<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormányok a várakozások szerint meg akarják menteni legjobb cégeiket és bankjaikat, ezért az államadósságok idén olyan ütemben emelkedik világszerte, mint háborúk idején.  A nemzetköti hitelminősítők viszont a növekvő eladósodás miatt sorra megkezdték vállalatok, bankok és országok leminősítését.  Káncz Csaba jegyzete.

A globális elitek az utóbbi hetekben azzal tematizálják a közbeszédet, hogy a „világ hamarosan visszatérhet a normális kerékvágásba” a járvány rémálma után.  Arról az eshetőségről sajnos túl kevés szó esik, hogy a tisztelt polgárokat elképesztő megpróbáltatások is várhatják a járvány első hullámának levonulta után is.  De mire gondolunk?

Újra csak a gázpedál?

Nos, a globális adósságok már a járvány kitörése előtt meghaladták a 250 ezermilliárd dollárt, ami a világ teljes éves GDP-jének háromszorosa.  A járvány miatt a kormányok most világszerte még feljebb tornásszák az államadósságot, hogy víz fölött tartsák a vállalkozásokat.  Az amerikai FED és az európai EKB az utóbbi hetekben újabb ezermilliárd dollárokat és eurókat pumpált a rendszerbe.

(Fotó: depositphotos.com)(Fotó: depositphotos.com)

De a főbb hitelminősítő intézetek, mint például a Standard & Poor's (S&P) a növekvő eladósodás miatt már sorra megkezdték vállalatok, bankok és országok leminősítését. Tobias Mock, az S&P Németországért, Ausztráért és Svájcért felelős igazgatója azzal számol, hogy azon európai vállalati kötvényeknél, amelyeket a hitelminősítő a „spekulatív” kategóriába sorolt, a csődök aránya el fogja érni az év végére a 10 százalékot, holott tavaly decemberben ez az arány még csak 2 százalékon állt. 

Az európai bankok könyveiben már a járvány kitörése előtt közel 600 milliárd euró értékű nem-teljesítő hitelállomány halmozódott fel. Görögországban a rossz hitelek aránya több, mint 30 százalék a bankok portfóliójában. Olaszország esetében ez az arány 6,7 százalék.

A leminősítések veszélye természetesen azokban a szektorokban a legmagasabb, amelyeket derékba kapott a járvány, így a légiközlekedés, a turizmus, a szállodaipar és a vendéglátás.  De az alacsony olajárak miatt a kőolaj- és földgázkitermelő cégek is komoly nyomás alá kerültek.  Valóban, a világgazdaság leállása akkor következett be, amikor a fejlődő piacok cégei számára idén 19 ezermilliárd dollárt kitevő helyi valuta, illetve dollár hitelek és kötvények visszafizetési határideje jár le.  

Az ipari államok is a leminősítés szélén

Mivel a kormányok majd a várakozások szerint meg akarják menteni legjobb cégeiket és bankjaikat, az államadósságok olyan ütemben emelkedhetnek világszerte, mint háborúk idején.  Az IMF az idei évben 8 ezermilliárd dolláros megugrását várja az államadósságoknak. Csupán a fejlett ipari államok esetében az államadósság a tavalyi átlagos GDP-arányos 90 százalékról 122 százalékra emelkedhet az idei év végére. A közgazdászok figyelmeztetnek, hogy számos, eladósodott afrikai, latin-amerikai és ázsiai ország esetében drasztikus adósság-elengedés nélkül államcsődök sora következhet be.

De olyan dél-európai országok is a szakadák szélére juthatnak idén, mint Spanyolország, a maga év végére várt 116 százalékos GDP-arányos államadósságával, vagy még inkább Olaszország, ahol 159 százalékot várnak a recesszió és a járvány eredményeképpen.  A Fitch már márciusban figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy hamarosan leminősítheti az országot, hiszen az idei központi költségveti hiánya a várakozások szerint eléri a GDP 13 százalékát, az államdósság pedig a 2019 végi 100 százalékról egy év alatt a GDP 115 százalékára ugrik.

A hiteminősítések közép- és hosszú távú lefutása számára döntő lesz, hogy milyen erősen, illetve gyorsan tér vissza a konjunktúra.  A hitel-leminősítések hulláma komolyabb recesszió esetén tipikusnak tekinthető.  Ha esetleg már a második félévben egyfajta visszatérés lesz – akár, mert addig egy koronavírus elleni hatékony oltást kifejlesztenek -, akkor a minősítések trendje is megfordulhat.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Öngyilkos húzás lenne, ha Putyin keresztülvágtatna Ukrajnán
Wéber Balázs | 2022. január 27. 18:04
A háború drága, a szankciók fájnak, és amúgy semmi értelme tankokkal galoppozni idegen sztyeppéken. Kijev igényei jogosnak tűnhetnek, mint ahogy Moszkva félelmei is. Képzeljük csak el Reagan-elnök arcát, amint Mexikó bejelenti belépését a Varsói Szerződésbe. Jegyzet.  
Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
hírlevél
Ingatlantájoló