<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az Egyesült Államok nem egy széleskörű bűnözési hullám, hanem egy kiemelkedő erőszakhullám kellős közepén van. A 22 nagyvárosban az idei év első felében a gyilkosságok száma 42 százalékkal állt magasabban, mint 2019 első hat hónapjában. Káncz Csaba jegyzete.

Az 1,6 millió lakosú Philadelphiában az idei gyilkosságok száma szerdán átlépte az 500-as határt, így a város a legjobb úton van afelé, hogy 2021-ben történelmi rekordot döntsön ebben a kategóriában. A 8,9 milliós Chicagóban – az USA harmadik legnagyobb városában – október végéig 678 embert gyilkoltak meg, ami 25 éves csúcs.

A roncstársadalom és a rendőrség közötti bizalomvesztéshez hozzájárul az utóbbi elképesztően erőszakos fellépése. Fotó: news.gallup.comA roncstársadalom és a rendőrség közötti bizalomvesztéshez hozzájárul az utóbbi elképesztően erőszakos fellépése. Fotó: news.gallup.com

A 22 nagyvárosra kiterjedő vizsgálat szerint az év első felében a gyilkosságok száma 16 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest és 42 százalékkal (!) 2019 első hat hónapjához viszonyítva.  

Az FBI szeptember közzétett jelentése a tavalyi év bűnözéséről leszögezi, hogy Amerika minden bizonnyal nem egy széleskörű bűnözési hullám, hanem egy kiemelkedő erőszakhullám közepén van. Noha a gyilkosságok száma az országban tavaly történelmi léptékben, 25 százalékkal ugrott meg, a vagyon elleni bűncselekmények száma folytatta a több éve tartó hanyatlását, 8 százalékkal csökkenve.

A gyilkosságok száma a Covid kitörésekor kezdett el növekedni, aztán komoly lökést kapott a George Floyd halála utáni tüntetésekkel, végig megtámasztva a – legális és illegális – lőfegyverek folyamatos terjedésével.

A rendőrség válsága

A Covid egyes esetekben elképesztő módon járult hozzá a törvényesség eróziójához. Philadephiában tavaly a járvány februári kitörésétől kezdve április 1-jéig zárva tartottak a bíróságok a pandémia miatt, ezért a város rendőrei azt a belső utasítást kapták, hogy az elkapott nem-erőszakos (betörés, lopás, drog) elkövetőket csak regisztrálni kell, aztán visszaengedni a nép közé. El akarták kerülni ugyanis a börtönök túlzsúfolását és a járvány behurcolását.

Az oregoni Portland városában az elmúlt másfél évben több mint 200 rendőrtiszt szerelt le, a testületnél uralkodó alacsony morálra és a felettesektől érkező alacsony szintű támogatásra hivatkozva. A 2,2 milliós városban az év első 10 hónapjában 63 gyilkosságot jegyeztek föl, míg tavaly az egész évben 57-t.  

Ráadásul több mint 240 rendőr halt meg idén koronavírusos fertőzésben, ami csaknem ötszöröse azoknak – 50 fő –, akik lövöldözésben vesztették életüket.

Rendőrségi erőszak

A roncstársadalom és a rendőrség közötti bizalomvesztéshez hozzájárul az utóbbi elképesztően erőszakos fellépése. Az USA-ban napi szinten három ember hal meg egy rendőr pisztolyából leadott lövés miatt, ez a szám megközelíti a teljes fejlett világban évente összesen regisztrált ilyen esetek számát. Meglepő módon a jelenséget csupán néhány éve kutatják és annak ellenére, hogy nincs konszenzus a tudósok között minden téren, az vitathatatlan, az amerikai rendőrök jelentősen többször használják a fegyverüket, mint a világ más részein szolgáló kollégáik.

Ennek vezető oka az úgynevezett „ráutaló magatartás” gyakorlata. Mivel az Egyesült Államok alkotmánya, néhány állam lakóinak kivételével minden polgárnak engedélyezi a fegyvertartást, a rendőrök kiképzésében az szerepel, hogy lőjenek, amint a gyanúsított bármilyen fegyverhez hasonló tárgyat vesz elő, vagy olyan mozdulatot tesz, amellyel ruházata alól vagy annak zsebeiből lőfegyvert tud előrántani. 2019 óta az FBI részletes nyilvántartást vezet a rendfenntartó szervekhez köthető beavatkozásról az USA területén. A kezdeményezés támogatottsága azonban egyelőre viszonylag csekély az amerikai rendőrök körében, a kapitányságok nagyjából fele szolgáltat adatot.

„Smash and grab”

A fent említett, stagnáló vagyon elleni bűncselekményi statisztikák nem jelentik azt, hogy egyes városokban ne lenne ijesztő növekedés. San Francisco központi kerületében például a lopások száma tavalyhoz képest 88 százalékkal ugrott meg, az összes bűncselekmény száma pedig 52 százalékkal. Kaliforniát az utóbbi hetekben az úgynevezett „betörni és elragadni” („smash and grab”) bűnözési hullám tartja izgalomban. Ennek során általában egy-két tucat fiatal tör be kalapácsokkal értékes árucikkeket áruló boltokba, pillanatok alatt megragadják az árut és a bolt előtt parkoló autóikkal aztán elszelelnek. 

A túladagolási válság

A Covid okozta gazdasági visszaesés és pszichés problémák hozzájárultak az USA-ban ahhoz, hogy egy év alatt 30 százalékkal nőtt a kábítószer-túladagolásban meghaltak száma. 2020 áprilisa és 2021 áprilisa között 100 ezer amerikai hunyt el ennek következményeképpen – és ezzel már többen halnak meg ennek következtében az Egyesült Államokban, mint a lőfegyvereknek és a közúti baleseteknek köszönhetőn összesen.

Mexikó legbefolyásosabb drogkartellje, a Szinaloa, Chicagót tette meg az elmúlt években USA-beli logisztikai központjának, mert az óriási ország lakosságának 70 százaléka elérhető innen egy napi autós vezetéssel. Ráadásul a metropolisz egyben vasúti, légi és vízi közlekedési csomópont. Emellett jelentős hispán közösséggel rendelkezik a nagyváros, ahol az utcai bandák száma több mint 70, mintegy 100 ezres tagsággal. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG