<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A szaúdiak, irániak és törökök közti marakodások holtpontra jutottak, legyen szó akár a jemeni, akár a líbiai proxi háborúkról. Most a diplomácia tárgyalóasztalánál próbálják csökkenteni a regionális feszültségeket. De az iráni nukleáris tárgyalások az összeomlás szélére kerültek. Káncz Csaba jegyzete

Az iráni nukleáris megállapodást (JCPOA) célzó, Bécsben zajló tárgyalásokat Teherán több mint 5 hónapig megszakította és csak október végén indultak újra. De az európai tárgyalók szerint Teherán olyan szinten és ütemben lép vissza a korábbi diplomáciai megegyezésekből – miközben gyorsítja nukleáris fejlesztési programját –, hogy a tárgyalások napokon belül összeomolhatnak.  

Ez bizony aggasztó hír a törékeny térségbeli béke szempontjából, hiszen az izraeli hírszerzés (Moszad) vezetője tegnap már a CIA központjában győzködte az amerikai felet a keményebb fellépés szükségességéről Iránnal szemben.

Dinamikus enyhülési folyamat

Ezen eszkalációval éles ellentétben a muszlim országok között az utóbbi hónapokban elképesztő ütemű diplomáciai enyhülés indult meg. A Covid csapása, az Ábrahám Egyezmények és Biden elnök hatalomra kerülése pozíciójuk újragondolására késztette a muszlim vezetőket.  

A Biden-adminisztráció már februárban, mandátumának kezdetén világosan jelezte, hogy a Fehér Ház kerülni fogja a jövőbeni közvetlen kapcsolatokat Mohamed bin Szalmán (MbS) szaúdi trónörökössel, akit felelősnek tart Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi-amerikai újságíró 2018-as meggyilkolásáért és feldarabolásáért. De Biden nem akarja alapjaiban destabilizálni a kétoldalú kapcsolatokat azzal a kulcsfontosságú szövetségesével, amelynek területén 5 katonai bázist működtet. 

A legtöbb muszlim állam mára megértette, hogy a regionális polarizáció – legyen az a török-katari tengely, a szaúdi-Emirátusok-egyiptomi-bahreini szövetség, avagy az iráni tengely – csak ártott a régió stabilitásának és negatívan befolyásolta ezen országok költségvetési helyzetét. Nem utolsósorban pedig ezek a marakodások holtpontra jutottak, legyen szó akár a jemeni, akár a líbiai proxi háborúkról.

Ezért az enyhülés útjára léptek az Arab-öbölben az idén januári Al Ula Csúcson, azt követően pedig a török-szaúdi, török-egyiptomi, iráni-Emirátusok és iráni-szaúdi kétoldalú megbeszélések során. 

Hadgyakorlat Irán északnyugati részén, az azerbajdzsáni határ közelében 2021. október 1-jén. Fotó: MTI/EPA/Iráni hadseregHadgyakorlat Irán északnyugati részén, az azerbajdzsáni határ közelében 2021. október 1-jén. Fotó: MTI/EPA/Iráni hadsereg

Az Irakban zajló titkos tárgyalások Teherán és Rijád között áprilisban szivárogtak ki.  A kétoldalú kapcsolatok 5 éve omlottak össze – a viszony azután vált fagyossá, hogy a szaúdi hatóságok 2016 januárjában kivégezték a síita kisebbség egyik prominens hitszónokát, a rijádi vezetéssel szemben kritikus Nimr al-Nimr sejket. A síita többségű Iránban válaszul rendbontók felgyújtották a teheráni szaúdi nagykövetséget, mire Szaúd-Arábia megszakította a diplomáciai kapcsolatokat.  

Az Arab-öböl országai mára felismerték, hogy a Fehér Ház új urának érdeklődése elfordult tőlük, ezért a korábban folytonosan egymást maró Katar, Egyesült Arab Emirátusok (UAE) és Szaúd-Arábia között látványos enyhülés indult meg. De még az arab világot is megdöbbentette az a szeptember 17-i fotó, amelyen kiváló hangulatban, lezser öltözetben látható együtt a szaúdi koronaherceg, a katari emír és a UAE nemzetbiztonsági tanácsadója, aki egyben az ország alapítójának a fia.

Tegnapi tárgyalások

Az Emirátusok nemzetbiztonsági tanácsadója, Tahnun sejk Teheránban tegnap tárgyalt iráni kollégájával, miközben a két ország külügyminisztere egy hónapon belül kétszer tárgyalt egymással telefonon. 

Tahnun sejk idén már tárgyalt egy másik – korábban ellenséges – ellenséges országban is, amikor Erdogan elnök fogadta Ankarában. Ez előkészítette a múlt héten lezajlott történelmi látogatását Törökországba a UAE koronahercegének és tényleges uralkodójának, bin Zajed sejknek. 

Irán katonai korlátai 

Irán mind Szíriában, mind Jemenben elért katonai befolyásolási képességének határára: sem a szír diktáror, Basar el-Aszád, sem a jemeni huszik nem váltak egyszerű iráni vazallussá. Aszád egyre inkább kijátssza az irániakat az oroszok ellen és így meg tud őrizni egy bizonyos játékteret magának. S noha a huszik érdekei nagyjából egybeesnek Teheránéval, akkor sem hajlandók minden esetben úgy táncolni, ahogyan azt a perzsák elképzelik. 

Irán például adott esetben már képtelen lenne békére kényszeríteni a huszikat Rijáddal. Szaúd-Arábia tavasszal megtette az első fontos lépést, és egy béketervezetet állított össze és küldött meg a husziknak.

A tervezet értelmében részlegesen újranyitnák a Sanaa Nemzetközi Repülőteret és a kikötőt, valamint egy közös központi bank számlájára küldenék az északon és délen begyűjtött adóbevételeket az állam működtetése érdekében. A békével ezen felül országos tűzszünetet rendelnének el, valamint a politikai párbeszéd folytatását.  

Az orosz Sputnik hírügynökség viszont arról számolt be, hogy erre mintegy válaszul a huszik dróntámadást indítottak Szaúd-Arábia déli részén található egyik repülőtér ellen. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság A tőzsdére is rányomta a bélyegét az ukrán-orosz konfliktus
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Börtönt kaptak Nicolas Sarkozy volt munkatársai
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 17:32
Börtönbüntetésre ítélte pénteken a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.
Makro / Külgazdaság Bukarestben második napja alig lehet közlekedni
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:56
Bukarestben második napja nincs felszíni tömegközlekedés a járművezetők általános sztrájkja miatt, miután a dolgozók a munkabeszüntetésük törvénytelenné nyilvánítása ellenére sem voltak hajlandók felvenni a munkát, és továbbra is a vállalat igazgatójának a lemondását követelik.
Makro / Külgazdaság Tovább gyarapodott a Pallas Athéné Alapítvány vagyona
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:31
Sikeres évet tudhat maga mögött a Pallas Athéné Alapítvány.
Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló