<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ha Kína tovább lassul, a COVID járvány kikerül az irányítás alól, és az ország egyre kínosabb külpolitikai helyzetbe kerül az ukrajnai fejlemények miatt, a novemberi pártkongresszus kimenetele nyitottá válhat.  Márpedig a köznép körében a zúgolódás egyre hangosabb és nyíltabb.  Káncz Csaba jegyzete

Egyre nagyobb a kínai köznép körében az elégedetlenség az országok teljesen megbénító és a gazdaságot padlófékező zéró-Covid politikával szemben.  Valóban, Hszi elnök mintha nem értené meg: a rendkívül fertőző Omikronnal szemben a karantén és a lezárás csak katasztrofális gazdasági és társadalmi áldozattal működik.  Egyelőre a rezsim még ott tart, hogy a gazdaságról negatív véleményt megfogalmazó elemzők közösségi média-fiókjait a hatóságok felfüggesztik.

Régi fegyverekkel az új ellenség ellen

Peking városa tegnap 39 új helyi COVID-fertőzést jelentett az elmúlt 24 órára vonatkozóan.  A főváros mindent megtesz a kemény bezárás elkerülése érdekében: lezárják a vasútállomásokat, betiltják az éttermi étkezést, és tömeges tesztelést végeznek a kulcsfontosságú körzetekben.  

A járvány miatti nagy lezárás nem tesz jót az országnak. Fotó: MTI/APA járvány miatti nagy lezárás nem tesz jót az országnak. Fotó: MTI/AP

Mindenki érzi, hogy milyen fontos a sanghajihoz hasonló káosz elhárítása a fővárosban.  „Sanghaj régi fegyverekkel küzd egy új Covid-ellenséggel” – ezzel a címmel jelent meg a „Caixinglobal” kínai üzleti lap, nyíltan utalva a növekvő feszültségre.

Masszív lassulás

A globális vállalatok már az elmúlt negyedévben megérezték a fájdalmat. Az Adidas első negyedéves bevétele Kínában 35 százalékkal, a Starbucksé 23 százalékkal esett vissza.  Kína a globális gazdaság számára nem megfelelő időben lassít, pont akkor, amikor a piacok már egyébként is rendkívül idegesek a FED szigorításai miatt.

A jelenlegi gazdasági lassulás csak részben köszönhető a járványnak. Egy másik a kínai technológiai cégeknél tapasztalható számos szabályozási beavatkozás.  Bármennyire is szükséges volt néhány korrekció az egyes vállalatok erőfölénnyel való visszaélése miatt, a beavatkozások jellege és mértéke aránytalan.  Ennek, az azóta több millió kínai munkahelynek elvesztésével járó politikának az ötletgazdája bizony Hszi elnök volt.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG