3p
Az első exit pollok szerint a Fidesz jobban szerepelt, mint öt éve, a Jobbik támogatottsága viszont jelentősen olvadt. Közben sorban jönnek a hírek Európából is, a németeknél egyre nagyobb a kétség, hogy Manfred Weber elegendő támogatást élvez-e az Európai Bizottság elnöki posztjának betöltéséhez. Frissítés: a DK és a Momentum a vezető ellenzéki erő, bukott az MSZP, a Jobbik és az LMP.
Hagyományőrző huszárok szavaznak az országgyűlési képviselő-választáson a váci Madách Imre Művelődési Központban 2018. április 8-án. (Fotó forrása: MTI Fotó, Kovács Tamás)

Hét óra után járunk, szavazni már nem lehet, lezárultak az urnák, és máris megjelentek az első exit pollok az EP-választásról. Végleges eredményeket majd csak 23 óra táján tudunk közölni, mivel Európa egyes tagállamaiban késő estig vannak nyitva a szavazóhelyiségek, és az uniós államoknak be kell várniuk egymást az eredmények közlésével.

Ami biztosan kijelenthető, Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta nem volt ilyen magas a részvétel az EP-választáson. Fél hétkor már meghaladta a 41 százalékot a szavazójogukkal élő állampolgárok aránya a teljes, szavazati joggal rendelkező népességen belül. Ez azt sejteti, hogy a győzelemre eleve esélyes Fidesz nagyot nyerhet, mivel a magas részvétel a kormányzó pártnak kedvez (a kisebb támogatottságú pártok a magas részvétel mellett nehezebben tudják elérni az 5 százalékos bejutási küszöböt).

Az eddig megjelent előrejelzések szerint a Fidesz-KDNP listája 56 százalékot kapott, 5 százalékponttal többet, mint öt évvel ezelőtt. A Nézőpont exit pollja szerint nagyot bukhatott a Jobbik - 15 százalékról 9 százalékra olvadhatott a támogatottságuk -, és valamivel kisebbet az LMP (a zöldeknek 5-ről 3 százalékra csökkenhetett a szavazati arányuk).

A Demokratikus Koalíció nagyjából hozhatta a 2014-es, 10 százalékos eredményét. Az MSZP teljesítményét nehéz megítélni, mert a Párbeszéddel koalícióban mérette meg magát most, míg legutóbb külön indult. Mindenesetre 5 éve 11 százalékot értek el, most a társulásukra 10 százalékot mért a Nézőpont.

Vitathatatlanul sikeresnek nevezhető a Momentum eredménye: a fiatalabb választópolgárok körében népszerű pártot 7 százalékra mérték.

Frissítés: a Magyar Nemzet már 98 százalékos feldolgozottságról szivárogtat - eszerint a Nézőpont exit pollja meglehetősen pontatlannak bizonyult. A Fidesz-KDNP 52,3 százalékot szerzett, a legerősebb ellenzéki erő a DK lett 16 százalék fölötti eredménnyel. A Momentum még annál is nagyobbat ment, mint az előrejelzés ígérte: 9,7 százalékot szerezve a második legerősebb ellenzéki párt lett. Az MSZP-PM és a Jobbik pedig jó nagyot bukott, 6,6 illetve 6,5 százalék áll a pártok neve mellett a Magyar Nemzet értesülése szerint. Az LMP nem szerzett mandátumot, már le is mondott a párt elnöksége.

Az európai uniós tagállamokból is szállingóznak a pollok, ezek alapján úgy néz ki, hogy Németországban bár győzött, de ritka gyenge eredményt ért el a kormányzó CDU-CSU a maga 28 százalékával. Politikai gyorselemzések szerint ez hatással lesz Manfred Weber jelölésére az Európai Bizottság élére, gyengültek az esélyei. Az osztrákoknál pedig kevésbé volt érezhető va hatása a napokban kiszivárgott kompromittáló videónak: a Szabadságpárt nem szerepelt gyengébben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG