<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A szaúdiak, irániak és törökök közti marakodások holtpontra jutottak, legyen szó akár a jemeni, akár a líbiai proxi háborúkról. Most a diplomácia tárgyalóasztalánál próbálják csökkenteni a regionális feszültségeket. De az iráni nukleáris tárgyalások az összeomlás szélére kerültek. Káncz Csaba jegyzete

Az iráni nukleáris megállapodást (JCPOA) célzó, Bécsben zajló tárgyalásokat Teherán több mint 5 hónapig megszakította és csak október végén indultak újra. De az európai tárgyalók szerint Teherán olyan szinten és ütemben lép vissza a korábbi diplomáciai megegyezésekből – miközben gyorsítja nukleáris fejlesztési programját –, hogy a tárgyalások napokon belül összeomolhatnak.  

Ez bizony aggasztó hír a törékeny térségbeli béke szempontjából, hiszen az izraeli hírszerzés (Moszad) vezetője tegnap már a CIA központjában győzködte az amerikai felet a keményebb fellépés szükségességéről Iránnal szemben.

Dinamikus enyhülési folyamat

Ezen eszkalációval éles ellentétben a muszlim országok között az utóbbi hónapokban elképesztő ütemű diplomáciai enyhülés indult meg. A Covid csapása, az Ábrahám Egyezmények és Biden elnök hatalomra kerülése pozíciójuk újragondolására késztette a muszlim vezetőket.  

A Biden-adminisztráció már februárban, mandátumának kezdetén világosan jelezte, hogy a Fehér Ház kerülni fogja a jövőbeni közvetlen kapcsolatokat Mohamed bin Szalmán (MbS) szaúdi trónörökössel, akit felelősnek tart Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi-amerikai újságíró 2018-as meggyilkolásáért és feldarabolásáért. De Biden nem akarja alapjaiban destabilizálni a kétoldalú kapcsolatokat azzal a kulcsfontosságú szövetségesével, amelynek területén 5 katonai bázist működtet. 

A legtöbb muszlim állam mára megértette, hogy a regionális polarizáció – legyen az a török-katari tengely, a szaúdi-Emirátusok-egyiptomi-bahreini szövetség, avagy az iráni tengely – csak ártott a régió stabilitásának és negatívan befolyásolta ezen országok költségvetési helyzetét. Nem utolsósorban pedig ezek a marakodások holtpontra jutottak, legyen szó akár a jemeni, akár a líbiai proxi háborúkról.

Ezért az enyhülés útjára léptek az Arab-öbölben az idén januári Al Ula Csúcson, azt követően pedig a török-szaúdi, török-egyiptomi, iráni-Emirátusok és iráni-szaúdi kétoldalú megbeszélések során. 

Hadgyakorlat Irán északnyugati részén, az azerbajdzsáni határ közelében 2021. október 1-jén. Fotó: MTI/EPA/Iráni hadseregHadgyakorlat Irán északnyugati részén, az azerbajdzsáni határ közelében 2021. október 1-jén. Fotó: MTI/EPA/Iráni hadsereg

Az Irakban zajló titkos tárgyalások Teherán és Rijád között áprilisban szivárogtak ki.  A kétoldalú kapcsolatok 5 éve omlottak össze – a viszony azután vált fagyossá, hogy a szaúdi hatóságok 2016 januárjában kivégezték a síita kisebbség egyik prominens hitszónokát, a rijádi vezetéssel szemben kritikus Nimr al-Nimr sejket. A síita többségű Iránban válaszul rendbontók felgyújtották a teheráni szaúdi nagykövetséget, mire Szaúd-Arábia megszakította a diplomáciai kapcsolatokat.  

Az Arab-öböl országai mára felismerték, hogy a Fehér Ház új urának érdeklődése elfordult tőlük, ezért a korábban folytonosan egymást maró Katar, Egyesült Arab Emirátusok (UAE) és Szaúd-Arábia között látványos enyhülés indult meg. De még az arab világot is megdöbbentette az a szeptember 17-i fotó, amelyen kiváló hangulatban, lezser öltözetben látható együtt a szaúdi koronaherceg, a katari emír és a UAE nemzetbiztonsági tanácsadója, aki egyben az ország alapítójának a fia.

Tegnapi tárgyalások

Az Emirátusok nemzetbiztonsági tanácsadója, Tahnun sejk Teheránban tegnap tárgyalt iráni kollégájával, miközben a két ország külügyminisztere egy hónapon belül kétszer tárgyalt egymással telefonon. 

Tahnun sejk idén már tárgyalt egy másik – korábban ellenséges – ellenséges országban is, amikor Erdogan elnök fogadta Ankarában. Ez előkészítette a múlt héten lezajlott történelmi látogatását Törökországba a UAE koronahercegének és tényleges uralkodójának, bin Zajed sejknek. 

Irán katonai korlátai 

Irán mind Szíriában, mind Jemenben elért katonai befolyásolási képességének határára: sem a szír diktáror, Basar el-Aszád, sem a jemeni huszik nem váltak egyszerű iráni vazallussá. Aszád egyre inkább kijátssza az irániakat az oroszok ellen és így meg tud őrizni egy bizonyos játékteret magának. S noha a huszik érdekei nagyjából egybeesnek Teheránéval, akkor sem hajlandók minden esetben úgy táncolni, ahogyan azt a perzsák elképzelik. 

Irán például adott esetben már képtelen lenne békére kényszeríteni a huszikat Rijáddal. Szaúd-Arábia tavasszal megtette az első fontos lépést, és egy béketervezetet állított össze és küldött meg a husziknak.

A tervezet értelmében részlegesen újranyitnák a Sanaa Nemzetközi Repülőteret és a kikötőt, valamint egy közös központi bank számlájára küldenék az északon és délen begyűjtött adóbevételeket az állam működtetése érdekében. A békével ezen felül országos tűzszünetet rendelnének el, valamint a politikai párbeszéd folytatását.  

Az orosz Sputnik hírügynökség viszont arról számolt be, hogy erre mintegy válaszul a huszik dróntámadást indítottak Szaúd-Arábia déli részén található egyik repülőtér ellen. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rövidesen újraindul a csehországi olajszállítás is a Barátság vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:59
Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken.
Makro / Külgazdaság Háromszorosára nőtt a légitársaságok forgalma az egy évvel korábbihoz képest
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:46
Továbbra is erőteljes a globális légi közlekedés fellendülése, az európai légitársaságok júniusi utasforgalma több mint háromszorosára nőtt, 234,4 százalékkal emelkedett 2021 júniusához képest.
Makro / Külgazdaság Új centrista szövetséget hozott létre a volt olasz miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:30
A Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Élő Olaszország és a Carlo Calenda vezette Akció nevű párt csütörtökön bejelentette politikai szövetségük megszületését, amely harmadik pólust kíván képviselni az olasz baloldali és a jobboldali pártok választási koalíciójával szemben.
Makro / Külgazdaság Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:16
Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte, a bomló élelmiszerhulladékból a Buenos Aires-i, delhi, mumbai és lahori lerakókban a bolygó felmelegedéséért felelős gáz szabadul fel - derül ki egy új kutatásból.
Makro / Külgazdaság Putyin nem viccel – megjelent az új haditengerészeti stratégia
Káncz Csaba | 2022. augusztus 11. 15:19
Az új haditengerészeti doktrína feltűnően eltér a legutóbbi, 2015-ös kiadástól. A benne leírt világ sokkal nyugtalanítóbbnak és veszélyesebbnek tűnik, miközben a konfliktusok lehetősége jelentősen megnőtt. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: helyes döntés volt kihagyni az orosz gázimportot a szankciókból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 14:31
Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság ENSZ: Milliókat sújt a szárazság Afrikában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 13:14
Egy év alatt egymillió ember vált földönfutóvá Szomáliában az országot sújtó aszály miatt.
Makro / Külgazdaság Lábhoz tett fegyverrel figyelik Matolcsy Györgyék az infláció száguldását
Csabai Károly | 2022. augusztus 11. 09:32
Bár a júliusi éves fogyasztóiár-index már 13,7 százalék lett, s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már a 20 százalékos inflációs rátát sem zárja ki, a jegybank ma sem látott okot a kamatemelésre.
Makro / Külgazdaság Trump visszavág - ezúttal az FBI-nak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 08:51
A volt amerikai elnök azt állítja, a Szövetségi Nyomozó Iroda bizonyítékokat helyezett el nála, amikor házkutatást tartott a floridai birtokán.
Makro / Külgazdaság Kína szerint az USA miatt tört ki az orosz-ukrán háború
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:36
Az orosz-ukrán háború immár 169. napjába lépve összegyűjtöttük, mi történt, amíg ön aludt.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG