BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 17. 17:17

A kormányok a várakozások szerint meg akarják menteni legjobb cégeiket és bankjaikat, ezért az államadósságok idén olyan ütemben emelkedik világszerte, mint háborúk idején.  A nemzetköti hitelminősítők viszont a növekvő eladósodás miatt sorra megkezdték vállalatok, bankok és országok leminősítését.  Káncz Csaba jegyzete.

A globális elitek az utóbbi hetekben azzal tematizálják a közbeszédet, hogy a „világ hamarosan visszatérhet a normális kerékvágásba” a járvány rémálma után.  Arról az eshetőségről sajnos túl kevés szó esik, hogy a tisztelt polgárokat elképesztő megpróbáltatások is várhatják a járvány első hullámának levonulta után is.  De mire gondolunk?

Újra csak a gázpedál?

Nos, a globális adósságok már a járvány kitörése előtt meghaladták a 250 ezermilliárd dollárt, ami a világ teljes éves GDP-jének háromszorosa.  A járvány miatt a kormányok most világszerte még feljebb tornásszák az államadósságot, hogy víz fölött tartsák a vállalkozásokat.  Az amerikai FED és az európai EKB az utóbbi hetekben újabb ezermilliárd dollárokat és eurókat pumpált a rendszerbe.

(Fotó: depositphotos.com) (Fotó: depositphotos.com)

De a főbb hitelminősítő intézetek, mint például a Standard & Poor's (S&P) a növekvő eladósodás miatt már sorra megkezdték vállalatok, bankok és országok leminősítését. Tobias Mock, az S&P Németországért, Ausztráért és Svájcért felelős igazgatója azzal számol, hogy azon európai vállalati kötvényeknél, amelyeket a hitelminősítő a „spekulatív” kategóriába sorolt, a csődök aránya el fogja érni az év végére a 10 százalékot, holott tavaly decemberben ez az arány még csak 2 százalékon állt. 

Az európai bankok könyveiben már a járvány kitörése előtt közel 600 milliárd euró értékű nem-teljesítő hitelállomány halmozódott fel. Görögországban a rossz hitelek aránya több, mint 30 százalék a bankok portfóliójában. Olaszország esetében ez az arány 6,7 százalék.

A leminősítések veszélye természetesen azokban a szektorokban a legmagasabb, amelyeket derékba kapott a járvány, így a légiközlekedés, a turizmus, a szállodaipar és a vendéglátás.  De az alacsony olajárak miatt a kőolaj- és földgázkitermelő cégek is komoly nyomás alá kerültek.  Valóban, a világgazdaság leállása akkor következett be, amikor a fejlődő piacok cégei számára idén 19 ezermilliárd dollárt kitevő helyi valuta, illetve dollár hitelek és kötvények visszafizetési határideje jár le.  

Az ipari államok is a leminősítés szélén

Mivel a kormányok majd a várakozások szerint meg akarják menteni legjobb cégeiket és bankjaikat, az államadósságok olyan ütemben emelkedhetnek világszerte, mint háborúk idején.  Az IMF az idei évben 8 ezermilliárd dolláros megugrását várja az államadósságoknak. Csupán a fejlett ipari államok esetében az államadósság a tavalyi átlagos GDP-arányos 90 százalékról 122 százalékra emelkedhet az idei év végére. A közgazdászok figyelmeztetnek, hogy számos, eladósodott afrikai, latin-amerikai és ázsiai ország esetében drasztikus adósság-elengedés nélkül államcsődök sora következhet be.

De olyan dél-európai országok is a szakadák szélére juthatnak idén, mint Spanyolország, a maga év végére várt 116 százalékos GDP-arányos államadósságával, vagy még inkább Olaszország, ahol 159 százalékot várnak a recesszió és a járvány eredményeképpen.  A Fitch már márciusban figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy hamarosan leminősítheti az országot, hiszen az idei központi költségveti hiánya a várakozások szerint eléri a GDP 13 százalékát, az államdósság pedig a 2019 végi 100 százalékról egy év alatt a GDP 115 százalékára ugrik.

A hiteminősítések közép- és hosszú távú lefutása számára döntő lesz, hogy milyen erősen, illetve gyorsan tér vissza a konjunktúra.  A hitel-leminősítések hulláma komolyabb recesszió esetén tipikusnak tekinthető.  Ha esetleg már a második félévben egyfajta visszatérés lesz – akár, mert addig egy koronavírus elleni hatékony oltást kifejlesztenek -, akkor a minősítések trendje is megfordulhat.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél