<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Kreml most két, katonai-ipari komplexumos nagyvadnak megadta az engedélyt, hogy informális kampányt indítsanak Putyin utódlására. Értesülések szerint az elnök Csemezovban bízik meg legjobban, így ő garantálhatná a legbiztosabb kezekkel a vagyonok átmentését és Putyin biztonságát 2024 után. Káncz Csaba jegyzete.
Fotó: EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Az orosz reáljövedelmek hatodik éve csökkennek, a visszaesés a 2013-as csúcshoz képest már több, mint 10 százalékos. Nem csoda hát, hogy a legfrissebb, júliusi felmérés szerint a megkérdezetteknek még a 40 százaléka sem szeretné, ha Putyin 2024 után is elnök maradna. Valóban, már jó ideje nemcsak az állampárt, az Egységes Oroszország népszerűsége alacsony, de a korábbiakhoz képest Putyiné is. Bizalmi indexe 2017 ősze óta kitartóan csökken és mára ez a mutató a két évvel korábbi 59-ről 30 százalék körülire esett vissza, vagyis lényegében megfeleződött. Arra, hogy egyszerre legyen ennyire lent az állampárt és Putyin népszerűsége, korábban soha nem volt példa.

Ki garantálja az elnök biztonságát?

Nem lesz tehát egyszerű feladat megtalálni a megoldást 2024 problémájára. Sz. Bíró Zoltán történész szerint Putyin helyzete ma olyan, hogy ha szeretne is távozni, kockázatmentesen már nem tudná megtenni. Olyan utódot még találna, aki kész lenne garantálni az érinthetetlenségét, ám olyat, akiről el is hiszi, hogy az ígéretét be tudja tartani, már nem. Hogy ez mennyire komoly probléma, azt a minapi kirgizisztáni események – a mandátumát 2017-ben kitöltő elnök letartóztatása – mindennél jobban bizonyítják.

A jelek szerint azonban a Kreml most két, katonai-ipari komplexumos nagyvadnak megadta az engedélyt, hogy informális kampányt indítsanak Putyin utódlására. Egyrészt Szergej Sojgu védelmi miniszternek, aki 7 éve után először adott interjút két hete - ennek nagy része öntömjénezés az orosz hadsereg életre keltésében, amely aztán a szíriai bevetésben kulminálódott. Sojgu szerint Szíriában az oroszoknak sikerült győzedelmeskedniük a legfejlettebb technológiával felszerelt terroristák felett és ebben a folyamatban javult a hadsereg taktikája, egyben tesztelték a friss technológiákat.

Csemezov, a hős

Ilja Kramnyik, az Iszvesztyia katonai szakértője ezután válaszként egy olyan elemzést tett közzé, amelyben jórészt egyetértett Sojgu állaspontjával, de megkérdőjelezte a propagandát, miszerint a miniszter lenne egy személyben felelős a katonaság újjáépítéséért. Kramnyik szerint ez bizony Sojgu elődjének, Anatolij Szerdzsukovnak és a korábbi vezérkari főnöknek, Nikolaj Makarovnak az érdeme is. A mai orosz közállapotokat jól mutatja, hogy az újságírót a szakmailag helytálló, a Kreml számára viszont politikailag elfogadhatatlan elemzése után azonnal kirúgták és a cikket levették az Izvesztija honlapjáról.

A másik jelölt Szergej Csemezov lehet, a Rosztyeh állami katonai vállalat vezetője, aki egy üzleti lapnak adott interjút. Csemezov még Drezdából ismeri Putyint, ahol az 1980-as években egy tömbházban is laktak – Csemezov az életrajza szerint minden bizonnyal a katonai hírszerzés (GRU) ügynökeként tevékenykedett, Putyin pedig ugyebár a polgáriaknál (KGB). Egyes moszkvai értesülések szerint Putyin Csemezovban bízik meg a legjobban, így ő garantálhatná állítólag a legbiztosabb kezekkel a vagyonok átmentését és Putyin biztonságát 2024 után. Csemezov a múlt héten komoly jelzést kapott a Kreml-től, hiszen megkapta az ország legmagasabb kitüntetését, az „Oroszország Hőse” cím birtokosa lett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos