<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Brüsszel hordónként 65-70 dollárban maximálná a tengeren szállított orosz kőolaj árát, Ukrajna 30-40 dolláros ársapkáért lobbizik. A cél, hogy Moszkvának még kevesebb pénze legyen a háborúra. A Kreml válaszul leállíthatja az olaj- és gázszállításokat a tervet támogató országokba. Magyarország jelen állás szerint nem érintett, de a piaci turbulenciákat megérezhetjük.   

A héten ismét nekigyürkőznek az uniós tagállamok EU-hoz rendelt nagykövetei Brüsszelben, hogy megegyezzenek az orosz kőolajra kivetendő ársapka ügyében.

Az idő szorít, hiszen december 5-ig, azaz jövő hétfőig dűlőre kellene jutni. Ekkor lép ugyanis életbe az orosz kőolaj importjára kivetett, csaknem teljes körű uniós tilalom.

Az Európai Tanács még júniusban, az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag részeként döntött arról, hogy decembertől megtiltja az orosz kőolaj importját és szállítását, jövő februárban pedig a finomított kőolajtermékekre is kiterjeszti az embargót.

A tilalom alól –  Magyarország, Szlovákia, Bulgária és Csehország nyomására – végül felmentést kapott a vezetéken szállított kőolaj, így azon keresztül továbbra is lehet orosz olajat importálni.

Igaz, mint azt az Európai Tanács megjegyzi, ideiglenes felmentésről van szó azon országok számára, amelyek különösen függnek az orosz ellátástól, és „nincs életképes alternatívájuk.”

A Gazprom Neft orosz olajipari cég moszkvai kőolaj-finomítója. Fotó:  EPA/MAXIM SHIPENKOV
A Gazprom Neft orosz olajipari cég moszkvai kőolaj-finomítója. Fotó: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Megvágnák a háborús büdzsét

Visszatérve az ársapkára, az Egyesült Államok, Japán, Nagy-Britannia, Kanada és az EU által támogatott terv szerint a hajózási cégek a jövőben nem szállíthatnának Oroszországból származó, egy bizonyos árnál drágábban eladott kőolajat.

A korlátozás célja, hogy tovább csökkentsék az orosz exportbevételeket, és így még jobban megnehezítsék az Ukrajna elleni háború finanszírozását.

A vita most arról megy, hogy mennyi legyen ez az ár. Az Európai Bizottság múlt héten 65-70 dolláros árplafont javasolt hordónként. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter 60 dolláros limitről beszélt, az ukrán elnök ennél jóval olcsóbb, 30-40 dolláros korlátot szeretne, nyilván azért, hogy minél jobban megvágja az orosz háborús büdzsét.

„Szeretnénk, ha a szankciók nagyon hatékonyak lennének, tehát 30-40 dollárnál lenne a határ, hogy Oroszország megérezze”, jelentette ki Volodimir Zelenszkij szombaton.

Az uniós tagországok ugyanakkor maguk is megosztottak a kérdésben. A Politico uniós diplomatákra hivatkozva azt állítja, hogy a „héja államok” (Lengyelország és a balti országok)  túl magasnak tartják a Brüsszel által javasolt árat: szerintük ez az ár most nagyjából megegyezik az orosz Ural kőolaj piaci árával (amely jelenleg mintegy húsz dollárral olcsóbb a piaci referenciának tekintett Brent olajnál.)

Görögország, Málta és Ciprus ugyanakkor a Brüsszel által javasoltnál magasabb árat szeretne, amely így kevesebb szállítmányt érintene. Ellenkező esetben kompenzációra tart igényt a hajózási társaságok számára.

Kéz a csapokon

„Az orosz olajtermelőknek a 12-20 dollár közötti ár már nullszaldót jelent” – mondta a brüsszeli lapnak egy uniós diplomata. – ”Tehát ez az eladási ár már fedezi költségeiket. Efelett minden dollár Oroszország háborús büdzséjébe megy.”

Egy magasrangú diplomata egy magasabb árplafont pártoló országból ugyanakkor úgy véli: „létfontosságú érdekek forognak kockán”, az uniós országoknak pedig „nem szabadna jobban büntetni magukat, mint a bűnösöket”.

Utalt arra is, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorol az EU-ra és a tagországokra az ársapka elfogadása érdekében. Megegyezést várnak Brüsszeltől a G7 országai is.

Az amerikai kormány múlt héten azt közölte, hogy Washington és szövetségesei már véglegesítik a korlátozásra vonatkozó terveiket.

Eközben a Kreml többször is arra figyelmeztetett, hogy Oroszország sem olajat, sem gázt nem fog szállítani a korlátozást támogató országoknak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig múlt héten az iraki miniszterelnökkel, Mohammed Shia al-Sudanival folytatott telefonbeszélgetés során azt mondta: az ársapka „súlyos következményekkel” járhat az energiapiacokon.

Vlagyimir Putyin a Moszkva közeli elnöki rezidencián, Novo-Ogarjovóban 2022 . november 25-én. Fotó: EPA/MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL/ SPUTNIK
Vlagyimir Putyin a Moszkva közeli elnöki rezidencián, Novo-Ogarjovóban 2022 . november 25-én. Fotó: EPA/MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL/ SPUTNIK

Az EU jelentősen csökkentette ugyan a függőségét az orosz energiahordozóktól a közelmúltban, de egyes tagállamok – köztük Magyarország – továbbra is kiszolgáltatottak az orosz olajnak és/vagy gáznak.   

Hogy érint ez minket?   

Az ársapka ugyanakkor Magyarországot jelen állás szerint nem érinti, mivel az csak a tengeren szállított kőolajra lenne érvényes, a vezetéken szállítottra nem.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten az EU-s energiaügyi miniszterek rendkívüli tanácsülését követő sajtótájékoztatóján hozzátette: ha a tengeri szállítás a vezetékes szállítás ellehetetlenülése miatt válna szükségessé (az ukrajnai tranzit leállása miatt), akkor a tervek szerint azt sem érintené a korlátozás. (Az intézkedés keltette várható piaci kilengéseket ugyanakkor alighanem mi is megéreznénk.)

Szavai alapján tehát Magyarország ellátása ilyen szempontból nincs veszélyben.

A külügyminiszter szerint Magyarország ellenzi az ársapkákat és a hasonló korlátozásokat, mivel azok miatt csökkenne a gáz vagy az olaj mennyisége az európai piacon, és ezáltal növekedne az ár. (Hasonló averziói a kormánynak nincsenek a hazai ársapkákkal szemben - a szerk.).

Az intézkedéshez mindenesetre módosítani kell a már elfogadott uniós szankciókat, ahhoz pedig minden uniós tagállam, így Magyarország jóváhagyása is szükséges. Bár a magyar kormány a nagy botrányt kiváltó bombás plakátokon kikelt az uniós szankciók ellen azok inflációgerjesztő hatására hivatkozva, és nemzeti konzultációt is tartott a kérdésben, eddig minden szankciós csomagot megszavazott.

A tárgyalások az uniós országok között hétfőn is folytatódtak – megegyezés egyelőre nincs.

Makro / Külgazdaság Szinte hihetetlen milyen olcsó a gáz
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 09:31
Kézzelfogható közelségbe került a lélektani 50 eurós árszint a tőzsdéken. 2021 nyarán láttunk ennél olcsóbb árakat a tőzsdén. Kár, hogy egyes kimutatások szerint az áresés ellenére Magyarország veszi az energiahordozót a legdrágábban a régióban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: „az infláció az egy közellenség”
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 08:58
Péntek reggel ismét a Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki az orosz–ukrán háború kapcsán tűzszünetet sürgetett, értékelte az alig 1,4 millió ember által kitöltött nemzeti konzultációt, véleményt mondott a guruló dollárokról, és az inflációellenes intézkedéseket is ismertette.
Makro / Külgazdaság Deecemberben már a munkanélküliségben is visszaköszöntek a gazdasági bajok
Király Béla | 2023. január 27. 08:51
Az év végén elindult a munkanélküliség lassú növekedése. Éves összevetésben viszont kiváló évet zártunk.
Makro / Külgazdaság Nyerésre állnak Peruban a tüntetőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:21
A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba?
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Makro / Külgazdaság Az oroszok húsz rakétát lőttek ki Kijevre, mind leszedte a légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 20:08
A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most a szén és az építőipari termékekre vonatkozó exportkorlátozások miatt viszik hazánkat az EU Bírósága elé
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 18:34
Problémát talált az Európai Bizottság emellett egyes építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezésekkel is.
Makro / Külgazdaság Globális recesszióra készül a legtöbb vállalat
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:28
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobban hasít az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 15:24
A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG