4p

A mesterséges intelligencia térnyerése átírhatja az áramfelhasználásra vonatkozó forgatókönyveket. A kutatók már készítik a becsléseket. 

A tudósok egyetértenek abban, hogy a mesterséges intelligencia használata sok villamos energia felhasználásával jár.

Mit szólnak a villanyórák a mesterséges intelligencia elszabadulásához? Fotó: Depositphotos
Mit szólnak a villanyórák a mesterséges intelligencia elszabadulásához? Fotó: Depositphotos

Azt azonban csak találgatják, hogy pontosan mennyi ez a sok energia – írta az ezzel kapcsolatos vizsgálatokról beszámoló cikkében a Verge, főként technológiai hírekel foglalkozó amerikai szakportál. hírportál.  Vannak becslések, ám ezek részlegesek és pontatlanok.

A nagy nyelvi modellek, amelyek használata 2023-tól kezdődően gyorsan terjed az egész világon, nagyon különbözőek. Így fogyasztásuk is széles skálán mozoghat. A kérdés megválaszolását azonban nem elsősorban ez nehezíti, hanem az, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) kiterjedten használó vállalatok, a Meta, a Microsoft vagy az OpenAI nem adnak meg adatokat az MI energiafelhasználásáról. Ha kérdezik őket, akkor illetékes vezetőik csak az ismert bullshiteléssel válaszolnak arról, hogy igyekeznek minél hatékonyabbá tenni rendszereiket ebből a szempontból is. A titkolózás oka az lehet, hogy világszinten összeadva jelentős áramfogyasztás adódik, ami ennek megfelelő környezeti hatással jár.  A kriptovaluták használatának lehetővé tételével, ami szintén sok elektromos energiát fogyaszt, már magukra húzták a környezetvédők haragját a technológiai cégek.

Azért lehet matekozni az áramfogyasztásról

A kutatók azért nem adják fel a számolgatást. Az egyik fontos kiindulópont, hogy a mesterséges
intelligencia trenírozása sokkal több energiát igényel, mint a használata. Becslések szerint az olyan nagy nyelvi modellek, mint a GPT-3 felkészítésük alatt 1300 MWh elektromos áramot fogyasztottak. Ez nagyjából 130 egyesült államokbeli háztartás éves energiafelhasználásának felel meg.

Tükröt tartva ennek az látható, hogy egyórás filmnézés egy streamingcsatornán nagyjából 0,8
kWh (0,0008 MWh) fogyasztással jár. Ez azt jelenti, hogy a GPT-3 kiokosítására fordított energiával 1,625 millió órányi filmet lehet megnézni.

Sasha Luccioni, az amerikai–francia Hugging Face MI-cég szakértője és kollégái végzetek egy kiterjedt tesztet. Ebben 88 különböző MI-változatot vizsgáltak kérdéseket feltételével, tárgyak felismerésével és képek generálásával. Minden próbálkozást ezerszer elismételtek, és mérték az áramfogyasztást.

Eredményül azt kapták, hogy a legtöbb tevékenység nem jár sok energia felhasználásával. Például írott szövegek osztályozásához átlagosan csak 0,002 kWh áramot, szövegíráshoz 0,047 kWh áramot használtak a programok. A streaminghasonlattal élve ez annyi, mintha valaki kilenc másodpercig vagy 3,5 percig moziznak. A helyzet más a képgenerálással. Ez 2,907 kWh energiát igényelt 1000 kép esetén. Figyelembe véve mennyi energiát vesz fel átlagosan egy mobiltelefon egy töltéssel, ez azt jelenti, hogy egy kép generálása mesterséges intelligenciával annyit fogyaszt, mint a mobil egyszeri feltöltése.

És mit szól mindehhez a Föld?

Luccioni elismeri, hogy ebből nehéz lenne következtetni az MI használatával járó világméretű energiafelhasználásra. Ezért érdemes megnézni, mire jutott Alex de Vries amszterdami PhD-hallgató, aki a bitcoin használatának energiafogyasztását vizsgálta. Ez irányt mutathat a mesterséges intelligenciával kapcsolatban is.

Vries a Nvidia processzoraival ellátott gépek használatából indult ki – ez a cég szállítja az MI-hez szükséges chipek 95 százalékát –, mert ez a vállalat megad áramfogyasztási adatokat hardvereihez.

A kutató vizsgálatai alapján arra lyukadt ki, hogy 2027-re az MI-szektor évente világszinten 85 és
134 terawattóra közötti mennyiségű áramot használhat fel. Ez nagyjából megfelel hazája, Hollandia éves elektromosenergia-fogyasztásának. Ezzel a világ áramfelhasználásának fél százalékát nyelheti el a mesterséges intelligencia.

A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) a társadalmi méretekben – tehát nem vállalati szinten – használt adatközpontok fogyasztására adott becslést. E szerint ezek a létesítmények 2022-ben 460 terawattóra áramot használhattak fel világszinten, ami 2026-ra 620–1050 terawattórára mehet fel. Az alsó határ Svédország, a felső Németország éves fogyasztásának felel meg. A legnagyobb nyitott kérdés, hogy mennyire kompenzálhatja a technológia működési hatékonyságának javulása a növekvő használatot. Luccioni szerint az MI-hardverekhez és -szoftverekhez a háztartási gépek esetén ismert energiahatékonysági besorolási tájékoztatókat kellene adni. Ez rászoríthatná a felhasználókat arra, hogy ne szórakozzanak az MI-vel, hanem olyasmire használják mesterséges intelligenciát, amire valóban szükségük van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG