TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelenik. A türelem mára elfogyott: tavaly Berlinben 382, Észak-Rajna-Veszfáliában pedig 870 razziát tartottak a rendőrök a klánoknál. Káncz Csaba jegyzete.

A berlini rendőrség 160 tagjának bevetésével a héten őrizetbe vették a libanoni származású Remmo klán három tagját. Őket azzal gyanúsítják, hogy tavaly kirabolták a szász választófejedelmek és királyok palotájának világhírű kincstárát Drezdában.

Házkutatást tartanak rendőrök Berlinben 2020. november 17-én a drezdai műkincsrablással összefüggésben. A drezdai uralkodói palota kincstárába, a Grünes Gewölbébe (Zöld Boltozatba) 2019 novemberében törtek be, a rendőrség most három gyanúsítottat őrizetbe vett. (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer) Házkutatást tartanak rendőrök Berlinben 2020. november 17-én a drezdai műkincsrablással összefüggésben. A drezdai uralkodói palota kincstárába, a Grünes Gewölbébe (Zöld Boltozatba) 2019 novemberében törtek be, a rendőrség most három gyanúsítottat őrizetbe vett. (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Idén a bűnszervezet tagjai közül többen már börtönbe kerültek a berlini Bode Múzeum kirablása miatt. 2017 márciusában egy világhírű, 100 kilogramm súlyú színarany érmét loptak el a múzeumból, amely 3,7 millió eurót, akkori árfolyamon 1,1 milliárd forintot ért.

Híres kláncsaládok

A libanoni polgárháború elől elmenekült, 1970-es és 80-as években Németországban letelepült bevándorlók egy része a bűnöző életmódot választotta, és hatékony állami beavatkozás híján szabadon alakíthatta ki maffiaszerű hálózatait főleg Berlinben, Észak-Rajna–Vesztfáliában, Brémában és Alsó-Szászországban. Mára kapcsolatokat építettek ki a Svédországban működő klánokkal is.

A híresebb kláncsaládok nevei ma már szerte Németországban közismertek: Abou-Chaker, Remmo, Miri, Al-Zein. A bűnözői nagycsaládok feleltek tavaly Németországban az összes szervezett bűnözői cselekmények 7,8 százalékáért.

A német büntető-törvénykönyv csak 2018 óta definiálja a klánok által elkövetett bűnözést a szervezett bűnözésen belül egy külön jelenségnek.

Ezek szerint a klánbűnözést 'etnikaliag elkülönült szubkultúrák által elkövetett bűntettekként' írják le.

Az elkövetési spektrumukban megtaláljuk a drog- és fegyvercsempészetet, a pénzmosást, az illegális szerencsejátékokat és természetesen a rablásokat.

A libanoni klánok csápjai

A párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelenik. Ezek a jelentések már akkor megállapították, hogy különösen Berlinben és Brémában arab bűnöző nagycsaládok teljes városnegyedek felett szerezték meg az uralmat.

Az Észak-Rajna-Vesztfália parlamentje számára készült – de kiszivárgott – belső jelentés szerint libanoni klánok osztották fel maguk között Duisburgot és űzik a rablásokat, kábítószer-kereskedelmet és zsarolást. Ezek a bandák nem ismerik el a rendőrség hatósági jogosítványait.

A bűnüldöző szervek csupán Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi államban 111 bűnözői klánt tartanak nyilván.

Olyan maffiaszervezetek és párhuzamos társadalmak jöttek létre, amelyekben a jogrendet semmibe veszik, s ezt a hozzáállást az egyik nemzedék átveszi a másiktól

– figyelmeztetett tavaly Herbert Reul tartományi belügyminiszter.

Egy másik kiszivárgott rendőrségi jelentés leírta a Ruhr-vidék no-go körzeteit és párhuzamos társadalmait, amelyeket nagy kurd és libanoni családok uralnak. Országosan napjainkra már a nagyvárosok ezen kerületei tartoznak a no-go körzetekhez: Berlin-Neukölln, Bremerhaven-Lehe/Bremen-Huchting, Köln-Chorweiler, Dortmund-Nordstadt, Duisburg-Marxloh, Essen-Altenessen, Hamburg-Eidelstedt, Kaiserslautern-Asternweg, Mannheim-Neckarstadt West és Pforzheim-Oststadt.

Berlinben a 330 ezer lakosú Neukölln negyedben van a bázisa több klánnak is. A negyedben lakók 47 százaléka bevándorlói háttérrel rendelkezik, és lakosainak negyede szociális támogatást igényel.

Üdvözölték a Willkommenskulturt

Ezek a klánok már 2016 magasságában megkezdték a menekültszállásokon fiatal és erős felépítésű arabok beszervezését a bűnbandákba. Az új tagok feladata a piszkos munka elvégzése, így többek között a betörések, a drogkereskedelem és a konkurensek összeverése lett. Az 1970-es években, főként libanoni bevándorlókból összeállt klánok számára a mostani menekültek nagyszerű utánpótlást biztosítottak, mivel még a hatóságok sem ismerték őket.

A menekültekkel tovább erősödött klánok aztán már egyre kisebb tiszteletet mutattak a rendőrség felé. A német sajtó szerint a beszervezett menekültek egyébként is úgy álltak a kérdéshez, hogy egy börtönbüntetés tovább növeli a presztízsüket a klánban, és jobb a német rács mögött lenni, mint a szíriai polgárháborúban az életüket kockáztatni. Eközben a klánok egyre mélyebbre hatoltak a társadalom kötőszöveteibe, és vásárolták fel az éttermeket, éjszakai szórakozóhelyeket.

Egy korszak lezárul

A német politika defetista hozzáállásának megváltozását elősegítette egy brutális gyilkosság 2018 szeptemberében Berlin közepén, amikor egy arab-palesztin klán Nidal Rabih nevű tagját nyolc lövéssel leterítettek. Berlin akkor jött rá, hogy milyen szinten tehetetlen, hiszen nyílt bandaháború zajlik az ország szívében. Évekig mindenkinek el kellett néznie a klánok gátlástalan terjeszkedését, mert fellépni ellene egyet jelentett volna a párhuzamos társadalommal szemben kialakított tolerancia csődjének beismerésével.

Ennek azonban vége. Tavaly Berlinben már 382, Észak-Rajna-Veszfáliában pedig egyenesen 870 razziát tartottak a rendőrök a klánoknál. 2017 óta megváltoztatták a törvénykezést is, így azóta a klán tagjainak kell bebizonyítaniuk, hogy honnan származnak értékes lakásaik – miközben sokszor felveszik a munkanélküli segélyt is. Ez tette lehetővé, hogy a Remmo klán esetében 2018-ban 77 berlini lakást koboztak el az igazságszolgáltatás emberei.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél