeszköz erősödött arra, hogy a jegybankelnök Országgyűlésben elmondott beszédében megerősítette, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) addig folytatja a monetáris kondíciók szigorítását – köztük is a kamatemelést –, amíg az infláció nem tér vissza a 3 százalékos célja közelébe.
Makro / Külgazdaság Közeledik a nap, amikor kötelező lesz az Európai Unióban a koronavírus elleni oltás?
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:09
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán úgy fogalmazott Brüsszelben, meg kellene fontolni, hogy kötelezővé tegyék az oltást az összes uniós tagállamban.
Makro / Külgazdaság Moszkva fontolóra vette nukleáris fegyverek telepítését Kubába és Venezuelába
Káncz Csaba | 2021. december 1. 15:08
Putyin szerint a Nyugat nem veszi tekintetbe a Moszkva által lefektetett „vörös vonalakat”. A Kreml-közeli agytröszt kiemeli, hogy orosz nukleáris fegyverek telepítése az USA határainak közelébe válasz lehet Washington hasonló akcióira az orosz határnál. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megerősítést kaptak Varga Mihályék Párizsból
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:48
6,9 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számol 2021-ben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – áll a legfrissebb, mai napon publikált ’Economic Outlook’ című kiadványában. Az idei évre vonatkozó előrejelzés több mint 2 százalékponttal haladja meg a májusi OECD-prognózisban foglalt növekedési értéket. 2022-re 5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít a kiadvány.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk a világ legdrágább városait - Budapest nincs köztük
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:31
Tel-Avivban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor ezen a mércén továbbra sincs a száz legdrágább város között - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán ismertetett éves globális felmérésében 
Makro / Külgazdaság Vezércsere a HungaroControlnál
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:20
Távozik a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. 
Makro / Külgazdaság Vészjósló adatok jöttek a hazai iparról
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:47
A nyersanyagok és az üzemanyagok áremelkedése is növeli a termelői árakat.
Makro / Külgazdaság Gigantikus áron indul a Csontváry-kép árverése
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:26
Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban, ahol két külföldről hazatért műre, Schönberger Armand és Rippl-Rónai József egy-egy kiemelkedő festményére is lehet licitálni.
Makro / Külgazdaság Kifulladóban az oltási hét, majdnem 200 halott megint
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 09:20
Messze még a negyedik hullám teteje.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló