<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kedden 9 órakor publikálja a KSH a második negyedéves magyar GDP-adatot, amely vélhetőleg minden idők egyik legnagyobb negyedéves növekedését fogja mutatni. Az előzetesen közzétett számok, legyen szó iparról, szolgáltatásokról vagy kiskereskedelemről, pozitív képet festenek, és az elemzői várakozások szerint is 10 százalék feletti lehet a második negyedéves bővülés.

Egy évvel ezelőtt a kormány és a Magyar Nemzeti Bank számára is óriási hidegzuhany volt a második negyedéves GDP. Addig ugyanis élt az az illúzió, hogy a magyar gazdaságot nem fogja letaglózni a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés. Ezt a reményt leginkább az táplálta, hogy 2020 első negyedévében a magyar gazdaság még 2,2 százalékkal tudott bővülni. Az persze mindenki számára egyértelmű volt, hogy a tavaly márciusban életbe léptetett korlátozások miatt bezáró üzemek, leálló szolgáltatások és a turizmus kvázi megszűnése visszaköszön majd a statisztikákban. Az akkor publikált 13,6 százalékos szakadás mégis fájó hidegzuhanyként hatott.

Alacsonyra került a léc

Az azóta eltelt időszak hozott nagyon lehangoló periódusokat és erősen reményt keltőket is. Egy év elteltével még mindig nem állíthatjuk, hogy a gazdaságban minden rendbe jött volna. Továbbra is vannak olyan szektorok, amelyek komoly nehézségekkel küzdenek, legyen szó a járvány utóhatásairól vagy egyedi tényezőkről. Ugyanakkor számos olyan ág is van, amely soha nem látott jó teljesítményt nyújtva húzza előre a magyar gazdaságot.

Emellett persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a második negyedévben a bázishatás rendkívül fontos lesz. A turizmus teljesítménye például hiába van jócskán elmaradva a Covid előtti időkétől, az egy évvel ezelőtti lenullázódáshoz képest számottevő volt a növekedés, aminek köszönhetően pozitívan hat mindez a gazdasági bővülésre.

Az elmúlt hónapok adatai jól alakultak

Az ipar esetén még kedvezőbb képet láthatunk, hiszen ott nemcsak a tavalyi beszakadáshoz képest látunk javulást, de a szektor teljesítménye összemérhető az utolsó "békeévekével" is. Májusban az egy évvel korábbi szintet közel 40 százalékkal szárnyalta túl az ágazat teljesítménye, majd júniusban 22 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye a bázisidőszakhoz képest. Ha csak a hatodik havi adatokat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a termelés volumene 13 százalékkal meghaladta a járvány előtti, 2019. júniusi szintet. Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 22,2 százalékkal nőtt. A legnagyobb részarányú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás az ipari átlag alatt, 13,6 százalékkal nőtt tavaly júniushoz mérve és alig 0,8 százalékkal maradt el a két évvel korábbitól. Lehetne folytatni a sort a dübörgő építőiparral, amelynek a kormányzati megrendelések, és az állami támogatásoktól hajtott magánberuházások is komoly lendületet adtak.

Pozitív az összkép a kiskereskedelemben is, hiszen tavaly az élelmiszereken kívül nagyon sok terméktípus fogyasztása – elég csak a ruházati termékekre gondolni – erősen visszaesett. Ha a felhasználási oldal számait nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy április és június között az export javára megint érezhetően javult a külkereskedelmi egyenlegünk. Hiszen, míg áprilisban még mind a kivitel, mind a behozatal nagyjából a 2020-as hasonló időszakot idézte, addig májusban már 0,6 százalékkal volt nagyobb az export növekedése, az év hatodik hónapjában pedig majd 6 százalékkal.

Mindenki optimista

A fentiek ismeretében talán nem meglepő, hogy az elemzők azt várják, hogy a magyar gazdaság jórészt eltünteti a tavalyi második negyedéves zuhanását. Mindez a gyakorlatban azt jelenhetné, hogy kétszámjegyű, vagyis 10 százalék feletti lehetett a második negyedévben a bővülés. Ez egyébként valós alapot adna arra, hogy az elemzők többsége által várt 6 százalékos, vagy azt meghaladó GDP-bővülés az idén megvalósuljon. Ez egyébként elsőre jól hangzik, hiszen egy ilyen mértékű robbanás már a lakosság számára is érzékelhető növekedést jelent.

Amennyiben ugyanis növekszik a gazdaság, úgy jellemzően emelkedik a munkaerőkereslet is, ez pedig két módon is hasznos lehet a munkavállalók számára. Egyrészt a nagyobb kereslet révén azok is könnyebben találnak munkát, akik a válság miatt elvesztették az elmúlt bő egy évben az állásukat. Van az érmének egy másik oldala is, hiszen a nagyobb munkaerőpiaci kereslet a béreket is felfelé hajtja, hiszen a vállalatok hajlandók akár többet is fizetni a megfelelően képzett embereknek. A magasabb bérek pedig elvileg magasabb életszínvonalat jelentenek.

Csak az a fránya infláció ne lenne

Azért írtuk azt, hogy elvileg, mert hiába nőnek a nominális keresetek, ha közben az árak azt meghaladó mértékben ugranak meg. Ekkor ugyanis a reálkeresetek és az emberek életszínvonala nem fog nőni. Az utóbbi hónapokban pedig sajnos ilyen irányú folyamatok zajlottak, hiszen három hónapon keresztül 5 százalék feletti volt a fogyasztói árak növekedése, és a legutóbbi statisztikai adat sem maradt el ettől jelentősen. Mindez ráadásul úgy történt, hogy az MNB határozott fellépésének következtében a történelmi mélyponthoz képest 5 százalékkal erősödött a forint.

Nem véletlenül voltak egyébként az elmúlt hónapokban villongások a jegybank és a Pénzügyminisztérium (illetve az intézmények vezetői) között. Az MNB számára ugyanis komoly teher lett a célszámot jócskán túlszárnyaló infláció, amit ráadásul a kormány is fűt a prociklikus gazdaságpolitikai lépéseivel. Az MNB elnöke, Matolcsy György emiatt azt hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés stabilan beindul, felesleges komoly deficitet és növekvő adósságot felvállalni annak érdekében, hogy a GDP-t a kormány tovább hízlalja, ez ugyanis részben elveszik, mert az erőforrások (akár emberi, akár a megugró alapanyagok kapcsán fizikai források) hiánya miatt a gazdaságba pumpált százmilliárdok részben kárba vesznek, hiszen inflációban csapódnak ki. Ezzel a minisztérium persze nem ért egyet. Azon az állásponton vannak, hogy a világ jelentős részében tartják a kormányok és a jegybankok törékenynek a növekedést, és a nyugati világban általános, hogy újabb és újabb gazdasági ösztönzőprogramokról döntsenek.

Jön a választási mézesmadzag

Ennek szellemében egyébként a magyar kormány is mindent megtesz, hogy fűtse a gazdasági növekedést. Sőt tekintettel a jövő évi parlamenti választásokra, igyekeznek olyan lépéseket tenni, amely révén a választópolgárok felé történő kifizetéseket eszközölnek. Reményeik szerint ugyanis így elnyerik a voksukat, és ha a lakosság a kifizetett pénzeket elkölti, akkor az a gazdasági növekedést is támogatja.

Ráadásul van egy csavar is a történetben, hiszen a közelmúltban Orbán Viktor ledobta a jövő évi választás bombáját. Azt ígérte, hogy a gyermekes családok számára a befizetett személyi jövedelemadó (szja) erejéig, de maximum egymillió forintig visszatérítést adnak. Ezen, alapvetően egy- és kétgyermekesek, illetve a magas jövedelműek számára kecsegtető lehetőség miatt pedig nagyon nem mindegy, hogyan alakul idén a gazdasági bővülés.

A bűvös határ ebből a szempontból 5,5 százalék. Amennyiben ennél nagyobb mértékben bővül a GDP, úgy teljesül Orbán Viktor ígérete, és sok család kap választási ajándékot. Ebből a szempontból is fontos lesz a második negyedéves bővülés, illetve természetesen az év további része is. Borítékolható egyébként, hogy a kormányfő igyekezett olyan szintet belőni, amely jó eséllyel teljesíthető, hiszen annál kevés kínosabb választási ígéret van, mint amely már a voksolás előtt meghiúsul.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Makro / Külgazdaság AUKUS: veszélybe került a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 18:32
Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség
Tiszai Balázs | 2021. szeptember 23. 16:07
A klímakutató az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy már most mennyire kritikus szintre ért a klímaváltozás - de arról is, hogy az azt kiváltó fosszilis energiaipar leszerelése, bár rengetegbe kerül, megéri - anyagilag is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos