TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ha elfogadják a német uniós elnökség tervét, akkor valószínűleg továbbra sem lehet majd megvonni uniós pénzeket a jogállamiságot megsértő tagállamoktól, mondják a javaslatot kritizálók.

Nagyon nem tetszik az Európai Parlament (EP) képviselői egy részének, hogy egy hétfőn kiszivárgott dokumentum szerint a német uniós elnökség felpuhítaná a jogállamisági mechanizmusra, azaz a jogállamisági normák és az uniós pénzek kifizetésének összekapcsolására vonatkozó bizottsági javaslatot.

Orbán Viktor és Angela Merkel német kancellár egy 2018. júniusi EU-csúcson Brüsszelben.  Forrás: Európai Tanács Orbán Viktor és Angela Merkel német kancellár egy 2018. júniusi EU-csúcson Brüsszelben. Forrás: Európai Tanács

A Die Welt szerint az EP-képviselők egy része gyávaságnak és az elvek feladásának tartja a német elnökség kompromisszumos tervét.

Ezzel a javaslattal teljesen kisiklatják a jogállamisági mechanizmust

-mondta Daniel Freund, a német Zöldek EP-képviselője a lapnak.

Moritz Körner, a német liberális párt (FDP) politikusa szerint a német kormány kvázi behódol Orbán Viktor miniszterelnöknek és Jaroslaw Kaczynskinek, a vezető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnökének. (Az EU soros elnökségét az idei második félévben Németország tölti be - a szerk.)   

Kétharmados többség kell a szankcióhoz

A német elképzelések szerint az uniós pénzeket csak akkor lehetne visszatartani egyes esetekben, ha azt előtte minősített többséggel hagyják jóvá a tagállamok kormányfői.

Ez azt jelenti, hogy

minimum 15 olyan EU-tagállamnak kell rábólintania az adott szankcióra, amelyek együttesen kiadják az EU összlakosságának mintegy kétharmadát (65 százalékát).

A Welt szerint ez nagyon magas, nehezen átugorható küszöb, azaz valószínűtlen, hogy sikerül ekkora többséget tető alá hozni ilyen ügyekben. Tehát a problémásnak tartott államok – itt főleg Magyarországot és Lengyelországot, illetve Bulgáriát szokták emlegetni – továbbra is hozzájutnának az uniós forrásokhoz.

Az Európai Bizottság eredetileg azt javasolta, hogy a szankció elutasításához vagy módosításához (nem pedig az elfogadásához) legyen szükség minősített többségre az Európai Tanácson belül.

Daniel Freund úgy véli, a mostani német javaslat azt eredményezné, hogy a tagállamok maguk döntenének arról, kit szankcionálnak, a jogállam védelme tehát az Európai Tanácson belüli viták kérdése lenne. Szerinte ugyanakkor ez a kérdés – az uniós szerződések betartatása – az Európai Bizottság hatásköre.

Kompromisszum kényszerből

A németek azért dobták be ezt a kompromisszumos tervet, mert hamarosan véglegesíteni kell a következő hétéves uniós költségvetésről és a vírusválság okozta károk enyhítését célzó helyreállítási alapról szóló, nyáron született megállapodást.

Márpedig a lengyel és a magyar kormány jelezte, hogy blokkolhatják az egyezséget, amennyiben nem értenek egyet a jogállamisági mechanizmus végső verziójával.

Hétvégén uniós szinten újabb egyeztetések lesznek a válság enyhítését célzó pénzek elosztásáról, amelyre a legnagyobb bajban lévő, déli tagállamoknak sürgősen szükségük lenne.     

Összegezve: a német uniós elnökség bizonyos fokig engedne Budapestnek és Varsónak annak érdekében, hogy ne csússzon az új uniós költségvetés és a helyreállítási alap elfogadása.

Ugyanakkor az EP még megvétózhatja a teljes megállapodást.

Felvizezett javaslat

A jogállamisági mechanizmus bevezetéséről a júliusi EU-csúcson született megegyezés a tagállami és uniós vezetők között. (Ennek részleteit akkor még nem véglegesítették.)

Bár ennek értelmében az EU a jövőben a demokratikus normák betartásához kötheti az uniós pénzek kifizetését, elemzők már akkor is megkérdőjelezték, hogy ennek érvényt lehet-e szerezni a gyakorlatban. Az eredeti javaslatot ugyanis jelentősen felvizezték, a mechanizmusra vonatkozó passzus pedig meglehetősen homályosan van megfogalmazva.

Az uniós alkut az EP első körben visszadobta.

A parlament már akkor jelezte: erős garanciákat szeretne arra, hogy a jogállamiságot megsértő tagállamok uniós forrásait csökkenteni lehessen.   

Az EP elvileg csak a költségvetést vétózhatja meg, ezáltal azonban a helyreállítási alapról elért egyezséget is elutasíthatja.

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy nem szeretné sokáig blokkolni az egyezséget, hiszen a jelenlegi válsághelyzetben ez senkinek sem érdeke.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Makro / Külgazdaság Megint óriási pénzek mozdultak meg a költségvetésben - egy tárca nélküli miniszter a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 07:23
Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 
Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Friss
hírlevél